Народна Освіта » Біологія » Поняття про вищу нервову діяльність. Безумовні та умовні рефлекси. Інстинкти

НАРОДНА ОСВІТА

Поняття про вищу нервову діяльність. Безумовні та умовні рефлекси. Інстинкти

Ви дізнаєтесь про те, що таке вища нервова діяльність, які процеси відносять до вищої нервової діяльності, які с види рефлексів.

Чи усі рефлекси вроджені? Чому при сильному неочікуваному звуку повертаємо голову в бік його джерела? Що ж таке інстинкти і якими вони бувають?

Нервова система регулює роботу різних органів, відіграє ключову роль у сприйнятті інформації із зовнішнього середовища, але важлива її роль полягає ще й у регуляції поведінки людини.

Що ж таке поведінка з точки зору фізіологи? Поведінка — відповідний укладений спосіб взаємодії живого організму з довкіллям. Це складний набір пристосувань, спрямованих па задоволення потреб організму. Поведінка проявляється відповідними рухами та діями, визначається здатністю організму змінювати свої дїї під впливом зовнішніх і внутрішніх чинників і тому має важливе пристосувальне значення.

Вища нервова діяльність (ВІІД) — сукупність різноманітних (|юрм спільної діяльності кори півкуль великого мозку і підкіркових структур, яка забезпечує взаємодію організму із навколишнім середовищем, перебіг поведіпкових реакцій людини.

Процеси нервової регуляції роботи внутрішніх органів, такі як посилення чи зниження секрецц травних соків, розширення чи звуження судин не відносять до поведіпкових реакцій. Л от втеча від небезпеки, захист нащадків, пошук їжі, освоєння нових способів діяльності (наприклад, навчання) — є процесами вищої нервової діяльності.

Поведінкові реакції, за рахунок яких здійснюються складні взаємодїї людини з навколишнім середовищем, здійснюються під керівництвом вищих відділів ЦНС — кори півкуль головного мозку та підкіркових центрів. Основною формою діяльності нервової системи є рефлекс. З попередніх розділів підручника (Вступ, Тема 7) ви вивчили, що таке рефлекс і рефлекторна дуга та яке значення рефлексів у регуляції роботи організму. .

Рефлекси поділяють на безумовні та умовні. Безумовні рефлекси — є природженими, та передаються від покоління до покоління; є видоспецифічними, так як властиві для представників того чи іншого виду та визначають певну, чітко окреслену програму поведінки, яка забезпечує пристосування до стабільних умов життя; є дуже стійкими, тобто не згасають впродовж життя.

До основних видів безумовних рефлексів належать дихальні, харчові, захисні, орієнтувальні та статеві.

Особливо чітко прояв безумовних рефлексів можна спостерігати у новонародженої дитини. Початок її дихання відбувається за рахунок безумовного дихального рефлексу — рефлекторні дихальні рухи, що забезпечують вдих і видих. Ссання молока — це безумовно рефлекторна реакція, яка запускається при першому прикладанні дитини до грудей матері. При направленні ліхтарика па око новонародженого спрацьовує безумовний захисний рефлекс — звуження зіниці.

Деякі безумовні рефлекси не проявляються відразу після появи на світ, а формуються поступово в процесі дозрівання ендокринної, нервової, статевої систем. Наприклад, статеві рефлекси, які пов’язані з розмноженням і турботою про нащадків, проявляються в період статевого дозрівання. Орієнтувальний рефлекс, який ще називають рефлексом «що це таке?*, — комплекс реакцій організму, які направлено на створення умов для кращого сприйняття нового, або біологічно важливого подразника. Наприклад так відбувається безумовно-рефлекторне повертання голови у бік звуку.

Крім безумовних рефлексів, до складу природженої поведінки входить велика група складних поведіпкових реакцій, які називаються інстинктами.

Інстинкт — складна система безумовних рефлексів, які носять ланцюговий характер, тобто здійснюються один за одним. Різні інстинкти відіграють важливу роль у житті людини і тварин та мають важливе біологічне значення в пристосуванні організму до навколишнього середовища. Одні з них забезпечують фізичне виживання особини (питний, харчовий, оборонний тощо), інші — виконання певної соціальної ролі (статевий, материнський (батьківський), територіальний тощо). А такі

інстинкти, як дослідницький, імітаційний, ігровий важливі у саморозвитку особини (мал. 9.1).

Інстинкти — це видова форма поведінки, що здійснюється за тією самою схемою в різних особин виду. Разом з тим, у різних особин вони можуть проявлятися дещо неоднаково через вроджені особливості нервової системи та досвід, набутий у попередні періоди життя.

У людини, інстинкти можуть проявлятися по різному, залежно від її внутрішніх потреб, конкретної ситуації, змінюватися з віком. Вони значною мірою підпорядковані її свідомій діяльності, що формується в процесі виховання. Так інстинкт самозбереження відступає на другий план у тих, хто обороняє Батьківщину, захищає близьких людей. Разом з тим слід враховувати, що в ряді випадків, коли контроль кори мозку над підкірковими структурами слабшає (наприклад, у стані сну, сп'яніння, внаслідок дії наркотиків тощо), інстинктивна діяльність проявляється в яскравій <|юрмі (наприклад, у формі підвищеної сексуальності, агресивності).

Окрім безумовних рефлексів та вроджених інстинктивних дій у житті людини дуже важливу роль відіграють умовні рефлекси та складні форми поведінки, що на них ґрунтуються. Вчення про умовні рефлекси розробив І. П. Павлов (мал. 9.2). Він звернув увагу на те, що діяльність кори головного мозку пов'язана не тільки з прямим впливом біологічно важливих подразників, а й залежить від умов, які супроводжують ці подразнення.

Наприклад, у собаки слиновиділення починається не лише тоді, коли їжа потрапляє в рот, а й коли собака бачить їжу, відчуває її запах, або як тільки побачить людину, яка завжди їй

приносить їжу. І. П. Павлов пояснив це явище, розробивши метод умовних рефлексів.

Отож, умовні рефлекси — індивідуальні, набуті рефлекторні реакції, які виробляються на основі безумовних рефлексів. їхні ознаки:

•    можуть виникати протягом усього життя організму;

•    індивідуальні (неоднакові у різних особин ОДНОГО ВИДІ');

•    у їх здійсненні основна роль належить корі великого мозку;

•    мінливі, легко виникають і легко зникають залежно від умов, у яких знаходиться організм.

1.    Вища нервова діяльність — сукупність різноманітних форм спільної діяльності кори півкуль великого мозку І підкіркових структур, яка забезпечує перебіг поведінкових реакцій людини.

2.    Безумовні рефлекси — це видові, природжені, відносно ПОСТІЙНІ реакції організму на дію факторів зовнішнього і внутрішнього середовища, що здійснюються за допомогою нервової системи.

3.    Інстинкт — це складна система безумовних рефлексів, що сприяє збереженню виду.

4.    Рефлекси поділяються на безумовні (вроджені) та умовні (набуті).

Вища нервова діяльність, поведінка, безумовний рефлекс, умовний рефлекс, Інстинкт.

1.    Наведіть приклади процесів, які відносять до вищої нервової діяльності.

2.    Які є види безумовних рефлексів?

3.    Які є види безумовних рефлексів?

4.    Що називають Інстинктом? Яке значення Інстинктів?

5.    Чим різняться безумовні та умовні рефлекси?

Проведіть дослідження колінного та зіничного рефлексів. Об'єднайтеся у групи (2-4 учні). Для спостереження колінного рефлексу легенько постукайте по сухожилку під наколінником одному з учнів неврологічним молоточком. Для виявлення зіничного рефлексу проведіть спостереження за зміною діаметру ЗІНИЦІ одного з учнів при зміні освітлення (спочатку в умовах затінення обличчя, далі — при яскравому освітленні). Складіть схему рефлекторної дути кожного з рефлексів. Порівняйте ці рефлекси та їхні рефлекторні дуги.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:20, Переглядів: 2619