Народна Освіта » Географія » § 14. Основні тектонічні структури на території України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Основні тектонічні структури на території України

 

На тектонічній карті також позначають родовища корисних копалин, утворення яких пов’язано з геологічною й тектонічною будовою регіону. Зазвичай па тектонічній карті показано тип геологічної структури (платформа, складчаста споруда, щит, западина, прогин тощо) та вік її формування на певному орогенічному етані історії Землі. Наприкінці XX ст. завдяки використанню аеро- та космофотозиімків виявлено нові тектонічні структури — кільцеві, або структури центрального типу. Частина з них відображена в геоморфологічній будові України. Тектонічні карти — основний матеріал для складання прогностичних карт корисних копалин.

Основні тектонічні структури на території України (мал. 33). Ви вже знаєте, що земна кора неоднорідна. На суходолі вона має три шари: осадовий (укритий м’якими породами осадового походження), під яким знаходиться щільний гранітний, а ще глибше — базальтовий.

Під океанами й окраїнними морями в земній корі немає гранітного шару.

Під дією внутрішніх сил Землі літосфера поділилася на великі блоки літосферні плити, які постійно рухаються. Відповідно рухається й верхня частина літосфери — земна кора. Такі рухи земної кори називають тектонічними. Швидкість тектонічних рухів невелика - вона не перевищує кількох десятків міліметрів нарік.

Платформа — велика малорухома, стійка, переважно рівнинна ділянка земної кори, яка характеризується двоярусною будовою: у нижньому ярусі (фундаменті) містяться тверді кристалічні породи, укриті переважно м'якими осадовими породами верхнього ярусу.

У межах платформи існують ділянки, де кристалічні породи виходять на поверхню. їх навивають щитами. Великі частини платформи, укриті потужними шарами осадових порід (чохлами), навивають плитами. Окремі ділянки земної кори прогнуті й опущені, їх навивають западинами.

Платформи, щити, плити, западини, складчасті області — складові тектонічної структури земної кори.

Великими тектонічними структурами на території України є Східноєвропейська платформа та дві складчасті області — Карпати й Кримські гори.

На Східноєвропейській платформі знаходяться Український щит, Во-лиио-Подільська, Галицько-Волинська, Дніпровсько-Донецька, Причорноморська западини, Донецька складчаста область, Воронезький кристалічний масив. (Знайдіть іх на тектонічній карті).

Зв’язок рельєфу з тектонічними структурами. Основні форми рельєфу тісно пов'язані в тектонічною будовою території. Платформі відповідає рівнинний характер території, щитам — височини, плитам і западинам — низовини.

Український щит — найдавніша тектонічна структура, розміщена в південно-західній частині Східноєвропейської платформи (мал. 34). Вій займає майже половину території України (простягається від Рівненщини, через Житомирщину й Київщину аж до Азовського моря).

і За допомогою тектонічної карти визначте, які ще тектонічні структури розташовані в межах Східноєвропейської платформи.

Довжина Українського щита становить понад 1000 км, ширина — від 100 до 200 км. Найвищі ділянки щита збігаються з Придніпровською та Приазов-ською височинами. У багатьох місцях кристалічні породи щита (граніти, гнейси, кварцити, діабази та іи.) виходять на поверхню.

Волине-Подільська плита розташована на захід від Українського щита (мал. 35). Це складна ділянка земної кори. Вона розчленована на окремі блоки розломами, через які відбувалися виливи базальтів. На південному заході плита переходить у Галицько-Волинську западину. Глибина залягання кристалічного фундаменту западини сягає 7000 м.

Дніпровсько-Донецька западина лежить на північний схід від Українського щита. У рельєфі їй відповідає Придніпровська низовина. Западина заповнена відкладами, потужність яких становить 18-20 км.

Причорноморська западина знаходиться в межах південного схилу Східноєвропейської платформи. Вона заповнена відкладами різних періодів. У рельєфі їй відповідає Причорноморська низовина.

Донецька складчаста область розташована па південному сході України. У рельєфі їй відповідає Донецька височина.

На території України знаходяться ще дві платформи — Західноєвропейська та Скіфська.

Західноєвропейська платформа розташована між Східноєвропейською платформою та Українськими Карпатами. їй відповідають височина Розточчя та рівнина Малого Полісся. Скіфська платформа охоплює рівнинну частину Кримського півострова, північний шельф Чорного моря та більшу частину дна Азовського моря. Це порівняно молода геологічна структура.

Карпатська складчаста область утворилася в альпійську епоху гороутворення. їй відповідає гірська система Карпат.

Кримська складчаста область також утворилася в альпійську епоху гороутворення. У рельєфі їй відповідають Кримські гори.

Проаналізуйте тектонічну карту України й геохронологічну таблицю. Визначте, у який геологічний період активізувалася Карпатська складчаста область. Визначте за тектонічною картою вік Кримських гір.

Висновки

На геологічній карті відображено поширення різних за віком гірських порід. Тектонічна карта зображує тектонічні структури на певній території. Платформи, щити, плити, западини, області складчастості — усе це складові тектонічної структури земної кори.

Запитання та завдання

1.    Що зображують на тектонічній і геологічній картах?

2.    Розгляньте тектонічну карту України й з’ясуйте, які основні тектонічні структури знаходяться на території України.

3.    Поясніть, чому для складання прогностичних карт корисних копалин використовують тектонічні карти.

4.    Що вивчає наука геологія?

5.    Де в Україні можливі землетруси?

6.    У межах яких тектонічних структур розташована ваша місцевість?

7.    Заповніть у зошиті таблицю

Дослідження

Історія геологічних досліджень території України Г. Капустіним, В. Зуєвим, В. Вернадським, В. Бондарчуком (на вибір).

Це цікаво

У 1927 р. в Криму сталися два землетруси, які спричинили руйнування на узбережжі Чорного моря від Севастополя до Феодосії. Зокрема зруйнувалася частина скелі під відомим палацом «Ластівчине гніздо». Руйнівних землетрусів на півострові більше не було. Проте чутливі сейсмічні прилади щороку фіксують десятки слабких поштовхів. їх епіцентри знаходяться переважно в Чорному морі між Ялтою і Гурзуфом на глибині від 10 до 40 км під дном. У цьому місці плита Чорноморської западини занурюється під континентальну земну кору.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 22:55, Переглядів: 9308