Народна Освіта » Біологія » Автономна (вегетативна) нервова система

НАРОДНА ОСВІТА

Автономна (вегетативна) нервова система

Ви дізнаєтесь про те, як поза нашою свідомістю нервова система постійно контролю« функції внутрішніх органів.

Чому під час стресу пересихає в горлі? Чи правда, що після обіду краще подрімати? Я чув, що у людини є «другий мозок» — де він знаходиться?

Роль автономної нервової системи в регуляції роботи внутрішніх органів

Ви вже знаєте, що основне призначення АНС — це регуляція функцій усіх внутрішніх органів людини з метою підтримання гомеостазу внутрішнього середовища. Ви також знаєте, що і гіпо-

таламус, і тісно з ним пов’язаний гіпофіз теж беруть участь у цих процесах шляхом виділення гормонів. На відміну від цього, АНС контролює функції внутрішніх органів (серце, судини, слинні залози, шлунок, сечовий міхур та інші) за допомогою передавання нервових імпульсів.

Як передбачає назва АНС, цей контроль відбувається повністю автономно, тобто поза нашою свідомістю — наприклад, ми не можемо довільно змусити шлунок скоротитися або викликати секрецію шлункового соку. Ця властивість автономної нервової системи начебто «розвантажує» наш мозок від необхідності свідомого контролю за внутрішніми органами. Коли ви зосереджено читаєте цей підручник, вам не потрібно замислюватись, як в даний момент часу іде травлення й засвоєння їжі!

Як правило, кожен орган отримує впливи як від симпатичного, так і парасимпатичного відділів АНС, і ці впливи теж зазвичай протилежні — якщо симпатичне плече АНС гальмує якусь функцію, то парасимпатичне її активує, і навпаки. Таким чином досягається збалансована робота того чи іншого внутрішнього органа (мал. 7.16). Більше того, цей баланс працює таким чином, що в кожний момент часу домінує лише один із впливів — або симпатичний, або парасимпатичний — адже АНС було б нелогічно одночасно і гальмувати, і посилювати одну і ту саму функцію!

Розглянемо дві діаметрально протилежні ситуації, у яких роль АНС особливо значна. Одна дістала назву «бий або утікай», інша — «відпочивай і перетравлюй їжу» (мал. 7.16). Вони цікаві тим, що у першій баланс максимально зміщено в сторону активності симпатичного відділу АНС, а в другій — парасимпатичного відділу. У бо-

її о виках ми можемо побачити багато сцен, що ілюструють першу з цих ситуацій. Наприклад, відбувся вибух, щось загорілось або на людину палав тигр — бити чи утікати? Незалежно від рішення героя, у таких ситуаціях активується симпатичний відділ ЛНС. Це миттєво мобілізує всі ресурси організму, передусім, постачання енергії — ритм серця прискорюється, тиск крові зростає, а травлення й інші некритичні процеси, навпаки, уловільшоються. Це логічно, адже організму потрібні ресурси для швидких і рішучих дій, йому в цей час не до травленняі Симпатична система зокрема відповідає за фізіологічні відповіді на емоційний стрес. Сам термін

«симпатична» буквально означає sym--«разом»; -pathos — «біль»,

«страждати», «емоція». У слові * парасимпатична» — para- означає «поруч» (із симпатичною нервовою системою).

Прикладом «відпочивай і перетравлюй їжу» є сієста — це слово іспанського походження означає полудень — пообідня, перерва в роботі для відпочинку. Сієста є традицією в деяких південних країнах. Пригадайте також, що маленькі діти в дитсадках також лягають спати після обіду. У спокійному стані переважає активність парасимпатичного відділу ЛНС, що сприяє травленню й засвоєнню їжі.

Хімічна сигналізація в АНС та її основні нейропередатчики

Яким саме чином досягаються такі протилежні впливи па роботу внутрішніх органів? Пригадаємо, що в ЦНС знаходяться перші (пресинаптичні) нейрони, які передають команди на другі (постсинаптичні) пейропи в гангліях ЛНС (мал. 7.11. б). Усі перші нейрони використовують один і той самий нейропередатчик для збудження постсинаптичних нейронів — це ацетилхолін, тоді як другі нейрони симпатичної і парасимпатичної мають їх різний набір. Основним пейропередатчиком парасимпатичної системи, що синтезується і вивільнюється в синапсах других нейронів з клітинами-мішенями (м'язовими, секреторними тощо), теж є ацетилхолін, тоді як в симпатичній системі це норадреиалін. Саме

Таблиця 72. Роль симпатичної і парасимпатичної систем в регуляції функції деяких органів

Орган

Симпатична стимуляція

Парасимпатична стимуляція

Зіниця ока

Розширення

Звуження

Слинні і слізні залози

Менша кількість секрету, він більш густий

Велика кількість рідкого секрету

Серце

Частота 1 сила скорочень збільшується

Частота 1 сила скорочень зменшується

Органи дихання

Розслаблення м'язів бронхів

Скорочення м'язів бронхів

Шлунково-кишковий тракт

Пригнічення скорочень

Посилення моторики і секреції

різниця в хімічний структурі нейропередатчиків дозволяє робочим клітинам розрізнити, з якої частини АНС — симпатичної чи парасимпатичної, прийшла команда. Звичайно, щоб розпізнати цю різницю, клітини мають для кожного з цих нейропередатчиків свої специфічні рецептори.

У табл. 7.2 наведені деякі приклади такої протилежної регуляції.

Відмінності між симпатичною і парасимпатичною нервовими системами в розташуванні гангліїв та іннервації різних органів

У симпатичній нервовій системі тіла перших нейронів знаходяться в спинному мозку па рівні грудного і поперекового відділу, а їх аксони ведуть до ланцюжка симпатичних гангліїв, що знаходяться поряд з хребтом, по 23 з кожної сторони. У гангліях знаходяться тіла других (постсинаптичних) нейронів, які інпер-вують внутрішні органі. Таким чином, відстань від ганглія до органа може бути досить значною.

В парасимпатичній нервовій системі тіла перших нейронів знаходяться в стовбурі головного мозку та в крижовому відділі спинного мозку, а ганглії розташовані біля самого органа, що іннервується, або навіть у його стінках. Зрозуміло, що у цьому випадку аксони перших нейронів довгі, а других — короткі.

Ентеральна нервова система

Про існування ентеральної нервової системи ви, можливо, не чули, але цей відділ нервової системи навіть інколи називають нашим «другим мозком», або маленьким мозком у шлунково-кишковому тракті. Коли вам під час стресу або дтя покращення настрою хочеться з'їсти цукерку, то ймовірно, що так «хоче» ваш другий мозок! Ентеральні нейрони формують розгалужені мережі, що забезпечують власні рефлекси для швидкої та ефективної регуляції моторики (згадайте узгоджені перистальтичні рухи) і секреції шлунково-кишкового тракту (.кал. 7.17). Наявність власних чутливих нейронів найбільше відрізняє ентеральну систему від симпатичної і парасимпатичної систем, для яких сенсорна інформація аналізується в ЦНС. Сигналами для чутливих нейронів ентеральної системи є розтягнення стінки шлунка чи кишечника, подразнення рецепторів слизової оболонки різними хімічними складовими їжі тощо.

1.    Роль АНС полягає в регуляції функцій усіх внутрішніх органів людини з метою підтримання гомеостазу внутрішнього середовища.

2.    Ця регуляція відбувається автономно, тобто поза нашої свідомості.

3.    Баланс впливів АНС на функцію внутрішніх органів забезпечується її двома відділами — симпатичним І парасимпатичним, впливи яких на функцію органа, як правило, є протилежними.

Симпатична регуляція, парасимпатична регуляція, ентеральна нервова система.

1.    Який з відділів АНС активується в ситуації «бий або утікай»? Як зміниться робота внутрішніх органів під час її активації?

2.    У чому полягають основні відмінності між симпатичною І парасимпатичною нервовими системами?

3.    Спробуйте пояснити, чому під час стресу пересихає в горлі?

4.    У чому полягають основні особливості ентеральної нервової системи?

5.    За якими ознаками ентеральну нервову систему виділили в окремий відділ I стали називати «маленьким мозком»?

Ви біжите крос. Поясніть, яку роль відіграє центральна, соматична й автономна нервові системи. Який з цих відділів І як саме регулює функцію внутрішніх органів під час фізичного навантаження? Чи можете ви пояснити, чому виділяється лише невелика кількість густої слини, навіть якщо ми періодично п'ємо воду?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:12, Переглядів: 1741