Народна Освіта » Географія » § 18. Основні кліматотвірні чинники та їх взаємодія

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Основні кліматотвірні чинники та їх взаємодія

Чи залежить клімат України від її фізико-географічного положення? Як саме?

Основні кліматотвірні чинники

Геліограф - прилад для визначення тривалості сонячного сяйваОсновні кліматотвірні чинники та їх вплив на елементи клімату

Пропонуємо вам побувати в ролі вчених-кліматологів. Кліматологи узагальнюють результати багаторічних метеорологічних спостережень і визначають середні показники температури повітря та кількості атмосферних опадів, найвищу й найнижчу температуру повітря за рік, у певні місяці року та багато інших кліматичних показників. Отримані узагальнені дані характеризують клімат — багаторічний режим погоди певної місцевості.

Для вивчення клімату ми застосовуватимемо загальнонаукові методи аналізу й синтезу, які доповнюють один одного.

Аналіз — це метод наукового дослідження, який полягає в уявному поділі на складові частини предмета чи явища для розуміння його суті. Аналіз клімату означає дослідження окремих чинників, які на нього впливають.

Синтез — це метод наукового дослідження, спрямований на вивчення взаємодії складових частин предмета чи явища. Метод синтезу при вивченні клімату полягає у виявленні взаємодії між окремими кліматотвірними чинниками.

На клімат будь-якої території впливають три основні кліматотвірні чинники: кількість сонячної енергії (радіаційний чинник), рух повітряних мас (циркуляційний чинник), характер підстильної (земної) поверхні.

Така послідовність аналізу чинників є невипадковою. На клімат найбільше впливає радіаційний чинник (особливо на розподіл температури повітря по території), дещо менше — циркуляційний чинник (найбільш суттєво — на розподіл річної кількості атмосферних опадів). Вплив кожного чинника неоднаковий у різні пори року та в різних місцях території України. Наприклад, на розподіл температури повітря влітку більший вплив має радіаційний чинник, а взимку — циркуляційний чинник.

Як ви вважаєте, яка підстильна поверхня більше впливає на відмінності клімату — рівнинна чи гірська?

Вплив на клімат України радіаційного чинника

Радіаційний чинник (кількість сонячної радіації) — головний серед інших чинників кліматотворення. Слово «клімат» у перекладі з латинської мови означає «нахил». Нахил сонячних променів щодо земної поверхні зумовлений висотою Сонця, яка залежить від широти місцевості. Вплив цього чинника більш чітко проявляється на рівнинах і менше — у горах.

Чим зумовлена така різниця?

Залежність кліматичних показників від широти місцевості

Показник

Крайня північна точка України

Крайня південна точка України

Географічна широта

52° пн. ш.

44° пн. ш.

Висота Сонця опівдні:

22 грудня (день зимового сонцестояння)

14°

22°

22 червня (день літнього сонцестояння)

61°

69°

Тривалість світлої частини доби:

22 грудня (день зимового сонцестояння)

7,4 години

8,6 години

22 червня (день літнього сонцестояння)

16,5 години

15,3 години

Тривалість сонячного сяйва, год. за рік

1720

2470

Сумарна сонячна радіація, ккал/см2 на рік

95

127

Середня температура повітря за рік,°С

+6,0

+14,0

Середня температура повітря в липні, °С

+18,6

+23,8

Середня температура повітря в січні,°С

-7,6

+4,1

Переміщення повітряних мас над територією України з баричних центрів дії атмосфери

Сумарна сонячна радіація — це частина сонячної енергії, яка досягає поверхні Землі. Від її кількості значною мірою залежить температура повітря на різних широтах.

За таблицею (с. 69) визначте, як різниця в кількості сонячної радіації' впливає на середню температуру повітря за рік на півночі й півдні України.

Проте якби на клімат впливав лише розподіл сонячної радіації (без циркуляції повітря), на півночі було б значно холодніше, а на півдні України — тепліше.

Вплив на клімат України циркуляційного чинника

Погода при антициклонах

Циклон над Україною

Рух повітряних мас (циркуляція атмосфери) — другий за значенням чинник кліматотворення, завдяки якому відбувається перерозподіл тепла й вологи між різними ділянками приземного шару атмосфери.

Пригадайте назви чотирьох зональних типів повітряних мас — великих об'ємів повітря, які відрізняються властивостями.

Над Україною формуються або поширюються з інших широт три типи повітряних мас: тропічне повітря, помірне повітря, арктичне повітря. За вологістю кожний із названих типів повітряних мас поділяється на два підтипи: континентальне (сухе) і морське (вологе) повітря. Таким чином, над Україною поширюються шість підтипів повітряних мас. їхній розподіл над центральною частиною України (у середньому, у відсотках від кількості днів за рік) показаний на рис. 18.3 (с. 69).

Визначте, скільки днів у середньому за рік (у відсотках) переважає:

1) кожний тип повітряних мас (тропічне, помірне та арктичне повітря);

2) підтипи повітряних мас (континентальне та морське повітря).

Проаналізувавши ці дані, можна зробити висновок, що тип клімату більшої частини України помірний, а переважаючий підтип клімату — помірно континентальний.

Окремою областю є Південний берег Криму (із рисами субтропічного середземноморського клімату). Ця область є перехідною від помірного до субтропічного кліматичного поясу.

Повітряні маси різних типів і підтипів постійно переміщуються. їхнє переміщення зумовлене різницею тиску над різними ділянками земної поверхні.

Які типи повітряних мас — арктичні чи тропічні — частіше поширюються над територією України взимку та влітку? Чому над територією України взимку атмосферний тиск є вищим, а влітку — нижчим?

Повітря над суходолом та океанами нагрівається по-різному, тому формуються баричні центри дії атмосфери — баричні мінімуми (замкнені області з низьким тиском у центрі) та баричні максимуми (замкнені області з високим тиском у центрі).

У помірних широтах, у яких розташована територія України, рух повітряних мас відбувається у великих атмосферних вихорах — циклонах та антициклонах.

Знайдіть визначення понять «циклон» та «антициклон» у словнику, наведеному наприкінці підручника.

На територію України, особливо її західну частину, поширюються північноатлантичні циклони з Ісландського мінімуму (як влітку, так і взимку), а з південного заходу — середземноморські й чорноморські циклони.

За рис. 18.3 (с. 69) визначте, звідки на територію України приходять антициклони влітку та взимку.

Характер погоди в холодне та тепле півріччя, зумовлений циклонами й антициклонами, описаний у таблиці (у порядку зменшення значення впливу баричних центрів).

 

Баричний центр

Повітряні маси

Характер погоди

Холодне півріччя

Ісландський мінімум

Помірні морські, арктичні морські

Похмура, волога, помірно м'яка

Сибірський та Арктичний максимуми

Арктичні континентальні

Ясна, суха, холодна

Середземноморська й Чорноморська області зниженого тиску

Помірні морські

М'яка, із відлигами та снігопадами

Тепле півріччя

Азорський максимум

Тропічні морські, тропічні континентальні

Ясна, суха, жарка

Ісландський мінімум

Помірні морські

Похмура, волога, прохолодна, вітряна

Арктичний максимум

Арктичні континентальні, помірні континентальні

Ясна, суха, холодна

 

Із проходженням циклонів пов’язана похмура волога погода (помірно тепла взимку, прохолодна влітку), а з антициклонами — суха погода (холодна взимку, жарка влітку). Кількість циклонів, що приходять в Україну, є більшою за кількість антициклонів. Проте антициклони рухаються повільніше, ніж циклони, тому в цілому за рік переважає антициклональна погода.

Які наслідки має переважання антициклональної погоди?

Влітку та взимку переважає циркуляція повітря в напрямку «захід — схід». Це зумовлює переважання повітряних мас одного типу — помірних морських або помірних континентальних. Навесні й восени циркуляція повітря відбувається в напрямку «північ — південь», і надходять повітряні маси різних типів. Тому в перехідні сезони погода більш мінлива. В останні десятиліття роль міжширотного перенесення повітря в цілому зросла.

Вплив на клімат України характеру підстилаючої поверхні

Характер підстилаючої поверхні (море чи суходіл, великі форми рельєфу, меншою мірою — невеликі форми рельєфу, рослинність) впливає на розподіл сонячної радіації та рух повітряних мас.

Розглянемо приклади впливу підстилаючої поверхні на клімат.

1)Рівнинність більшої частини України, по-перше, зумовлює поступове збільшення кількості сонячної радіації та підвищення середньої температури повітря з півночі на південь (особливо влітку), по-друге, не перешкоджає руху повітряних мас різних типів і підтипів.

Вплив континентального підтипу повітряних мас зростає з північного заходу на південний схід країни, тому в цьому напрямку зростає континентальність клімату.

2) Із підняттям по схилах гір зростає кількість опадів і знижується температура повітря. Наприклад, біля підніжжя Карпат випадає 700 мм опадів, а на вершинах — понад 1600 мм. Середня температура повітря в липні знижується від +18...4-20СС біля підніжжя до 48...+9 °С на найвищих вершинах. Ці зміни показників клімату є головною причиною висотної поясності ґрунтово-рослинного покриву в Карпатських горах.

3) Карпатські й Кримські гори є бар’єром для проходження пові

тряних мас певних напрямків. Так, гори взимку затримують холодні повітряні маси з півночі та сходу на Закарпатську низовину й Південний берег Криму, а більш теплі й легші повітряні маси з півдня й заходу переходять через гори. Тому в Сімферополі середня температура повітря в січні дорівнює -1СС, а в Ялті--1-4°С, хоча відстань між ними становить лише 50 км.

Західні й південно-західні схили гір є навітряними, із більш вологим кліматом (вони орієнтовані перпендикулярно до потоків повітряних мас, що приносять атмосферні опади), а східні й південно-східні схили — підвітряними, із сухішим кліматом. Ці відмінності клімату зумовлюють суттєві відмінності ґрунтово-рослинного покриву різних схилів гір.

4) На клімат України впливають морські повітряні маси, особливо з північної частини Атлантичного океану, а також із Північного Льодовитого океану. Вплив невеликих Чорного й Азовського морів є значно меншим.

Чому на узбережжі Чорного й Азовського морів зима настає пізніше та триває менше, ніж на прилеглих ділянках суходолу?

Чому на узбережжі морів опадів випадає менше, ніж на відстані 40— 50 км у глиб суходолу?

Знайдіть у словнику, наведеному наприкінці підручника, визначте поняття «бриз».

5) На місцевий клімат (мікроклімат) впливають також річкова мережа, ґрунтово-рослинний покрив, міська забудова тощо. Наприклад, у великих містах середня температура повітря на 1—2 °С вища, ніж на сусідніх територіях, а опадів випадає дещо більше.

 

1. Назвіть чинники кліматотворення. Чи однаковим є їхній вплив на розподіл температур повітря взимку і влітку?

2. Від чого залежить розподіл сонячної радіації?

3. Які типи й підтипи повітряних мас поширюються на територію України? Який їхній тип і підтип переважають?

4. Які баричні центри впливають на територію України? Які повітряні маси з них приносяться? Яку погоду вони зумовлюють влітку та взимку?

5. Як на клімат України впливає характер підстилаючої поверхні? Наведіть приклади.

6. У якій частині України спостерігається більший вплив морського, а в якій — континентального підтипу повітряних мас?

7. Чи змінюється вплив чинників кліматотворення на клімат України впродовж останніх десятиліть? Як саме?

8. Проаналізуйте вплив широти місцевості на температуру повітря північної та південної частин України. Зробіть висновки:

1) Яка різниця в географічній широті двох крайніх точок? Яка різниця в середньорічній температурі повітря?

2) У якому місяці — липні чи січні — спостерігається більша різниця в температурах повітря між двома крайніми точками України? (Спробуйте пов'язати це з різницею тривалості світлої частини доби взимку та влітку.)

 

Дослідження

Прогнозування погоди за народними прикметами та порівняння з прогнозами в інтернет-джерелах, ЗМІ

Під час вивчення теми ведіть календар прогнозування погоди за народними прикметами. Слідкуйте за прогнозом погоди в інтернет-джерелах (у тому числі за електронними синоптичними картами) та поясніть причини того, чому вони іноді не справджуються.

Інтернет-джерела:

  • http://meteo.ua/ua
  • https://www.gismeteo.uа/
  • https://ua.sinoptik.ua/

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 23:03, Переглядів: 5174