Народна Освіта » Географія » § 10. Територіальні зміни меж України у XX ст.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Територіальні зміни меж України у XX ст.

Пригадайте: 1. Як змінювалися кордони України у ХХ-ХХІ ст.? 2. Коли Україна здобула незалежність?

Формування території України протягом усього історичного періоду було болісним, а часом драматичним. Стратегічно важливий геополітичиий простір, на якому Україна сформувалась як держава, упродовж століть був зоною нестабільності й суперництва сусідніх країн. Неодноразово територію нашої країни ділили між собою інші держави. Тільки в минулому столітті Україна зазнала кілька територіальних змін кордонів держави. Після закінчення Першої світової війни та подій Лютневої революції 1917 р. склалися сприятливі умови для створення української держави. 7 листопада 1917 р. в Києві було проголошено Українську Народну Республіку (УНР), до складу якої ввійшли землі Центральної та Східної України. Та 25 грудня 1917 р. у Харкові Україну було проголошено Республікою Рад. 13 листопада 1918 р. уЛьвові патріотичні сили утворили Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР).

° З'ясуйте, які сучасні області входили до складу Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

22 січня 1919 р. в Києві було проголошено акт возз’єднання УНР і ЗУНР в єдину соборну Україну. Проте зберегти державу не вдалося. У 1922 р. Східна й Центральна Україна ввійшли до складу створеного Союзу РСР. Землі Західної України розділили Польща, Чехословаччина й Румунія. У 1939 р. землі Західної України ввійшли до складу СРСР і утворили Українську РСР. У 1940 р. до України повернулися Північна Буковина та Південна Бессара-бія. Після Другої світової війни в 1945 р. до складу Української РСР увійшла Закарпатська область, а частина західноукраїнських земель була передана Польщі.

У 1954 р. до України приєднався Крим. 24 серпня 1991 р. проголошено незалежність України й утворено самостійну державу.

У березні 2014 р. територія Автономної Республіки Крим була окупована російськими військами. Із квітня 2014 р. на території Донецької та Луганської областей проводиться аптитерористична операція.

Особливості сучасного адміністративно-територіального устрою України. Сучасний адміністративно-територіальний устрій України сформувався історично. Він ґрунтується на засадах єдності й цілісності державної території, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, ураховує їх історичні, економічні, екологічні, географічні й демографічні особливості, етнічні й культурні традиції (мол. 24).

Найбільшими одиницями в системі адміністративно-територіального устрою України є Автономна Республіка Крим та області. Найбільші за площею Одеська (33,3 тис. км2), Дніпропетровська (31,9), Чернігівська (31,9), і Харківська (31,4), а найменші — Чернівецька (8,1), Закарпатська (12,8) та-Терпопільська області (13,8 тис. км2). За кількістю населення найбільшими є

Донецька, Дніпропетровська й Харківська області. Найменш населені Чернівецька, Волинська й Тернопільська області.

Назви обласних центрів, окрім двох областей — Закарпатської (м. Ужгород) та Волинської (м. Луцьк), — вбігаються з назвою областей. Столицею Автономної Республіки Крим є м. Сімферополь. Спеціальний статус міст республіканського підпорядкування мають міста Київ і Севастополь.

Території областей поділені на райони. На території області є міста, які підпорядковуються безпосередньо обласним органам влади.

° Чи є такі міста на території вашої області? Наведіть приклади.

В Україні існує 460 міст. Невеликим містам — районним центрам — має надаватися державна підтримка, оскільки надмірний розвиток великих міст породжує проблеми як для населення, так і для органів місцевого самоврядування, про що свідчить досвід інших країн. Цілком імовірно, що в недалекому майбутньому з цими складними проблемами зіткнеться й Україна.

У системі адміністративно-територіального устрою України важливе місце належить районам. Ця ланка пов’язує обласні й республіканські органи з міськими, селищними й сільськими радами, підприємствами, організаціями та ін. Кожен з районів — це економічно цілісний комплекс зі своєю більш або менш розвинутою соціальною інфраструктурою. Нині в Україні налічується 490 районів, із них у містах — 111. Найбільше районів у м. Києві — 10. Найбільшим сільським районом є Голопристпанський район Херсонської області — 3435 км2, а найменшим — Половецький район Закарпатської облас-

ті — 544 км2. Найбільша кількість населення прожинає в Харківському районі (майже 225 тис.), а найменша — у Верхньорогамицькому районі Херсонської області (до 15 тис. осіб).

В Україні існує 885 селищ міського типу, 10 279 сільських рал, 28 388 сільських населених пунктів. Територія сільської (селищної) ради це не тільки саме село (селище), а й навколишні землі, які використовуються для сільськогосподарського виробництва. Дуже гострою є проблема так званих неперспективних сіл. Щороку з обліку знімають десятки населених пунктів, що негативно позначається на економічній і соціальній ситуації. В Україні існує гнучка система поділу населених пунктів на сільські й міські, що забезпечує безперешкодний перехід з однієї категорії до іншої. Загалом цей поділ залежить від того, чи пов'язане населення із сільськогосподарським виробництвом, а також від територіальних меж і кількості населення.

Проаналізуйте сучасний адміністративно-територіальний поділ України (мал. 24). Які зміни ви побачили? Чим вони обумовлені?

Адміністративно-територіальний поділ України потребує змін. 5 лютого 2015 р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад». Згідно із цим законом, сусідні міські, селищні, сільські ради можуть об'єднуватися в одну громаду, яка матиме спільний орган місцевого самоврядування.

° 3 'ясуйте, чи створені такі громади у вашій області. Скільки їх? До якої громади належить ваш населений пункт?

Проведення в Україні системної адміністративно-територіальної реформи є об'єктивною необхідністю. Вона повинна закласти основи для розвитку нашої країни на засадах демократії та самодостатності територій, демонополізації та децентралізації системи державного управління шляхом розширення повноважень місцевих самоврядних органів влади.

Добровільне об'єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу конкретних населених пунктів як у сільській місцевості, так і в містах.

Дискусійний клуб

•    Яке значення мають знання про адміністративно-територіальний устрій держави?

•    Чи потрібно проводити в Україні адміністративну реформу?

Висновки

Сучасний адміністративно-територіальний поділ України склався історично. До складу України входять: Автономна Республіка Крим, 24 області, міста Київ і Севастополь з особливим статусом міст центрального підпорядкування.

Запитання та завдання

1.    Як змінювалися межі України у ХХ-ХХІ ст.?

2.    Назвіть адміністративно-територіальні одиниці України.

3.    Які собливості сучасного адміністративно-територіального поділу України?

4.    Покажіть на карті найбільші за площею області України.

5.    Для чого потрібно знати про адміністративно-територіальний устрій держави?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 22:52, Переглядів: 8130