Народна Освіта » Географія » § 7. Плани міст, схеми руху транспорту

НАРОДНА ОСВІТА

§ 7. Плани міст, схеми руху транспорту

Пригадайте: Що допоможе вам швидше знайти дорогу до музею, театру, бібліотеки або визначити потрібну зупинку, коли ви в транспорті?

План міст. Як ви вже знаєте, план - це зменшене зображення невеликої території, виконане за допомогою умовних позначень у великому масштабі. Нині в Україні триває процес створення планів населених пунктів і міст. Кожен населений пункт повинен мати так званий генеральний план (моя. 15).

Генеральний план - найважливіший документ у сфері містобудування, який визначає розвиток міста па найближчі 15 20 років, зокрема принципи розвитку, планування, забудови й іншою використання території населеного пункту.

Генеральний план установлює в інтересах населення напрямки й межі територіального розвитку населеного пункту, призначення й будівельне зонування території, містить принципові рішення стосовно розташування важливих об'єктів, організації вулично-дорожньої мережі й дорожнього руху, благоустрою території, її захисту від небезпечних природних процесів. Генеральний план населеного пункту затверджують органи місцевого самоврядування.

Якщо подивитися з висоти пташиного польоту на забудовану територію, можна побачити ділянки озеленення, штучні й природні водойми, елементи благоустрою, малі архітектурні форми. Усі ці об’єкти позначають спеціальними знаками на кресленнях генерального плану при проектуванні нових об'єктів. Також на генеральному плані фіксують відстань між проектованими будівлями і роблять їх горизонтальну й вертикальну «прив'язку» до існуючих і зафіксованих на місцевості спеціальних геодезичних точок — реперів,

що допомагає визначити місце розташування нової будівлі. При виконанні генеральних планів використовують різні масштаби: 1 : 500; 1 : 2500; 1 : 5000 залежно від площі ділянки.

Схеми руху транспорту. Вирушаючи па екскурсію до великого міста, необхідно мати його план, який допоможе вам зорієнтуватись у незнайомому населеному пункті. За планом ви зможете ознайомитися із системою транспортних магістралей міста, побачите, де розташовані історичні пам'ятки, церкви, музеї, парки, театри тощо. Розібратися в плані вам допоможуть умовні позначення.

Найпростіші плани місцевості називають схемами. На них зображують тільки окремі об’єкти. Наприклад, схема ліній Київського метрополітену допоможе зорієнтуватися в розміщенні станцій, зокрема, як з однієї гілки перейти на іншу (мал. 16).

Висновки

Для створення найкращих умов праці, побуту й відпочинку населення органи містобудування й архітектури розробляють план розміщення на території населеного пункту зон для виробництва, житла, відпочинку, громадських центрів, схеми транспортного зв’язку між ними та структурну організацію кожної із зон.

Масштаб генерального плану залежить від площі ділянки.

Генеральний план населеного пункту затверджують органи місцевого самоврядування.

Схеми руху транспорту полегшують орієнтування населення в межах населених пунктів. Наприклад, на якій зупинці потрібно вийти й де пересісти на інший вид транспорту.

1.    Що таке план міста?

2.    Яке практичне значення мають плани міст?

3.    Які плани місцевості називають схемами?

4.    Наведіть приклади використання планів міст і схем руху транспорту.

5.    Виберіть маршрут в одному з населених пунктів України. Прокладіть його за допомогою сучасних навігаційних систем.

Практикум

1.    Відкрийте будь-яку пошукову програму (Opera, Chrome, Mozilla Firefox)

2.    У рядку «адреса» уведіть адресу сайту: https://www.google.com.ua/maps/ і натисніть клавішу Enter

3.    У лівому нижньому куті сторінки оберіть зображення супутника.

4.    Користуючись клавіатурою, наберіть Prt Sc і в текстовий документ Microsoft Word за допомогою клавіш Ctrl V вставте зображення. Обріжте контури.

5.    У рядку «адреса» уведіть адресу сайту https://www.google.com.ua/maps/ За допомогою «миші» наблизьте зображення карти до рівня області (наприклад, Хмельницької), міста (Хмельницький).

6.    Наберіть на клавіатурі Prt Sc і в текстовий документ Microsoft Word за допомогою клавіш Ctrl V вставте зображення. Обріжте контури

7.    У рядку «адреса» уведіть адресу сайту http://loadmap.net/ru

8.    Двічі натисніть «мишею» на територію України, потім за допомогою «миші» наблизьте зображення до рівня топографічної карти м. Хмельницького.

9.    Наберіть на клавіатурі Prt Sc і в текстовий документ Microsoft Word за допомогою клавіш Ctrl V вставте зображення. Обріжте контури

10. За топографічною картою, визначте:

•    Які мікрорайони м Хмельницького знаходяться в таких квадратах сітки: а) 7296, 7298; б) 7892, 7894

•    У якому квадраті знаходиться Кам’янецький переїзд?

•    Охарактеризуйте міст у квадраті 7896 (із чого зроблений, довжина, ширина, вантажопідйомність).

•    З’ясуйте, у якому напрямку велосипедисту буде легше доїхати від пункту А (ст Гречани) до пункту Б (от. Грузевиця). Поясніть свій вибір.

Дослідження

Прокладіть маршрут за допомогою сучасних навігаційних систем та обґрунтуйте його.

1.    Відкрийте будь-яку пошукову програму (Opera, Chrome, Mozilla Firefox)

2.    У рядку «адреса» уведіть адресу сайту: https://maps.yandex.ua/961/khmelnits ky/?rtext=49.420748%2C27.000476 &rtt=auto і натисніть клавішу Enter.

3.    Наведіть курсор на напис м. Хмельницький.

4.    У правому верхньому куті сторінки знайдіть рубрику «Маршрути» і наведіть на неї курсор.

5.    У вікні «Маршрути» уведіть маршрут від пункту А (наприклад, НВК № 6) до пункту Б (НВК № 10) і натисніть клавішу Enter

6.    Супутникова система прокладе заданий вами маршрут. За допомогою «миші» наблизьте зображення й запишіть назви вулиць міста, якими було прокладено маршрут.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ

(за темами: «Вступ», «Географічна карта» і «Тектонічні карти»

1.    Що вивчають фізична й суспільна географія?

2.    Вам потрібно підготувати повідомлення про походження назви вашого населеного пункту. Якими джерелами інформації ви скористаєтеся?

3.    У домашній бібліотеці восьмикласника А. є: атлас області, тлумачний словник, Енциклопедія України, атлас світу й географічний довідник. А. має підготувати презентацію «Київ - столиця України». Якими з перелічених ресурсів він скористається? Запропонуйте йому додаткові джерела географічної інформації.

4.    Назвіть традиційні й сучасні методи дослідження фізичної та суспільної географії.

5.    Уявіть, ніби ви разом з учителем обрали тему дослідницької роботи, об'єктом якої є місцеве озеро. Назвіть методи дослідження, якими ви скористаєтеся.

6.    Заповніть у зошиті таблицю

7.    Назвіть картографічні твори, у яких уперше була зображена територія України.

8.    Чому на картах бувають спотворення? Які бувають види спотворень?

9.    Як можна виявити на карті спотворення?

10. Розгляньте кліматичну карту атласу. Заповніть у зошиті таблицю.

11.    Розгляньте фізичну карту України на форзаці. До яких карт вона належить за: змістом; масштабом; охопленням території; призначенням.

12.    Яку інформацію можна отримати з Національного атласу України?

13.    У яких галузях господарства використовують ГІС і сучасні навігацій системи?

14.    Натопографічній карті (масштаб 1:25000) відстаньвід центру с. Володимирівки до центру с. Рубченків по асфальтованій дорозі, що проходить повз ставок та обору, становить 20 см. Визначте реальну відстань між цими населеними пунктами.

15.    Група туристів, яка вирушила в похід від школи в с. Хижинцях до церкви в с. Журжинцях дорогою повз Змієвий вал і ліс Ревене, подолала відстань у 600 м. Визначте, якою буде ця відстань на топографічній карті, якщо її масштаб 1 : 25 000.

16.    На плані місцевості відстань від центру с. Острійків до центру с. Блошинців становить 15 см. Справжня відстань між цими населеними пунктами — 3000 м. Визначте числовий та іменований масштаб плану місцевості.

17.    Західне магнітне схилення — 1 '56'. Дійсний азимут на пункті Н — 358’04'. Визначте магнітний азимут на пункт Н.

18.    Охарактеризуйте картографічні проекції за видом допоміжної поверхні, використаної для перенесення зображення на площину карти.

19.    Що таке топографічна карта? Які види вимірювань можна на ній провести?

20.    Які переваги мають електронні географічні карти й атласи?

21.    Яку роль відіграють географічні карти у вашому житті?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 22:49, Переглядів: 5056