Народна Освіта » Біологія » Як працює травна система

НАРОДНА ОСВІТА

Як працює травна система

Перед тим як перейти до вивчення процесів, що відбуваються у травній системі людини, пригадайте органи, які входять до складу цієї системи. На які відділи поділяється травна система людини? Які залози виділяють речовини в травну систему?

Травні процеси в ротовій порожнині

У ротовій порожнині (мал. 8.1) розпочинається процес травлення: їжа подрібнюється й обробляється слиною. Щоб слина добре обробила їжу, її слід ретельно пережовувати. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглеводи на складові. Оскільки цей фермент активний у лужному середовищі, то в ротовій порожнині слина створює саме такі умови. Зволожена їжа легше просувається стравоходом до шлунка.

Як ви вже знаєте, у ротовій порожнині їжа перетирається й подрібнюється зубами. Шсля жування й перемішування за допомогою язика вона перетворюється на харчову грудку, яка далі просувається травною системою завдяки скороченням непосмугованих м’язів у стінках травного тракту.

Після подрібнення їжі та обробки її слиною відбувається ковтання. Ковтання — це сукупність рухів м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу, які забезпечують переміщення їжі з ротової порожнини через глотку і стравохід до шлунка.

Травні процеси у шлунку

У шлунку (мал. 8.2) їжа обробляється шлунковим соком — рідиною, яку виділяють залози шлунка. До його складу входить хлоридна кислота, тому він має кислу реакцію. Окрім кислоти, шлункові залози виділяють ферменти, які беруть участь у розщепленні білків,— ренін і пепсин.

Поки шлунковий сік просочує їжу, усередині харчової грудки середовище залишається лужним, тому там ще якийсь час триває процес розщеплення вуглеводів за допомогою амілази слини.

М’язи у стінках шлунка повільно скорочуються і перемішують його вміст. Відтак частково перетравлена їжа порціями переміщується в кишечник.

Травні процеси в тонкому кишечнику

У тонкому кишечнику (мал. 8.5, с. ЗО) завершується процес розщеплення речовин і відбувається всмоктування продуктів розщеплення. У цей відділ надходять сік з підшлункової залози (мал. 8.3), що містить багато травних ферментів, і жовч із печінки (мал. 8.4). Також багато речовин (ферментів, слизу тощо) виділяють залози в стінках самого кишечника.

Ферменти амілаза, мальтаза, лактаза, сахараза розщеплюють вуглеводи, а трипсин і хімотрип-син — білки. Жовч, яка виробляється печінкою і містить солі жовчних кислот, потрібна для емульгації жирів — процесу подрібнення їх на дуже маленькі крапельки. Емульговані жири розщеплює фермент ліпаза, продукти розщеплення всмоктуються ворсинками кишечника в лімфатичний капіляр.

Багато молекул ферментів закріплені на поверхні клітин тонкого кишечника, що не дає їм змоги

рухатися разом з їжею і швидко виводитися з організму. Для того щоб у роботі кишечника було задіяно якомога більше ферментів, площа поверхні його стінок збільшується за рахунок великої кількості ворсинок (мал. 8.5). Окрім того, наявність ворсинок значно прискорює всмоктування продуктів травлення стінками кишечника.

Усмоктування є складним процесом. Усередині ворсинок кишечника розташовані кровоносні та лімфатичні капіляри, які відділені від порожнини кишечника лише двома шарами клітин. Ці клітини активно працюють та пропускають продукти травлення лише в один бік — до капіляра. Продукти розщеплення білків (амінокислоти) і вуглеводів (глюкоза) усмоктуються ворсинками кишечника.

Таким чином, біля стінки кишечника відбувається травлення дрібних частинок їжі, які потрапляють у простір між ворсинками, більші ж частинки перетравлюються в порожнині кишечника.

Рух вмісту тонкого кишечника забезпечують його м’язи. У цьому відділі є два шари м’язів — повздовжній і циркулярний. їхнє скорочення переміщує грудку їжі від початку до кінця тонкого кишечника. Окрім того, рухи цих м’язів забезпечують перемішування вмісту кишечника, що сприяє процесу травлення і всмоктуванню продуктів травлення.

Тровні процеси й товстол\у кишечнику

У товстому кишечнику (мал. 8.6) накопичуються речовини, які не були засвоєні в тонкому кишечнику. У цьому відділі травної системи завершується їхня обробка, відтак усмоктуються ті речовини,

які організм ще може використати. Передусім це вода, яка міститься в їжі, і та, що утворюється внаслідок реакцій травлення.

Значну роль у роботі товстого кишечника відіграють симбіотичні мікроорганізми, такі як кишкова паличка. Вони формують кишечну мікрофлору. Вони розщеплюють низку речовин, що не піддаються дії ферментів травної системи. Окрім того, мікрофлора кишечника виробляє цілий ряд необхідних нам сполук. Так, саме мікроорганізми є головними постачальниками вітаміну В12. До того ж вони перешкоджають розвитку хвороботворних бактерій та інших шкідливих організмів.

•    Найдовшою частиною травної системи є тонкий кишечник. У дорослої людини його довжина може сягати 4,5-5 м. Товстий кишечник завдовжки лише 1,5-2 м.

•    На межі тонкого й товстого кишечника розташований невеликий сліпий відросток — апендикс. У наших предків він брав активну участь у процесах травлення. А в сучасної людини його функція змінилася: зараз він бере участь у роботі імунної системи. Запалення цього відростка відоме під назвою «апендицит».

•    Маса мікроорганізмів кишечника людини може становити від 1 до 3 кг.

Травна система має кілька ділянок. На кожній із цих ділянок відбуваються різноманітні процеси, які дозволяють організму ефективно здійснювати травлення й забезпечувати його необхідними речовинами. Основою всіх процесів травлення є реакції за участю ферментів. Значну роль у роботі травної системи відіграють симбіотичні мікроорганізми, які живуть у кишечнику людини.

Перевірте сво'і знання

1.    Які ферменти виділяються слинними залозами?

2.    Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині?

3.    Для чого у шлунку виділяється хлоридна кислота?

4.    Які особливості будови має стінка тонкого кишечника?

5.    Яку роль у травленні відіграє жовч?

6.    Як відбувається всмоктування поживних речовин?

7.    Схарактеризуйте склад шлункового соку.

8*. Чи можуть мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику, приносити користь нашому організму?

9*. Чому шлунок сам себе не перетравлює?

10*. Як відмінності у функціях, що їх виконують тонкий і товстий кишечник, позначилися на їхній будові?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 11:35, Переглядів: 3221