Народна Освіта » Географія » Природа та населення свого адміністративного регіону

НАРОДНА ОСВІТА

Природа та населення свого адміністративного регіону

Адміністративними регіонами в Україні, як ви вже знаєте, є Автономна Республіка Крим та адміністративні області. Вони різняться між собою географічним положенням, площею, історією свого формування і розвитку, особливостями природних умов і ресурсів, кількістю та структурою населення, його етнічним складом та зайнятістю. Так само різноманітною є й культура кожного краю. Поліські Волинь і Чернігівщина, гірські Івано-Франківщина і Закарпаття, подільські Тернопільщина і Хмельниччина, придніпровські Черкащина й Дніпропетровщина, лівобережні Харківщина й Полтавщина, причорноморські Одещина і Херсонщина, шахтарські Донеччина й Лу-ганщина, степовий і гірський Крим у своїй неповторності творять єдину державу — Україну.

Будь-який регіон вивчають за певним планом із урахуванням місцевих особливостей.

План характеристики регіону

1.    Розміри території та особливості географічного положення (площа, форма, крайні точки території, фізико-, економіко- і транспортно-географічне положення).

2.    Історія формування і розвитку території, адміністративно-територіальний поділ області.

3.    Характеристика природних умов і ресурсів (рельєфу, геологічної будови і корисних копалин, клімату і внутрішніх вод, фунтово-рослинного покриву, тваринного світу і ландшафтів).

4.    Особливості природокористування, екологічна ситуація, охорона природи (об’єкти природно-заповідного фонду)·

5.    Кількість і рух населення (природний і механічний), статево-віковий склад, демографічна ситуація.

6.    Розселення населення (густота населення, міське і сільське розселення, найбільші міста, їх функції і значення, характеристика адмінісфативного центру регіону).

7.    Етнічний і релігійний склад, особливості культури і побуту населення.

8.    Трудові ресурси і особливості зайнятості населення.

9.    Геофафічні назви регіону (походження назв адміністра-тивних центрів регіону і району, поселення вашого проживання, назви складових частин рідного поселення (мікрорайонів, «кутків», вулиць, майданів) і його околиць (полів, лісів, доріг тощо), природних геофафічних об’єктів вашої місцевості (річок, струмків, джерел , ставків, ярів, балок, горбів, долин та ін.)

Проведіть дослідження (екскурсія)

Під час екскурсії ознайомтеся з об’єктами природи своєї місцевості. З’ясуйте, чи належать вони до природно-заповідного фонда України (загальнодержавного і місцевого значення). Дослідіть, які компоненти природи в них охороняються або потребують охорони.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:26, Переглядів: 2048