Народна Освіта » Географія » § 25. Умови ґрунтоутворення.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Умови ґрунтоутворення.

Найпоширеніші типи ґрунтів

Що таке ґрунт?

Як утворюється гумус?

Назвіть найважливіші властивості ґрунтів.

1 Ґрунт і умови ґрунтоутворення

Ґрунт — це особливе природне тіло, яке утворилося в тонкому верхньому шарі земної кори в результаті взаємодії всіх природних компонентів (гірських порід, повітря, води, живих організмів і їх відмерлих решток).

Недаремно засновник наукового ґрунтознавства Василь Докуча-єв називав ґрунт «дзеркалом ландшафту». Результати експедиції, яку він очолював на території Полтавської губернії наприкінці XIX ст., золотою сторінкою вписані в історію світової науки. З урахуванням матеріалів досліджень В. Докучаєв розробив наукові основи ґрунтознавства, зокрема, дав назви ґрунтів і їх горизонтів.

Утворення ґрунтів — це складний процес, що триває сотні й тисячі років.

2 Ґрунтовий профіль. Типи ґрунтів

Існує дуже багато типів ґрунтів, оскільки чинники ґрунтоутворення суттєво відрізняються (клімат, склад гірських порід, місцеві відмінності рельєфу, рослинність, тварини). Сукупність усіх ґрунтів складає ґрунтовий покрив території.

Кожний тип ґрунту розрізняють за внутрішньою будовою (профілем — наявністю певних горизонтів) і властивостями. Якщо викопати яму завглибшки 1,5—2 м або зачистити лопатою відслонення на схилі яру, у кар’єрі, траншеї, то можна побачити низку горизонтів ґрунтового профілю: відмерлий рослинний опад (А„), верхній гумусовий (А,), більш світлий горизонт вимивання (А2), щільний, збагачений глинистими частинками горизонт вмивання (В), материнську гірську породу (С), на якій утворився ґрунт.

Назву ґрунту часто дають за кольором його верхнього горизонту, а колір залежить від вмісту гумусу та деяких солей. Чим більшим є вміст гумусу, тим темніший колір верхнього горизонту ґрунту.

Наявність і потужність горизонтів у різних ґрунтах є різною. Дерново-підзолисті ґрунти сформувалися в умовах помірно теплого вологого клімату на супісках і піщано-глинистих відкладеннях.

при близькому до поверхні рівні залягання підземних вод, слабкому їх стоку; під мішаними (дубово-сосновими) лісами. Гумусовий горизонт малопотужний (близько 20 см), вміст гумусу малий. Для них характерний білуватий горизонт вимивання (А2) — переважно відмиті кристалики кварцу. Вони потребують осушувальних меліорацій (заходів зі збереження та підвищення родючості), внесення добрив, вапнування та глибокого розпушування.

За картою атласу визначте, де поширені дерново-підзолисті ґрунти.

До оігідзолених ґрунтів належать світло-сірі, сірі й темно-сірі лісові ґрунти та чорноземи опідзолені. У них є перехідні ґрунтові горизонти різних відтінків сірого кольору (чим краще промивання ґрунту, тим відтінок світліший, і навпаки). Ці ґрунти сформувалися в умовах помірно теплого клімату, достатнього або дещо недостатнього зволоження, переважно на лесоподібних суглинках, у межах горбистих вододільних рівнин, порізаних балками та ярами, при відносно глибокому рівні залягання підземних вод, під широколистяними лісами — дібровами. Такі умови характерні для природної зони лісостепу (особливо її західної, більш зволоженої та порізаної балками частини). Зараз ці ґрунти потребують внесення органічних і мінеральних добрив, вапнування, протиерозійних заходів.

Чорноземи типові сформувалися в умовах помірно теплого, недостатньо вологого клімату, на пухких гірських породах — лесах і лесоподібних суглинках, у межах вирівняних вододільних рівнин, за відносно неглибокого рівня залягання підземних вод (води атмосферних опадів періодично повністю промивають ґрунт до підземних вод). У минулому чорноземи типові утворювалися під природною рослинністю лучних степів, що при щорічному відмиранні давала велику кількість органічної речовини, із якої утворювався гумус, під впливом активної риючої діяльності тварин (зокрема, у їх формуванні значну роль відіграють дощові черви). Гу'мусовий горизонт (А) має потужність близько 70 см (вміст гумусу 4—6%). Ділянки цих ґрунтів, не виснажені надмірним використанням, не потребують меліорації.

Характеристика інших підтипів чорноземів, які сформувалися південніше (в умовах кращого забезпечення теплом, гіршого забезпечення вологою, меншої кількості рослинного опаду'), подається в таблиці.

Підтип чорноземів

Горизонти, см

А

АВ

8

Чорноземи типові

0—45

46-70

71 — 120

Чорноземи звичайні

0—35

36—65

66—100

Чорноземи південні

0-25

26—60

61—90

На південь від чорноземів поширені темно-каштанові й каштанові ґрутгги, які сформувалися в умовах розрідженого трав’яного покриву' сухого степу'. Накопичення гумусу тут послаблене,

а в ґрунтових розчинах є надлишок солей, які шкодять культурній рослинності. Потужність гумусового профілю темно-каштанових ґрунтів становить 40—45 см, а каштанових — 35—40 см. Ці ґрунти потребують регульованого поливу, поверхневого гіпсування, внесення добрив.

Чимало типів ґрунтів сформувалося в умовах близького залягання ґрунтових вод (на заплавах і терасах річок, різноманітних западинах). Найбільш поширеним є лучний тип ґрунтів.

В умовах близького залягання засолених ґрунтових вод і високого випаровування формуються солончаки (містять велику кількість розчинних солей від самої поверхні й по всьому профілю) і солонці (містять солі в горизонті В). Солончаки поширені на низьких лесових терасах Дніпра та його приток, на узбережжі морів; солонці — у зниженнях терас річкових долин, а також у подах і «степових блюдцях» серед сухого степу.

Чому в горах ґрунтовий покрив змінюється з висотою?

Буроземи щебенюваті сформувалися на схилах Карпат і Кримських гір, що поросли буковим і хвойним лісом, в умовах достатнього й надмірного зволоження, м’якої зими й прохолодного літа.

Коричневі ґрунти характерні для сухих субтропіків і перехідних смуг до них. В Україні вони сформувалися переважно на Південному березі Криму (ПБК) в умовах вологої порівняно теплої зими й сухого жаркого літа.

1. Що таке ґрунт? Із чого він складається? 2. Назвіть основні горизонти ґрунтового профілю. 3. Охарактеризуйте умови утворення й властивості чорноземів типових. 4. Які ґрунти поширені в горах?

5. Доведіть правильність твердження В. Докучаєва: «Ґрунт — дзеркало ландшафту». 6. Як і чому відрізняється горизонт А в різних типах ґрунтів? 7. Порівняйте чинники утворення двох типів ґрунтів (наприклад сірих лісових і дерново-підзолистих, чорноземів типових і темно-каштанових). 8. Які ґрунти поширені в нашій місцевості?

9. На прикладі одного з типів ґрунтів складіть схему «Чинники ґрунтоутворення». 10. Доведіть, що утворення ґрунтового профілю є результатом двох протилежних процесів: накопичення гумусу та його вимивання.

Практична робота 8 (початок)

Порівняльний аналіз різних типів ґрунтів України

Порівняйте умови формування та властивості чотирьох найпоширеніших типів ґрунтів України (зокрема, характерних для нашого краю). Відповідь подайте у вигляді таблиці за планом: 1) назва ґрунту; 2) потужність горизонту А; 3) вміст гумусу; 4) родючість; 5) заходи щодо меліорації (покращення родючості). Усно порівняйте чинники утворення цих ґрунтів.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 23:21, Переглядів: 2542