Народна Освіта » Біологія » Статеві клітини. Розвиток і будова

НАРОДНА ОСВІТА

Статеві клітини. Розвиток і будова

А це правда, що нові яйцеклітини уже не утворюються після народження, а сперматозоїди утворюються впродовж усього життя?

Для здійснення процесу розмноження людини, необхідне злиття статевих клітин (гамет) — чоловічої статевої клітини (сперматозоїда) з жіночою статевою клітиною (яйцеклітиною), у результаті чого відбувається об’єднання генетичної інформації від батька й матері і формується унікальний геном майбутньої дитини.

Геном — сукупність послідовностей ДНК у гаплоїдному наборі даного організму.

Чим статева клітина відрізняється від клітини тіла?

Із попередніх курсів біології ви пам’ятаєте, що еукаріотична клітина має ядро, де збережена спадкова генетична інформація про будову всього організму, у вигляді хромосом.

Хромосоми (від грец. chroma — колір і нота — тіло) — це найважливіший компонент ядра, утворений із ДНК у комплексі з білками.

Кожна звичайна (соматична) клітина організму людини містить подвійний (диплоїдний, 2п) набір хромосом. У статевих клітинах лише один набір хромосом (гаплоїдний, In). Під час злиття сперматозоїда з яйцеклітиною відновлюється диплоїдний набір хромосом, тобто кожна хромосома має собі пару, адже одна з них отримана від батька, а інша — від матері. Якби кількість хромосом у гаметах не зменшувалася, то статеве розмноження було б неможливим — адже кожне наступне покоління отримувало б удвічі більше хромосом і так до нескінченності.

Процес формування нових статевих клітин називається гаметогенез

Особливості розвитку і будови сперматозоїда. Основна функція сперматозоїда — це перенесення генетичної інформації від майбутнього батька до малорухливої яйцеклітини майбутньої матері. Через це сперматозоїд має маленький розмір і є достатньо рухливим, адже він повинен просуватись жіночими статевими шляхами. Нові сперматозоїди формуються впродовж всього життя в сім’яних капальцях яєчок, починаючи з періоду статевої зрілості, — цей процес називається сперматогенез.

Процес дозрівання сперматозоїдів займає приблизно 7 тижнів. Зрілий сперматозоїд складається із трьох частин {мал. 11.3): 1) голівки, яка містить ядро і вкрита «шапочкою» — акросомою. В акросомі містяться ферменти, що допомагають сперматозоїду проникнути в яйцеклітину крізь її щільну оболонку; 2) шийки, що містить велику кількість мітохоидрій, які забезпечують енергією рух сперматозоїда; 3) за шийкою розташований хвіст сперматозоїда, рух якого забезпечує просування сперматозоїда жіночими статевими шляхами.

Під час еякуляції, у 1 мл сперми виділяється 50—150 мільйонів сперматозоїдів, приблизно 100 з них досягають яйцеклітини і зазвичай лише один проникає в неї.

Особливості розвитку й будови яйцеклітини

Процес формування яйцеклітин називається овогенезом, цей процес починається в яєчниках ще до народження дівчинки. Після народження, яєчники містять 1-2 мільйони незрілих яйцеклітин, кількість яких не збільшується впродовж життя жінки, відбувається лише їх дозрівання. У середньому 400-500 яйцеклітин дозрівають впродовж життя жінки. Яйцеклітина має сферичну чи овальну формі', вона значно більша за розміром, ніж сперматозоїд, її діаметр — приблизно 100 мкм (мал. 11.4).

Цитоплазма яйцеклітини містить багато поживних речовин для забезпечення рості' ембріона в перші дні після запліднення. 1

1.    Статеві клітини, на відміну від соматичних, містять одинарний (гаплоїдний) набір хромосом.

2.    Сперматозоїди утворюються впродовж усього життя дорослого чоловіка. Загальна кількість яйцеклітин визначена вже тоді, коли жінка народжується.

3.    Рухлива структура сперматозоїдів забезпечує виконання їхньої основної функції — доставки генетичного матеріалу батька до малорухливої, багатої на поживні речовини яйцеклітини матері.

Сперматозоїд, яйцеклітина, сперматогенез, овогенез, гаплоїдні клітини.

1.    У яких статевих органах чоловіка й жінки утворюються статеві клітини?

2.    З яких частин складається зрілий сперматозоїд? Для чого потрібна акро-сома?

3.    Опишіть будову яйцеклітини.

4.    Поясніть терміни «овогенез» та «сперматогенез».

1.    Поясніть, чому сперматозоїди мають маленькі розміри, а яйцеклітини — великі. Чому утворюється велика кількість сперматозоїдів, а яйцеклітина — переважно одна на місяць?

2.    Виберіть компоненти, що властиві: 1) тільки сперматозоїду; 2) тільки яйцеклітині; 3) обом клітинам:

а)    ядро, яке містить 23 хромосоми;

б)    ядро, яке містить 46 хромосом;

в)    акросома;

г)    мІгохондрГЇ;

д)    джгутик;

е)    блискуча оболонка.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:30, Переглядів: 5996