Народна Освіта » Біологія » Статеве дозрівання. Менструальний цикл

НАРОДНА ОСВІТА

Статеве дозрівання. Менструальний цикл

Що означають зміни гормонального фону в підлітків? Чому у хлопців тембр голосу змінюється? У

У новонароджених єдиною зовнішньою різницею між хлопчиком і дівчинкою є будова статевих органів. Це — первинні статеві □знаки. Як вже зазначалось в попередніх параграфах, у статевих органах жінок і чоловіків виробляються жіночі (естроген і прогестерон) та чоловічі (тестостерон) статеві гормони. Вікові зміни в рівні статевих гормонів та переважання одних над іншими обумовлює дозрівання статевих органів та появу вторинних статевих ознак — цей процес називається статеве дозрівання. Вторинні статеві ознаки, на відміну від первинних, проявляються у змі-

ні поведінки та фізичних характеристиках організму і не мають прямого впливу на репродуктивну функцію. Швидкість статевого дозрівання залежить від соціально-побутових умов, спадковості, характеру харчування, загального стану здоров’я.

Статеве дозрівання у хлопчиків

Цей процес починається у віці 11-12 років і продовжується до 18 років. Він контролюється ендокринною системою, а саме: підвищенням вироблення тестостерону яєчками. Підвищення рівня тестостерощ' зумовлює дозрівання статевих органів: зовнішні статеві органи збільшуються в розмірі, у яєчках починають формуватися сперматозоїди. У цей період може спостерігатися нічне мимовільне виверження сперми — полюції. Це цілком фізіологічний процес, який свідчить про нормальне статеве дозрівання. Паралельно відбувається поява вторинних статевих ознак: ріст волосся на обличчі та лобку, зниження голосу, збільшення м’язової маси. Також наступає так званий підлітковий стрибок рості', У середньому 10 см па рік, який продовжується кілька років. Гормон тестостерон викликає поведінкові зміни юнаків, а саме: підвищує їхню зацікавленість до статевих стосунків і робить поведінку більш агресивною.

Статеве дозрівання у дівчаток

У дівчат статеве дозрівання починається приблизно на два роки раніше, ніж у хлопців й протікає швидше, приблизно з 10 до 16 років. Цей процес чітко контролює ендокринна система, а саме, гормони гіпофізу (фолікулостимулюючий та лютеїпізуючий), які стимулюють вироблення естрогену яєчниками. Естроген, своєю чергою, регулює процеси, пов'язані зі статевим дозріванням. У цей період дівчата починають також активно рости, формується жіноча статура за рахунок збільшення відкладання жиру на стегнах. До основних вторинних статевих ознак належать ріст волосся на лобку та збільшення розміру молочних залоз. Найважливішою фізіологічною зміною в організмі дівчини цього періоду є перша менструація — показник нормального дозрівання яйцеклітин в яєчниках.

Менструальний цикл — це щомісячний цикл, який у середньому триває 28 днів і направлений на підготовку до запліднення та вагітності (мал. 11.5). У яєчниках незріла яйцеклітина розміщена в мішечку — фолікулі, який виконує захисну роль. Яйцеклітина та ((юлікул поступово збільшуються у розмірі. У середині циклу яйцеклітина розриває фолікул й виходить із яєчника — відбувається овуляція. Фолікул перетворюється на жовте тіло, яке є

джерелом жіночих статевих гормонів, необхідних для підтримки зародка в перші дні після запліднення. Якщо запліднення не відбулося, жовте тіло поступово деградує.

Одночасно з процесами в яєчниках внутрішня поверхня матки потовщується, за рахунок утворення збагаченого кровоносними судинами шару — ендометрію. Цей шар готовий до прийняття ембріона. Якщо не відбувається зустрічі яйцеклітини із сперматозоїдом (запліднення), цей шар руйнується і кров із ушкоджених судив виходить назовні — цей процес називають менструацією.

У середньому менструація триває 4 дні, але цілком фізіологічним є тривалість від 1 до 8 днів. Менструальний цикл контролюють гормони гіпоталамуса, гіпофіза та яєчників.

Якщо у жінки менструальний цикл є регулярним, тобто триває однаковий проміжок часу, можна визначити дні, коли шанс завагітніти є найбільшим. Для цього потрібно знати

середню тривалість кожної фази менструального циклу і вести календар (мал. 11.6).

Деякі жінки за 7-10 днів до менструації відчувають диском-(|юрт, роздратування, болі в попереку, головний біль, набухання молочних залоз — це передмепструальний синдром, який зникає в перші дні менструації і не потребує лікування.

Для більшості жінок менструальний цикл триває до 45-55 років, після цього наступає період мепопаузн, коли в яєчниках більше не дозрівають яйцеклітини, статеві залози зменшуються в розмірі і жінка не здатна завагітніти природним шляхом.

1.    Первинні статеві ознаки — це будова статевих органів, за якою відрізняються хлопчики I дівчатка від народження.

2.    Поява вторинних статевих ознак свідчить про статеве дозрівання й обумовлена зміною рівня статевих гормонів.

3.    Менструальний цикл — це щомісячний фізіологічний процес, що обумовлений підготовкою статевих органів жінки до запліднення та вагітності.

Первинні статеві ознаки, вторинні статеві ознаки, полюція, менструальний цикл, овуляція, менопауза.

1.    Назвіть вторинні статеві ознаки, що характерні: лише для хлопців; лише для дівчат; однакові в обох статей.

2.    Чому менструальний цикл € у дівчат І відсутній у хлопців?

3.    Яка фаза менструального циклу буде відсутня, якщо відбудеться запліднення яйцеклітини?

4.    Чому жінки в період менопаузи не можуть завагітніти природним шляхом?

Розглянувши малюнок 115, дайте відповіді на такі запитання й підпишіть календар менструального циклу:

1)    Що відбувається в перший день менструального циклу?

2)    3 якого до якого дня менструального циклу Існує найбільша ймовірність завагітніти? Обґрунтуйте.

3)    На який день 28-денного менструального циклу відбувається овуляція?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:31, Переглядів: 2513