Народна Освіта » Географія » § 30. Районування природних ландшафтів. Антропогенні ландшафти

НАРОДНА ОСВІТА

§ 30. Районування природних ландшафтів. Антропогенні ландшафти

Поясніть поняття «зональність» та «азональність» як загальні закономірності географічної оболонки.

Про які великі природні регіони у складі материків ви дізналися в 7 класі?

1 Поняття про фізико-географічне районування

Одним із найважливіших завдань науки є систематизація знань. У географії така систематизація здійснюється у вигляді районування.

Фізико-географічне районування — це виділення й опис великих територій, для яких характерна певна єдність і неповторність рис природних ландшафтів.

Основні одиниці районування: країни, зона, підзона, крий, область, район. Виділення кожної одиниці фізико-географічного районування проводиться з урахуванням трьох головних чинників, які зумовлюють зональні чи азональні риси природи (рис. 30.1).

Які із цих чинників належать до зональних, а які — до азональних?

У природі ландшафти утворюють складну мозаїку. Наприклад, мішано-лісові ландшафти можуть поєднуватися з ділянками болотних, заплавних, лісостепових. При створенні карт фізико-географічного районування ландшафтні межі узагальнюють — за переважаючим класом, типом чи видом ландшафтів. Між одиницями фізико-географічного районування та одиницями класифікації ландшафтів існує певна відповідність. Наприклад, у межах фізико-географічної країни переважає один клас ландшафтів, фізико-географічної (природної) зони — тип, природної підзони — підтип, району — один вид ландшафтів. Чим дрібнішою є одиниця районування, тим більше спільних рис природи в її межах, і навпаки.

Рис. 30.1. Чинники, які враховують при виділенні одиниць фізико-географічного районування

2 Критерії виділення одиниць фізико-географічного районування

Фізико-географічні країни виділяють:

за положенням у межах великих тектонічних структур, які мають спільну історію розвитку впродовж неотектонічного етапу (за останні 25 млн років);

належністю до великих форм рельєфу (гір або рівнин); спільністю процесів циркуляції атмосфери; певним набором природних зон або висотних поясів.

Для рівнинних країн характерний своєрідний і неповторний набір природних зон, а для гірських країн — висотних поясів. У межах фізико-географічної країни переважає один клас ландшафтів. Пригадайте критерії виділення класів ландшафтів.

Понад 93% площі України належить до південно-західної частини Східноєвропейської рівнинної фізико-географічної країни. Її фундамент утворюють платформи, у межах яких тектонічні рухи мають малу інтенсивність. На Східноєвропейській рівнині чітко виражена широтна зональність ландшафтів у цілому.

Близько 7 % площі України займають гірські країни: Карпатська (6%) і Кримська (1%). Вони сформувалися в межах Середземноморського рухливого поясу. Для гірських країн характерна висотна поясність ландшафтів.

Фізико-географічна (природна) зона на рівнинах відповідає території найбільшого поширення одного певного зонального типу ландшафтів. У межах Східноєвропейської рівнинної країни виділяють чотири природні зони: мішаних лісів (15% площі України); широколистяних лісів (7%); лісостепову (32%); степову (39%).

Які зональні типи ландшафтів переважають у межах природних зон Східноєвропейської рівнинної країни?

Як ви вже знаєте, у межах степової зони виділяють три під-зони: північностепову, середньостепову і південностепову.

Фізико-географічний крий — частина зони (або підзони), яка передусім відрізняється континентальністю клімату.

Який природний чинник найбільше впливає на виділення меж фізико-географічних країв?

Фізико-географічні області — частини краю, які відрізняються особливостями геологічної будови й рельєфу.

Фізико-географічний район — найменша одиниця районування, у межах якої переважає один вид ландшафтів.

Нагадаємо, що одиниці р ай о ну в ан н я, виділені з урахуванням радіаційного чинника, називаються зональними, а ті, що виділені з урахуванням тектонічного й циркуляційного, — азональними.

Наведіть конкретні приклади одиниць фізико-географічного районування (користуючись відповідною картою атласу).

Спочатку ми ознайомимося з особливостями природи Східноєвропейської рівнинної країни, природними зонами в її межах, а потім — із природою гірських країн і морів, що омивають Україну.

3 Значення фізико-географічного районування

Фізико-географічне районування проводиться з метою полегшення опису природи певних територій на науковій основі. Воно має також практичне значення, оскільки відображає взаємозв’язки всіх природних компонентів. Результати районування використовують для наукового обґрунтування спеціалізації сільського господарства, меліоративних заходів та інших робіт з охорони навколишнього середовища. У кожному природному регіоні необхідно здійснювати різні природоохоронні заходи.

4 Антропогенні ландшафти

Вплив господарської діяльності людини на ландшафти проявляється в тому, що внаслідок використання різних видів природних ресурсів поступово утворилися антропогенні ландшафти: сільськогосподарські, лісогосподарські, водогосподарські, гірничопромислові, населених місць тощо. Першими (понад 4 тис. років тому) суттєвої антропогенної трансформації зазнали широколистяно-лісові ландшафти. Мішано-лісові ландшафти суттєво були змінені в XVI—XVII ст., а степові — наприкінці XVIII ст. Зараз майже всі ландшафти перебувають під впливом певного напрямку природокористування. Приблизно на 4/5 території України сформувалися антропогенні ландшафти, у яких суттєво змінені всі компоненти, особливо рослинність і ґрунтовий покрив (агроландшафти, сіножатно-пасовищні, водогосподарські, лісогосподарські тощо).

Кожний тип антропогенних ландшафтів, який перебуває під впливом певного природокористування, має певний набір екологічних проблем і різні механізми їх розв’язання. Слід зазначити, що на стан ландшафтів часто впливає не один, а кілька видів природокористування (зокрема через водні й повітряні потоки).

Тип природних

Напрямок природокористування Площа, та зумовлені ним антропогенні ландшафти у%

Земельний

Сільськогосподарський, у тому числі: агроландшафти (орні землі) сіножатно-пасовищні

багаторічні насадження (сади, виноградники)

69,5

55.3

12.4 1,8

Біологічний

Лісогосподарський

15,4

Водний

Водогосподарський

4,0

Мінерально-

сировинний

Гірничопромисловий

0,37

Потенціал

розміщення

Селітебний (від слова «селитися»), індустріальний, дорожній

7,1

Генетичний

Природоохоронний (заповідний)

6,0

Потенціал самоочищення

Розсіювання техногенних викидів водними й повітряними потоками: зони непрямого впливу природокористування

...

Рис. 30.7. Види антропогенних ландшафтів і площа, яку вони займають в Україні

1. У чому полягає суть фізико-географічного районування? Яким є його значення? 2. Назвіть одиниці фізико-географічного районування. На які дві групи їх поділяють і чому? 3. У межах яких фізико-географічних країн розташована Україна? 4. На які природні зони поділяється рівнинна частина України? 5. За якими критеріями виділяють одиниці фізико-географічного районування? Наведіть їх приклади.

6. Обґрунтуйте виділення кожної з трьох фізико-географічних країн у межах України. 7. За картою фізико-географічного районування в атласі визначте розташування свого населеного пункту в системі одиниць фізико-географічного районування. 8. Як антропогенний чинник впливає на ландшафти?

9. Розгляньте схему фізико-географічного районування України на рис. 30.2 (с. 115). Нанесіть на контурну карту межі фізико-географічних країн і природних зон та підпишіть їхні назви.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Ландшафти своєї місцевості, їх освоєння і використання. Виявлення ландшафтів у світі, що мають схожість із ландшафтами України

Дослідіть ландшафти своєї місцевості та виявіть їх схожість з іншими ландшафтами світу. Свою роботу побудуйте за планом:

1. Які природні ландшафти поширені у вашій місцевості (колись і зараз)?

2. На які антропогенні ландшафти вони перетворені?

3. Де у світі (за межами України) розташовані ландшафти, схожі на ландшафти вашої місцевості?

4. Знайдіть території у світі, у межах яких ландшафти схожі на відповідні ландшафти в Україні.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 30-07-2016, 18:46, Переглядів: 8180