Народна Освіта » Географія » § 2. Географічні дослідження території України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 2. Географічні дослідження території України

Ви дізнаєтесь:

які географічні відомості про територію України збереглися з минулого про внесок у дослідження України Геродота, Г. де Боплана, С. Рудниць-кого та інших вчених

про особливості сучасних географічних досліджень

Пригадайте:

що вам відомо про географічне пізнання Землі

імена мандрівників та вчених-географів, які мають українське походження

Вивчати свою країну дуже важливо та цікаво, але це потребує зусиль. Будь-який дослідите скаже, що для цього необхідні не лише цілеспрямованість і наполегливість, але й сила знань. Знання про пашу Батьківщину накопичувалися протягом багатьох століть. Спочатку значний внесок зробили мандрівники та вчені з інших країн. Згодом основну роль відігравали роботи українських дослідників. Воші й зараз наполегливо працюють, щоб вирішити проблеми, які стосуються природи, населення України та його господарської діяльності.

Географічні відомості про територію України в минулому. Територія України була заселена від давніх часів. Уже тоді люди мали елементарні знання про навколишнє середовище, що передавалися від покоління до покоління та збагачувалися. Люди були невід’ємною частиною природи, вопи знали район свого проживання та могли зобразити його у вигляді найпростіших малюнків.

У VII—V ст. до п. е. па чорноморському узбережжі було засновано грецькі міста-держави. Тому перші письмові відомості про землі сучасної України належать давньогрецьким вчепим. Особливе місце серед них посідає Геродот (між 490 і 480 — близько 425 рр. до и. е.), який близько 450 р. до п. е. відвідав Скіфію (так тоді називали південну частішу України). Згідно зі свідчеппями Геродота, ці землі являли собою велику рівнину з дуже родючими полями та багатими пасовищами. Тут займалися землеробством і скотарством, полюванням, збирали мед диких бджіл. Зважаючи па значення річок, що забезпечують водою та рибою, Геродот описав вісім із них, зокрема Істр (Дунай), Борисфеп (Дніпро), Тірас (Дпістер), Тапаїс (Доп), Гіпаніс (Південний Буг).

У картографічних творах територію України вперше відобразив давньогрецький вчений Клавдій Птолемей (близько 87—165 рр. до п. е.).

У часи Раннього Середньовіччя про територію України згадувалося також у працях візантійських та арабських авторів.

Гі

Рис. 1. Україна в картографічних творах Г. де Богшана (1648 р.). Французький картограф «відкрив» для світу значну територію Правобережної України та басейну Дніпра, точно зобразивши на карті близько 1300 об'єктів, у тому числі вказавши майже 1000 назв населених пунктів і 150 назв річок.

Достовірні відомості про природа та населення нашої Батьківщини можна отримати з давньоруських літописів.

Перші картографічні праці, присвячені саме Україні, належать французу за походжеїшям, військовому інженеру, картографу й архітектору Гійому де Боплану (близько 1595— 1673 рр.). На картах Бошіана вперше було використано назву «Україна» для позначення всіх українських земель, що становлять географічну та політичну єдність (рис. 1).

У праці Г. де Боппана «Опис України" (1650 р.) йдеться про найбільші річки України, її клімат, рослинний і тваринний світ, населені пункти, шляхи, ремесла, звичаї та побут жителів. Зокрема, про Київ Г. де Боплан писав: «Це стародавне місто розмістилося на плато, на вершині гори, яка панує з одного боку над усією місцевістю, а з іншого — над Борисфеном, що протікає біля підніжжя цієї гори. Поміж нею і згаданою річкою розташований новий Київ».

Дослідження території України в період становлення та розвитку наукових основ сучасної географії.

У часи активного сільськогосподарського освоєння українських земель, будівництва залізниць та розвитку промисловості описи втратили актуальність. У другій половині XIX ст. виникає необхідність у систематизованій географічній інформації про територію України. Для розв'язання цього завдапия в Києві було відкрито Півдепно-Західпий відділ Російського географічного товариства та перші кафедри географи в університетах. Відділ утворився в 1873 р. з ініціативи Павла Чубинського та інших українських діячів (рис. 2). Вони проводили статистичні, географічні, історичні, етнографічні та лінгвістичні дослідження на території України.

Одна з найяскравіших постатей вітчизняної географічної науки — академік Академії наук України Степан Рудницький (рис. 3). Його вважають засновником л'кра-їпської наукової географії. Зпачігу увагу вчений приділив дослідженню рельєфу України. Декілька ґрунтовних праць С. Рудпицького присвячено будові долили найпотужнішої річки Західної України — Дністра та Карпатським горам. У 1910—1914 рр. С. Рудницький видав книгу, яка стала першим підручником із географії України,

в

написаним українською мовою. За сприяння вченого в Харкові було створено Український науково-дослідний інститут географії та картографії. С. Рудницький заклав основи створення географічних карт, займався розробкою карт та шкільних атласів; брав участь у виданні першої української енциклопедії. Також вчений організував експедиційні роботи в Придніпров'ї та Донбасі.

Важливий внесок у дослідження території України зробили П. Тутковський, К. Герепчук, А. Реман, Л. Краснов, П. Броунов, В. Докучаев (рис. 4), Г. Висоцький В. Вернадський та інші вчені.

Сучасні географічні дослідження території України.

Сучасні географічні дослідження охоплюють різні напрямки та мають регулярний характер. Вони спрямовані на розв'язання нагальних проблем: пошук нових родовищ корисних копалин, зокрема паливних; вивчення ландшафтів та їхніх компонентів; оцінку та прогноз кількості, склада' та рівня життя населення; спостереження за станом навколишнього середовища; охорону природи України; зменшення екологічних наслідків господарської діяльності. Над цим працюють науково-дослідні інститути Національної академії наук України, а саме Інститут географії, Український гідрометеорологічний інститут, Інститут геологічних наук, Інститут геофізики, Інститут гідробіології, Інститут демографії та соціальних досліджень, географічні факультеті вищих навчальних закладів та інші (рис. 5, 6).

Результатом роботи українських вчених стало відкриття нових родовищ корисних копалин (зокрема природного газу); здійснення заходів із ліквідації наслідків аварії па ЧАЕС; покращення еколо-

А

гічної ситуації в ряді регіонів країни; обґрунтування розміщення господарських об'єктів; створення картографічних творів та баз даних; підготовка прогнозів щодо стану природних об'єктів, можливих стихійних явищ, змін кількості та складу населення (рис. 7).

Головне

Перші письмові відомості про землі сучасної України належать давньогрецьким вчепим. Особливе місце серед них посідає Геродот.

Перші картографічні твори, присвячені Україні, належать Г. де Воплапу.

Академік АН України С. Рудпицький е засновником української наукової географи. Важливий внесок у дослідження території України зробили П. Тутковський, К. Герепчук, В. Докучаєв, В. Вернадський та інші вчені.

Сучасні географічні дослідження спрямовапі на розв'язаппя нагальних проблем суспільства.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Коли та завдяки чому з'явилися перші письмові відомості про землі сучасної України? 2. Як описував Скіфію Геродот? 3. Охарактеризуйте внесок Г. де Боплана в дослідження території України. 4. Із якою метою було створено Південно-Західний відділ Російського географічного товариства? Яку науково-дослідну роботу він здійснював? 5. Розкажіть про дослідження С. Руд-ницького. б. Назвіть характерні риси сучасних географічних досліджень.

Поміркуйте іі..

1. Для чого давнім людям були необхідні елементарні знання про навколишнє середовище? 2. У чому полягає унікальність праць Г. де Боплана, що присвячені Україні? 3. Чим відрізняються сучасні географічні дослідження від досліджень минулого?

Практичне завдання ..цими

Складіть у зошиті таблицю «Видатні дослідники території України», зазначивши прізвище та ім'я, роки життя, основні досягнення вчених.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:32, Переглядів: 4481