Народна Освіта » Біологія » Захворювання органів травної системи

НАРОДНА ОСВІТА

Захворювання органів травної системи

Перед тим як перейти до вивчення захворювань травної системи людини, пригадайте, які органи входять до її складу. Які мікроорганізми живуть у травній системі людини? Які паразитичні організми можуть проникати в організм людини через травну систему?

Травна система є одним зі шляхів потрапляння в організм людини збудників інфекцій, токсинів (отруйних речовин, що виробляються живими клітинами або організмами) та небезпечних речовин. Тому дуже важливим є дотримання правил профілактики шлунково-кишкових хвороб. Захворювання органів травлення описано в таблиці.

Захворювання органів травної системи

Захворю

вання

Причини виникнення та симптоми

Заходи профілактики

Карієс

Виникає внаслідок руйнування покривів зубів під дією бактерій або фізичних чи хімічних чинників. Ознаки карієсу: утворення дірок у зубах

Дотримання правил гігієни зубів та ротової порожнини, повноцінне харчування

Харчові

отру

єння

Виникають унаслідок потрапляння до організму з їжею отруйних продуктів. Ознаки отруєння: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення

Уживання в їжу тільки якісних продуктів. Відмова від уживання незнайомих продуктів

Сальмо

нельоз

Виникає внаслідок потрапляння до організму бактерій із групи сальмонел від хворих людей або тварин. Також джерелом зараження можуть бути зовні здорові люди, які є носіями інфекції. Ознаки сальмонельозу: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення

Уживання в їжу тільки якісних продуктів, не заражених бактеріями (м'яса, молока, яєць), дотримання правил особистої гігієни

Ботулізм

Виникає внаслідок потрапляння до організму токсину, який виробляють палички ботулізму.

Ці бактерії інфікують м'ясні, овочеві й рибні консерви, солону й копчену рибу, ковбасу. Ознаки ботулізму: біль у животі, головний біль, запаморочення, блювота, запори, порушення зору, мовлення, ковтання й дихання

Уживання в їжу тільки якісних продуктів і тільки відповідно до терміну їх придатності. Відмова від уживання консервів з банок, які роздулися. Дотримання правил зберігання й кулінарної обробки продуктів

Захворю

вання

Причини виникнення та снміпоми

Заходи профілактики

Дизен

терія

Виникає внаслідок потрапляння до організму дизентерійної палички (бактеріальна дизентерія) або дизентерійної амеби (амебна дизентерія). Ознаки дизентерії: слабкість, нездужання, нудота, іноді блювота, пронос, підвищення температури

Дотримання правил особистої гігієни, миття та правильна кулінарна обробка продуктів

Холера

Виникає внаслідок потрапляння до організму холерного вібріона через молоко, воду, продукти або предмети, з якими контактував хворий. Збудник холери може траплятися в природних водоймах. Ознаки холери: сильний пронос, блювота, можливі судоми

Дотримання правил особистої гігієни, миття та правильна кулінарна обробка продуктів

Гель

мінтози

(глистові

захво

рюван

ня)

Виникають унаслідок потрапляння до організму паразитичних червів — глистів. Залежно від виду гельмінта (паразита) розвивається ураження того або іншого органа з відповідними симптомами. Загальними ознаками є втрата ваги, нездужання, дратівливість

Дотримання правил особистої гігієни, уживання в їжу тільки якісних продуктів, які пройшли кулінарну обробку

•    Назва «ботулізм» виникла від латинського слова «ботулюс» — ковбаса. Це захворювання вперше описали як наслідок вживання в їжу кров’яних ковбас ще у XVIII ст.

•    Ботулотоксин, який спричиняє розвиток ботулізму, використовується в медицині для виготовлення косметичних засобів (наприклад, ботоксу).

Небезпечними захворюваннями травної системи є харчові отруєння, сальмонельоз, дизентерія, холера, ботулізм, гельмінтози. Для їх попередження важливо дотримуватися правил особистої гігієни та здійснювати відповідні профілактичні заходи.

Перевірте сво'і знання

1.    Укажіть причини виникнення й характер протікання дизентерії.

2.    Що спричиняє харчові отруєння?

3.    Перелічіть заходи профілактики глистових захворювань.

4*. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань?

5*. Чи можна отруїтися продуктами, які були куплені на ринку або в магазині?

Узагальнення за темою <иТраИ>ленняу>

Виконайте тести, оберіть одну правильну відповідь

1    Розщеплення речовин на прості сполуки називається:

а)    травленням    в)    харчуванням

б)    виділенням    г)    диханням

2    ' Кількість типів зубів у людини:

а) 32    б) 28    в) 9    г) 4

3    Ферменти, що містяться в слині, розщеплюють:

а)    білки    в)    вуглеводи

б)    жири    г)    амінокислоти

4    Подрібнену, змочену слиною їжу язик проштовхує:

а)    до шлунка    в)    глотки

б)    стравоходу    г)    кишечника

5)    Середовище шлунка:

а) нейтральне    в)    кисле

6)    лужне    г)    слабколужне

6    Хлоридна кислота виділяється:

а)    у шлунку    в) тонкому кишечнику

б)    ротовій порожнині    г) товстому кишечнику

7    Усмоктування продуктів розщеплення відбувається:

а)    в шлунку    в) товстому кишечнику

б)    тонкому кишечнику    г) сліпій кишці

8    Жовч виробляється:

а)    жовчним міхуром    в)    підшлунковою    залозою

б)    дванадцятипалою кишкою г)    печінкою

9    Травні ферменти соку підшлункової залози розщеплюють:

а)    жири й білки    в)    тільки жири

б)    жири й вуглеводи    г)    жири, білки    й    вуглеводи

10    Орган, у який відкривається протока підшлункової залози:

а) шлунок    в) товстий кишечник

б) тонкий кишечник    г) сліпа кишка

11    Укажіть назви органів, які зображені на малюнках.

12 Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які особливості будови цього органа дозволяють йому ефективно виконувати свої функції.

13    Установіть відповідність між захворюванням та причинами його виникнення.

1)    гельмінтоз а) потрапляння в організм токсину, який

2) ботулізм    виробляють паличкоподібні бактерії

3)    карієс    б) потрапляння в організм бактерій з групи

4) сальмонельоз    сальмонел

в)    потрапляння в організм паразитичних червів

г)    потрапляння в організм дизентерійної палички

д)    руйнування покривів зубів під дією бактерій або фізичних чи хімічних чинників

14    Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які захворювання можуть його вражати і як їх можна попередити.

Перевірте свої знання з теми «Травлення»

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 11:37, Переглядів: 2823