Народна Освіта » Географія » § 55. Етноси і нації

НАРОДНА ОСВІТА

§ 55. Етноси і нації

Пригадайте, які народи населяють нашу планету.

Назвіть найбільші народи Європи.

ПОНЯТТЯ «ЕТНОС», «НАЦІЯ». Населення світу являє собою дуже строкату картину в етнічному відношенні. Етнос -це стійка сукупність людей, яка історично склалась на певній території, має свої особливості культури (включаючи мову) і психіки, і усвідомлює свою єдність і відмінність від інших. Це усвідомлення, тобто етнічна самосвідомість, виражається через самоназву. Наприклад, ми називаємо наших сусідів угорцями, годі як самі вони називають себе «модьорок». Німці ж називають себе «дойч», а самоназва китайців «хань».

Самоназва етносу може в ході його історичного розвитку мінятися. Зокрема, китайці раніше називали себе «цінь», а наші предки до того, як назвали себе українцями, мали самоназву «русь».

З терміном «етнос» ототожнюють часто термін «народ».

Тобто можна говорити про українців чи угорців як про етноси чи народи.

Етнос, який піднімається на рівень національної самосвідомості і усвідомлює свою здатність до самостійного існування, стає нацією. Нація - це особливий стан розвитку етносу, пов’язаний із творенням його державності. Нації можуть бути як одноетнічними, так і багатоетнічними утвореннями. Наприклад, португальці як етнос творять одно-етнічну португальську націю, шо сотнями років існує в межах самостійної держави Португалія. Представники інших народів, які відносно недавно прибули в Португалію (у т. ч. українці), складають у ній якийсь відсоток іноземців і самоусвідомлюють свою приналежність до інших націй. З часом вони, а тим більше їхні діти, народжені в Португалії, можуть влитися в склад португальської нації.

Натомість Французьку державу творять не лише етнічні французи, але й бретонці, ельзасці та представники інших народів, що здавна проживають на території Франції чи в минулих поколіннях приїхали туди. Усі вони — іромадяни Франції, тобто є складовими частинами французької нації. У цьому випадку термін «нація» має не етнічний, а політичний зміст, шо прийнято в європейських країнах. Французька політична нація є багатоетнічною.

Етнос у перекладі з грецької означає плем'я, народ.

Формування української політичної нації, яка також стає багатоетнічною, пришвидшилося у зв’язку із зовнішньою агресією сусідньої держави. Так в історії буває, що єдина ідея, яка об’єднує політичну націю, часто формується під впливом не так внутрішніх, як зовнішніх чинників. Українська політична нація формується як етнічними українцями, так і кримськими татарами, росіянами, євреями, поляками, представниками інших етносів, що вірять у самостійне існування Української держави і хочуть у ній проживати.

Термін «нація» не треба плутати з терміном «національність». Коли людина вказує в якихось документі чи опитувальній анкеті свою національність, то вона засвідчує свою етнічну' приналежність.

За різними оцінками дослідників-етноло-гів, на Землі проживає від двох до чотирьох тисяч етносів. Сучасне розселення народів на земній кулі не є випадковим, це - результат тривалого історичного процесу заселення людьми суходолу.

МОВНІ СІМ’Ї. Для вивчення походження народів, їх історичних зв’язків використовують мовну класифікацію народів. Вона дозволяє об’єднати різні етноси у більші чи менші групи за подібністю їхніх мов, ця подібність, своєю чергою, вказує на спільність походження мов. За цією ознакою, наприклад, з’ясується, що українська мова має більше спільного у своєму' словниковому складі, а отже, й походженні з мовою таджиків чи жителів півострова Індостан, ніж з мовою, якою розмовляють мешканці власне України — кримські татари або угорці.

Учені налічують у світі від 6 тисяч до 7,5 тисячі мов. Правда, багато з них перебувають на межі виживання, оскільки налічують менше 100 000 тисяч носіїв цієї мови (така кількість вважається критичною для подальшого існування мови). Переважно кожному народові притаманна особлива мова, але є

випадки, коли частина народу користується двома мовами (це так звана «двомовність» або «білінгвізм»). Наприклад, багато бельгійців вільно користується французькою і нідерландською мовами, мешканці Індії — однією з місцевих мов і англійською, а у Швейцарії часто трапляються випадки «тримовності» (німецька, французька, італійська).

Водночас є випадки, коли однією мовою розмовляють люди у різних країнах. Це стосується мешканців Великої Британії, США, Канади, Нової Зеландії і Австралії (англійська мова), країн Латинської Америки та Іспанії (іспанська мова), Німеччини і Австрії (німецька мова).

До найпоширеніших мов світу належать: китайська (нею розмовляє 14 % населення світу), англійська (5%), іспанська (5%), гінді, російська. Шість мов (англійська, французька, іспанська, арабська, китайська і російська) є офіційними і робочими мовами ООН.

За мовною класифікацією всі народи, мови яких мають найбільшу спорідненість, об’єднують у мовні підгрупи, які, своєю чергою, об’єднують у мовні групи, а ті — у мовні сім’ї. Наприклад, українська мова належить до східнослов’янської підгрупи слов’янської групи індоєвропейської мовної сім'ї. У межах одного етносу можуть бути субетноси (або

Мал. 248. Народи світу

етнографічні групи), які спілкуються на певних діалектах (територіальних відмінах) своєї мови. Такими етнографічними групами українського народу є гуцули, лемки, бойки, поліщуки, литвини.

Усі мови на Землі об’єднуються у 20 мовних сімей, з яких найбільшими є: індоєвропейська, сино-тибетська, нігеро-кордофанська, семіто-хамітська, дравідійська, алтайська, уральська, північнокавказька. Назви мовних сімей здебільшого говорять про те, на яких територіях формувалися їхні мови.

Майже половина людства розмовляє мовами індоєвропейської сім’ї. Народи цієї сім’ї розселені на просторі від Індії до Європи.

До них належать народи: індоарійські (гінді), слов’янські (росіяни, білоруси, поляки, словаки, болгари та ін.), германські (німці, англійці, шведи), романські (французи, італійці, іспанці, португальці, румуни, молдовани), балтійські (литовці і латиші), греки, іранці, вірмени, таджики та ін.

Шоста частина людства належить до сино-тибетської мовної сім’ї. Її представляють народи Східної та Південно-Східної Азії (китайці, тибетці).

Нігеро-кордофанська мовна сім’я об’єднує народи Західної, Східної та Південної Африки, семіто-хамітська — Північної Африки і Південно-Західної Азії (араби, бербери, євреї, шо розмовляють мовою іврит), а дравідійська - Індостану.

Представниками північнокавказької мовної сім’ї є чеченці, уральської — угорці, фіни, естонці, алтайської -турки, азербайджанці, казахи, татари, мешканці України -кримські татари, гагаузи, караїми, кримчаки.

Дуже строката мовна картина індіанських народів Америки, їхні мови об’єднують у декілька мовних сімей. Відособлено від основних мовних сімей знаходяться народи, мови яких не мають жодного «родича» щодо свого походження. Це японці, корейці, баски (мешканці Іспанії і Франції). Майже не вивчені понад 1500 мов, ними володіють окремі племена і народності у Центральній Африці, гірських регіонах світу.

ОДНОНАЦЮНАЛЬНІІ БАГАТОНАЦІОНАЛЬНІ КРАЇНИ. Залежно від того, скільки народі в-націй проживає на території держави, їх поділяють на однонаціональні та багатонаціональні. Багатонаціональні держави, звичайно мають багатоетнічний склад населення. Серед однонаціональних

Українська мова друга за мелодійністю в світі. За цим показником вона поступається тільки італійській. Крім того, на Паризькому мовному конкурсі, що пройшов у 1934 р., наша мова визнана третьою після перської і французької серед найкрасивіших мов світу за кількома критеріями: лексика, фонетика, побудова пропозицій і фразеологія.

держав виокремлюють: 1) одноетнічні, в яких націю майже повністю творить один етнос (Ісландія, Португалія, Угорщина, Японія, Республіка Корея і Корейська Народно-Демократична Республіка, Саудівська Аравія та низка інших арабських країн); 2) бегатоетніч-ні, в яких частка корінного народу становить не менше 2/3, а решту' населення складають етнічні і національні меншини. До таких меншин належать представники народів, які в даній державі чисельно в меншості (звідси і назва) порівняно з переважаючим народом, що творить дану державу і дає їй назву. Національними звуться ті меншини, які здавна проживають на своїй території, і вона для них є єдиною на Землі, власних держав, які б виражали їхні інтереси, у них нема. Етнічними меншинами є представники тих народів, які мають власні держави. В Україні національними меншинами є кримські татари, гагаузи, караїми і кримчаки, а етнічними — росіяни, угорці, поляки, румуни, молдовани, євреї та інші. Крім України, до таких держав також належать Білорусь, Молдова, Литва, Румунія, Словаччина, Франція, Туреччина, та ін. Такими країнами є також ряд країн Нового Світу, нації в яких формувалися як у «плавильному котлі» в результаті етнічного і расового змішання прийшлого і місцевого населення, однак із явною перевагою прийшлого (США, Бразилія, Аргентина, Куба, низка інших латиноамериканських держав, а також Австралія і Нова Зеландія).

Багатонаціональні держави складаються з територій проживання багатьох корінних народів, тобто є державами багатьох націй та національних меншин (Іспанія, Швейцарія, Велика Британія, Росія, Індія, Непал, Південна Африка та ін.). Бельгія і Канада є переважно двонаціональними державами.

У багатонаціональних і багатоетнічних країнах нерідко виникають міжетнічні конфлікти, які бувають затяжними. Така ситуація склалася на Близькому Сході (Палестина, Сирія, Туреччина), Закавказзі (Грузія, Азербайджан) та в інших регіонах.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Етнос — це стійка сукупність людей, яка історично склалась на певній території, має свої особливості культури і психіки і усвідомлює СВОЮ ЄДНІСТЬ. Нація — це стан розвитку етносу, пов’язаний із творенням його державності. Найбільшими чисельно є індоєвропейська, сино-тибетська, нігеро-кордо-фанська, семіто-хамітська мовні сім’ї.

Українська мова належить до східнослов’янської підгрупи слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї.

Залежно від національного та етнічного складу населення держави поділяють на багатонаціональні та однонаціональні, а ті - на одноетнічні та багатоетнічні.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Яка відмінність між поняттями «етнос» і «нація»?

2.    Які існують мовні сім’ї і групи? До якої мовної сім’ї належать українці?

3.    Наведіть приклади однонаціональних та багатонаціональних держав.

4.    Назвіть і покажіть на карті райони проживання найчисельніших народів світу.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Використовуючи матеріали ін гернет-джерел, визначте структуру індоєвропейської мовної сім’ї. Результати дослідження узагальніть у вигляді таблиці.

Таблиця 18

Мовна сім’я

Мовні групи

Народи

Регіони компактного проживання

Індоєвропейська

     

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:19, Переглядів: 4877