Народна Освіта » Географія » § 39. Моніторинг навколишнього середовища

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Моніторинг навколишнього середовища

Як ви оцінюєте геоекологічну ситуацію в Україні та в нашій місцевості? Які геоекологічні проблеми ви вважаєте найбільш суттєвими?

Що являють собою геоінформаційні системи (ГІС)?

1 Сутність моніторингу

Від стану навколишнього середовища залежить здоров’я людей. Щоб проводити заходи щодо запобігання та усунення негативного впливу природних й антропогенних чинників, у кожній країні (та у світі в цілому) необхідно здійснювати спостереження та контроль за станом навколишнього середовища — його моніторинг (англ, monitoring — контроль).

Моніторинг навколишнього середовища — це система спостереження та контролю за природними й антропогенними ландшафтами, окремими природними компонентами та процесами з метою прогнозування їх змін, здійснення заходів щодо запобігання

та усунення негативних наслідків впливу на них, раціонального використання природних ресурсів.

Моніторинг передбачає довготривале спостереження за змінами стану об’єктів і явищ; багаторазове вимірювання окремих показників, їхню обробку за допомогою певних методів і накопичення даних (зокрема, у складі ГІС).

На основі даних спостереження спеціалісти спочатку оцінюють стан навколишнього середовища. Потім вони складають прогноз зміни навколишнього середовища через певний час. Маючи науково обґрунтовану інформацію, організації, що відповідають за природокористування, приймають управлінські рішення, після чого інженери розробляють і втілюють технології природокористування.

Державна система моніторингу в Україні, на жаль, не єдина. Вона включає установи різних міністерств і відомств, приклади діяльності яких наведено в таблиці.

Установа

Об'єкт моніторингу, природоохоронні заходи

Лабораторії державних управлінь екології та природних ресурсів в областях

Контроль щодо дотримання норм гранично допустимої концентрації викидів промислових підприємств в атмосферу, поверхневі води тощо. Контроль щодо забезпечення режиму охорони та збереження об'єктів природно-заповідного фонду тощо

Гідрогеологічні станції

Контроль за якістю підземних вод

Лабораторії заповідників, національних природних парків, стаціонари вищих навчальних закладів

Контроль за станом природних ландшафтів, фоновий моніторинг антропогенних ландшафтів

2 Природокористування в умовах сталого розвитку

Сталий розвиток — концепція щодо необхідності встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства та захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі.

Сталий розвиток — це керований розвиток (із боку міжнародної спільноти й урядів держав та органів місцевого самоуправління).

Прикладом керованого розвитку є система міжнародних договорів: про Антарктику (для запобігання її господарського використання); «Кіотський протокол», підписаний у 1997 р. в Кіото (Японія), який містить конкретні заходи щодо скорочення викидів газів, що викликають парниковий ефект.

Концепція сталого розвитку ґрунтується на п’яти головних принципах.

1) Потреби людей, що живуть зараз, повинні враховувати можливості майбутніх поколінь задовольняти свої потреби.

2) Обмеження, які існують у використанні природних ресурсів, відносні. Вони пов’язані із сучасним рівнем техніки і соціальної організації, а також зі здатністю біосфери до самовідновлення.

3) Необхідно задовольнити елементарні потреби всіх людей. Без цього сталий і довготривалий розвиток просто неможливий. Одна з головних причин виникнення екологічних та інших катастроф — злидні, які стали у світі звичним явищем.

4) Розміри й темпи зростання кількості населення мають бути узгоджені з виробничим потенціалом глобальної екосистеми Землі, що змінюється.

Поміркуйте, що могли б зробити органи державного управління України та органи місцевого самоуправління для дотримання принципів сталого розвитку.

1. Що означає термін «екомережа»? 2. Назвіть основні елементи екоме-режі. 3. Поясніть необхідність виділення екологічних коридорів. 4. У чому полягає сутність моніторингу навколишнього середовища?

5. Чому виникла необхідність у прийнятті Закону «Про екологічну мережу України» як додаток до закону «Про природно-заповідний фонд»?

6*. Що необхідно зробити для вдосконалення системи моніторингу навколишнього середовища в Україні? у вашому краї? Підготуйте повідомлення за результатами своєї роботи.

Дослідження

Зміни природи своєї місцевості під впливом діяльності людини

Перелічіть зміни природи нашої місцевості, які відбуваються під впливом діяльності людини. Які заходи ви запропонували б для зменшення негативного впливу природокористування на природу місцевості, для дотримання принципів сталого розвитку світу? Підготуйте повідомлення за результатами свого дослідження.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 31-07-2016, 23:35, Переглядів: 1361