Народна Освіта » Біологія » Загальна характеристика та будова сенсорних систем

НАРОДНА ОСВІТА

Загальна характеристика та будова сенсорних систем

Ви дізнастесь про основні сенсорні системи організму людини, загальний механізм; про види рецепторів, які сприймають інформацію із зовнішнього середовища; про механізми формування відчуттів.

Як ми все відчуваємо? У нас гострий зір. Проте коли заходимо в кінотеатр, у темну залу, то нічого не бачимо. Чому?

Сприйняття навколишнього світу з його кольорами, звуками, ароматами, смаками, а також сприйняття положення тіла здійснюється за допомогою сенсорних систем (від. лат. цепних — почуття, відчуття), які ще мають назву аналізаторів. Сенсорна система — система, що забезпечує сприйняття, проведення та формування відчуттів {мал, 8.1).

Розрізняють зорову та слухову сенсорні системи, а також сенсорні системи рівноваги, нюху, смаку, руху, дотику, температури, болю.

Загальна будова сенсорної системи

Незважаючи па різноманітність сенсорних систем та відмінності в подразниках, які вопи сприймають, принципи їхньої будови і функціонування однакові {мал. 8.2).

Усе починається зі сприйняття подразнюючого стимулу рецепторами — це нервові клітини, закінчення їх відростків, або ж спеціалізовані клітини. Рецептори можуть бути розташовані окремо (больові рецептори шкіри) або вопи об'єднані в органи чуттів (око, вухо). Залежно від характеру подразника, що викликає збудження рецептора, рецептори поділяють па п'ять груп: механорецепторп — сприйняття звуку, положення і руху тіла, дотику, вібрації, тиску, розтягнення; хеморецептори — сприйняття смаку, запаху; фоторецептори — сприйняття світла й кольору; температурні рецептори — сприйняття холоду', тепла; ноцицеп-тори (больові рецептори) — сприйняття болю.

На рівні рецептора отриманий сигнал перетворюється в нервовий імпульс, який чутливими нервовими волокнами (провідин-

нові шляхи) передається до певних ділянок центральної нервової системи. Кора великого мозку є найвищим центром аналізу інформації про навколишній світ і внутрішнє середовище організму, на основі якого формується певне відчуття.

Важливо усвідомлювати, що тільки завдяки здатності мозку одночасно сприймати і обробляти інформацію від різних типів рецепторів людина може сприймати не окремі відчуття, а їхню комбінацію. Наприклад, під час вживання їжі відбувається збудження не тільки смакових рецепторів, а також нюхових, температурних, больових та рецепторів дотику. Завдяки цьому ми одночасно відчуваємо смак і запах їжі, розрізняємо холодна вона чи гаряча, м’яка чи тверда і т. п.

Характерною особливістю рецепторів сенсорних систем є їхня здатність до зміни чутливості залежно від сили й тривалості подразнюючого стимулу. Це явище отримало назву адаптація сенсорної системи. Чутливість рецептора може підвищуватись за відсутності дії сильного подразника чи знижуватись за тривалої дії подразника. Наприклад, чутливість до світла знижується за яскравого освітлення, а в темряві, навпаки, підвищується. Згадайте ситуацію, коли ви заходите з яскраво освітленого приміщення в темну кімнату. Деякий час ви нічого не бачите, потім вахні очі адаптуються і ви починаєте розрізняти предмети. З іншого боку, завдяки адаптації рецепторів до постійної дії подразника ми не відчуваємо дотик одягу до нашого тіла. Рецептори, що сигналізують про відчуття болю, не здатні до адаптації, тому людина не може звикнути до болю. 1

1.    Сприйняття зовнішнього світу та внутрішнього середовища організму забезпечується сенсорними системами (аналізаторами).

2.    Сенсорна система складається Із периферичного відділу (окремі рецептори чи органи чуття), провідникового шляху (чутливі нервові волокна) та центрального відділу (сенсорні ділянки мозку).

3.    Кора великого мозку є найвищим центром аналізу сенсорної Інформації, на основі якого формується певне відчуття.

Сенсорна система, аналізатор, механорецегтгор, хеморецептор, фоторецептор температурний рецептор, ноцицептор, адаптація сенсорної системи.

1.    Що таке сенсорна система?

2.    Опишіть загальну будову сенсорної системи.

3.    Перерахуйте типи рецепторів І наведіть приклади подразників, які вони сприймають.

4.    Яка властивість сенсорних систем забезпечує нашу здатність бачити предмети за різного рівня освітлення?

1. Встановіть відповідність між аналізаторами І типами рецепторів, які сприймають подразник:

Сенсорна система

Тйп рецепторів

Зорова

Механорецептори

Нюхова

Фоторецептори

Слухова

Температурні рецептори

Смакова

Хеморецептори

2. У райдужці є радіальні І кільцеві м'язи. Під час їх скорочення змінюється діаметр зіниці. Складіть схему, на якій зобразіть, скорочення яких м'язів спричинює а) звуження зіниці; б) розширення зіниці. За яких умов відбуваються такі зміни?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:14, Переглядів: 3134