Народна Освіта » Географія » § 17. Нерудні корисні копалини. Раціональне використання мінерально-сировинних ресурсів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Нерудні корисні копалини. Раціональне використання мінерально-сировинних ресурсів

На які групи поділяють нерудні корисні копалини?

Нерудні корисні копалини

Нерудні (неметалеві) корисні копалини — це гірські породи й мінерали, які використовують у різних галузях промисловості.

В Україні є унікальні родовища гірничохімічної сировини, яку використовують у хімічній промисловості. Так, родовища самородної сірки — Роздольське, Яворівське, Язівське — розташовані в Пере дкарпатському прогині. Майже 10-метровий шар залягає близько до земної поверхні. Його видобуток ведуть у кар’єрах.

Яка сполука утворюється при взаємодії сірки з водою та киснем? Який вплив на довкілля має відкрита розробка родовищ самородної сірки?

Україна багата на родовища кам’яної солі. Найбільші з них — Артемівське та Слов'янське — належать до прогину Донецької складчастої області.

Є також великі запаси мінеральних фарб (червоної фарби — сурику — у Кривому Розі; вохри — на Харківщині).

У межах фундаменту Українського щита виявлені великі родовища графіту (найбільше з них — Заваллівсьісе).

У Передкарпатті видобувають озокерит (гірський віск), який пов’язаний із близьким заляганням нафтових родовищ.

Запаси агрохімічної сировини для виробництва мінеральних добрив є значно меншими. Калійні солі видобувають у межах Пе-редкарпатського прогину (досить великі родовища — Калуське та Стебницьке). Є сировина для виробництва мінеральних добрив — фосфорних (фосфорити), але їхні запаси невеликі.

Знайдіть на карті атласу родовища гірничохімічної сировини.

Серед нерудних корисних копалин є родовища, що використовуються в різних галузях промисловості (зокрема в металургійній). Для виплавлення заліза використовують вогнетривкі матеріали (магнезит, глини, кварцити), а також флюсові вапняки (для відділення металу від шлаків).

Для виробництва будівельних матеріалів існують великі запаси корисних копалин (скляні й бетонні піски, крейда, глини; каолін і польові шпати — сировина для виробництва кераміки, кам’яні будівельні матеріали — граніти, мармури, вапняки-че-репашники тощо, сировина для виробництва цементу — мерге-лі, вапняки).

Україна славиться і своїми самоцвітами. Самоцвітами називають мінерали й гірські породи, які використовують як ювелірні (коштовні), ювелірно-декоративні й декоративні (виробне каміння).

У Житомирському Поліссі (місто Володарськ-Волинський) видобували коштовні топази й берили, виробний камінь лабрадор («павиний камінь»). На Рівненщині розробляли Клесівське родовище бурштину.

Справжнім мінералогічним музеєм називають згаслий вулкан Карадаг у Кримських горах.

В Україні відомо багато родовищ лікувальних грязей та мінеральних вод (із вмістом солей понад 1 г на літр). їхні найбільші запаси зосереджені в Карпатах, Передкарпатті, Криму.

Мінеральні лікувальні й столові води

Мінеральні води з різними властивостями використовують для лікування певних хвороб:

гідрокарбонатні кальцієві й натрієві води — дія лікування хвороб, пов’язаних зі зниженою кислотністю шлункового соку, дія покращення роботи печінки, нормалізації кров’яного тиску (найбільше їх у Закарпатті — лікувально-столові води «Поляна Квасова», «Лужанська», «Свалява» тощо); сульфідні (сірководневі) — для лікування серцево-судинної системи, хвороб кісток і шкіри (на південному заході Подільської височини — курорти Немирів, Шкло тощо);

хлоридні натрієві — для лікування хвороб, пов’язаних із підвищеною кислотністю шлункового соку, для покращення роботи кишкового тракту (курорти Миргород, Слов’янськ); кременисті — для лікування хвороб дихальних шляхів, бронхітів («Березівська», «Харківська-1», «Хмельницька»); радонові — для лікування хвороб нервової системи, шкіри, органів руху (курорт Хмільник у Вінницькій області, Полонее у Хмельницькій області);

прісні води з підвищеним вмістом органічних речовин, розташовані поблизу нафтових родовищ Передкарпаття (наприклад «Наф-гуся» — курорт Трускавець), — при лікуванні хвороб нирок.

Господарська оцінка мінерально-сировинних ресурсів, проблеми їх раціонального використання та охорони

Україна найкраще забезпечена сировиною для чорної металургії (рудами чорних і легуючих металів, коксівним кам’яним вугіллям, вогнетривкими матеріалами, пісками для ливарних форм тощо), а також гірничохімічною та будівельною сировиною.

Проте багаті, часом унікальні родовища корисних копалин часто використовують некомплексно й нераціонально. Як правило, із родовищ видобувають тільки один корисний компонент, а решта гірських порід складається у відходи (терикони, відвали тощо).

Унаслідок розробки родовищ корисних копалин порушуються родючі землі, тому необхідною є рекультивація порушених земель — їхнє відновлення для використання в інших напрямках господарської діяльності (як орних земель, лісонасаджень, місць відпочинку населення тощо).

Особливості геологічної будови, рельєфу та мінеральних ресурсів своєї місцевості (населеного пункту і його околиць)

За краєзнавчою літературою, експозицією краєзнавчого або шкільного музею, інтернет-ресурсами тощо дослідіть особливості геологічної будови та мінеральних ресурсів своєї місцевості. Складіть короткий опис:

1) геологічної будови (до якої великої й невеликих тектонічних структур належить територія, коли вони утворилися; які гірські породи залягають у надрах, їх склад і вік);

2) рельєфу (до яких великих форм рельєфу належить територія; яке походження мають невеликі форми рельєфу і які саме форми є поширеними);

3) мінеральних ресурсів (які паливні, рудні й нерудні корисні копалини є в нашій місцевості; чи раціонально вони використовуються; які заходи щодо більш раціонального використання й охорони надр слід здійснювати).

 

1. На які групи поділяють нерудні корисні копалини?

2. Які корисні копалини зараховують до гірничохімічної сировини?

3. Дайте господарську оцінку мінерально-сировинних ресурсів України.

4. Охарактеризуйте родовища нерудних корисних копалин за планом:

1) назва виду мінеральної сировини;

2) найважливіші басейни та родовища;

3) належність до тектонічних структур;

4) оцінка запасів.

5. Як ви розумієте поняття «раціональне й комплексне використання мінерально-сировинних ресурсів»? Яких заходів слід вживати для цього?

6*. Користуючись додатковою літературою або ресурсами Інтернету, визначте, які родовища нерудних корисних копалин і джерела мінеральних вод є в нашій місцевості. Запропонуйте заходи щодо їх раціонального й комплексного використання. Підготуйте повідомлення за результатами своєї роботи.

 

Дослідження

Використання продуктів переробки корисних копалин у побуті Візьміть на вибір кілька речей, які ви використовуєте в побуті. Продуктами переробки яких корисних копалин вони є (можливо, не одного їх виду)? Зверніться до довідкової літератури або мережі Інтернет. Підготуйте повідомлення за результатами свого дослідження.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 22:53, Переглядів: 3848