Народна Освіта » Географія » § 20. Клімат України та відображення його показників на кліматичній карті

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Клімат України та відображення його показників на кліматичній карті

Ви дізнаєтесь:

про річний та сезонний хід кліматичних показників у межах України як розподіляються територією України температури та опади

Пригадайте:

показники клімату що таке ізотерми

як обчислюються середня температура, річна амплітуда температур види атмосферних опадів

Слова «клімат» і «погода» широко використовуються в повсякденному житті. Вони є результатом багатьох процесів, що відбуваються па планеті, у тому числі й на території України. Між кліматом і погодою існує тісний зв’язок. Зокрема, їх поєднують такі показники, як температура повітря, атмосферні опади, вологість, атмосферний тиск, сила й напрямок вітру. У той самий час погода швидко змінюється, а клімат має сталий характер. Клімат України назвати сприятливим для життя та діяльності населення.

Територіальний розподіл і річний хід температур.

Основним показником клімату є температура повітря. Вона змінюється з висотою залежно від району земної поверхні, пори року й паніть часу доби. Для того щоб мати уявлення про хід температури ьпро довж року, використовують її середні показники за певний період (добу, місяць, сезон, рік). У найбільш загальному вигляді на території України середпі річпі температури повітря зростають із півночі па південь і зменшуються з висотою. Також попи зростають у районах, до яких доступ холодного повітря утруднений через існування природних бар’єрів — Українських Карпат і Кримських гір (Закарпаття, Пів-

деіший берег Криму). Проте існують важливі особливості, що проявляються за сезонами та па окремих територіях (рис. 1, 2).

Територіальний розподіл температури повітря можна визначити за допомогою ізотерм найтепліиюго та найхолоднішого (липень і січень) місяців. Нагадаємо, що ізотерми — це лінії, що з'єднують точки з однаковою температурою. На квієтичних картах вони позначені червоним (ізотерма липня) та синім (ізотерма січня) кольорами. Завдяки ізотермам ми наочно бачимо, що розподіл середніх січневих і середніх липневих температур на території України має суттєві відмінності. Це пов'язано з різницею у впливі кліматотвірних чинників.

У холодний період значення сонячної радіації дещо знижується, одночасно зростає вплив циркуляції атмосфери. Завдяки активності циклопів, які обумовлюють підвищення температури, у західній та північно-західній частинах України ізотерми наближаються до меридіонального простягання (вони мають напрямок із півночі па південь та південний схід). На півдні вони наближаються до широтного простягання. Більш високі температури спостерігаються на півдні, де проходять ізотерми 0-2°С, більш низькі — па сході та північному сході ( 7 8°С). ІІайппщі середні температури січня на Південному березі Криму, де вони досягають 4-3+4 °С.

У теплий період, коли відсутній сніговий покрив і знижується активність циклонічної діяльності, найбільше значення має кількість отриманої сумарної сонячної радіації. Тому па основній частині території України ізотерми липня наближаються до широтного простягання й мають загальний напрямок із північного сходу на пів

денний захід. За показниками вони змінюються від +18 °С па північному заході та +19 °С па півночі, до +23 °С па півдні й південному сході (па Південному березі Криму до +24 °С).

У горах температури повітря нижчі порівняно з навколишніми рівнинними територіями, а ізотерми мають вигляд замкнутих ліній.

На зростання континентальності клімату України із заходу па схід вказує річна амплітуда температури повітря. Для неї характерне зростання навесні (особливо у квітні й травні) та зниження восени. Влітку та взимку температура змінюється несуттєво, досягаючи максимальних значень у липні та мінімальних — у січні.

Абсолютний максимум температури +42 °С було зафіксовано 12 серпня 2010 р. на метеостанції «Луганськ". За останні роки цей показник підвищився майже по всій території України. Абсолютний мінімум температури повітря -41,9-С також був зафіксований на метеостанції «Луганськ», але 8 січня 1935 р. За останні роки він не зазнав істотних змін.

Розподіл атмосферних опадів.

Кількість і річний хід атмосферних опадів залежать під переміщення повітряних мас, характеру підстилаючої поверхні (особливо рельєфу) і розміщення областей високого й низького атмосферного тиску, їх територіальний розподіл можна визначити за кліматичною картою.

Ви вже знаєте, що вологі повітряігі маси надходять па територію України з Атлантичного океану. Вони просуваються із заходу й північного заходу на схід і південний схід та поступово втрачають воло

в

гу. Тому па рівнинній території кількість атмосферних опадів зменшується в напрямку з північного заходу й півночі, де їхня середиьорічпа норма досягає 600—700 мм, па схід, де кількість опадів складає 450— 500 мм, південь і південний схід, де вона знижується до 350 мм па рік. Найбільша середньорічна норма випадає в горах: у Карпатах вона сягає 1000—1500 мм, у Кримських горах — до 1200 мм.

Основна кількість атмосферної вологи випадає у вигляді дощу й тільки п'ята частина — у вигляді снігу. Майже для всієї території характерний континентальний тип річного ходу опадів із літнім максимумом (червень—липень) і зимовим мінімумом (січень—лютий). Тільки на Південному березі Криму більшість опадів випадає взимку.

Коефіцієнт зволоження.

Річпа кількість опадів ще не свідчить про достатню або недостатню кількість волога. Адже значна її частина випаровується, причому чим вища температура повітря, тим більше вологи воно може містити, отже, бивше води випаровується. Величина, що характеризує максимально можливе випаровування в певній місцевості в певних кліматичних умовах і за необмеженого запасу води, називається випаровуваністю. Вона вимірюється в міліметрах шару води. Так, у північно-західних районах її річпа величина складає 400— 450 мм. Співвідношення річної кількості опадів і випаровуваності [О/В) визначає коефіцієнт зволоження (К). Отже, ЙГ—О/В, де О — річпа кількість опадів, В — випаровуваність. Якщо річна кількість опадів більша за випаровуваність, то коефіцієнт зволоження біль-

ший за одиницю:

(тобто зволоження надлишкове), якщо

недостатнє. Так, у Карпатах, Кримських

горах та на північному заході зволоження надлишкове, у центрі країни коефіцієнт наближається до одиниці. У південних і південно-східних районах випаровуваність більша за кількість опадів, от ікс, зволоження недостатнє. Зрозуміло, що з точки зору зволоженості для сільського господарства кращі умови склалися в центрі країни.

Розподіл вітрів.

Ви ашістс, що оспотшй чишшк аипикпспия вітру — ріоииця в атмос<[>ерпому тиску. Отже, і в Україні переважаючі напрямки вітрів залежать від розподілу областей високого й низького тиску. Взимку завдяки Сибірському максимуму над Центральною Азією утворюється область високого тиску. Відгалуження від неї сягає Лаврського максимуму, утворюючи смуга високого атмосферного тиску від озера Байкал та Півпічпої Монголії до Карпат і далі до

0

Іспанії. Вона дістала назву «вісь Воєйкова* на честь видатного кліматолога та географа Олександра Воєйкова.

В Україні ця вісь простягається вздовж лінії Харків — Кременчук — Балта і с головною межею вітрів. У холодну пору року на північ від цієї осі переважають відносно теплі й вологі вітри західного напрямку та циклональний тип погоди, на південь — холодні й сухі вітри східного напрямку та антициклональний тип погоди. Проте в останнє десятиліття вплив «осі Воєйкова» зменшився, що пов’язують зі зменшенням активності Сибірського максимуму. Влітку, коли суходіл прогрівається та спостерігається загальне зниження атмосферного тиску, зростає активність Лзорського антициклону та на більшій частині території переважають західні й північно-західні вітри. На півдні України частими є сухі й жаркі вітри східного та південно-східного папрямку.

Установити переважаючі напрямки вітрів можна за допомогою кліматичної карти, де вони позначені стрілками (рис. З, 4).

Типи клімату України.

Як вам уже відомо, основна частипа території України розташована в помірному кліматичному поясі. Ви змогли переконатися, що в її межах є суттєві відміїшості, особливо між заходом і північним заходом та сходом і півднем. Зокрема, вони проявляються в середніх температурах і їх річній амплітуді, кількості опадів, коефіцієнті зволоження, переважаючих напрямках вітрів. Це дає підстави виділити па основній території України дві кліматичні області — ат-лаптико-континентальну та континентптьну із властивими саме їм

типами клімату. Атлянтико-коптииентальна область включає західну, північну та центральну частини України. Південь і схід розташовані в межах континентальної області. Цікаво, що межа між ними наближається до «осі Воейкова».

На рівнинній території як окрема область розглядається Південний берег Криму, який має риси субтропічного середземноморського клімату. Свої особливості кліматичних умов мають Карпати та Кримські гори, де кліматичні умови суттєво змінюються з висотою.

Головне

Основним показником клімату є температура повітря. У найбільш загальному вигляді її середні річні показники па території України зростають із півночі па південь, зменшуються з висотою. Вони зростають у районах, до яких доступ холодного повітря утруднений через існування природних бар'єрів — Карпат та Кримських гір.

Кількість атмосферних опадів па рівнинній території зменшується в напрямку з півпічиого заходу й півночі на південь і південний схід.

Коефіцієнт зволоження — це відношення річної кількості опадів до випаровуваності за одиницю часу.

На основній території України виділяють дві кліматичні області — атлантико-континентальну та континентальну з притаманними саме їм типами клімату. На рівнинній території як окрема область розглядається Південний берег Криму, який має риси субтропічного середземноморського клімату. Свої особливості мають Карпати і Кримські гори.

Запитання та завдання для самоперевірки

1.    Як змінюється середня річна температура повітря на території України?

2.    Як впливає на розподіл температури повітря циркуляція атмосфери?

3.    Укажіть і поясніть закономірності в кількості та територіальному розподілі атмосферних опадів. 4. Які райони країни мають недостатнє зволоження? Чому? 5. Розкажіть про переважаючі вітри на території України влітку та взимку. 6. Поясніть існування «осі Воєйкова». 7. Порівняйте клімат Закарпаття й Передкарпаття, поясніть відмінності. 8. Розкажіть, які відомості та за допомогою яких умовних позначень можна отримати з кліматичної карти.

Поміркуйте

1. Чому саме в Луганській області зафіксовані і абсолютний мінімум, і абсолютний максимум температури повітря? 2. Чому абсолютний максимум температури останніми роками зростає, а абсолютний мінімум залишається стабільним? 3. Який показник клімату найбільшою мірою залежить від циркуляції атмосфери? Доведіть свою думку.

Працюємо самостійно 1. Ознайомтеся з інтерактивними картами погоди України та її областей, скориставшись сайтом за адресою ЬїГр://\мм.тегеоргод.иа. З’ясуйте, яким чином і які дані можна отримати за їхньою допомогою. 2. Використовуючи сайт МгрУ/тегео.до^иа, доберіть інформацію про клімат своєї місцевості та підготуйте за нею повідомлення.

Практична робота 5 Визначення вологості повітря за заданими показниками

1.    Обчисліть відносну вологість за заданими показниками.

Порадник

Для обчислення відносної вологості необхідно мати дані про абсолютну вологість і температуру повітря в цей час (наприклад, абсолютна вологість — 14 г/м4, температура — +20°С> і про залежність між температурою повітря й максимальною кількістю водяної пари в грамах, що може міститися в ньому. Потім потрібно виконати такі дії.

Крок перший: визначити, яка максимальна кількість водяної пари може міститися в повітрі за цієї температури.

Крок другий: обчислити відносну вологість, використовуючи формулу: Відносна вологість —(Фактична кількість водяної пари за цієї тсмпсрату ри : Максимальна кількість водяної пари за цієї температури) · 100%.

2.    Відомо, що за температури +15°С відносна вологість складає 90%. Визначте абсолютну вологість.

Порадник

Для обчислення абсолютної вологості за даними про відносну вологість за цієї температури повітря необхідно виконати такі дії.

Крок перший: з'ясувати, яка максимальна кількість водяної пари може міститися в повітрі за цієї температури.

Крок другий: обчислити відносну вологість, використовуючи формулу: Абсолютна вологість=(Максимальна кількість водяної пари за цієї температури ■ Показник відносної вологості за цієї' температури) : 100%.

Практична робота б Встановлення особливостей клімату різних регіонів України за аналізом карт та кліматичних діаграм

Опишіть особливості клімату західної, східної, північної та південної частин України на основі карт атласу та наведених кліматичних діаграм (рис. 5). План опису

1.    Температури повітря (середні та максимальні в липні та січні, річна амплітуда).

2.    Атмосферні опади (кількість, види, річний хід).

3.    Вітри (напрямок по сезонах) та переважаючі повітряні маси.

У висновку вкажіть тип клімату та його відмінності від інших частин України.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:44, Переглядів: 10109