Народна Освіта » Біологія » Дихання. Дихальна система

НАРОДНА ОСВІТА

Дихання. Дихальна система

Перед тим як перейти до вивчення дихальної системи людини, пригадайте, яку будову має дихальна система різних тварин. Як особливості життєдіяльності тварин можуть позначатися на будові їхньої дихальної системи?

Значення дихальної систехли

Дихальна система забезпечує організм людини киснем. Використовуючи кисень, клітини можуть одержувати з органічних речовин набагато більше енергії для своєї життєдіяльності. Окрім того, через дихальну систему з організму виводяться газуваті продукти обміну речовин.

Будова дихальної системи

Основним органом дихання людини є легені, куди повітря потрапляє через інші органи дихальної системи — носову порожнину, гортань, трахею та бронхи (мал. 11.2). Газообмін у легенях відбувається у спеціальних пухирцях — альвеолах.

Надходження повітря до органів дихальної системи і виведення його здійснюється за участю міжреберних м’язів тулуба та діафрагми.

Носова порожнина

Носова порожнина — це простір складної форми, покритий слизовою оболонкою (мал. 11.1). По-

вітря потрапляє до неї через ніздрі, де воно проходить крізь носові ходи. Клітини слизової оболонки виділяють слиз, що зволожує вдиху ване повітря, а велика кількість дрібних кровоносних судин, у яких тече тепла кров, зігріває його. Окрім того, носова порожнина є органом нюху, оскільки її слизова оболонка містить нюхові рецептори.

Гортань

Гортань (мал. 11.3) з’єднує носову і ротову порожнини з наступними ділянками дихальної системи. Вона утворена рухомо сполученими хрящами і прикріпленими до них м’язами та зв’язками. Гортань забезпечує проходження повітря до трахеї і розмежовує дихальну та травну системи. Щоб під час ковтання їжа не потрапляла в дихальні шляхи, гортань у момент ковтка закривається спеціальним хрящем — надгортанником. Важливою функцією гортані є забезпечення генерації звуків: звуки, які ми вимовляємо, виникають саме в цьому органі.

Трахея

Цей орган являє собою трубчасту частину дихальних шляхів, що розташована між гортанню і бронхами (мал. 11.4). Трахея складається з хрящових напівкілець, сполучених між собою зв’язками. Ці хрящі підтримують форму трахеї. їхня незамкнена частина прикрита еластичною тканиною, що прилягає до стравоходу. Завдяки

еластичності цієї стінки грудка їжі може вільно просуватися стравоходом.

На внутрішній поверхні трахеї розташовані клітини миготливого епітелію. За допомогою рухів їхніх війок з трахеї видаляються пил і бруд, які осідають на її стінках. Основна функція трахеї — забезпечити проходження повітря з гортані до бронхів і назад.

Бронхи

Бронхи — це повітропровідні ШЛЯХИ, що відходять від трахеї (мал. 11.5). Вони, як і трахея, складаються з хрящових напівкілець, однак діаметр бронхів менший. Бронхи проходять у легені, де розгалужуються, утворюючи бронхіальне дерево. їх кінцеві розгалуження називають бронхіолами. Бронхіоли переходять в альвеолярні ходи, на стінках яких розташовані альвеоли — легеневі пухирці (мал. 11.6). Головне завдання бронхів — забезпечити проходження повітря від трахеї до альвеол і назад.

Легені

Легені — це парні органи дихання, які забезпечують газообмін між кров’ю і повітрям. Права легеня складається з трьох часток, а ліва — з двох. На внутрішній поверхні цих органів розташовані ворота легень, через які проходять бронхи, судини й нерви. Легені вкриті спеціальною сполучнотканинною оболонкою — плеврою, що має складну будову.

Плевра складається з двох листків — зовнішнього і внутрішнього. Між ними міститься тоненький шар рідини, яка виділяється капілярами й поглинається лімфатичними судинами плеври. Зовнішній шар плеври прикріплений до внутрішньої поверхні грудної порожнини, а внутрішній — до поверхні легень.

Найдрібнішою структурою легень є альвеоли — дуже маленькі (200-300 мкм) напівсферичні утворення. Між собою вони розділяються тоненькими (2-8 мкм) перегородками. Кожна альвеола обплетена сіткою капілярів.

•    У людини позаду піднебіння є невеликий відросток — язичок, який розділяє горло й глотку. Основна його функція — закривати носоглотку, коли людина ковтає або розмовляє. Язичок також контролює проходження їжі в травний тракт.

•    Вуглекислого газу у видихуваному повітрі у 100 разів більше, ніж в атмосферному.

•    Об'єм легень у більшості людей становить 3-4 л. Зазвичай він є пропорційним розмірам тіла і в дорослих чоловіків може становити 6 л. Об'єм легень у жінок в середньому менший, бо розмір їхнього тіла також менший. На об'єм легень можуть впливати й умови життя. Більший об'єм легень мають люди, які живуть високо над рівнем моря. Це є пристосуванням організму до життя в умовах більш розрідженого повітря.

Процес дихання в людини забезпечують органи дихальної системи. До них належать носоглотка, гортань, трахея, бронхи і легені. Газообмін між повітрям і кров’ю здійснюється в легенях. Інші органи дихальної системи забезпечують надходження повітря в легені і його повернення в зовнішнє середовище.

Перевірте сво'і знання

1.    Які органи входять до складу дихальної системи?

2.    Які функції виконує носова порожнина?

3.    Яку будову має трахея?

4.    Які функції виконує гортань?

5.    Яку будову мають легені?

6*. Який орган за холодної погоди зігріває повітря перед тим, як воно потрапить до легень?

7*. Як можна пояснити таку велику кількість альвеол у легенях людини?

8*. Чому, на вашу думку, ліва та права легені мають різну кількість часток?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 11:38, Переглядів: 5587