Народна Освіта » Географія » § 54. Вплив урбанізації на розселення населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 54. Вплив урбанізації на розселення населення

Пригадайте, які населені пункти належать до міських.

Які вирізняють міста за людністю?

РОЗВИТОК МІСТ-МІЛЬЙОННИКІВ.

Збільшення кількості міського населення призводить до поступового переходу міст з одних категорій в інші - з тих, шо мають меншу людність, до тих, у яких чисельність населення більша. Ріст кількості великих, дуже великих міст і міст-мільйонників, а також збільшення частки міського населення, що в них проживає, — характерні ознаки урбанізації. Особливо вражаючі показники зростання у XX ст. міст-мільйонників.

Першим таким містом у новій світовій історії стало Токіо, яке перетнуло позначку в мільйон мешканців у 1800 р. Пізніше до нього приєдналися Лондон, Пекін і Нью-Йорк.

На початку XX ст. у світі було 10 міст-мільйонників, у середині століття — понад 80, нині їх, за різними оцінками, — від 350 до 500. Найбільше таких міст у Китаї та Індії, збільшується їх кількість у багатьох країнах Азії, Латинської Америки й Африки. Натомість, у європейських країнах і США кількість мільйонників більш-менш стабільна, а в Україні

навіть суттєво зменшилася.    .    ..

іаолиця Id

Найбільш людні міста світу станом на 2015 р.

Міста

Чисельність населення, млн осіб

Країна

Шанхай

24,1*

Китай

Карачі

23,5

Пакистан

Пекін

21,5*

Китай

Делі

16,3

Тндія

Лагос

15,1

Нігерія

Стамбул

13,9

Туреччина

Гуанчжоу

12,7

Китай

Мумбай

12,6

Тндія

Москва

12,1

Росія

Дакка

12.0

Бангладеш

Каїр

11.9

Єгипет

Сан-Паулу

11,9

Бразилія

Лахор

11,3

Пакистан

Шеньчжень

10,5

Китай

Сеул

10,4

Республіка Корея

Джакарта

10,0

Індонезія

*Із сільськими передмістями.

Серед міст-мільйонників з’являється все більше міст-гігантів, чисельність населення яких перевищує 10 млн осіб (інколи такі міста називають мегаполіси). Якщо в середині XX ст. їх було 2 (Токіо і Нью-Йорк), то нині — близько двох десятків. Людність першої трійки міст-гігантів — Шанхаю, Карачі і Пекіна — перевищила 20 млн жителів (табл. 15).

Великі міста зростають як угору, так і вшир. Висотні будинки творять цілі квартали, вони зосереджені, насамперед, у центральних ділових районах, де служать штаб-квартирами й офісами великих компаній, банків тощо. Розростаються міста по території на сотні, а то й тисячі квадратних кілометрів. Так, місто Шанхай за площею — це половина Закарпатської області, а територія міста Пекін дорівнює двом Чернівецьким областям.

СУБУРЕАЛІЗАЦІЯ. У розвинених країнах, які досяг-ли дуже високих показників частки міських жителів і повсюдного поширення по території міського способу життя, урбанізаційні процеси не припиняються, а переходять на нові етапи розвитку. Одним з таких етапів є субурбаніза-ція. Цим терміном позначають пришвидшений розвиток приміських зон порівняно з власне містом. Високі ціни на нерухомість у містах, перенаселеність, екологічні і соціальні проблеми в них «виштовхують» населення з центральних міст у передмістя, де створюється нове житло здебільшого невисокої котеджної забудови. Місто ніби «розповзається» по території. У передмістях великих міст з’являються нові міста-супутники, зв’язані з центральним містом швидкісними транспортними шляхами. Вони частково перебирають від центральних міст їх функції — виробничі, ділові, освітні тощо. Разом з цим і людність більш привабливих для проживання передмість зростає швидше, ніж центральних міст.

Субурбанізація була започаткована у США, поширилася також у європейських країнах. Подібні явища спостерігаються і навколо великих міст України, насамперед Києва.

Територіальне розростання міських поселень в процесі субурбанізації призводить до появи нових форм міського розселення — агломерацій і мегалополісів.

МІСЬКІ АГЛОМЕРАЦІЇ. Внаслідок «захоплення» великим містом приміських територій формуються міські агломерації. Агломерація — це сукупність міських поселень, яка формується на певній території навколо одного чи кількох великих міст внаслідок встановлення між поселеннями ін-

Слово субурбанізація у перекладі з латинської означає приміська зона, передмістя.

тенсивних зв’язків (трудових, виробничих, соціальних та інших). Агломерація складається з центрального міста (чи кількох центральних міст) і зв’язаних з ним (ними) міст-супутни-ків. Останні часто служать для центральних міст «спальними» районами (звідки щоденно мешканці доїжджають на роботу, навчання чи задля задоволення культурно-побутових потреб) або ж перебирають у них частину функцій. Інколи міста в агломерації можуть зростатися своєю забудовою. Одноцентричними агломераціями, які формуються навколо одного великого міста, є, наприклад, агломерації Нью-Йорка, Парижа, Лондона чи Москви, багато центричними — Рурська в Німеччині,

Верхиьосілезька в Польщі, Голландська в Нідерландах.

У світі налічують тисячі агломерацій, більш як 500 з них мають людність понад 1 млн жителів. Найбільше їх у Китаї, Індії, СІЛІ А, Росії, Бразилії, Японії. Вони формуються навколо міст-мільйонників і дуже великих міст. Найбільшими міськими агломераціями у світі є агломерації Токіо (39 млн осіб) і Шанхаю (ЗІ млн осіб). Агломерації Мехіко і Нью-Йорка, які раніше разом з Токіо входили у трійку світових лідерів, нині замикають першу десятку найбільших агломерацій світу, поступившись низці агломерацій міст Азії.

На території України є декілька десятків агломерацій, що мають різний рівень сформованості. Найбільш розвиненими є 5 агломерацій, у кожній з яких мешкає понад І млн жителів: Київська, Харківська, Донецько-Макіївська, Дніпровська, Одеська (табл. 16), а також Львівська,

Запорізька, Криворізька, Горлівсько-Єнакіївська.

Таблиця 16

Найбільші за людністю агломерації України у 2015 р.

Слово агломерація у перекладі з латинської означає приєднання.

Агломерація

Чисельність населення, тис. осіб

Місце у світовому рейтингу

Київська

3 375

140

Харківська

1 650

315

Донецько-Макіївська

1 470

355

Дніпровська

1 390

372

Одеська

1 ПО

476

Особливо активно розвивається Київська агломерація. У приміській зоні Києва відбувається субурбанізація, сформувалися поселення-супутники: Виш город, Буча, Ворзель, Бровари, Бориспіль («повітряні ворота» Києва) та інші. Щоденно сотні тисяч людей здійснюють трудові і культурно-побутові поїздки у Київ з міських і сільських поселень, що знаходяться на території агломерації. МЕГАЛОПОЛІСИ. У світі є регіони, де низка сусідніх агломерацій зростається між собою, створюючи суцільні урбанізовані зони. Так утворюються мегалополіси — найбільші форми міського розселення. Вони можуть об’єднувати десятки агломерацій, зв’язаних гранспортними магістралями. Водночас мегалополіси не мають суцільної забудови: 90 % їхньої території - це відкриті простори (лісові масиви, паркові насадження, сільські ландшафти тощо). Площа таких об’єднань сягає сотень тисяч кілометрів, а чисельність населення перевищує кілька десятків мільйонів осіб. Причому процес утворення мегалополісів відбувається стихійно. Як правило, вони вирізняються лінійним характером забудови, оскільки витягнуті уздовж автомобільних і залізничних магістралей (або берегів річок і морів) і неодмінно страждають від екологічних проблем, спричинених діяльністю людини.

У світі налічують близько півтора десятка мегалополісів, 6 з яких сформовані, решта формуються. Сформованими є

Мегалополіс - аж ніяк не сучасний термін. Так називали місто, що виникло в давній Греції в результаті злиття більш ніж 35-ти поселень Аркадії. У перекладі з грецької означає величезне місто.

Скіульки центрів в агломерації?

У науковій літературі Дніпровську агломерацію розглядають по різному: то як одноцен-тричну (сформовану навколо міста Дніпропетровськ, яке явно переважає за чисельністю населення всі інші міста), то як двоцентричну (Дніпропетровсько-Дніпро-дзержинську), а то й багато-центричну (Дніпропетровсько-Дніпродзежинську-Новомос-ковську).

З мегалополіси у США (Босваш, Чипітс, Сан-Сан), 1 — в Японії (Токайдо) і 2 — у Західній Європі (Лон-Лів і «Блакитний банан»).

У мегалополісі Босваш проживає близько 45 млн осіб. Він тягнеться вздовж атлантичного узбережжя від Бостона до Вашингтона (звідси і його назва) на північному сході США (інша назва — Північно-Східний). Об’єднує 40 агломерацій, у т. ч. Нью-Йоркську. Його називають «серцем країни», бо саме тут розташовані урядові і найбільші бізнесові структури США.

Мегалополіс Чипітс тягнеться смугою від Чикаго до Пітсбурга, має понад 35 млн жителів. Його ше називають «Нижні Великі озера» за особливостями географічного положення.

Мегалополіс Сан-Сан (або Каліфорнійський) включає агломерації від Сан-Дієго до Сан-Франциско, у т. ч. агломерацію міста Лос-Анджелес. У ньому проживає понад 20 млн осіб.

Високоурбанізованими районами, де у США формуються інші мегалополіси, є Техас, Флорида.

Мегалополіс Лон-Лів (або Англійський) менший за територією. Він об’єднує агломерації Лондона, Бірмінгема, Манчестера, Ліверпуля і є складовою частиною Міждержавного Європейського мегалополіса (або «Блакитного банану»). Це урбанізована смуга простягнулася від Північної Англії до Північної Італії через території Бельгії, Нідерландів, Люксембургу, Франції, Німеччини, Швейцарії (мал. 245). На його території живе близько 110 млн. осіб. Значення цього мегалополіса для Європи розкривають інші його назви: «Головна вісь розвитку Європи», «Західноєвропейський хребет», «Найбільше місце концетрації людей, грошей і виробництва».

Токайдо — найбільший японський мегалополіс, який об’єднав агломерації міст Токіо, Осака, Кобе та ін. Сьогодні це найбільший урбанізований район сучасного світу, в якому проживає 70 млн. осіб (більше половини населення Японії).

Два великих мегалополіси творяться у Китаї — у дельті річки Янцзи (навколо найбільшого міста світу — Шанхаю) і у дельті річки Перлинної (міста Гуанчжоу і Гонконг). Формуються мегалополіси також у Канаді (між містами Квебек і Торонто), Бразилії (Сан-Паулу і Ріо-де-Жанейро), Єгипті (Каїр і Александрія), Індії (навколо міста Мумбай).

СВІТОВІ МІСТА. Мегалополіси і агломерації є регіонами, де концентруються великі людські ресурси, фінансовий капітал, існує висока ділова активність людей, формуються важливі світогосподарські зв’язки. Найбільші міста, які їх формують, є також вузлами інформаційних потоків, а тому стають глобальними або світовими містами.

У таких містах є штаб-квартири міжнародних організацій, світові фінансові установи, товарні та валютні біржі, світові інформаційні агентства, центральні офіси міжнародних компаній. Вони є потужними економічними центрами, які керують світовими процесами.

На рубежі XX і XXI століть дослідники виділили у світі понад півсотні глобальних міст і майже 7 десятків міст, що мали потенціал стати глобальними (серед них був і Київ). Першість серед глобальних міст за ступенем впливу на світову економіку мали 4 міста - найвищий «командний склад»: Нью-Йорк, Токіо, Лондон і Париж. За ними розташувалися Лос-Анджелес, Мілан, Чикаго, Франк-фурт-на-Майні, Сан-Франциско, Торонто, Брюссель та інші. Правда, рейтинг глобальних міст у сучасних умовах світового розвитку постійно змінюється. А тому поряд із цими містами на перші позиції виходять також міста країн Азії (Гонконг, Сінгапур, Шанхай, Пекін, Дубай, Мумбай), Латинської Америки (Сан-Паулу, Мехіко). Перетворен-

ню Києва у світове місто має сприяти розвиток зв’язків з іншими центрами світової економіки, залучення міста до різноманітних міжнародних потоків (інформаційних, економічних, фінансових, транспортних тощо).

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Субурбанізація — це пришвидшений розвиток передмість великих міст і переселення у приміську зону мешканців центральних міст.

Міська агломерація — це сукупність міських поселень, яка формується на певній території внаслідок встановлення між поселеннями інтенсивних зв’язків.

Мегалополіс — це форма розселення, що утворюється при зростанні кількох сусідніх міських агломерацій, об’єднаних комунікаційними шляхами. Світове місто — це місто з великими людськими ресурсами, потужним фінансовим капіталом, високою діловою активністю людей, важливими сві-тогосподарськими зв’язками.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Розкрийте причини і механізм формування агломерацій і мегалополісів.

2.    Назвіть мегалополіси світу і покажіть їх простягання на карті.

3.    Назвіть найбільші світові міста, що розташовані в Європі. Чому можна стверджувати, що вони мають визначальний вплив на світові економічні і культурні процеси ?

4.    Охарактеризуйте мегалополіси світу. Результати узагальніть у вигляді таблиці

Таблиця 17

Характеристика мегалополісів світу

Назва

Географічне

положення

Кількість

населення

Склад

(агломерації)

       

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Знайдіть і розгляньте карти і фотознімки з зображенням мегалополісів. На основі цього зробіть висновок про характерні риси сучасного мегалополіса.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:19, Переглядів: 4202