Народна Освіта » Біологія » Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю

НАРОДНА ОСВІТА

Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю

Ви дізнаєтесь про те, як підтримується рівновага тіла при обертанні та прямолінійному русі; зможете характеризувати різні типи меха-норецегтторів шкіри, пояснювати, як ми відчуваємо температуру та біль; обґрунтувати, що таке відчуття руху.

Чому жуйка з ментолом здається холодною? Чому виникає морська хвороба?

Сенсорна система рівноваги

Як ви думаєте, що є спільного між прослуховувалням музики та катанням на велосипеді? Ви будете здивовані: це — участь вуха в обох процесах. У внутрішньому вусі, поряд із слуховою частиною — завиткою —знаходиться орган рівноваги (вестибулярний орган), який визначає положення голови та кутове прискорення, яке виникає під час повертання голови. Відповідно забезпечує координацію рухів у просторі та рівновагу. Вестибулярний орган складається із отолітового апарату і трьох півколових каналів, які, подібно до завитки, містять мехапорецептори — волоскові клітини, а також заповнені рідиною (мал. 8. 16).

Мехапорецептори півколових каналів підтримують рівновагу під час обертальних рухів. Як це відбувається? У кожному каналі

е розширення, де містяться волоскові клітини. Війки цих клітин занурені в желеподібну масу. Коли ми обертаємо голову, півколові капали звичайно повертаються разом з нею, при цьому рідина в каналах залишається на місці, а навколо неї рухаються капали. Візьміть прозору пляшку з водою, як на малюнку 8.17, обертайте її навколо і ви в цьому переконаєтесь. Рух рідини, відносно стінок каналів, зміщує желеподібну масу і таким чином зумовлює згинання війок волоскових клітин {мал. 8.16, а). Механічний рух війок перетворюється на електричний сигнал у волоскових клітинах, які вестибулярним нервом надходять до вестибулярних центрів стовбура мозку, а звідти до кори головного мозку. Завдяки тому, що три півколові капали розміщені в різних площинах, то залежно від напрямку обертання голови згинаються волоски певного каналу. У результаті мозок отримує інформацію від відповідних волоскових клітин і дає сигнал скелетним м’язам розслабитись чи скоротитись для підтримання рівноваги.

Мехалорецептори отолітового апарату підтримують положення тіла під час прямолінійних рухів: уперед-назад, униз-угору. Отолі-товий апарат — це два мішечки, які розміщені на вході в папівко-лові канали. Усередині вони містять волоскові клітини, які вкриті желеподібною масою із зануреними у неї кристалами кальциту (отоліти) — це опіолітова мембрана. Коли ми нахиляємо голову, отоліти переміщуються за напрямком руху і зсувають отолітову мембрану {мал. 8.16, б). Це викликає згинання війок волоскових клітин і відповідно формування електричного сигналу, який вестибулярними нервами надходить до центру вестибулярних нервів стовбура мозку, а звідти — до кори головного мозку.

Відчуття дотику

Під відчуттям дотику науковці об'єднують сприйняття тиску, дотику, вібрації, лоскотання, яке забезпечується механорецепто-рами різних типів {мал. 8.18).

Шкіра має найбільшу чутливість до дотику. Чутливість шкіри до розпізнавання дотику неоднакова в різних її ділянках. Це пов’язано з кількістю мехапорецепторів та товщиною шару шкіри. Ділянки з підвищеною тактильною (на дотик) чутливістю мають тонкий шар шкіри й на них розташована найбільша кількість мехапорецепторів (губи, кінчики пальців тощо). Меншу чутливість мають ділянки, вкриті волоссям (ноги, руки тощо).

Ви це можете легко перевірити експериментально, виконавши завдання в кінці параграфа.

Температурна чутливість

Ми можемо відчувати температуру предметів, повітря, води тому, що у шкірі є спеціальні чутливі рецептори — терморецепто-ри. Терморецептори поділяють па два типи — холодові і теплові. Холодові рецептори розташовані в поверхневому шарі шкіри — епідермісі, а теплові — у верхніх і середніх шарах (дермі). Також терморецептори містяться в скелетних м'язах, печінці та гіпоталамусі й беруть участь у регуляції температури тіла. У шкірі також є терморецептори, які активуються за температури понад 45 °С і можуть передавати сигнали про больові відчуття. Під час тривалої дії температурного подразника терморецептори адаптуються, тобто їхня чутливість поступово знижується. Через таку властивість за довготривалого перебування людини па холоді можуть виникати обмороження: коли охолодження відбувається повільно, небезпеку можна і не помітити.

Больова чутливість

Відчуття болю виникає в больових рецепторих, які розташовані у шкірі, у стінках кровоносних судип та внутрішніх органах. Ці рецептори активуються у відповідь на пошкодження тканини (наприклад, контакт з розпеченим предметом, поріз шкіри пальця). Нервові імпульси від рецепторів болю спочатку надходять у спинний мозок, а звідти — до соматосенсорної зони кори головного мозку, де і с|юрмується больове відчуття. Больові рецептори не здатні до адаптації, тому за будь-яких хірургічних втручань в організм людини треба використовувати знеболювання чи наркоз.

Відчуття пози та руху тіла

Рецептори руху — пропріорецептори (від лат. ргоргіиа — власний, особливий) — це м'язові веретена, сухожильні органи та суглобні рецептори. За їх допомогою, без участі зору, можна досить точно визначити положення рук і ніг у просторі; напрямок і швидкість їхнього руху; силу, що розвивають м'язи під час рухів.

1.    Орган рівноваги — вестибулярний орган складається Із отолітового апарату І трьох півколових каналів, які містять механорецептори — волоскові клітини.

2.    Вестибулярний орган забезпечує визначення положення голови та кутове прискорення, яке виникає під час повертання голови.

3.    Шкіра містить найбільшу кількість механорецепторів, що забезпечують сприйняття тиску, дотику, вібрації, лоскотання.

4.    Відчуття температури забезпечується холодовими терморецепторами епідермісу та тепловими терморецепторами дерми.

5.    Активація больових рецепторів зумовлює передачу сигналу до сомато-сенсорної зони кори головного мозку, де формується больове відчуття.

6.    Відчуття пози й руху тіла та його окремих частин забезпечується про-пріорецепторами.

Вестибулярний орган, півколові канали, отолітовий апарат, пропріорецептори.

1.    Опишіїь будову вестибулярного органа.

2.    Що таке відчуття дотику? Чому шкіра може відчувати тиск, дотик, вібрацію, лоскотання?

3.    Як відбувається сприйняття тепла І холоду?

4.    Чому людина відчуває біль? Чи можна звикнути до болю?

5.    Завдяки яким рецепторам ми відчуваємо положення І швидкість руху кінцівок?

1. Проведіть тест на визначення тактильної чутливості (на дотик) різних ділянок шкіри (долонь та тильної' поверхні руки), так званий тест на розпізнавання двох різних точок за одночасного дотику. У нормі людина здатна сприймати відстань між точками дотику 3-6 мм на ділянках з найбільшою щільністю чутливих рецепторів (долоні, губи).

Тест виконується в парі (мал. 8.19): 1) виготуйте пристрій для вимірювання чутливості, як на малюнку; 2) піддослідний учень повинен закрити очі; 3) дослідник спочатку торкається кінчика пальця, далі зовнішньої частини руки (торкайтесь обома кінчиками зубочисток, на які натискаєте з однаковою силою, але щоб не викликати появи білих плям на шкірі навколо місця дотику); 4) після кожного дотику піддослідний говорить, скільки точок дотику він відчуває; 5) зробіть висновок про ступінь дотикової чутливості пальців І тильної поверхні шкіри руки.

2. Люди з вадами зору мають підвищену дотикову чутливість, завдяки чому вони можуть читати, розпізнавати літери, які надруковано спеціальним шрифтом — шрифтом Брайля (мол. 8.20). Знайди приклади Інших пристосувань, які розроблені для незрячих людей, ураховуючи їхню підвищену тактильну чутливість.

Чому виникає «морська хвороба»

Нервові волокна вестибулярних ядер, які розташовані у стовбурі мозку, контактують з багатьма відділами ЦНС: з нейронами м’язів-розгиначів, ядрами окорухового нерва, мозочком, ретикулярною формацією, з таламусом та гіпоталамусом. Унаслідок цього, за хитавиці на кораблі, коли відбувається Інтенсивне подразнення рецепторів вестибулярного органа, виникають не тільки відповідні моторні рефлекси, а й фокусування очей, вегетативні розлади (зміна частоти серцевих скорочень, звуження судин шкіри, посилене потовиділення, нудота тощо).

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:18, Переглядів: 5300