Народна Освіта » Біологія » Зміни опорно-рухової системи людини з віком

НАРОДНА ОСВІТА

Зміни опорно-рухової системи людини з віком

Ви дізнаєтесь про те, як ростуть і міцнішають кістки і м'язи людини.

Чи містить «накачаний» м'яз більше м'язових клітин? Чому старенькі бабусі й дідусі стають нижчими на зріст? Чому в людей похолого віку переломи трапляються частіше? Які є викривлення хребта і як їм запобігти? Що таке «важка» і «легка» кістка? Як м'язи запам'ятовують послідовність рухів?

В опорно-руховій системі людини відбуваються постійні зміни

У новонародженої дитини всі кістки дуже м’які і гнучкі, адже інакше вона не змогла б з'явитися на світ. У ранньому дитинстві зростаються кістки черепа (заростає тім’ячко), у дитинстві і в

Ваш комплекс вправ для ранкової гімнастики включає такі рухи:

•    повороти голови зліва направо, І навпаки;

•    махи руками, чергуючи їх: права — вгорі, ліва — внизу;

•    вправи «ножиці» руками перед грудьми, обертальні рухи кистями рук;

•    права рука на поясі, нахиляємося вправо, при цьому піднімаємо ліву руку чад головою, потім повторюємо це з правою рукою;

•    ступні ніг тримаємо разом, піднімаємося І опускаємося на носочках;

•    присідання.

Проаналізуйте ваші рухи. Які м'язи та групи м’язів найбільше працюють під час виконання кожної з цих вправ? Результати аналізу наведіть у вигляді таблиці по аналогії з наведеним прикладом:

Вправа

Основний м'яз/група м'язів для її виконання

Ступні ніг тримаємо разом, піднімаємося 1 опускаємося на пальцях ніг

Литковий 1 камбалоподібний м'язи

юнацькі роки кістки ростуть, розвиваються, зміцнюються м'язи. Скелет росте разом із вами до 20-25 років. Зміни відбуватимуться і далі, втім вони вже не будуть настільки помітними.

Опорно-рухова система людини залишається динамічною протягом усього життя, тільки швидкість цих процесів з часом уповільнюється. Кістки постійно оновлюються (без цього неможливим було б їх зростання після перелому), а фізичне навантаження на м'язи збільшує їх силу й розмір. Про м'язи існує вдалий вислів — «використовуй, інакше втратиш». Якщо людина тривалий час перебуває в лікарні (мало рухається), то в структурі її кісток відбуваються негативні зміни — вони втрачають Кальцій, а отже, і міцність. М’язова маса без руху теж зменшується. Навпаки, коли ми тренуємо наші м’язи, то, виявляється, кістки теж «тренуються», хоча вони і не збільшуються у розмірі. У відповідь на навантаження в їх внутрішній структурі відбуваються зміни, спрямовані па їх зміцнення.

РІСТ кісток

Протягом внутрішньоутробного розвитку плода сполучна тканина спочатку замінюється па хрящі, а далі починають формуватися кістки скелета. Наприкінці другого місяця вагітності більша частина скелета плода складається з хрящової тканини, а на 2—3 місяці починається інтенсивне скостеніння скелета, тобто процес заміни хрящів кістковою тканиною (мал. 6.24).

Цей процес продовжується в дитячому і підлітковому віці й завершується у 18—20 років із періодом статевого дозрівання людини. У цей час відбувається остаточне скостеніння пластинок росту — це зони, що містять хрящ, де відбувається ріст кістки. Тим самим процес формування кісток завершується — далі їхня довжина вже не може змінитися. Чи означає це, що всі процеси зміни кісток у цей період завмирають? Зовсім ні, адже кістка залишається динамічною системою.

За формування кісткової тканини відповідають остеобласти, які діляться, оточують себе мінеральними речовинами і перетворюються в кісткові клітини — остеоцити.

Кісткова тканина постійно формується остеобластами та руйнується остеокластами.

Ріст довгих трубчастих кісток відбувається з обох боків — там,

де знаходяться пластинки росту. З віком деякі окремі кістки зрощуються і формують одну масивну кістку. Так відбувається з тазовою кісткою, яка повністю формується у віці 14—16 років. Ріст кісток у першу чергу контролюється гормонами (зокрема гормоном росту), втім він також залежить від багатьох інших факторів. Особливо важливими є достатня кількість мінеральних речовин (зокрема Кальцію і Фосфору) та вітаміну Б, який є важливим регулятором гомеостазу Кальцію. Тому під час його нестачі в дітей виникає рахіт (мал. 6.25), а в дорослих страждає мінералізація кісток. Ріст кісток посилюється під впливом фізичних навантажень, але вони мають бути не надвеликими. Крім того, фізичні вправи покращують внутрішню структуру кісток, а отже, і їхні механічні властивості.

Як зростаються кістки?

Кістки скелета міцні, але інколи під час невдалого падіння або сильного удару вони все ж таки ламаються. Завдяки постійному оновленню кістка сама себе «лікує». Отже, важливо просто забезпечити їй повний спокій — зиерухомити кістку. Найчастіше це досягається накладанням гіпсової пов'язки, але інколи потрібні складніші пристосування. За допомогою рентгенівських знімків лікар добре бачить усі проблеми пов’язані з кістками. Відновлення кістки дещо нагадує її розвиток, тільки у зворотному порядку. Спочатку в місці перелому <|юрмується кістковий мозоль, клітини окістя замінюються на хрящ, відновлюються кровоносні судини, а остеобласти починають активно утворювати нові остеоцити. З часом відбувається скостеніння кісткової мозолі, а остеокласти руйнують стару тканину.

Вікові зміни опорно-рухової системи людини

Кістки в різних людей відрізняються щільністю, шириною і міцністю. Утім, незалежно від індивідуальних особливостей людини з віком починають втрачатися як органічні, так і неорганічні речовини кісток — розвивається остеопороз. Тому кістки стають більш пористими і крихкими. Основним покажчиком таких змін є зменшення щільності, а отже, і маси кісток (.мал. 6.26). Під час таких змін виникають порушення функції опорно-рухового апарату, болі, зростає ризик переломів кісток. На жаль, сучасна медицина не може ефективно боротися з такими віковими змінами. Ллє давайте уважно подивимося на малюнок 6.26. Ми бачимо, що максимум маси (або щільності) кісток досягається у віці близько ЗО років, а далі відбувається її поступовий спад. Швидкість спа-

ду в усіх людей майже однакова, і тому має значення, з якого рівня цей спад починається. Якщо людина до ЗО років максимально зміцнила кістки свого скелета, то і вікові зміни будуть її менше тривожити. Щільність кісток визначається як індивідуальними (спадковими) особливостями, так і багатьма іншими факторами. Раціональне харчування, фізична активність, здоровий спосіб життя — все це корисно для кісток людини.

З віком (а інколи і у молодих людей) можуть виникати порушення опорно-рухового апарату, які характеризуються викривленням хребтового стовпа в ту або іншу сторону. Сколіоз — це бокове викривлення. За кіфозу та лордозу виникають викривлення хребта назад або вперед, зазвичай у місцях фізіологічних вигинів хребта (порівняйте мал. 6.27 з мал. 6.11).

За таких порушень, крім косметичних дефектів, можуть страждати органи грудної порожнини. У людей похилого віку виникає старечий кіфоз (тобто може формуватися горб) як наслідок прогресуючих негативних змін тканини міжхребцевих дисків, самих хребців та слабкості м'язів.

Зміни у скелетних м'язах

Напевно, вас найбільше цікавить питання: що саме відбувається з м'язами людини під час тренування? Зовні це виглядає як збільшення м’яза, отже, напевно, кількість м'язових волокон під час тренування має збільшуватися? Насправді це не так, адже кількість клітин не змінюється. Утім вони стають товщими, міцнішими, у них збільшується кількість актипових і міозииових філамептів, мітохопдрій, що забезпечують енергією скорочення м’яза, покращується постачання крові.

М’язи треба тренувати, але при цьому їх варто оберігати від надмірних навантажень і травм. Різкі рухи, надто високий темп вправ можуть спричинити розриви м’язових волокон та викликати біль.

Як і у кістках, у скелетних м’язах з віком відбуваються певні зміни. У молодому віці у фізично здорової і активної людини приблизно 40 % маси тіла складають скелетні м'язи (ще майже 10 % маси припадає па гладенькі та серцевий м’язи). З віком їх кількість зменшується, частково м'язи замінюються жировою тканиною. Люди похилого віку втрачають до половини початкової кількості м’язової тканини. Цей процес називається атрофія м’язів — як процес, протилежний процесу нарощування м’язової маси — гіпертрофії м'язів.

1.    Тканини кісток оновлюються протягом усього життя, утім саме у підлітковий період відбувається найінтенсивніший ріст кісток.

2.    Довгі кістки ростуть приблизно до 20-25 років завдяки хрящовим пластинкам росту.

3.    Щільність кісток досягає максимуму у віці 30-35 років, а далі поступово зменшується.

4.    Проблеми з опорно-руховою системою включають переломи КІСТОК, рахіт, остеопороз, викривлення хребтового стовпа, атрофію м’язів.

Пластинки росту, ріст кісток, скостеніння скелета, рахіт, сколіоз, атрофія І гіпертрофія м’язів.

1.    Які зміни відбуваються у скелеті плода, дитини, підлітка?

2.    Які зміни кісток відбуваються під час старіння людини?

3.    Опишіть процес зростання кістки після її перелому.

4.    Які зміни відбуваються в скелетних м’язах І кістках, якщо регулярно виконувати фізичні вправи?

Як правильно піднімати важкі предмети?

Уважно роздивіться мал. 6.28. Для кожного варіанта піднімання важких предметів намалюйте схему розподілу навантаження на кістки та м’язи тіла людини. Поясніть, як правильно піднімати важкі предмети, щоб не завдати шкоди скелетним м'язам.

Мал. 6.28. Правильність піднімання важких предметів

1.    Ми зрозуміли значення опорно-рухової системи І знаємо всі її функції

2.    Ми запам'ятали, що кістки — це динамічна система, у якій постійно відбувається руйнація старої І утворення нової тканини.

3.    Ми довідались, як побудовані кістки І м'язи людини.

4.    Ми дізналися, що під час багатьох наших рухів кістки І м'язи працюють за принципом важелів, І що є м'язи-ангагоністи I м’язи-синергісти.

5.    Ми усвідомили, які зміни відбуваються в кістках І м'язах під час виконання регулярних фізичних вправ, а також що їх треба берегти І надмірно не навантажувати.

Я вмію показати на муляжах І діаграмах основні кістки та м'язи людини. Я знаю, що посмугований м’яз — один Із трьох типів м'язової тканини. Я знаю, що кістки мають два типи тканин — губчасту І щільну, або компактну.

Я знаю, що скелет людини поділяється на осьовий І додатковий.

Я знаю, що скелет, окрім опори, виконує важливі захисні функції.

Я знаю, як побудований хребетний стовп людини.

Я знаю будову суглобів І яким чином вони забезпечують міцне й водночас рухоме з'єднання кісток.

Я знаю й Інші типи з'єднання кісток.

Я знаю основні групи скелетних м’язів І як окремі м’язи забезпечують ті чи Інші рухи тіла людини.

Я знаю, які вікові зміни відбуваються в кістках І м'язах.

Я знаю, як відбувається процес скорочення м'язів І яким саме чином вони стають міцнішими під час регулярних фізичних тренувань.

Я знаю, чому виникає втома м'яза, І що вона має захисне значення.

Я вмію пояснити особливості скелета людини, що пов'язані з прямохо-дінням.

"    Остеопороз

У людей похилого віку часто виникає захворювання остеопороз. Міцність їхніх кісток зменшується, що підвищує ризик переломів. Особливо страждають стегнова кістка І тазостегновий суглоб. Відбувається це тому, що порушується нормальний баланс між руйнуванням кісткової тканини остеокластами І її заміною на нову тканину остеобластами. Тобто процеси утворення нової тканини починають відставати від процесів руйнації старої тканини. У структурі кістки відбувається ряд негативних змін — зменшується кількість перетинок, тому вона стає більш пористою.

Кістка втрачає мінеральні сполуки, вміст яких в основному І визначає її щільність І міцність (мол. 6.29). Особливо часто це захворювання виникає у жінок старше 50-55 років унаслідок вікових гормональних зрушень, а в більш похилому віці від нього однаково страждають І жінки, І чоловіки.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:09, Переглядів: 18174