Народна Освіта » Географія » § 47. Расовий та етнічний склад населення світу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 47. Расовий та етнічний склад населення світу

Який вчений українського походження довів рівність рас?

Що вивчає етнографія?

Расовий склад населення Землі

Ви вже вивчали склад населення Землі та маєте уявлення про людські раси — групи людей, що склалися упродовж тривалого розвитку. Вони мають спільні характерні риси зовнішності та внутрішні особливості організму (групу крові тощо), які передаються спадково (від батьків до дітей).

Раси формувалися під впливом умов природного середовища, що відрізняються в різних частинах Землі. Виділяють чотири великі раси: європеоїдну, монголоїдну, негроїдну та австралоїдну (співвідношення між кількістю людей різних рас відображено на рис. 47.1).

Близько 1/3 населення Землі складають представники перехідних і мішаних рас, що відображає процес глобалізації й формування в майбутньому єдиного людства. Прикладами

Рис 47.2. Поширення рас і етносів у світі

МІЖ кількістю людей різних рас. Унаслідок посилення міграцій населення різних рас і етносів формуються мішані раси людей перехідних і мішаних рас, що відображає процес глобалізації й формування в майбутньому єдиного людства.

Рис 47.2. Поширення рас і етносів у світі

Прикладами мішаних рас є: малагасійці, населення Мадагаскару (змішування південних монголоїдів із негроїдами і південними європеоїдами — арабами), метиси (європеоїдів із монголоїдами), мулати (європейців із негроїдами), самбо (негроїдів з індіанцями — американською гілкою монголоїдної раси). Значною мірою із представників мішаних рас складається населення Бразилії і Куби.

Усі без винятку расові ознаки мають для людини як біологічного виду другорядне значення. Усі раси людства біологічно рівноцінні та мають однакові можливості розвитку. Жодна раса не може розглядатися як більш розвинена чи вища за інші.

Етнічний склад населення Землі. Поділ країн за етнічним складом

Етнос — історично сформована стійка спільність людей: плем’я, народність, нація. Основні ознаки етносу: спільні територія, мова, господарство, культура й релігійна належність, стереотип поведінки, етнічна свідомість індивідуумів. Вищою етнічною спільністю є нація (їх налічується близько 800).

На планеті існують близько 5 тис. різних етносів. Етнічні китайці (самоназва «хань») становлять близько 20% від кількості населення світу.

Історичні умови формування різних етносів не завжди дозволяли їм утвобити окбєму лецжаву. Деякі етноси ІСНУЮТЬ

У світі є близько 40 мовних сімей, кожна з яких містить від однієї до кількох сотень мов.

Чому у світі виникло багато мов? За картою атласу знайдіть райони поширення мовних сімей.

Індоєвропейська мовна сім'я є найчисленнішоюз-поміж інших. Мовами цієї сім’ї розмовляє понад 45% населення світу. У її межах виділяють більше десяти мовних груп. Серед них — слов’янська група, до якої входять такі підгрупи мов:

1) східна підгрупа — українська, білоруська, російська;

2) західна підгрупа — польська, словацька, чеська;

3) південна підгрупа — болгарська, македонська, словенська, сербська і хорватська.

Іншою великою групою індоєвропейської мовної сім’ї є германська (до неї входять німецька, англійська, шведська та інші мови народів Північної Європи). Англійська мова в наш час стала фактично головною мовою міжнародного спілкування. Вона є державною мовою в СІІІА (формально — в 31 штаті з 50-ти), більшості провінцій Канади, в Австралії та офіційною — у багатьох країнах Британської співдружності.

Знайдіть у додаткових джерелах інформації' або мережі Інтернет визначення поняття «Британська співдружність».

До романської мовної групи індоєвропейської сім’ї входять мови: іспанська, португальська, французька, італійська та румунська, які походять від латинської мови. Індоарійська група налічує 180—240 мов, серед яких виділяються мови хінді й бенгальська. В іранській групі найпоширенішою є мова фарсі. Кельтська група включає обмежені у вживанні ірландську, гельську, валлійську, бретонську мови. До балтійської групи належать литовська і латвійська мови.

Китайсько-тибетська мовна сім'я охоплює близько 1/5 населення земної кулі. Вона включає приблизно 300 мов. Найбільше людей розмовляє китайською мовою.

До афро-азійської мовної сім'ї входять арабська, іврит (в Ізраїлі) та інші мови. Раніше групу називали семіто-хамітською.

Австронезійська мовна сім'я включає індонезійську та інші менш поширені мови.

Мови дравідської мовної сім'ї (тамільська та інші) поширені на півдні пьівострова Індостан.

В алтайській мовній надсім'ї за кількістю носіїв виділяються тюркські мови, зокрема турецька. До тюркських належить і кримськотатарська мова.

Уральську мовну сім'ю поділяють на дві гілки, найбільшою з яких є фіно-угорська (угорська, фінська, естонська, удмуртська, комі, мордовські, саамські тощо).

До великих належить нігеро-кордофинсьіса мовна сім'я, носіями якої є народи Африки на південь від Сахари. Проте носії багатьох мов цієї сім’ї, крім суахілі, нечисленні.

В окремі мовні сім’ї виділяють японську, корейську мови, мови американських індіанців тощо.

Запобігання міжетнічним конфліктам у світі

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру понад 70% світових воєнних конфліктів були міжетнічними. Міжнаціональний конфлікт — це вкрай небажане явище в житті суспільства, яке є гальмом у вирішенні проблем суспільного життя людей різних етносів. Загасити вибух конфлікту вкрай важко, він може тривати місяцями та навіть роками, стихати, а потім спалахувати з новою силою.

Пригадайте приклади міжнаціональних конфліктів у минулому та в наш час.

Міжнародні організації й уряди держав повинні запобігати виникненню міжнаціональних конфліктів, а громадяни — уникати таких конфліктів у міжособистісних відносинах.На жаль, у світі нерідкісним є явище ксенофобії — несприйняття чужого, відмінного від свого способу мислити, одягатися, взагалі мати інший зовнішній вигляд. У школах сучасного світу виховують толерантність — терпимість до світогляду, способу життя, поведінки та звичаїв інших людей, у тому числі тих, які належать до інших рас і етносів. Збереження різноманіття рас, етносів, традицій населення буде й надалі зберігати наш світ яскравим і цікавим.


 

1. Як ви розумієте поняття «раса», «етнос», «нація»?

2. Назвіть закономірності формування людських рас. Наведіть докази рівності всіх рас.

3. На які групи поділяють країни світу за національним складом? Наведіть кілька прикладів країн кожної групи.

4. Дайте визначення поняття «мовна сім'я». На які мовні сім'ї поділяють населення світу?

5. Розгляньте фотографії людей мішаних рас на рис. 47.3. Яких ви знаєте відомих людей — представників мішаних рас?

6. Мовами яких мовних сімей, груп і підгруп говорять ваші рідні та знайомі?

7. Принцип «рівноправності і самовизначення народів» як юридично обов'язковий був закріплений у Статуті ООН (стаття 1). У той самий час у статті 2 Статуту ООН закріплено положення про заборону використовувати силу або загрозу силою «проти територіальної недоторканності держав». Чи не суперечать один одному ці принципи? Наведіть приклади такої суперечності та шляхи її розв'язання.

8. У сучасному світі найбільшою цінністю все частіше визнається життя кожної окремої людини. Чи знаєте ви приклади, коли найбільшою цінністю закликають вважати належність до певного етносу, держави?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 31-07-2016, 23:59, Переглядів: 2542