Народна Освіта » Географія » § 17. Рівнини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Рівнини

Пригадайте, як розрізняють рівнини за висотою.

Якою буває поверхня рівнин?

У рівнинному рельєфі України чергуються низовини і височини. За фізичною картою легко визначити, де вони розташовані: жовтувате забарвлення височин вирізняється з-поміж зеленого, який вказує на низовини. Проте на місцевості перехід від одного типу рівнин до іншого помітити важко. Якщо їхати, наприклад, з Одеси до Вінниці, то місцевість поступово підвищуватиметься, і мандрівник непомітно для себе продовжуватиме свій шлях уже не низовиною, а висотаною. Зміну абсолютних висот можна встановити лише за допомогою спеціальних приладів.

Більша частина території України лежить на південному заході великої Східноєвропейської рівнини, в основі якої

сота рівнинної частини нашої країни становить 175 м над рівнем морд.

ВИСОЧИНИ. Височини широкою смугою простягаються через Правобережну Україну. Придніпровська височина розкинулася між долинами річок Південний Буг і Дніпро (мал. 62). У тектонічному відношенні вона відповідає Українському щиту. Височина має незначні висоти (до 320 м), плоску або подекуди погор-бовану поверхню, яка круто обривається до долини Дніпра (мал. 63). Вона розчленована досить глибокими, інколи каньйоноподібними долинами річок. Поширені яри та балки.

Подільська височина сформувалася в межах Українського щита (східна частина) і Воли-но-Подільської плити (західна частина) (мал. 64). Там у рельєфі чітко проявляється гор-богірне пасмо, яке утворюють Кременецький кряж, Вороняки і Гологори. їх вершини піднімаються до 470 м над рівнем моря. Подільська височина має загальний похил на південь, де вона обривається досить високим уступом до долини Дністра, і на південний схід. Для її поверхні характерні глибокі (інколи до 250 м) каньйоноподібні долини річок — лівобережних приток Дністра. На поверхні поширені яри, балки, карстові печери.

Подільську височину перетинають Товтри (Медобори) — лінійно витягнуті горби із міцних вапняків з плоскими вершинами (мал. 65). Це єдиний у світі кряж, шо виник не внаслідок тектонічних процесів, а утворений живими організмами. Товтри є давнім бар’єр-нимрифом! В Україні він утворився вздовж берегової лінії неглибокого теплого моря, що 20 млн років тому лежало на Подільській височині. Риф був похований у первозданному вигляді під наступними піщано-глинистими відкладами. Після відступання моря їх почали розмивати поверхневі води, розкриваючи поступово рифові споруди.

На південь від Подільської височини у межиріччі Пруту й Дністра лежить Хотинська височина — хвилясте горбисте пасмо. Вона

Гори над Дніпром

Канівські «гори» підносяться над Дніпром на висоту до 243 м і с частиною Придніпровської височини. Вони -унікальна пам’ятка природи: там гірські породи різного віку зім'яті у складки, зсунуті зі свого первинного місця і припід-няті. При цьому давні відклади опинилися зверху, а ті, що утворилися пізніше, під ними. Геологи називають це явище Канівськими дислокаціями.

Унікальні Товтри

Унікальність цього рифу в тому, що він складений не коралами, як Великий Бар'єрний риф біля узбережжя Австралії і більшість інших рифів світу, а рештками вапнякових водоростей, молюсків, специфічних морських черв'яків та інших організмів, їхні вапнякові залишки утворили горби із міцних вапняків потужністю до 55 м.

поступаєтеся багатьом іншим височинам своєю відносно невеликою площею. Однак саме там розташована найвища точка рівнинної частини України гора Берда (515 м). Поширеними породами є вапняки, пісковики, глини, гіпс.

Південний схід України займає Донецька височина, яка пов'язана з давньою Донецькою складчастою спорудою. Східну, вишу частину височини утворює Донецький кряж. Його рельєф хвилястий, ускладнений пасмами, гребенями, останцями. Один з них — г. Могила Мечетна (367 м) є найвищою відміткою височини. Височина густо розчленована глибокими річковими долинами, ярами, балками. У зв’язку' з тривалим видобутком корисних копалин там поширені антропогенні форми рельєфу — терикони, кар’єри, насипи.

Приазовська височина приурочена до південно-східного виступу Українського шита. На її хвилястій поверхні є глибокі балки, долини річок та окремі підвищення -останці-могили, де виходять на земну поверхню кристалічні породи, а також рукотворні могили-кургани, насипані людиною ще в давні часи. Найвища відмітка височини -г. Бельмак-Могила (324 м).

На північному заході України розташована Волинська височина з хвилястою поверхнею і середніми висотами 230 м. У її основі лежать Галицько-Волинська тектонічна западина та Волино-Подільська плита.

До рівнинної частини України належать також Перед-карпатська височина, яка в тектонічному відношенні відповідає Псрсдкарпатському прогину — структурі Карпатської

Гора Берда є найвищою точкою всієї Східноєвропейської рівнини, яка займає площу понад 4 млн км2 і тягнеться від Перед-карпаття і Балтійського моря до Уральських гір і від узбереж Чорного та Каспійського морів до Північного Льодовитого океану.

складчастої системи. Височина тягнеться вузькою смугою між долиною Дністра і північно-східними схилами Українських Карпат, поступово піднімаючись від 200 до 850 м. Її поверхня розчленована долинами річок, шо стікають з Карпат, на окремі видовжені височини.

НИЗОВИНИ. Північну частину України займає Поліська низовина (мал. 66). Її західна частина лежить у межах Во-лино-Подільської плити, середня — Українського щита, а східна (на лівому березі Дніпра) — Дніпровсько-Донецької западини.

Середні висоти низовини становлять 150—200 м. Максимальну відмітку 316 м має Словечан-сько-Овруцький кряж. Поверхня густо поме-режена неглибокими річковими долинами.

Багато форм рельєфу (невисокі горби і вали) там пов’язані з відкладами льодовика.

На Лівобережжі розкинулася Придніпровська низовина, яка відповідає тектонічній структурі - Дніпровсько-Донецькій западині.

Низовина має висоти до 170 м. На її поверхні утворилися широкі річкові долини. Трапляються балки і невеликі підвищення — соляні куполи та горби (мал. 67). Більш висока частина низовини — Полтавська рівнина.

На півдні України лежить Причорноморська низовина. У тектонічному відношенні вона відповідає Причорноморській западині, а її частина Північно-Кримська рівнина —

Скіфській плиті. Поверхня низовини має незначний похил із заходу на схід і з півночі на південь. До Чорного й Азовського морів низовина обривається уступом заввишки 40 м. Її рельєф переважно хвилястий (мал.

68), у центральній частині - плоский. Рівнинність поверхні порушують долини річок, балки і яри. Є також такі форми рельєфу, як степові блюдця і поди — пологі зниженнями округлої форми.

До рівнинної частини України належить також Закарпатська низовина, яка у тектонічному відношенні відповідає Закарпатській западині - структурі Карпатської складчастої системи. Низовина лежить на крайньому заході України і є частиною Середньодунай-

ської рівнини. Її поверхня плоска, східчаста, дещо нахилена на південний захід за течією річки Тиси. Висоти становлять 110 м. У межах низовини здіймається до 366 м Берегівське горбогір \я - масив плосковерхих горбів, утворених внаслідок діяльності вулканів. Специфічним елементом рельєфу низовини є численні дамби, споруджені вздовж річок для боротьби з повенями і паводками.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Загальний план будови поверхні України зумовлений тектонічними структурами, його визначають найбільші форми рельєфу — Східноєвропейська рівнина, Українські Карпати та Кримські гори.

Переважна більшість території України має рівнинну поверхню: 70 % її площі країни займають низовини, 25 % — височини; лише 5 % зайнято горами.

У межах Східноєвропейської рівнини лежать височини (Придніпровська, Подільська, Волинська, Приазовська, Донецька) і низовини (Поліська, Придніпровська, Причорноморська, Закарпатська).

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть найбільші форми рельєфу, що визначають загальну будову поверхні території України.

2.    Якими меншими формами рельєфу ускладнюється поверхня великих форм?

3.    Чому на території України переважає рівнинний рельєф?

4.    Де розташовані найнижчі абсолютні відмітки висот на території України?

5.    Чим унікальні Товтри?

6*.З’ясуйте, у межах якої великої форми рельєфу розташована ваша область. Опишіть її поверхню.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

З’ясуйте, яким тектонічним структурам відповідають рівнинні форми рельєфу:

група І — Придніпровська височина та Придніпровська низовина; група 2 — Донецька височина та Причорноморська низовина; група 3— Подільська височина та Поліська низовина.

Поміркуйте, в який бік нахилена кожна з цих рівнин. Як ви це визначили?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 01:58, Переглядів: 9985