Народна Освіта » Біологія » Основні групи скелетних м'язів

НАРОДНА ОСВІТА

Основні групи скелетних м'язів

Ви дізнаєтесь про основні групи скелетних м'язів; про те, що багато м’язів працюють у парі.

Що таке м'яз-антагоніст; з ким або чим він бореться? Ми чули, що кістки працюють як важелі, але хотіли б знати: як саме це відбувається.

М'язи-антагоністи і м'язи-синергісти

Спробуйте уважно простежити за роботою своїх м’язів, коли вони скорочуються. Що відбувається під час згинання або розгинання ноги? Під час інших рухів? Напевно, ви помітили, що під час скорочення одних м’язів виникає одночасне розслаблення інших. Інколи різні м’язи діють в одному напрямку, ніби допомагають один одному, але частіше вони діють у протилежних напрямках.

Справа в тому, що кожен окремий м’яз може активно лише скорочуватися — м’яз не вміє активно подовжуватися. Тому більшість рухів потребує співпраці різних м’язів, що переміщують кістку в тому чи іншому напрямку. Коли напрямки рухів під час скорочення м'язів протилежно спрямовані, то такі м’язи називаються антагоністами. Прикладом є переміщення кінцівки — одні м’язи її згинають (згиначі), а інші — розгинають (розгиначі).

Так працюють двоголовий (згинач) і триголовий (розгинач) м'язи [мал. 6.21). М’язи-синергісти (від грец. нупе^ов — спільна робота, допомога) діють в одному спільному напрямку. Складні рухи досягаються координованими скороченнями груп м'язів.

Основні групи скелетних м'язів

Важливо знати про основні групи м'язів тіла людини та їхні функції, оскільки це допоможе вам ефективно їх тренувати та розуміти призначення тих чи інших гімнастичних вправ. Ці групи м’язів показані різними кольорами на мал. 6.22. Наприклад, великий грудний м'яз скорочується в разі штовхання предметів (наприклад, відкривання дверей), піднімання предметів над головою лежачи па спині. М'язи живота працюють, коли ми сидимо прямо, підтримують вертикальне положення тіла, а також захищають внутрішні органи.

Якщо ви звернете увагу па різні кольори, то помітите, що групи м’язів загалом відповідають частинам скелета, адже вони належать до єдиної опорно-рухової системи (порівняйте мал. 6.9 і мал. 6.22). Тому ми можемо розрізнити м’язи голови (жувальні та мімічні), спини і живота, верхніх і нижніх кінцівок. Крім

того, існують м'язи, що забезпечують дихальні рухи (діафрагма і міжреберні м'язи) (розділ «Дихання»). Мімічні м’язи для людини мають важливе значення, адже, змінивши вираз обличчя, ми можемо без слів продемонструвати власні емоції та почуття.

Скелетними м’язами утворені також деякі сфінктери — це отвори, діаметр яких ми можемо свідомо контролювати. Наприклад, один з двох сфінктерів анального отвору містить скелетном'язові волокна. До колових м’язів належить коловий м’яз ока, що змикає повіки людини.

Кістки і скелетні м'язи як важелі

Багато м'язів з'єднуються з кістками, які переміщуються в суглобі за принципом важеля.

Під час скорочення м'яза виникає сила (Р), суглоб викопує роль точки опори (ТО), а частина тіла або предмет, що переміщується — вантажу (В) (мал. 6.23).

Наприклад, такий принцип застосовується, коли ми піднімаємося на пальчиках ніг або коли людина піднімає вантаж під час згинання руки в ліктьовому суглобі.

1.    Більшість рухів потребує співпраці різних м'язів, що переміщують кістку в тому чи Іншому напрямку.

2.    М’язи-антагоністи під час скорочення забезпечують рухи в протилежних напрямках. М'язи-синергісіи діють в одному спільному напрямку.

3.    Складні рухи досягаються узгодженими скороченнями груп м'язів.

4.    Багато м'язів з'єднуються з кістками, які переміщуються в суглобі. Так формуються системи важелів для виконання різних типів рухів.

М'язи-антагоністи, м'язи-синергісти, згиначі, розгиначі, групи м’язів, мімічні м'язи, кістки і м'язи як важелі. 1

1.    Які м'язи забезпечують згинання І розгинання руки в ліктьовому суглобі?

2.    Які основні групи м’язів ви знаєте?

3.    За малюнком 6.22 назвіть основні м'язи тулуба. Які функції вони виконують?

4.    Які м'язи забезпечують вертикальне положення тіла людини?

5.    Які основні рухи І функції виконують литковий І камбалоподібний м'язи?

Це цікаво знати

1.    Тіло людини має більш ніж 600 м'язів.

2.    Щоб посміхнутися, потрібно напружити 17 м'язів, а щоб зробити похмурий вигляд обличчя — до 43.

3.    М'язова маса втрачається значно повільніше, ніж набувається шляхом тренування.

4.    Найсильнішими м'язами порівняно з роботою, яку їм потрібно виконувати, є м'язи, що рухають очні яблука людини. ЦІ м'язи мають 100-кратний резерв сили.

5.    Скелетні м'язи поділяють на швидкі І повільні. Швидкі м'язи скорочуються швидко та зі значною силою, однак вони швидко втомлюються. Вони Ідеально підходять для анаеробних вправ, наприклад, ривка штанги. Повільні м'язи ефективно працюють під час аеробних (тема «Дихання») вправ та більш витривалі.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:08, Переглядів: 5586