Народна Освіта » Географія » § 3. Зображення України в картографічних творах

НАРОДНА ОСВІТА

§ 3. Зображення України в картографічних творах

Пригадайте, хто і коли створив найдавніші карти світу, що збереглися до нашого часу.

ЗОБРАЖЕННЯ УКРАЇНИ НА КАРТАХ. Географічні карти є важливими джерелами знань і носіями інформації про території. Вони показують розміщення різних природних і суспільних об’єктів та явищ, їхні властивості та зв’язки між ними.

Давню спробу схематичного зображення місцевості було знайдено під час археологічних розкопів біля с. Межиріч (Черкаська область).

Ця примітивна схема із семи рядів зображень була накреслена на бивні мамонта близько 17 тис. років тому (мал. 6). Можливо, це найдавніша карта, знайдена на території України.

Початок нової ери відкриває історію створення справжніх карт. Найдавніші уявлення античних учених про довколишній світ узагальнив і систематизував II ст. Клавдій Птолемей у славнозвісному «Посібнику з географії», яким наука послуговувалася 14 століть поспіль (мал. 7). Підручник містив зібрані автором численні географічні відомості, у тому чис-

Мал. 7. Землі України на карті Європи, складеній Птолемеєм у II ст. (перевидана в 1548 р.)

Мал. 6. Межиріч-карта - зображення місцевості на бивні мамонта.

XV тис. до н. е.

лі й про наші терени. Укладені Птолемеєм карги вирізнялися більшою точністю. Перші ж карти українських земель додавалися згодом переписувачами «Географії» Клавдія Птолемея вже з XIII ст.

Починаючи з XV ст., територія України була відображена на друкованих картах світу, Європи і окремих держав -Польщі, Литви, Угорщини, Туреччини, Росії (мал. 8).

У середині XVII ст. у Західній Європі видали перші карти, присвячені винятково українським землям. їх автор -уже відомий вам французький картограф Ґіиом Левассер де Боппан. Як військовий інженер, він багато подорожував землями України і особисто виконував топографічні вимірювання для майбутніх карт. Він накреслив кілька загальних карт України (мал. 9) й окремих її частин (Київщини, Поділля, Волині та ін.). Боплан також створив карти Дніпра, на яких було зображено його течію від Києва до Чорного моря з прилеглою територією (1662 р.).

Картами Боплана широко користувалися в Європі для відображення українських земель, сприяючи утвердженню назви «Україна». Роль цього дослідника у відкритті України для світу, фахівці порівнюють із роллю Ко-лумба у відкритті Америки. Завдяки натхненній праці Ґійома де Боплана назва «Україна» міцно закріпилася за величезною територією від Карпат до Московії на противагу мен-

Читачам «Опису України»

«Панове, я пропоную вам карту, складену не за чужими описами і не з чуток. Я склав її сам на основі точних вимірювань, здійснених мною в усіх закутках краю, який вона зображає... Насолоджуйтесь на дозвіллі плодами моєї праці, споглядаючи у ваших кабінетах цей гарний край,... міста й фортеці, плани яких я накреслив; вдячний, що ваша похвальна цікавість знайде в цьому задоволення».

Ґійом Левассер де Боплан, 1651 р.

Мал. 8. Землі України на карті Королівства Польського та прилеглих земель. Себастьян Мюнстер, 1550 р.

шовартісному зневажливому найменуванню «Мала Русь», що наполегливо нав’язувалося російською імперською політикою.

У XVIII ст. в Німеччині було створено карту, що узагальнила усі відомі на той час знання геоірафів та істориків про Україну. Її неодноразово перевидавали впродовж століття, і вона стала одним із найбільш упізнаваних зображень наших теренів (мал. 10). Це справжній шедевр картографічного мистецтва й водночас найвизначніша пам’ятка друкарства XVIII ст., пов’язана з історією України.

З другої половини XIX ст. українські вчені відображали на картах територію розселення українського народу, яка

Слово карта (від лат. charta -аркуш, папір) з'явилося в XIV—XVI ст., до цього вживали слова зображення (tabula або descriptionis) і креслення. В Україні віддавна користувалися словом мапа (можливо, через посередництво польської і німецької мов: mappa - карта).

була значно більшою, ніж територія сучасної Української держави. Найбільш відомими є карти Павла Чубинського, Григорія Величка, Степана Рудницького, Володимира Ку-бійовича (мал. 11). Під керівництвом В. Кубійовича група вчених у 1937 р. створила «Атлас України й суміжних країв».

Картографічні твори минулого є пам’ятками історії науки, оскільки вони містять великую кількість унікальної інформації, шо її часом неможливо знайти в інших джерелах. Ідеться про зміни кордонів країн, розташування географічних об’єктів — міст та інших поселень, шляхів сполучень, річок, іір, лісів. Багато розповідають сучасникам про особливості суспільних відносин і культури в минулому зображення гербів, символів, постатей у національному одязі, які іноді наносилися на картах. Ось чому' стародавні карги справедливо вважають витоками геоірафічних знань.

Із сучасними картами України, створеними українськими географами і картографами, ви ознайомитеся в наступних параірафах.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Перші карги з відображенням українських земель поширювали переписувачі «Посібника з географії» Клавдія Птолемея, починаючи з XIII ст.

Перші карти, присвячені винятково українським землям, створив французький картограф Ґійомде Боплан.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Розгляньте на мал. 7 карту Європи, складену Птолемеем. Як називалися українські землі в II ст.? Порівняйте, які нові назви наших теренів з’явилися на карті Королівства Польського та прилеглих земель, виданій у 1550 р. (мал. 8).

2.    Хто і коли склав перші докладні карти, присвячені винятково українським землям?

3.    Чому стародавні картографічні твори вважають безцінними джерелами інформації?

4*. Поміркуйте, чому внесок Ґійома де Боплана в дослідження України порівнюють із внеском, що його зробив Христофор Колумб, відкривши Америку.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

За посиланням http://www.vkraina.com/ua/maps розміщено низку високоякісно оцифрованих карг 300-400-річної давнини. Спробуйте знайти на них свій край і дізнатися, як виглядала ця територія в минулому.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 21:32, Переглядів: 7068