Народна Освіта » Географія » § 32. Ґрунти України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Ґрунти України

Пригадайте, чим ґрунт відрізняється від гірських порід. Які ґрунти відзначаються найвищою родючістю?

УМОВИ ҐРУНТОУТВОРЕННЯ. Ґрунти України сформувалися в результаті взаємодії різних ґрунтотвірних чинників — материнських порід, природних вод, клімату, рельєфу, рослинного покриву, діяльності тварин і мікроорганізмів, господарського впливу людини (мал. 147).

Материнські породи (підгрунтя) визначають мінеральний склад, фізичні та хімічні властивості фунту. В Україні такими породами є четвертинні відклади — здебільшого лесові та піщані. Від них до фунту потрапляють дрібні тверді часточки - глина й пісок, а в гірських районах додаються більші уламки порід -іравій і щебінь.

Клімат, зокрема співвідношення тепла і вологи, впливає на формування фунтів різних типів. Так, в умовах надмірного зволоження формуються заболочені фунти, в яких можуть утворюватися торфовий шар і глей — сизі плями із сполук Феруму(ІІ). Недостатнє зволоження спричиняє формування солончаків: до поверхні на місце вологи, що швидко випаровується, піднімається з глибин вода разом із розчиненими солями. Вплив клімату на фунтоутворення здійснюється також через рослинність. У теплому й достатньо зволоженому кліматі формується пишна трав'яна рослинність, після відмирання якої утворюється багато перегною (гумусу). Тому під багатою трав’яною рослинністю утворюються родючі фунти. І навпаки, за надмірної сухості клімату формується розріджений рослинний покрив, перегною утворюється мало, тому й фунти будуть менш родючими або бідними.

Тварини, що живуть у фунті (дощові черв’яки, кроти), розпушують його і подрібнюють рештки рослин. Остаточно перетворюють відмерлі рештки рослин і тварин на перегній мікроорганізми (різні бактерії). Вони розщеплюють органічні рештки на мінеральні речовини та сполуки Нітрогену, Кальцію, Калію, Карбону, Фосфору, Сульфуру та

ін. Тільки в такому вигляді їх знову можуть засвоювати рослини. Крім цього, перегній і сполуки кальцію склеююють між собою тверді мінеральні часточки ґрунту в грудочки різних розмірів, між якими в фунт проникає вода й повітря.

Господарська діяльність людини може сприяти підвищенню родючості фунту за умови науково обфунтованого його обробітку або її зниженню внаслідок нераціонального господарювання. Важливе значення для поліпшення якості фунтів має внесення органічних і мінеральних добрив.

Процес фунтоутворення відбувається дуже повільно. У середніх широтах помірного поясу, де розташована Україна, родючий шар фунту завтовшки 0,5—2,0 см утворюється приблизно за 100 років. Повністю ж сформований фунт має потужність 1-2 м і складається з кількох шарів — горизонтів. У розрізі фунту (фунтовому профілі) видно його шарувату будову (мал. 148).

ОСНОВНІ ТИПИ ҐРУНТІВ РІВНИННОЇ ЧАСТИНИ. На території України сформувалися фунти різних типів. їх поширення на рівнинній частині підпорядковане закону' широтної зональності, тобто фунти змінюються з півночі на південь (мал. 149).

Дерново-підзолисті ґрунти розповсюджені здебільшого на Поліссі. Вони сформувалися в умовах надмірного зволоження під сосновими і мішаними лісами. Материнськими породами для них слугують водно-льодовикові піщані відклади. У цих фунтах невеликий вміст гумусу (до 1,5 %), чітко виражений так званий підзолистий горизонт, з якого поживні речовини вимиваються вглиб (мал. 151). Тому вони мають низьку родючість.

Сірі лісові грунти поширені у південній частині Полісся, на заході й Правобережжі України під ділянками широколистих лісів. Вони утворилися на суглинистих породах за умов достатнього зволоження. Вміст гумусу в них також незначний — 3 %, тому їх природна родючість невисока.

Чорноземні грунти сформувалися на лесах в умовах недо-статньої зволоженості під степовою рослинністю. Великий вміст гумусу (8—15 %) та зерниста й фудкувата сфуктура

Непоказні дощові черв'яки

Мабуть, не знайдеш іншої тварини в світі, яка відіграла 6 таку велику роль у природі. Армія цих підземних копачів на 1 га фунту становить 130 тис. особин загальною масою близько 400 кг. За рік вони перевертають понад 30 т землі.

ЧарлзДарвін, XIX ст.

роблять їх найродючішими не тільки в Україні, а й у світі. Гумусний шар у чорноземах має значну потужність - від 40 см до 1 м і більше. Ці фунти, шо вкривають майже 65 % території України, є її національним багатством. Загалом в Україні зосереджена п’ята частина всіх чорноземів світу. У різних частинах країни поширені різні підтипи чорноземів: у лісостепу — чорноземи опідзолені і типові, у північній частині степу' — чорноземи звичайні, на півдні степу' — чорноземи південні. Різноманітність підтипів і їхні властивості зумовлені різною зволоженістю території.

На сухих степових ділянках в умовах недостатнього зволоження і бідної рослинності утворились каштанові Грунти. Вони мають незначний вміст гумусу — 3 %, але досить потужний гумусовий горизонт — до 55 см. Для отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур ці фунти потребують додаткового зволоження.

Крім основних зональних типів фунтів на рівнинній частині України на Поліссі сформувалися болотні й торфово-болотні, а в долинах річок — лучні й .тучно-болотні. У лісостепу' і степу окремими невеликими плямами поширені СОЛОНЦІ —

Мал. 149. Ґрунти

малородючі грунти, в яких простежується горизонт із значним умістом солей. У південних степах утворилися солончаки —неродючі грунти, що мають підвищений вміст солей по всій своїй товщ. Для вирощування рослин такі грунти потребують промивання і гіпсування. Внаслідок інтенсивного промивання водою солонці в замкнутих зниженнях рельєфу перетворюються на солоді, в яких засолений шар зникає, зате з’являються глейові горизонти.

ҐРУНТИ ГІРСЬКИХ РАЙОНІВ. У горах так само сформувалися фунти різних типів, які змінюються відповідно до закону висотної поясності — від підніжжя до вершин.

В Українських Карпатах найбільші площі займають буроземи. У Передкарпатті та Закарпатті біля підніжжя поширені різновидності буроземно-підзолистих ґрунтів. Під лісами до висоти майже 1500 м над рівнем моря утворилися малопотужні, щебенисті бурі гірсько-лісові грунти. Вище, на безлісих схилах, полонинах та інших вершинах гір поширені гірсько-лучні ґрунти.

У Кримських горах у передгірних районах та на північних схилах до висоти 450 м поширені гірсько-лісостепові ґрунти — дерново-карбонатні та сірі. Вони сформувалися під чагарниковою і трав’яною рослинністю. Основні фунти Гірського Криму - також бурі гірсько-лісові, що поширені до висоти 850 м під буковими, дубовими і мішаними лісами. На яйлах з лучною рослинністю панують гірсько-лучні чорноземоподібні ґрунти. На Південному березі Криму, де клімат має риси субтропічного з достатнім зволоженням, переважають коричневі і червоно-коричневі ґрунти. Вони доволі родючі: вміст гумусу становить 4 %.

Найбільш родючими ґрунтами не тільки в Україні, а й у світі є чорноземні. Гумусний шар в них може досягати 120 см! Про їхню родючість колись казали: «Земля така добра, що посадиш голоблю, то виросте тарантас».

ДОСЛІДЖЕННЯ В. ДОКУЧАЄВА. НаприкінціХІХст. фунти Центральної і Східної України (насамперед Полтавщини) вивчав природознавець Васімь Докучаєв, якого називають основоположником фунтознавства як науки. Він очолював експедиції, учасники яких зібрали декілька тисяч зразків фунтів, сотні зразків гірських порід і рослин. Зібрані зразки стали експонатами Полтавського природничо-історичного музею (нині — Полтавський краєзнавчий музей), створеного за ініціативою вченого. Результати досліджень були удостоєні золотої медалі Всесвітньої виставки в Парижі у 1889 р.

В. Докучаєв сформулював так званий закон зональності, що показує «найщільніший зв’язок клімату, фунтів, тваринних та рослинних організмів».

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Ґрунтотвірними чинниками є материнські породи, води, клімат, рельєф, рослинність, діяльність тварин і мікроорганізмів, господарський вплив людини.

На рівнинній частині України сформувалися такі основні типи фунтів: дерново-підзолисті, сірі лісові, чорноземи (опідзолені, типові, звичайні, південні), каштанові, лучні, болотні, солонці, солончаки, солоді.

На рівнинній частині України поширення фунтів підпорядковане закону широтної зональності, а в горах — висотної поясності.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть основні чинники, під впливом яких формується фунт.

2.    Порівняйте дерново-підзолисті фунти та чорноземи. Чим вони різняться між собою?

3.    Які існують закономірності поширення фунтів на рівнинній частині України? Поясніть основні причини такого поширення.

4.    Якій закономірності підпорядковане поширення фунтів у горах?

5*. Поміркуйте, що означає вислів: «Ґрунт сам себе удобрює».

ПРАКТИЧНА РОБОТА 8

1.    Порівняйте фунти різних типів, що поширені на рівнинній території України: дерново-підзолисті, чорноземні, каштанові та солончаки.

2.    З’ясуйте такі основні їх характеристики: а) де поширені; б) який у них вміст гумусу; в) якою є родючість; г) якого обробітку потребують.

3.    Напишіть висновок про те, які фунти в Україні є найбільш родючими і як їх використовують.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:30, Переглядів: 5377