Народна Освіта » Географія » § 4. Класифікація карт. Способи зображення географічних об'єктів та явищ на картах

НАРОДНА ОСВІТА

§ 4. Класифікація карт. Способи зображення географічних об'єктів та явищ на картах

Ви дізнаєтесь:

про основні графічні способи, які застосовують при створенні географічних карт

Пригадайте:

за якими ознаками географічні карти поділяють на групи що таке умовні знаки види умовних знаків

В епоху технічного прогресу важко переоцінити вміппя працювати з географічною картою. Без нього пе обійтися геологам і морякам, будівельникам і пілотам і, звісно, учням, які відкривають для себе світ та проводять власні дослідження. Робота з картою сприяє пе тільки глибокому осмисленню географічних процесів та явищ, але й розвитку в людини просторового уявлення, пам'яті, уміння аналізувати, узагальнювати тощо.

Види карт.

Для того щоб орієнтуватися у великій кількості карт різних видів та змісту, слід пригадати їх упорядкування за різними ознаками.

За охопленням території розрізняють карти: усієї земної кулі (карти світу та карти півкуль); карти материків та океанів;

карти окремих частин материків (держав, областей тощо). Від охоплення території значною мірою залежить масштаб карти. За масштабом усі географічні карти поділяють па такі види:

великомасштабні (масштаб більше 1:200000); середпьомасштабпі (масштаб від 1:200000 до 1:1000000); дрібномасштабні (масштаб 1:1000000 і мепше).

Чим більший розмір території, зображений па карті, тим дрібніший масштаб карти.

За змістом географічні карти бувають:

загальпогеографічпі (топографічні, загальиотопографічпі, оглядові) — з однаковою докладністю відображають основні елементи місцевості;

тематичні (карти природних і суспільних явищ) — їх зміст визначається темою, якій вони присвячені;

У

спеціальні — призначені для вирішеппя конкретних завдань і розраховані па кваліфікованого споживача (інженерно-будівельні, навігаційні тощо).

Залежно від того, у яких сферах людської діяльності вони будуть використані, карти розрізняють за призначенням: навчальні, туристичні, довідкові, військові, технічні тощо.

Способи картографічного зображення.

Картографічні умовні знаки є особливою мовою, яка дає змогу не лише подати певні відомості про об’єкти картографування, але й наочно передати їх просторове розміщення. Це не під силу іншим засобам передачі інформації, наприклад описовим або математичним.

О

За дослідженнями вчених, для того щоб охарактеризувати ділянку місцевості, зображеної на аркуші карти масштабу 1:100000, потрібно близько 200 тис. слів. Текст такого опису, виданого друкарським способом, займе приблизно 400 сторінок книжки середнього формату.

Із метою зображення територіального поширення об'єктів, явищ і процесів застосовують системи умовних знаків, що називаються способами картографічного зображення. Особливо широко вони представлені па тематичних картах.

Спосіб якісного фону використовують для якісної характеристики об’єктів та явищ, що є суцільпими па земній поверхні та які можна чітко розмежувати в просторі (рис. 1). Територію ділять за обраними ознаками па частини, кожну з яких позначають загальноприйнятим кольором або штриховкою. У такий спосіб зображують, наприклад, кліматичні пояси па кліматичних картах, вік гірських порід — на геологічних, країни — па політичних.

Спосіб ареалів полягає в зображенні па карті ділянки (ареалу) поширення об’єктів або явищ (рис. 2). Для передачі меж ареалів застосовують: окоптурепня їх лінією різного рисунка, фарбування або штрихування, рівномірне розміщення художніх або символьних знаків. ІІа картах природних умов України ареали застосовують для виділення басейнів корисних копалин, поширення районів небезпечних природних явищ тощо.

Спосіб локалізованих знаків використовують для зображення об’єктів, розміри яких не дозволяють відтворити їх у масштабі карги (рис. 3). Це можуть бути населені пункти, родовища корисних копалин, окремі форми рельєфу. Характеристику об’єктів переда-

ють форма, величина та колір значків. За формою значки можуть бути геометричними (3, а), буквеними (3, б) та наочними (3, в).

Спосіб лінійних знаків застосовують для зображення об’єктів, явищ і процесів лінійного характеру — кордонів, обрисів берегів тощо та лінійних об'єктів, що не виражаються по ширині в масштабі карти (дороги, річки) (рис. 4). Характеристики об’єктів передають малюнком, кольором і шириною ліній.

Спосіб ізоліній полягає у відображенні величини неперервних у просторі явищ: ізолінії сполучають точки з однаковим кількісним показником (рис. 5, а). Проміжки між ізолініями іноді фарбують одним кольором різного відтінку, значення показника в них поступово змінюється (рис. 5, б). Рельєф зображують горизонталями (ізогіпсами), кількість опадів — ізогієтами, глибину морів — ізобатами, температуру повітря — ізотермами тощо.

Крапковий спосіб застосовують для зображення па карті масових розосереджених об’єктів кількістю крапок (чи інших мініатюрних геометричних фігур) однакового або кількох розмірів. Кожна з них має певне числове значення (рис. 6). Наприклад, одна крапка може позначати 1000 га посівів сільськогосподарської культури.

Спосіб картограми — це спосіб зображення прояву певного явища в межах одиниць територіального поділу за відносними показниками (на одиницю площі, проміжок часу, у проміле або відсотках) (рис. 7). Для картограми обов’язкова наявність шкали, яка відображає насиченість кольору та густоту штрихування зі зміною величини показника. У такий спосіб показують частку заповідних територій у загальній площі областей України.

Спосіб картодіаграм використовує абсолютні статистичні показники в межах певних територіальних одиниць за допомогою спеціальних діаграмних знаків: стовпчиків, кубів, кіл (рис. 8). Вони дозволяють легко порівнювати між собою показники окремих територій, наприклад площа лісів у межах адміністративних областей України.

Головне

Карти поділяють па групи за охопленням території, масштабом, змістом і призначенням.

Основними способами картографічного зображення місцевості є способи якісного фопут, ареалів, локалізованих знаків, лінійних знаків, ізоліній, крапковий, картограми та картодіаграм.

Запитання та завдання для самоперевірки 1 На які групи поділяють карти за масштабом? До якої з них належать карти України у шкільному атласі? стінні карти України? 2. Яку групу карт за охопленням території ви найчастіше використовували на уроках географії в 7 класі? До якої групи належить більшість карт в атласі 8 класу? 3. Доберіть приклади тематичних карт, що наведені у вашому підручнику. Яким темам вони присвячені? 4 Назвіть та коротко охарактеризуйте основні способи картографічного зображення місцевості. Поясніть різницю між картограмами та картодіаграмами.

Практичні завдання 1 За текстом параграфа складіть у зошиті схему або таблицю «Класифікація географічних карт». Наведіть приклади карт кожної групи. 2. Перегляньте атлас із географії для 8 класу та знайдіть приклади використання на географічних картах різних способів картографічного зображення.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:33, Переглядів: 7905