Народна Освіта » Географія » § 19. Геоморфологічна будова

НАРОДНА ОСВІТА

§ 19. Геоморфологічна будова

Пригадайте, які зовнішні сили діють на земну поверхню.

Які форми рельєфу утворюються в результаті дії вітру та поверхневих вод?

ЗАКОНОМІРНОСТІ ПОШИРЕННЯ ФОРМ РЕЛЬЄФУ.

Сучасний рельєф України сформувався внаслідок взаємодії внутрішніх і зовнішніх сил, які діяли протягом кайнозойської ери. Походження та закономірності поширення різних форм і типів рельєфу вивчає галузь фізичної геоіра-фії - геоморфологія.

Зіставивши тектонічну' і фізичну карти України (див. атлас), можна пересвідчитися, шо загальний план будови рельєфу України - розташування, напрямок простягання та висота низовин, височин і гір — зумовлений тектонічною будовою. Більшість великих форм рельєфу України (Волинська,, Подільська і Придніпровська височини, Донецький кряж,

Придніпровська низовина і Українські Карпати) простягаються з північного заходу на південний схід відповідно до напрямку' залягання тектонічних структур. Велику' роль відіграє найдавніша структура - Український кристалічний щит, який і задав основний напрямок іншим структурам.

Здебільшого ці великі форми рельєфу України мають прямий зв’язок з тектонічними структурами: у межах щита і складчастих споруд розміщуються височини і гори, а тектонічним западинам відповідають низовини.

Водночас у західній частині України зв’язок між рельєфом і тектонічними структурами обернений: Волино-Подільській плиті, Галицько-Волинській западині та Передкарпатському прогину відповідають неузгоджені з ними форми рельєфу — височини і горбогірні пасма. Це пов’язано з неотектонічними рухами — підняттями земної кори, що відбувалися там у кайнозої. У той період зазнала підняття майже вся територія України, крім берегової смуги Причорномор ’я. Найбільше піднялися Карпати і Перед-карпаття, Кримські гори, Донецька і Подільська височини.

Це спричинило активне «врізання» в земну' поверхню річок, які утворювали глибокі, зі стрімкими схилами долини, а на півдні Подільської височини — каньйони.

ОСНОВНІ ТИПИ РЕЛЬЄФУ. Вплив на земну поверхню внутрішніх і зовнішніх сил спричинив поширення рельєфу різноманітних типів. Із внутрішніми процесами пов’язані тектонічний і вулканічний типи, а із зовнішніми -

Грязьові вулкани

Більшість грязьових вулканів Керченського півострова згаслі. Проте є й постійно або періодично діючі. Гази, що вириваються з глибин 5 - 7 км по розривах земної кори, виштовхують на поверхню розріджену глинисту масу з уламками порід, яка утворює невеликі конічні горби або похилі підвищення. Виверження таких вулканчиків іноді супроводжується вибухами, місцевими землетрусами або самозайманням газу.

гравітаційний, водно-ерозійний і водно-акумулятивний, карстовий, льодовиковий і водно-льодовиковий, еоловий, береговий, ан-гропогенний.

Тектонічні форми рельєфу утворилися внаслідок тектонічних рухів земної кори. Такими є гірські хребти і міжгірні долини в Українських Карпатах (чергування складок, повернутих угору і вниз), складчасто-брилові Кримські гори, Донецький кряж (піднята складка), Придніпровська, Причорноморська і Закарпатська низовини (на місці западин) та ін.

Вулканічні форми рельєфу є результатом безпосередньої діяльності вулканів. Такими в Україні є Вулканічний хребет у Карпатах, Берегівське горбогір ’я в Закарпатті, гора Карадагу Криму. Вулканічні форми виникають і внаслідок проникнення магми між шарами осадових порід. Так утворилася, наприклад, гора Аюдагу Криму. Специфічними вулканічними формами є грязьові вулкани. їх конуси невисокі — до

Кам'яний хаос

На скельних урвищах гори Південна Демерджі, що в Криму, неодноразово траплялися обвали. Ті підніжжя поблизу с. Лучисте сховане хаосом велетенських кам'яних глиб завбільшки з триповерховий будинок. У 1966 р. брили масою 2-3 тис. тонн з гуркотом упали з висоти понад 100 м. Розкотистий гул потужного обвалу був схожий на сильний вибух, і сейсмічна станція в м. Алушті зареєструвала спричинені ним поштовхи як землетрус.

50 м. Кілька десятків таких грязьових вулканчиків є на Керченському півострові в Криму (мал. 77).

Гравітаційні форми рельєфу спричинені процесами, що відбуваються під дією сили тяжіння (гравітації). До них належать обвали й осипища, яким сприяє активне вивітрювання порід. Великі обвали часто трапляються в горах (мал.

79) . Вони зароджуються на ділянках скельних урвищ, розбитих густою мережею тріщин на блоки. До пори до часу ці блоки монолітні. Поштовхом до обвалу може стати проникнення в тріщини дощової або талої води, яка розм’якшує глинистий прошарок. Тоді велетенські брили й каміння летять і скочуються вниз, руйнуючи все на своєму шляху. У горах та на крутих правобережних схилах долин великих річок часто бувають зсуви.

Водно-ерозійні форми рельєфу пов'язані з руйнівною роботою водних постійних (річкових) і тимчасових потоків. Такими формами є річкові долини, каньйони, балки, яри (мал.

80) . Водночас відбувається водна акумуляція

-    нагромадження відкладів, унаслідок якої виникають водно-акумулятивні форми: широкі заплави і тераси в долинах річок, дельти в гирлах Дунаю та Дніпра (мал. 81).

Карстові форми утворюються в результаті розчинення водою гірських порід. Карстові печери, лійки, колодязі, шахти поширені на Волині, Поділлі, в Кримських горах, Донбасі

-    там, де близько до поверхні залягають породи, шо їх легко розчиняє й розмиває вода (крейда, гіпси, вапняки, солі). У Середньому Придністров’ї на стику Подільської і Хотинської височин є з півсотні великих підземних пустот, що мають загальну довжину розвіданих ходів понад 465 км. Серед них гри найбільші в світі гіпсові печери: Оптимістична (217 км), Озерна (121 км) і Попелюшка (90 км).

Дослідники печер — спелеологи розвідують в них нові лабіринти і відкривають нові печери.

Льодовикові форми рельєфу пов’язані з гірськими і материковими льодовиками. Безпосередньою дією льодовика створені колишні льодовикові ложа — кари (заглиблення, схожі на великі крісла) та цирки (чашоподібні заглиблення). Вони трапляються в найвищих

Найдовшим каньйоном в Україні є Дністровський, довжина якого становить 250 км. Дністер від гирла р. Золота Липа до р. Збруч врізається в породи поверхні, формуючи вузьку долину завглибшки 150-180 м.

гірських масивах Українських Карпат. Так, в одному з льодовикових карів на висоті 1750 м над рівнем моря виникло озеро Несамовите (мал. 84). Водно-льодовикові форми є наслідком давнього материкового зледеніння в минулі геологічні епохи. Із потеплінням клімату після відступу льодовика талі води утворили ози — довгі, вузькі піщані вали та ками — піщані горби. Вони поширені на Поліській низовині.

Еолові форми рельефу — піщані горби і пасма — виникають як результат діяльності вітру. Вони є на Поліссі, у пониззі Дніпра, на морських косах.

Берегові форми рельєфу виникають на морських узбережжях унаслідок руйнівної і творчої роботи моря. Руйнівну роботу виконують удари хвиль (прибою) об берег. їхня ударна сила найсильніша під час штормів, особливо біля крутих берегів. Численні удари води утворюють у березі ніші. Згодом частина берега, що нависає над нею, обвалюється. Хвилі підхоплюють уламки і «бомбардують» ними новоутворений уступ, руйнуючи його з іще більшою силою (мал. 85). Це спричиняє зсуви та обвали. Берег поступово відступає, а морські хвилі відкладають уламки порід, утворюючи смуги наносів — пляжі та вали (вони бувають піщані, черепашкові, галечникові). Іноді хвилі вздовж берега намивають вузькі коси. Наприклад, коса Арабатська Стрілка утворилася уздовж узбережжя Азовського моря.

Антропогенні (техногенні) форми рельєфу — це нерівності земної поверхні, утворені діяльністю людини. Кар’єри, терикони, відвали виникають в результаті видобування корисних копалин, а насипи, дамби, вали -внаслідок прокладання шляхів сполучення, будівництва водосховищ тощо (мал. 86).

Вивчення рельєфу має велике значення для життєдіяльності людини. Ці знання важливі для пошуків нафтогазоносних площ, родовищ будівельних матеріалів. Дослідження рельєфу необхідне для обґрунтування будів-

Найбільша в світі печера у гіпсових породах - Оптимістична, розташована на Подільській височині (Тернопільська область). ЇЇ підземні лабіринти мають протяжність понад 217 км.

ництва інженерних споруд, запобігання наслідкам природних стихійних лих, проведення сільськогосподарських робіт, розв’язування екологічних проблем. Рельєф, насамперед гірський, є вагомим чинником розвитку туризму, спорту і курортно-санаторного господарства.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Із дією внутрішніх сил Землі пов’язані тектонічний і вулканічний типи рельєфу.

Відповідно до дії зовнішніх рельєфотвірних чинників розрізняють різні типи рельєфу: гравітаційний, водно-ерозійний і водно-акумулятивний, карстовий, льодовиковий і водно-льодовиковий, еоловий, береговий, антропогенний.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Які існують типи рельєфу, що пов’язанні з дією внутрішніх сил Землі?

2.    Унаслідок чого виникають гравітаційні форми рельєфу? Де вони поширені?

3.    Які чинники спричиняють утворення каньйонів, балок, ярів? До якого типу рельєфу належать ці форми?

4.    Що таке карстові форми рельєфу? Де вони поширені?

5.    У чому полягає руйнівна і створювальна робота моря?

6*. Поміркуйте, чому гору Аюдаг, що у Криму, називають «вулканом, що не відбувся».

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:01, Переглядів: 2596