Народна Освіта » Географія » § 48. Природно-заповідний фонд України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 48. Природно-заповідний фонд України

Пригадайте, з якою метою створюють природоохоронні території.

Які вам відомі природоохоронні території, створені в Україні?

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ЩОДО ОХОРОНИ ПРИРОДИ.

Ми живемо на багатій і прекрасній землі. Її природа є не тільки ресурсом матеріальних благ, а й середовишем життя людей, джерелом їх здоров'я і натхнення. Дуже важливо берегти її багатства, турбуватися про чистоту і збереження земель, вод, лісів і степів, охороняти рослинність і тваринний світ.

Охорона природи — це заходи, спрямовані на збереження та відтворення як окремих компонентів природи, так і їх поєднань у природних комплексах. Охорона довкілля в Україні має глибокі історичні традиції. Люди здавна оберігали об'єкти незвичайної краси — цілющі джерела, озера, водоспади, скелі, гаї, окремі вікові дерева, які нерідко вважали священними.

Природоохоронна робота в Україні активізувалась у XIX ст., коли значно посилився вплив людини на довкілля. У 1883 р. власник маєтку у степовій частині України Фрідріх Фальц-Фейн виділив ділянки для охорони рослин і диких тварин, зберігши цілинний степ від розорювання. Це була перша природоохоронна територія на теренах України, що згодом стала державним заповідником «Аска-нія-Нова». Нині в Україні створено велику кількість природоохоронних об’єктів.

Основними законами, якими керуються у нашій державі в природоохоронній діяльності, є закони «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991 р.), «Про природно-заповідний фонд» (1992 р.), «Про охорону атмосферного повітря», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ» та ін. НАЦІОНАЛЬНА ЕКОЛОГІЧНА МЕРЕЖА. Наприкінці XX ст. основним завданням природоохоронної справи в Україні, як і в світі, стало не тільки збереження окремих видів рослин і тварин та цінних природних комплексів на обмежених територіях, а й створення здорового природного середовища для людини, збереження і примноження біологічного і ландшафтного різноманіття, поліпшення стану довкілля. Це відповідає ідеї сталого розвитку', яку

Князі-екологи

У Київській Русі за часів Ярослава Мудрого (XI ст.) з'явився перший природоохоронний документ, який обмежував знищення цінних звірів. Князь Володимир Волинський у XII ст. заповів Біловезьку Пущу для охорони зубрів (вона стала першим в світі задокументованим заповідником, нині це територія Білорусі).

проголосила ООН у 1992 р. і яку підтримали уряди багатьох країн світу. З цією метою в країнах створюють національні екологічні мережі.

Екологічна мережа України є складною системою різних за площею природоохоронних територій, що охоплюють велику частину країни. Основними елементами екологічної мережі є так звані ключові території, що забезпечують збереження найбільш цінних і типових для даного регіону компонентів ландшафтного різноманіття. До них належать вже створені об’єкти природно-заповідного фонду'.

Природно-заповідний фонд — це ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси яких мають особливу природоохоронну', наукову, естетичну, рекреаційну' цінність. Нині він налічує близько 8,2 тис. територій і об’єктів загальною площею 4,1 млн га, що становить 6,3 % території України. Він охоплює 11 категорій територій і об’єктів загальнодержавного та місцевого значення.

У заповідниках оберігаються всі елементи природного комплексу (і води, і породи та фунти, і рослини та тварини), здійснюється науково-дослідна робота з вивчення розвитку' процесів і явищ та заборонена будь-яка господарська діяльність. В Україні діють 4 біосфернпх заповідники, що є міжнародними установами («Асканія-Нова», Карпатський,

Дунайський, Чорноморський) і 19 природних заповідників загальнодержавного значення. Як ви вже знаєте, заповідники створено в усіх природних комплексах — зональних, гірських, на заплавах великих річок, Південному березі Криму, узбережжях та акваторіях морів.

Національні природні парки — це природоохоронні, рекреаційні та науково-дослідні установи, які створені для збереження і відтворення природних комплексів і мають особливу цінність для відпочинку людей.

В Україні є 47 національних парків, найдавнішим серед них є Карпатський, розміщений у найвищому гірському масиві. Найбільше природних парків у Карпатах і лісовій зоні, менше в лісостеп^' та степу.

Віднедавна в Україні почали створювати регіональні ландшафтні парки, які є природоохоронними й рекреацій-

ними закладами місцевого або регіонального значення. Першим з них був «Дністровський каньйон» (Тернопільська область). Вони поширені майже в усіх регіонах України, найбільше - в АР Крим, Донецькій і Харківській областях. Загалом їх в Україні майже 70. У національних природних і регіональних ландшафтних парках за межами власне природоохоронних територій провадиться господарська діяльність місцевого населення.

Заказники — це природно-заповідні об'єкти, які оголошуються такими для збереження одного або декількох видів рослин чи тварин, окремих компонентів природи. Серед них розрізняють ландшафтні, лісові, ботанічні, зоологічні, гідрологічні, геологічні та ін. У них заборонено тільки ті види господарської діяльності, які впливають на знищення виду, що охороняється. Заказників в Україні є ггонад 3 тис. Вони займають найбільшу площу серед природно-заповідних територій.

Для охорони окремих унікальних природних утворень їх оголошують пам’ятками природи. Ними можуть бути печери, геологічні відслонення, горби, річкові острови, окремі дерева, джерела та ін. їх в Україні понад 3,3 тис. Заповідні урочища, яких в Україні близько 800, — це природоохоронні лісові, степові, болотні та інші відокремлені цілісні ландшафти.

До природно-заповідного фонду також належать 4 категорії штучно створених об’єктів. Ботанічні сади призначені для акліматизації і розмноження рідкісних та типових видів місцевої, вітчизняної та іноземної флори шляхом створення ботанічних колекцій. З 28-ми ботанічних садів України найвідомі-шими та найбагатшими за видовим складом є Донецький, Нікітський (біля Ялти) та сади Харківського і Київського університетів.

Дендрологічні парки створюються для збереження різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій у спеціально підготовлених умовах. Найдавніші та най відомі ші серед них — «Олександрія» (м. Біла Церква, Київська область),«Софіївка»(м. Умань, Черкаська область), «Тростянець» (Чернігівська область). Визначні та цінні зразки паркового будівництва оголошуються нарками-пам’ят-камн садово-паркового мистецтва. Дуже часто

вони поєднуються з палацами (Алупкінський парк у Криму, Підгорецький парк у Львівській області, Качанівський парк у Сумській області та ін.). Більшість з них створені у невеликих містечках і селах. В Україні є 13 зоологічних парків, найбільші з яких — в заповіднику «Аска-нія-Нова», Київський, Миколаївський.

ІНШІ ЕЛЕМЕНТИ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ. У майбутньому в екологічну мережу України, крім ключових територій, мають також входити сполучні та буферні території. Сполучні території, або екологічні коридори, утворюються видовженими ділянками, що з’єднують між собою ключові території і забезпечують міграцію тварин. На території України обґрунтовано необхідність кількох широтних та меридіональних екологічних коридорів. Широтними є Поліський лісовий, Галицько-Слобожанський лісостеповий, Південноукраїнський степовий і Приморський прибережний; меридіональними -долини річок Ду'наю, Дністра, Південного Бугу, Дніпра, Сі-верського Дінця, які слугують шляхами міграції птахів.

Буферні території розташовуються навколо ключових і сполучних територій і захищають їх від негативного впливу господарської діяльності, яка відбувається на сусідніх землях. Це можуть бути пасовища, сіножаті, ліси, ставки, а також орні землі з досить безпечним веденням сільського господарства (зокрема без застосування мінеральних добрив).

ЗАГАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКА ЕКОЛОГІЧНА МЕРЕЖА Україна є активним учасником Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, що прийнята в 1995 р. Головним її напрямом є розбудова екологічних мереж окремих країн і Європи загалом. Україна поступово збільшує частку природоохоронних територій, шоб наблизитися за цим показником до країн Європи (8-10%). Передбачається поєднання національної екологічної мережі нашої країни з екологічними мережами суміжних країн шляхом створення на кордонах спільних елементів екологічної мережі. Перші кроки у цьому напрямі вже зроблено - створено міждержавні біосферні резервати: українсько-польсько-словацький «Східні Карпати» (до якого з українського боку' увійшов Ужанський національний природний парк), українсько-румунський «Дельта Дунаю» (з Дунайським біосферним заповідником у складі),

Найбільшим заповідником в Україні є Чорноморський площею 57 тис. га, який знаходиться між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Каркінітською затокою. На його території, що порізана лиманами і косами, росте понад 600 видів степових рослин, через неї пролягають міграційні шляхи водоплавних птахів.

українсько-польський «Західне Полісся» (з Шацьким національним природним парком). Подібні прикордонні елементи Загальноєвропейської екологічної мережі планується створити як із згаданими країнами, так і з Білоруссю, Росією, Молдовою.

Велику роль у створенні міжнародної екологічної мережі мають відігравати широтні й меридіональні екологічні коридори, а в них — біосферні заповідники.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Основним завданням природоохоронної справи у XXI ст. є збереження і примноження біологічного і ландшафтного різноманіття, поліпшення стану довкілля, створення здорового природного середовища для людини.

В Україні формується національна екологічна мережа, яка охоплює ключові, сполучні й буферні території.

До ключових територій належать різні об’єкти природно-заповідного фонду: біосферні та природні заповідники, національні природні та регіональні ландшафтні парки, заказники, заповідні урочища, пам’ятки природи, ботанічні сади, дендропарки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, зоопарки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Які завдання стоять перед природоохоронною справою України?

2.    Для чого формується національна екологічна мережа?

3.    Що таке природно-заповідний фонд?

4.    Охарактеризуйте склад природно-заповідного фонду України.

5.    Назвіть основні природно-заповідні території в межах екологічних коридорів в Україні.

6*. Які об’єкти природно-заповідного фонду є у вашій місцевості? Дайте характеристику одного з них.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 10

1.    Користуючись картою «Природно-заповідний фонд України» (див. атлас), позначте на контурній карті довільними значками об’єкти природно-заповідного фонду, що згадувалися в підручнику. Підпишіть їх назви.

2.    Оцініть природно-заповідний фонд своєї області, порівнявши кількість його об’єктів з кількістю в інших регіонах України.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ для самоконтролю навчальних досягнень

1.    Укажіть, яка з одиниць фізико-географічного районування є азональною.

А географічний пояс    В природна підзона

Б природна зона    Г фізико-географічна область

2.    Назвіть ландшафти, що займають в Україні найбільшу площу.

А степові    Б лісостепові    В мішані ліси Г широколисті ліси

3.    Зазначте, які ґрунти є найбільш поширеними у лісостеповій зоні України.

А сірі лісові    Б чорноземи    В каштанові Г дерново-підзолисті

4.    Укажіть, які ландшафти переважають у лісостеповій зоні.

А лісові    Б степові В антропогенні Г річкових заплав

5.    Зазначте, як називається система постійного спостереження за станом навколишнього середовища, його окремих компонентів і ландшафтів.

А геоекологічна ситуація    В    природокористування

Б моніторинг    Г сталий розвиток

6.    Яке поняття відображає стан навколишнього природного середовища з погляду сприятливості чи несприятливості умов проживання людей.

А Зелена книга    В геоекологічна ситуація

Б Червона книга    Г національна екологічна мережа

7.    Установіть відповідність між природними комплексами і характерними представниками їх тваринного світу.

А лісова зона    В Українські Карпати

Б степова зона    Г Кримські гори

8.    Установіть відповідність між природними заповідниками та великими природно-територіальними комплексами, ландшафти яких у них охороняють.

А Поліській    Б Карадазький    В Канівський    Г Асканія-Нова

9.    Назвіть послідовно від підніжжя до вершини висотні пояси Українських Карпат.

А альпійський (низькі чагарники і трав'яні луки)

Б субальпійський (криволісся та рідколісся з низькорослих сосни, вільхи, ялівцю, злаково-різнотравні луки);

В пояс мішаних хвойно-широколистих лісів і лук (ліси з дуба, граба, ялиці, луки) Г гірсько-лісовий (букові та мішані ялицево-смереково-букові ліси)

10.    Назвіть послідовно за охопленням території види моніторингу, починаючи від найбільш масштабного.

А регіональний    Б глобальний    В локальний    Г національний

11.    У чому полягає сталий розвиток людства?

12.    Назвіть природоохоронні об'єкти, що є у вашій області.

Розділ IV

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ТА СВІТУ

Тема 1. Демографічні процеси та статево-віковий склад населення світу та України

Тема 2. Розселення

Тема 3. Етнічний склад населення

Тема 4. Релігійний склад населення

Тема 5. Зайнятість населення в світі й Україні

Вивчаючи розділ, ви:

дізнаєтеся про кількість, статево-віковий і національний склад населення світу та України, класифікацію міст за кількістю населення та функціями, міські агломерації та мегалополіси;

дістанете уявлення про дослідження П. Чубинського, природний рух, міграції, міграційну' і демографічну' політику держав, українську діаспору, урбанізацію, однонаціональні і багатонаціональні країни, світові релігії та трудові ресурси;

навчитеся обчислювати густоту, показники природного та механічного руху населення в різних регіонах України, аналізувати статево-вікові піраміди;

розвиватимете вміння використовувати інтернет-джерела для пошуку й аналізу нової інформації.

Тема 1. Демографічні процеси та статево-віковий склад населення світу та України

Нафта і фосфорити, алмази й уранова руда були багатствами у XIX та першій половині XX ст. Нині в цивілізованих країнах найбільшим багатством вважаються люди, які здатні створити технології для перетворення сировини на супутники, комп’ютери, кавоварки, книжки. Саме інтелектуально розвинена і творча людина сьогодні є головним ресурсом будь-якої країни.

Тому важливо уявляти й розуміти демографічні процеси, шо відбуваються в світі і країні. Від цього розуміння залежить подальший розвиток держави. Вона може бути багатою й високорозвиненою навіть якщо не має корисних копалини — їй лише погрібно створити умови для розквіту' таланту своїх громадян.

Що об’єднує Велику Британію, Німеччину, Ізраїль, Японію, СНІ А та ще низку держав, які впливають на світовий порядок? їхні лідери не тільки зрозуміли, а й практично втілили ідею інтенсивного розвитку інтелекту', освіченості, добробуту свого населення, своїх громадян.

Демографія у перекладі з грецької означає народоопис. Це наука, що вивчає склад і рух населення та закономірності його розвитку.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:15, Переглядів: 2871