Народна Освіта » Географія » § 2. Географічні дослідження території України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 2. Географічні дослідження території України

Пригадайте імена авторів найдавніших географічних карт.

Хто з відомих давньогрецьких учених побував на землях України за античних часів?

ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ. Перші географічні відомості про територію України збереглися ще з давніх часів у працях давньогрецьких істориків, географів і мандрівників — Геродота (V ст. до н. е.), Страбона (І ст. до н. е.), Птолемея (II ст.). У своїх працях вони описували Південь України, де існували ірецькі міста-держави.

Змальовуючи природу цієї території, учені відзначали її багатства, передусім потужні темні фунти, широкі повноводні річки, чудові пасовища для худоби.

Відомий вам історик Геродот під час своїх мандрівок побував у Північному Причорномор’ї. Він описав Скіфію - «країну на північному узбережжі Чорного моря і прилеглих до нього землях», що там існувала на ті часи. Найбільше здивували заморського гостя її розміри: «Скіфія - це квадрат, кожна сторона якого становить двадцять днів шляху...» і кліматичні умови: «...Країна відзначається таким суворим кліматом, що впродрвж кількох місяців там стоять нестерпні холоди; море... замерзає, отож скіфи переїжджають кригою на той бік до індів». Грецький історик переповідає чутки про «літаюче пір’я» на берегах Меотиди

Як у нас виникли грецькі міста

У VIII -VI ст. до н. е. на північних берегах Чорного моря виникли грецькі міста-колонії. Серед них Ольвія (з грецької - «щаслива») - тепер с. Парутине Миколаївської області; Пантікапей («рибний шлях») - нині м. Керч; Херсонес («півострів») - м. Севастополь; м. Феодосія («божі дари») та ін. Греки переселялися на наші землі через збільшення населення на своїй батьківщині. Деякі з їхніх колоній стали містами-державами, до-сягли вершин розвитку і проіснували майже тисячу років.

(Азовського моря), пояснюючи, шо це снігова метелиця - явище, дивне для південних жителів. Учений визначив протяжність узбережжя Чорного моря, розповів про річки, що в нього впадають, виміряв відстані між окремими населеними пунктами. Записки Ге-родота є чи не єдиною писемною пам’яткою географії Півдня України з достовірними відомостями про цю місцевість. Завдяки ним і на 500 років пізнішим свідченням географа та історика Страбона ми маємо чіткіше уявлення про нашу велику і славну землю. ВІДОМОСТІ В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. Після утворення Київської Русі завдяки араб-ськимтаєвропейськиммандрівникам і купцям відомості про територію України значнопоши-рилися у світі. їхні звіти містили географічну інформацію про окремі українські землі, господарське й політичне життя на них.

Перші вітчизняні згадки про територію нашої держави є в літописах, княжих грамотах, літературних творах. У найдавнішому літописі «Повість минулих літ» автор уперше вживає назву «Русь» (852 р.), намагається відповісти на запитання: «Звідки пішла Руська земля?», змальовує її природу, описує народи, які заселяли ці землі, їхні політичні й торгові зв’язки з іншими державами, що здійснювалися суходолом, річками й морем, у тому' числі й «шляхом із варягів у греки» — торговельним річково-морським сполученням (по Дніпру й Чорному морю) півночі Європи із Середземним морем. У Київському й Галицько-Волинському' літописах вживається назва «Україна» (вперше - 1187 р.). У них повідомляється про заснування давньоруських міст, спорудження замків, церков, заселення й освоєння нашими пращурами нових територій.

Після завоювання українських земель Литвою та Польщею географічні відомості про наші території містяться здебільшого в хроніках й урядових документах цих держав, а з розвитком Запорозької Січі — в козацьких літописах. У ті часи зросла зацікавленість європейців територією України та її народом,

Ібн Баттута на землях України

У XIV ст. на наших землях, у Криму, побував відомий арабський мандрівник Ібн Баттута. Він відвідав м. Керч і фортецю Сол-хат (нині - м. Старий Крим). Та найбільше його вразила Кафа (м. Феодосія). Численні кораблі заходили і виходили з порту. Вони везли зерно, полотно і хутра із Московії, невільників - із Кавказу і Поволжя. Мандрівник, який бачив чимало портів світу, Кафу відніс до найзначніших.

Про Скіфію

«Країна скіфів багата на траву і є добре зрошуваною рівниною. Тут течуть річки... пятигорло-вий Істр, за ним Тірас, Ппаніс, Борисфен і Танаїс. З усіх річок Борисфен є найприбуткові-шою: вона забезпечує стада пасовиськами, дає чудову рибу у величезній кількості; вода її вельми приємна на смак і відзначається чистотою серед каламутних рік Скіфії; вздовж неї тягнеться добротна орна земля; вії гирлі сама собою осідає сіль».

Геродот, V ст. до н. е.

про що свідчать щоденники, звіти й донесення італійських, французьких, німецьких, австрійських, шведських мандрівників і послів, а також мандрівників з Арабського Сходу. Вони згадують про гостинність людей, їхній миролюбний характер.

ДОСЛІДЖЕННЯ у XVII - XIX ст. У 1630-х рр. на запрошення польського короля на українських землях тривалий час перебував французький військовий інженер і картограф Ґійом Левассер де Боплан. Упродовж 17 років він мандрував Україною, вибираючи місця для зведення фортець і різних укріплень з метою захисту південних кордонів тодішньої держави. А заодно ознайомлювався з Україною, її природою, життям і господарською діяльністю місцевого населення, розташуванням поселень, шляхів тощо. Згодом Боплан опрацював зібраний на українських землях матеріал і видав книжку «Опис України» (уперше під такою назвою в 1660 р.).

Цей твір викликав велике зацікавлення в Європі: він містив чимало інформації про історію, географію, культуру й побут українців. У ньому барвисто розповідалося про боротьбу запорозьких козаків проти османів, татар, конфлікти і війни з правлячою елітою Речі Посполитої. Важливість такої праці полягала у відкритті для науки і широкого загалу українських теренів, їх історії та самобутності. Згодом «Опис України» було перекладено англійською, німецькою, польською, російською мовами. Крім того, Ґійом де Боплан створив докладні карти України (про це йтиметься в наступному параграфі).

1 донині «Опис» та карги Боплана є цінними джерелами географічної інформації про тогочасну Україну'.

Із XVIII ст. географічні дослідження України стали систематичними. їх здійснювали польські, австрійські й російські дослідники, які вивчали її територію, щоб виявити природні багатства для експлуатації урядами своїх країн. Згодом дослідження проводили вчені, які працювали в Київському, Львівському, Харківському, Одеському університетах.

ДОСЛІДЖЕННЯ НОВОГО ЧАСУ. Становлення української географії припадає на початок XX ст. Воно пов’язане передусім з

Опис України

«Щоб утвердити Вас не слабими словами, а радше солідним вчинком, смію в повній пошані й глибокій покорі подарувати ... опис цієї великої граничної країни України, що лежить між Московією і Трансільванією..., розлогі рівнини якої стали до тої міри родючими, до якої

були раніше пустинними____На

долученій карті можете в одну мить побачити з кожної точки погляду цю простору землю України...»

Ґійом Левассер де Боплан, 1651 р.

іменем Степана Рудницького. Учений викладав геоірафію у вищих навчальних закладах Львова і Харкова, Відня (Австрія) і Праги (Чехія). С. Рудницький зробив вагомий внесок у розвиток фізичної й політичної географії та картографії. Він першим комплексно описав територію України. У багатьох працях учений обгрунтував необхідність створення незалежної Української держави. Багато зробив С. Рудницький для викладання географії у школах: склав першу настінну карту України, видав низку підручників. Праці та карти, створені ним, видавалися різними мовами. Життя видатного вченого обірвалося трагічно: він був репресований і загинув у 1937 р. на засланні. СУЧАСНІ ГЕОГРАФІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. Нині вчені-фізико-географи вивчають територіальне поширення компонентів природи в Україні, а також їхні поєднання — природні комплекси. Працюючи на місцевості, вони використовують інформацію про неї, отриману завдяки аерокосмічним спостереженням. Тривалі багаторічні науково-дослідні роботи та спостереження проводять у спеціально обладнаних установах - географічних стаціонарах. Деякі з них спеціалізуються на вивченні метеорологічних явищ, водного поверхневого стоку, змивання і руйнування фунтів, снігових лавин та ін. Комплексні (ландшафтознавчі) стаціонарні дослідження проводять у Чорногірському географічному стаціонарі в Карпатах (мал. 4).

Дослідники соціально-економічної географії вивчають територіальні особливості розвитку складових суспільства. Сучасна українська географія приділяє багато уваги питанням взаємодії людини і природного середовища, вивченню екологічних проблем.

У наш час географічні дослідження здійснюють вчені Інституту географії Національної академії наук України, університетів та інших установ країни. Із 1996 р. українські вчені проводять наукові дослідження в Антарктиді на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» (мал. 5).

Внесок українців у вивчення світу

Українські вчені та мандрівники брали участь у дослідженнях різних регіонів світу. Мореплавець Юрій Лисянсь-кий був одним із керівників навколосвітнього плавання в 1803-1806 рр. Геолог Єгор Ко-валевський у 1847-1848 рр. досліджував Східну Африку, побував у Китаї та Монголії. Учений і гуманіст Микола Миклухо-Ма-клай у 1870-1876 рр. здійснив 10 мандрівок до Австралії та островів Океанії, де вивчав місцеві народи.

Перші підручники з географіїдля школярів українською мовою створили Степан Рудницький («Коротка геофафія України», 1910 р.) та педагог Софія Русова («Початкова географія», 1911 р.).

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Перші географічні відомості про Україну містяться в працях давньогрецького вченого Геродота.

Перші вітчизняні згадки про українські землі є в літописах і княжих грамотах; назва «Україна» вперше згадується у Київському літописі в 1187 р. Основоположником сучасної української географії вважають Степана Руд-ницького.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    У яких джерелах дослідники знайшли перші географічні відомості про територію нашої держави?

2.    Чому грецькі вчені античної доби цікавилися нашими землями? Яку частину України вони знали найкраще?

3.    Пригадайте, хто з відомих українських учених досліджував материки й океани нашої планети.

4.    Поміркуйте, чому' книжку Г. де Боплана «Опис України» називають перлиною українознавчої літератури XVII ст.

5.    Які дослідження здійснюють українські географи в наш час?

6*. Відомо, що давньогрецький історик Геродот побував на північному' узбережжі Чорного моря, описав річки Істр, Тірас, Борисфен, Гіпаніс, ймовірно, відвідав Ольвію і Херсонес. Використовуючи знання з історії України, з’ясуйте, про які географічні об’єкти йдеться. Покажіть їх на карті.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Користуючись додатковими джерелами інформації, дізнайтеся, де народився, навчався і працював видатний український учений-географ Степан Рудницький.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 21:30, Переглядів: 7871