Народна Освіта » Біологія » Алергія. СНІД

НАРОДНА ОСВІТА

Алергія. СНІД

Чому лікар завжди питає, чи немає у хворого алергії на ліки?

Інколи захисні реакції організму, якщо вони стають надмірними, теж можуть спричиняти захворювання. Наприклад, кашель захищає органи дихання від потрапляння до них шкідливих речовин і патогепів. Але іноді після перенесених інфекцій він стає хронічним і триває тижні і місяці, хоча потреба в кашлі практично зникла.

Як і в будь-якій іншій, в імунній системі людини теж можуть виникати розлади. Інколи вона «помиляється» і починає реагувати на речовини, що не шкідливі. Інколи вона починає навіть атакувати власні клітини і тим самим спричиняти так звані ау-тоімунні захворювання. Цілий ряд факторів може також пригнічувати функцію імунної системи.

Алергія

Алергія виникає як порушення роботи імунної системи, за якого у відповідь па нейтральний, нешкідливий антиген виникає реакція запалення. Антиген, що спричиняє таку реакцію, називається алерген. Алергени можуть потрапляти в організм із вдихуваним повітрям, з їжею або потрапити на шкіру. Алергічні реакції (кашель, чхання) при вдиханні алергенів часто спричиняє пилок амброзії. Алергічні реакції також часто спричиняють шерсть домашніх тварин, пліснява, укуси комах, деякі харчові продукти, побутові хімічні засоби, лікарські препарати.

Симптоми можуть бути від помірних до дуже сильних. Найне-безпечніша реакція на алерген, яка швидко розвивається і може бути летальною, дістала назву анафілаксія. Значну роль у виникненні алергії відіграє речовина гістамін, що секретується тучними клітинами {мал. 10.15). Активація тучних клітин викликає симптоми астми, свербіння, алергічного риніту та алергічного кон'юнктивіту. Тому препарати, які блокують рецептори гістаміну (антигістамін-ні преперати) використовують для лікування цих захворювань.

Поширеною формою алергії є сінна лихоманка, що часто виникає у відповідь на пилок певних рослин і тому носить сезонний характер. Сінна лихоманка — це алергічна реакція слизових оболонок носової порожнини і придаткових пазух

носа. Гістамін збільшує проникність капілярів, що спричиняє секрецію значної кількості рідини, набряк слизових оболонок. Аптигістаміпні препарати допомагають подолати такі симптоми.

Імунодефіцит і СНІД

Імунодефіцит — це часткова або повна нездатність імунної системи забезпечувати імунний захист організму від патогенів. Він може бути вродженим або набутим. Причинами набутого імунодефіциту є недостатнє харчування, отруєння хімічними речовинами, сильний стрес, а також інфікування патогепами, які цілеспрямовано атакують імунну систему людини.

У 1983 році вчені ідентифікували вірус, що викликає так званий синдром набутого імунодефіциту, або скорочено — СПІД (.«шл. 10.19). Про це захворювання вам особливо важливо знати, адже ви вже на порозі дорослого життя, а це захворювання найчастіше передається статевим шляхом. СНІД спричиняє вірус імунодефіциту людніш (ВІЛ) — цей вірус вражає клітини імунної системи і тим самим залишає організм без його оборони проти інших інфекцій. Інфіковані ВІЛ люди поступово втрачають імунний захист і стають все більш схильними до інфекційних захворювань. СНІД — це вже остання, найбільш важка стадія захворювання, яке прогресує 10-15 років, а із застосуванням антивірусної терапії значно довше.

Крім статевих контактів (особливо пезахищепих, випадкових), ВІЛ поширюється серед наркозалежних людей, коли вони користуються одним шприцом. ВІЛ також може передаватися від хворої матері до її дитини під час вагітності, пологів або вигодовування грудним молоком. ВІЛ не передається при рукотискаині та інших побутових контактах.

За даними ВООЗ, у 2014 р. у всьому світі було 36,9 млн. інфікованих ВІЛ, з них дітей молодше 15 років — 2,6 мли. Смертність від СНІДу становила 1,2 мли. Найбільша кількість інфікованих людей проживає в більшості країн Африки, де кількість інфікованих досягає 4,5 % населення (мал. 10.20). Значною проблемою в боротьбі з ВІЛ є те, що хвороба розвивається повільно, спочатку навіть непомітно. За даними ВООЗ, лише приблизно половина хворих (54 %) знає, що вони інфіковані ВІЛ. Тому важливою є рання лабораторна діагностика — для цього лікарні пропонують безкоштовне, анонімне тестування. Завдяки цьому, а також озиа-

йомлення населення з ризиками зараження ВІЛ, щорічна кількість нових випадків і' країнах ЄС зараз стабілізувалася, хоча загальна кількість інфікованих продовжує зростати (мил. 10.22).

Раніше СНІД спричиняв майже 100 % смертність (зокрема від пневмонії на ({юні різко зниженого імунітет\'), але зараз, із застосуванням сучасних засобів діагностики і лікування, СНІД став швидше хронічним захворюванням, перебіг якого вдається контролювати.

1.    Порушення функції Імунної системи включають як надмірно сильні реакції, так І ї* ослаблення.

2.    Алергія виникає, коли у відповідь на нешкідливий антиген виникає запалення.

3.    Антиген, що викликає алергічну реакцію, називається алергеном.

4.    Імунодефіцит може спричинятися недостатнім харчуванням, отруєнням хімічними речовинами, сильним стресом, І ВІЛ, що викликає захворювання на СНІД.

Алергія, алерген, анафілаксія, сінна лихоманка, Імунодефіцит, вірус Імунодефіциту людини (ВІЛ), синдром набутого Імунодефіциту (СНІД). 1

1.    Як виникає алергічна реакція?

2.    Які фактори можуть бути алергенами?

3.    До яких важких наслідків може призвести алергія до ліків?

4.    Яким чином поширюється ВІЛ?

5.    Чому потрібна рання діагностика ВІЛ?

Інколи люди, що страждають від алергії, отримують «щеплення» від алергії їм вводять дуже малу кількість алергену, який є причиною алергічних реакцій. Такі щеплення регулярно повторюють, при цьому доза алергену поступово збільшується. Подумайте, яким чином це може допомогти подолати алергію. Зокрема, подумайте над запитанням, чи може таке «щеплення» допомогти позбутися алергії' взагалі чи воно лікує тільки її симптоми. Дайте розгорнуту письмову відповідь на це запитання.

Яких реакцій можна очікувати після вакцинації

Після вакцинації можуть виникати побічні реакції Вони бувають двох типів. Місцеві реакції супроводжуються припухлістю, почервонінням І больовими відчуттями в місці уколу. Може бути також невелике підвищення температури, висипання, зокрема після введення вакцини проти кору, краснухи, паротиту. Такі симптоми швидко проходять без лікування.

Дуже рідко, але виникають важкі побічні реакції. Наприклад, може розвинутися вже відома вам анафілаксія.

Трапляються І реакції, які швидше нагадують стрес — запаморочення, нудота, навіть непритомність — через страх робити укол.

1.    Ми запам'ятали, що гомеостаз — це не сталість параметрів, а їх динамічна рівновага.

2.    Ми довідались, як взаємодіють різні системи у підтриманні гомеостазу І регуляції різних функцій.

3.    Ми дізналися про будову І функції ендокринної системи та їх роль у порушеннях процесів обміну речовин, розмноження, розвитку та росту.

4.    Ми зрозуміли, що таке Імунітет І як він працює. Для чого потрібно робити щеплення.

5.    Ми усвідомили, чому виникає алергія.

6.    Ми дізналися, що таке ВІЛ І СНІД.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:29, Переглядів: 2266