Народна Освіта » Географія » § 31. Рослинний світ України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 31. Рослинний світ України

 

Земля неодноразово зазнавала змін впродовж геологічної еволюції. Зміни її поверхні, клімату відбувались у різних регіонах по-різному, що також вилинуло на видовий склад рослинності.

На території України є види, які були завезені з інших країв.

Пригадайте, які культури були завезені на європейську частину материка з Нового Світу.

Природна рослинність на території України налічує понад ЗО тис. видів вищих і нижчих рослин. Найбагатший видовий склад рослинності спостерігається в Українських Карпатах (понад 2000 видів) і Кримських горах (2300 видів). Майже 600 видів ендеміків (рослин, поширених на невеликій території) росте на території Подільської височини.

У рослинному покриві нашої країни є види рослин, які залишилися від давніх геологічних епох. їх називають реліктами. Багатство рослинності характеризує не тільки суходіл, а й морські узбережжя і прибережні води, лимани, озера, річки та штучні водойми.

Рослинні угруповання. Сукупність рослин на певній території, пов’язаних між собою та навколишнім середовищем, називають рослинним угрупованням. На території України виокремлюють такі типи рослинних угруповань: ліси, степи, луки й болота.

Закономірності поширення рослинного покриву в Україні. Розміщення рослин на території країни обумовлено: на рівнинах — законами широтної зонаяьністі, а в горах — вертикальної поясності. Кожній природній зоні відповідає певний видовий склад рослинності.

•    За картою атласу визначте, які типи рослинності представлені на території України. Установіть закономірність їх поширення. Поясніть, чому в межах однієї зони існують відмінності.

•    Користуючись картою (мал. 87), з'ясуйте, яка лісистість характерна для вашої області.

Ліси України - національне багатство, яке належить українському народу. Загальна площа лісів становить 9,6 мли га, із них хвойні ліси (переважно сосни та ялини) займають 42.2 %, твердолистяні (дуб, бук) — 43,2 та м'яколистяні (береза, осика) — 13,6 % території (мол. 86). Ліси вкривають 15,9 % території країни. Вони зосереджені переважно на Поліссі, в Українських Карпатах і Кримських горах.

За показником лісистості території (відношення площі вкритих лісовою рослинністю земель до загальної площі країни), Україна належить до малолісних країн Європи.

У різних природних зонах лісистість має значні відмінності. Найбільша вона в Українських Карпатах (39 %) і Кримських горах (36 %). Лісистість природних зон рівнинної частини закономірно зменшується з півночі на південь від 23 % (зона мішаних лісів) до 12,5 % (лісостеп) і 3,8 % (степ).

Понад половину лісів України створено штучно, тому вони потребують посиленого догляду. Середній вік деревостанів перевищує 60 років (вони становлять 47,5 % площі лісів). Ліси поступово старіють і їх санітарний стан погіршується. До

третини лісів ростуть у зоні радіоактивного забруднення, частина з них повністю виключена з лісогосподарського виробим і ітва.

• Розгляньте діаграму (мал. 88) й визначте, які породи дерев домінують в українських лісах.

Ліси України сформовані монад ЗО видами деревних порід. У лісах переважають молоді й середні за віком дерева, поширені такі породи, як сосна, ялина, бук, дуб. Вони займають до 90 % укритих лісами площ. Також поширені граб, липа, клен, береза, тополя, вільха та ін.

Соснові (борові) ліси займають великі площі на Поліссі, а також у долинах річок лісостепу та степу. Вони ростуть на дерново-підзолистих піщаних Грунтах, бідних на гумус і поживні речовини. На багатших фунтах ростуть дубово-соснові ліси. У лісах України поширені два види ялини — звичайна, або європейська, і гірська. Окремі ділянки ялини європейської трапляються в західних областях і на Чернігівщині. Великі площі під ялиною — в Українських Карпатах.

Смерека біт росте в Карпатах, в окремих районах Перед карі іаття й Розточчя. В карпатських лісах трапляється модрина. На території України поширені бук європейський і кримський. Бук європейський — одна з основних порід лісів Українських Карпат і західних районів Волині, Поділля й Придністров’я (мал. 89). Бук таврійський росте в Кримських горах на висоті від 500 до 1300 м.

У лісах України широко представлений дуб звичайний, він росте в усіх природних зонах рівнинної частини та в горах до висоти 900 м. Дуб скельний трапляється в Карпатах і Кримських горах, а також на заході лісостепової зони. Граб входить до складу дубових, дубово-букових і букових лісів, утворюючи в них другий ярус. У Криму' росту'ть граб кавказький і граб східний. У лісах України поширені ільм, в’яз і берест, а також липа серцелиста. Трапляються липа широколиста, срібляста, а в лісах Кримських гір — липа кримська. Ясен звичайний можна знайти в усіх лісових районах України. У лісах України поширені чотири види клена (явір, гостролистий, польовий і татарський), а також біла й чорна тополі, осика, вільха.

Дискусійний клуб

Які країни Європи багаті на лісові ресурси?

Ліси пом’якшують клімат, регулюють баланс води, ослаблюють негативний вплив посух і суховіїв, стримують РУ'Х пісків, захищають фунти від водної й вітрової ерозії, очищують атмосферу від хімічних забруднень.

• Чи є поблизу вашого населеного пункту ліс? Які породи дерев у ньому переважають?

Степи. Як зональний тип рослинності, степи збереглися лише фрагментарно па схилах балок, у передгір’ях Криму, на піщаних косах Азово-Чориоморського узбережжя й островах, а також у місцях близького залягання твердих порід. Ділянки цілинних степів охороняються в заповідниках.

Для типових (справжніх) степів характе-роне переважання церофільиих дернинних злаків і типчака. Різиотравио-типчаково-ковилові степи (мал. 90) мають густий трав’яний покрив, у них поширені ковила, тонконіг, стоколос, виш, конюшина; з різнотрав’я — горицвіт весняний, молочай степовий, шавлія, астрагал. Типчаково-ковилові степи в минулому охоплювали простори Причорноморської низовини. У трав’яному покриві переважали ксерофітпі злаки: типчак, ковила українська, келерія; з різнотрав'я — кахрис, ферула, будяк, пижмо та ін. Полиново-злакові степи були поширені вздовж Азово-Чорноморського узбережжя. У травостоях корінних фітоценозів домінували ксерофітпі дернинні злаки (типчак, ковила, житняк), полин, з галофільїгах камфоросма, кермек та ін.

Лучні степи поділяють на рівнинні й гірські (Кримські). У травостої домінують злаки: ковила, типчак, тонконіг вузьколистий’, з різнотрав’я поширені конюшина, гадючник, маренка, шавлія лучна та ін.; з ефемерів та ефемероїдів незабудка, переломник, крупка.

Для лучної рослинності характерна така закономірність: у лісостеповій зоні на безлісих територіях у минулому розвивалися лучні степи та остеиисиі луки на глибоких чорноземах; у степовій зоні на півночі були поширені різиотравно-типчаково-ковилові стени па звичайних чорноземах; на південь простягтися типчаково-ковилові стени на південних чорноземах і темио-каштанових ґрунтах; у Присивапшгі поширені полиново-злакові степи на каштанових солонцюватих ґрунтах.

Чагарникові степи в минулому простягалися на Донецькому кряжі та сході України. У них представлені зарості карагани, ком'яншшо-степового чагарнику.

Напівсаванні степи трапляються невеликими ділянками в Кримських горах. У цих степах до злаків домішуються субтропічні (напівсаванні) види, ефемероїдне різнотрав’я. У трав’яному покриві поширені люцерна, бурачок пустельний, пирій повзгршй, горошок та ін.

Луки залежно від умов розміщення поділяють на зашивні, суходьтьні, низинні й гірські, У заплавних луках поширені зарості лози, трави з вівсяниці, мітлиці, келерії, до яких долучаються конюшина, жовтець, щавель, деревій та ін. На суходільних луках ростуть мітлиця, пахучий колосок, костриця, кульбаба, волошки (мат. 91).

Низинні луки приурочені до знижень на вододілах, терасах, долинах, тому вони тривалий час обводнені. У їх трав'яному покриві домінують вів-сяниця червона, тимофіївка лучна, осока звичайна, конюшина — лучна та біла. Луки використовують як сінокісні угіддя. В Українських Карпатах поширені гірськілуки. У їх трав'яному покриві переважають вівсяниця, білоус, конюшина, лядвенець. У субальпійському поясі сформувалися білоусникові луки, ростуть також тимофіївка, осока вічнозелена, вівсяниця.

Болотна рослинність охоплює до 2 % території України (мал. 92). Найбільше її на Поліссі, а в напрямку на південь її кількість і площа зменшуються. Заболоченість і заторфовапість Полісся 5 %; лісостепу — 1,6; степу — 0,3; Карпат — 0,4 % території країни.

В Україні найбільше поширені низинні болота. Евтрофні болота живляться повеиевими й підземними водами, поверхневим стоком, атому багаті на органічні речовини, мінеральні солі, мул. У них переважають осока, очерет, рогіз, тростяниця, хвощ, лепеха та іи. З лісових угруповань найбільше поширена вільха чорна, ростуть сосна, береза, верба.

Меліоровані болота використовують як сіножаті, на них вирощують технічні, кормові та зернові культури.

На території України ростуть реліктові рослини. Вони збереглися лише в окремих невеликих районах або є залишками флори минулих геологічних епох. До них належить тис ягідний, невеликі насадження якого можна побачити в Українських Карпатах і Кримських горах.

Рослинні ресурси, їх охорона й відтворення. Освоєння людиною природних ресурсів почалося з біологічних ресурсів — рослинності й тваринного світу.

Рослинність — джерело різноманітних ресурсів (мал. 93). З давніх-давен людина використовувала плоди дикорослих рослин — ягоди, гриби, горіхи, фрукти. Людина навчилася розводити й окультурювати корисні рослини. Луки, пасовища, сіножаті — чудова кормова база для тваринництва. Тисячі рослин є сировиною для виготовлення ліків (наприклад, валеріана, глід, звіробій, чистотіл, подорожник та іи.). Ліси дають людству деревину й хімічну сировину.

З часом рослинність України зазнала істотних амін унаслідок господарської діяльності людини. Вирубування лісів, осушення боліт, розорювання степу, гірничо-добувна діяльність призводять до збіднення рослинності й зникнення рослинних угруповань. З метою захисту окремих видів рослин створюються заповідники, заказники та національні парки.

Користуючись картами атласу та додатками 9-11, визначте, у якій частині України найбільше природоохоронних територій.

Важливу роль у збереженні рослинності відіграє Червона книга України, яка була внерше видана в 1980 р. і перевидана в 2009 р. До Червоної книги внесено 820 видів рослин і грибів, яким загрожує зникнення. Ці види рослин підлягають охороні на всій території України.

У Зеленій книзі України зібрано відомості про сучасний стан природних рослинних угруповань, у яких переважають рідкісні, ендемічні й реліктові види рослин, що підлягають охороні. Книга була створена в 2002 р. До неї занесено до 130 рослинних угруповань, які майже знищені господарською діяльністю людини. Книга є довідковим матеріалом для державних, наукових і громадських установ та організацій, навчальних закладів, фахівців у галузі збереження біорозмаїття, активістів зеленого руху.

Висновки

Рослинність — важливий вид природних ресурсів, який має велике значення для людини.

Розмаїття рослинності визначається природними й історичними причинами, а також господарською діяльністю людини.

Лісові ресурси — джерело деревини та цінної сировини.

Господарська діяльність людини призвела до зникнення багатьох видів рослин. Рослини, яким загрожує зникнення, занесені до Червоної книги України.

Для збереження розмаїття рослинності в Україні створюють природоохоронні території.

Основні терміни й поняття

Рослинне угруповання — сукупність на певній території рослин, пов'язаних між собою та навколишнім середовищем.

Лісйстість — відношення площі вкритих лісовою рослинністю земель до загальної площі країни.

Релікти — рослинні й тваринні організми, що збереглися лише в окремих районах, або залишки фауни й флори минулих геологічних епох

Запитання та завдання

1.    Назвіть основні типи рослинності України.

2.    Що впливає на розміщення рослинності?

3.    Який існує взаємозв’язок між ґрунтами й рослинами? Поясніть на прикладах.

4.    Установіть, які рослинні угруповання поширені на території довкола вашої школи.

5.    Визначте, яка роль Червоної та Зеленої книг України в збереженні рослинності країни.

6.    Яку вашій місцевості використовують багатства лісу?

7.    Використовуючи різноманітні джерела інформації, дізнайтеся, скільки видів рослин і грибів занесено до Червоної книги України.

Практикум

Складіть список рослин вашої місцевості (не менше 10 видів), які занесені до Червоної книги України.

Це цікаво

В Україні збереглося чимало дерев-старожилів. Ще 300 років тому на Полтавщині й Сумщині вздовж річок Сули й Терна росли могутні ліси. Поступово їх знищили, але окремі дерева збереглися донині. Одне з них росте у дворі Про-цівської восьмирічної школи (м. Ромни Сумської обл.). Могутні дуби дбайливо обгороджені й узяті під охорону як унікальні пам’ятки природи.

У Харківській області росте 500-річний дуб, з яким пов'язано ім’я українського філософа й письменника Григорія Сковороди. За легендою, під цим деревом він обмірковував свої твори.

Знаменитий 700-річний дуб росте поблизу с. Верхньої Хортиці в Запорізькій області. Його крона досягла величезних розмірів — 43 м. Подейкують, ніби саме під цим дубом запорожці писали листа турецькому султанові.

Готуємось до наступного уроку

1.    Як на вашу думку, зміниться рослинність України, якщо клімат стане жаркіший? Як зміниться рослинність у разі зміни інших компонентів природи?

2.    Дізнайтеся, хто з учених-краєзнавців вивчав рослинність і тваринний світ вашої області.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 01:08, Переглядів: 4359