Народна Освіта » Географія » § 22. Нерудні корисні копалини України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 22. Нерудні корисні копалини України

Пригадайте, які корисні копалини належать до нерудних.

Які нерудні корисні копалини мають осадове, а які - магматичне походження?

Нерудні корисні копалини є найбільш поширеними в Україні як за кількістю видів, так і за кількістю відкритих та освоєних родовищ. Пояснюється це тим, шо до них належать надзвичайно різноманітні за походженням породи й мінерали (мал. 94). Нерудні копалини мають дуже широке застосування. Вони слугують сировиною для галузей промисловості, їх використовують у будівництві, науці й техніці, побуті та медицині. За запасами окремих нерудних корисних копалин (сірки, облицювального каміння, каоліну) Україна посідає провідне місце в Європі, а за запасами ірафіту — 2-ге в світі (поступається лише Китаю).

ХІМІЧНА МІНЕРАЛЬНА СИРОВИНА. Сировиною для хімічної промисловості є сірка, кам’яна і калійні солі, фосфорити, апатити.

Україна володіє великими запасами сірки. Сірка, що має осадове походження, нагромадилася в Перед карпатському крайовому прогині. Передкарпатський сірконосний басейн (який заходить у межі сусідніх країн — Польщі та Румунії) належить до найбільших у Європі і світі. Там виявлено понад 20 родовищ самородної сірки. Її розробляли в кар'єрах у Львівській області. Однак внаслідок тривалого видобутку у великих кількостях родовища сильно виснажені. Нині на більшості з них розробка сірки припинена, наразі експлуатується Новояво-рівське родовище.

Родовища солей в Україні так само сильно виснажені внаслідок тривалого видобутку. Нині обсяги видобування цих копалин різко зменшилися. З Перед карпатським прогином пов’язаний єдиний в Україні басейн калійних солей. їх у великих обсягах видобували у Калуському (Івано-Франківська область) і Стебниківському (Львівська область) родовищах.

Потужні поклади кам’яної солі залягають на Донбасі й Закарпатті, в Дніпровсько-Донецькій западині, а у вигляді природних підземних розсолів — у Передкарпаггі. Найбільшими родовищами кам’яної солі, що вже тривалий час розробляються, є Артемівське і Слов ’янське (Донецька область), Солотвинське (Закарпатська область). Значні її запаси містяться у ропі солоних водойм Азово-Чорноморського узбережжя та Криму. Зокрема її видобувають з озера Сиваш.

Фосфорити й апатити — сировина для виробництва хімічних добрив. їх поклади, що приурочені до магматичних і метаморфічних порід Українського щита, загалом незначні і поки що не розробляються.

БУДІВЕЛЬНА СИРОВИНА. Надзвичайно багаті надра України на природні матеріали, що їх використовують у будівельній галузі. Одні з них попередньо зазнають суттєвої промислової переробки, інші безпосередньо спрямовуються на будівництво.

Мергель, крейда, вапняк, глина — сировина для виробництва цементу, лес і глини -цегли і черепиці. Гіпс, суглинки і вапняк йдуть на виготовлення так званих в’яжучих матеріалів, а пісок - як наповнювач до бе

Кам'яна сіль на території України відома ще з античної доби. ЇЇ видобування у Криму і причорноморських лиманах розпочалося ще за грецьких, а в Закарпатті - за римських часів. Перший великий рудник у Солотвино викопали у 1220 р.

Українські граніти

Серед розмаїття українського декоративного каменю особливу увагу привертають граніти. Вони мають різні кольори і відтінки, за якими отримали свою назву: червоні, червоно-жовті, рожево-червоні, темно-малинові, коричневі, сірі.

тону. Родовищ цих порід в Україні багато, і вони поширені повсюдно. Це стосується також родовищ кам’яних будівельних матеріалів — природного стінового каменю (туфи, вапняки), будівельного каміння (пісковики, базальти, граніти) та декоративно-облицювального каміння (іраніти, габро, лабрадорити, базальти, мармур). Більшість родовищ облицювального каміння приурочена до Українського щита. Найцінніші його види залягають у Житомирській, Рівненській, Хмельницькій, Запорізькій, Закарпатській областях. За запасами базальтів Україна посідає провідне місце в Європі. їх видобувають у Рівненській і Дніпропетровській областях. Мармур розробляють на Закарпатті, Донбасі та в Криму. ІНШІ НЕРУДНІ КОПАЛИНИ. Багато нерудних корисних копалин є сировиною для різних галузей промисловості. Вогнетривкі глини, флюсові вапняки, доломіти, формувальні піски в металургії слугують нерудною сировиною, що використовується під час виплавлення чорних металів. їх видобувають здебільшого в Донбасі, Придніпров’ї, Криму. Скляні піски, керамічні глини, каолін, що мають в Україні значне поширення, є сировиною для виробництва скла, керамічних виробів, порцеляни і фаянсу. Україна володіє значними запасами каоліну, а за його видобутком (18 % світового) поступається лише США і Колумбії. Запаси високоякісних каолінів зосереджено в областях, які розташовані на Українському щиті.

Багатоцільове призначення має графіт. Його родовища також пов’язані з Українським щитом. Найбільше з них — Заваллівське (Кіровоградська область). Озокерит здавна відомий у Передкарпатті, де тривалий час видобувався на великому Бориславському родовищі (Львівська область).

Є в Україні окремі родовища коштовного та напівкоштовного каміння. Воно залягає в Українських Карпатах і Кримських горах, Дніпровсько-Донецькій западині. А найбільш унікальні родовища розташовані в межах

Базальтові стовпи

Базальтові стовпи - різновид базальтів, що мають у поперечному перерізі форму від чотиригранників до семигранників. Завтовшки вони від 0,6 до 1,2 м, заввишки - від 3 до ЗО м. Відслонення базальтових стовпів загальною протяжністю 230 м охороняють у геологічному заказнику, що розташований у Івано-Долинському родовищі базальтів на Рівненщині.

Глиняне диво

Каолін - біла глина, яка отримала свою назву від містечка Каолін у Китаї, де вперше була знайдена. Вона утворюється внаслідок вивітрювання гранітів та інших порід, тому найбільше її видобувають по краях Українського кристалічного щита. Каолін має широке застосування в гончарному виробництві та порцеляново-фаянсовій промисловості. Він незамінний у виготовленні паперу, мила, вогнетривкої цегли, косметичних і медичних засобів, пластмас.

Українського щита. Талі знаходять димчастий кварц, гірський кришталь, топаз, берил, аметист, агат, яшму. Це призводить до варварського знищення природного довкілля. Траплялися знахідки алмазів, перспективні їх прояви знайдено у ПриазовЧ та на Волині. Волинські алмази, за оцінками фахівців, за якістю відповідають най відомішим у світі якутським. Доволі значні запаси бурштину є на Поліссі. Останнім часом його видобуток став неконтрольованим державою і дуже масштабним як за обсягами, так і за територією поширення.

ГІДРОМІНЕРАЛЬНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ. До них належать прісні, мінеральні й термальні підземні води, а також ірязі, що їх можна використовувати з лікувальною метою.

У нашій країні виявлено досить значні ресурси різних мінеральних вод — вуглекислих, сульфідних, радонових та інших. За їх загальними запасами Україна перебуває в числі провідних країн Європи. Найбільше їх розмаїття — на Закарпатті і в районі південно-західних схилів Карпат. Відомими джерелами там славляться населені пункти Свалява, Поляна, Синяк, Кваси, Шаян. На Передкарпатті — Т/тускавець, Східни-ця, Моршин, на Подіиі — Сатанів, у Причорномор’ї і Криму — Куяльник, Євпаторія, Саки, Фео<)осія. Найбільш відомими джерелами мінеральних вод в інших регіонах є Хмільницьке на Вінниччині, Миргородськеє Полтавщині, Березівськена Харківщині, Слов ’ямське на Донеччині.

Термальні води в Україні виявлено на різних територіях, крім Українського щита. Досліджують їх використання як джерела енергії. Перспективними для промислового освоєння є гарячі й теплі підземні води рівнинної частини Криму і Херсонської області, а також Закарпаття. Поки що термальні води використовуються обмежено, переважно з лікувальною метою (мал. 96, 97).

Великі запаси лікувальних грязей зосереджено в солоних лиманах і озерах Причорномор ’я, Приазовя і Криму, дещо менші - у торфовищах Передкарпаття й Поділля. На відміну від мінеральних вод вони ше мало використовуються для лікування.

Займаючи площу в 0,4 % від світового суходолу, Україна наприкінці XX ст. давала до 5 % загальносвітового ви-

Родич нафти

Озокерит - горюча корисна копалина, близький «родич» нафти. За воскоподібний стан його ще називають гірським воском. Озокерит використовують для виробництва лаків, у парфумерії та медицині. Родовища озокериту в Прикарпатті, що належать до найбільших у світі, розробляють ще з XIX ст.

За прогнозами, у надрах України сконцентровано і/5 частину світових запасів графіту - понад 1 млрд т. Із трьохсот виявлених місць залягання графіту добре досліджено лише п'ять родовищ, одне з яких експлуатується. Воно дає близько 4 % світового видобутку цієї копалини.

добутку корисних копалин. Водночас її територія належить до відносно слабко досліджених з погляду розвідки корисних копалин, тому можливості нарощування її мінерально-сировинної бази ще значні. Це підтверджують відкриття нових родовищ корисних копалин різних видів (як давно відомих в Україні, так і нетрадиційних для неї), що їх було здійснено вже у XXI ст. Геологи підрахувати, що за різноманітністю та сумарним обсягом запасів і прогнозних ресурсів корисних копалин Україна входить до першої десятки країн світу. Подальше проведення геологорозвідувальних робіт може суттєво зменшити залежність української економіки від імпорту сировини. Проте проведенню необхідних пошукових робіт часто перешкоджає брак коштів у країні. ПРОБЛЕМИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ. Тривале споживацьке ставлення до корисних копалин призвело до різкого скорочення їх запасів, занедбаності місць видобутку', перетворення їх на території екологічного лиха. У зв’язку з порушенням природного довкілля особливої актуальності набувають питання охорони надр і раціонального використання мінеральних природних багатств. їх вирішенню мали б сприяти такі заходи: повне й усебічне геологічне вивчення надр; найповніше вилучення з надр і раціональне використання як основних, так і супутніх копалин; недопущення самовільного користування надрами; охорона родовищ від затоплення, обводнення, забруднення тощо.

Прикладом комплексного використання сировини є переробка газу, який виділяється під час видобутку' нафти. Цей султутній нафтовий газ є цінною енергохімічною сировиною. Донедавна значна кількість його спалювалась у смолоскипах. Нині на окремих нафтопромислах України «вловлюють» для перероблення до 93 % нафтового газу. На жаль, приклади ефективного розв’язування проблем є по-

одинокими. Натомість до негативних наслідків тривалого безгосподарного використання земних надр нині додалася неконтрольована хижацька їх експлуатація - нелегальні шах-ти-копанки на Донбасі, кар’єри будівельних матеріалів на Поділлі і в Придніпров’ї. Копанки шукачів бурштину на Поліссі за лічені дні «роз’їдають» краєвиди, що творилися тисячоліттями, і спустошують підземні скарбниці країни (мал. 98).

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Україна володіє великим набором нерудних корисних копалин, що приурочені до різних тектонічних структур.

Найбільше поширення із нерудних копалин мають різноманітні будівельні матеріали.

За запасами сірки, кам’яної солі, облицювального каміння, каоліну, графіту, мінеральних вод Україна входить до числа провідних країн Європи і світу'.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Які нерудні корисні копалини використовують як сировину для хімічної промисловості? Де їх видобувають?

2.    Де в Україні видобувають будівельну' сировину'?

3.    У яких регіонах України є мінеральні води?

4.    Експлуатацію яких корисних копалин можна розпочати або збільшити найближчим часом?

5. Які нерудні корисні копалини є у вашій місцевості? Як їх використовують?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 4 (Продовження. Початок див, нас. 100) у

1.    Користуючись картами, установіть зв’язок поширення корисних копалин із тектонічними структурами, рельєфом та геологічною будовою території України. Результати зіставлення допишіть у табл. 2 на с. 100.

2.    Поміркуйте, як корисні копалини, що є у вашій місцевості, пов’язані з особливостями її геологічної будови та рельєфу.

/|ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ,

Дослідіть, які корисні копалини використовує промисловість для забезпечення вашого побуту. Наприклад, з’ясуйте, які копалини потрібні для виготовлення посуду: 1) скляного; 2) порцеляново-фаянсового; 3) металевого. Де в Україні поширені ці корисні копалини?

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ для самоконтролю навчальних досягнень

1.    Укажіть, яка тектонічна структура НЕ є частиною Східноєвропейської платформи.

А Волино-Подільська плита    В Причорноморська западина

Б споруда Гірського Криму    Г Український щит

2.    Зазначте, які форми рельєфу є найпоширенішими в Україні.

А гори    Б    плоскогір'я    В височини    Г    низовини

3.    Назвіть найвищу вершину рівнинної частини України.

А г. Берда    Б    г. Говерла    В г. Могила-Мечетна    Г г. Роман-Кош

4.    Укажіть, яка тектонічна структура лежить в основі Приазовської височини.

А Волино-Подільська плита    В Передкарпатський прогин

Б Західноєвропейська платформа    Г Український щит

5.    Назвіть регіон України, де поширені льодовикові форми рельєфу.

А Донеччина    Б Крим    В Полісся    Г    Поділля

6.    Укажіть, до якої тектонічної структури приурочені родовища залізних руд в Україні.

А Волино-Подільська плита    В Передкарпатський прогин

Б Донецька складчаста область    Г Український щит

7.    Назвіть родовище кам'яної солі, що з розташоване в Закарпатті.

А Артемівське    Б Сиваське    В Слов'янське    Г    Солотвинське

8.    Установіть відповідність між формами рельєфу України та їх найвищими вершинами.

1    Приазовська височина    А Роман-Кош

2    Кримські гори    Б Говерла

3 Українські Карпати    В Бельмак-Могила

4 Подільська височина    Г Берда

Д Камула

9.    Установіть відповідність між формами рельєфу та типом за походженням,

до якого вони належать.

1    дюни    А водно-ерозійні

2    печери    Б гравітаційні

3    цирки    В еолові

4    яри    Г карстові

Д льодовикові

10.    Розташуйте послідовно ери, протягом яких відбувався геологічний розвиток земної кори України, починаючи від найдавнішої.

А архейська Б кайнозойська В мезозойська Г палеозойська Ч11. У чому виявляються неотектонічні рухи?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:27, Переглядів: 5785