Народна Освіта » Біологія » Групи крові та переливання крові

НАРОДНА ОСВІТА

Групи крові та переливання крові

Ви дізнаєтесь про чотири групи крові та значення резус-фактора, і що потрібно знати донорам крові.

Як може кров однієї людини бути несумісною з кров'ю іншої людини? Що це за такий загадковий резус-фактор? Скільки є груп крові? Що означає сумісність крові?

Групи крові

Якщо трапилася значна втрата крові, то виникає нагальна потреба переливання її людині. Перед цим лікарі завжди перевіряють кров донора на її сумісність. Чому це так важливо? Пере-

давання крові раніше було дуже ризикованою процедурою — доки у 1900 р. австрійський лікар К. Ландштайнер не відкрив групи крові. Усі клітини в організмі за допомогою спеціальних поверхневих маркерів визначають себе як «свої» (мал. 4.8), й імунна система їх не чіпає. Якщо ж клітина, що потрапила в організм не має правильного маркера, то імунна система починає продукувати антитіла для її знищення. При вивченні теми «Регуляція функцій організму» ви дізнаєтесь про деталі імунного захисту організму, а зараз лише скажемо, що антигени — це все те, що організм сприймає як «чуже», а тому вмикає свої захисні механізми. Особливо бурхливо реакція імунного захисту буде відбуватися, якщо в кров раптом потрапить велика кількість «чужих» клітин, як і траплялось раніше під час переливання несумісної крові.

У відповідь на антигени організм для захисту утворює білки, що називають антитілами. Зв’язування антитіл з антигенами приводить до злипання «чужих» еритроцитів. Такі грудки еритроцитів блокують маленькі кровоносні судини, а в процесі руйнації «чужих» еритроцитів їх гемоглобін потрапляє у кров. Процес злипання еритроцитів називають аглютинацією, тому відповідно антигени, що її спричиняють, називаються аглютиногенами, а антитіла, що при цьому виробляються, — аглютинінами.

Які ж фактори визначають групу крові? Насамперед, це аглютиногени А і В, відсутніть або присутність яких (у різних ком-

бінаціях) визначає чотири групи крові — це АВО-система (система К. Ландштайнера). На поверхні еритроцитів кожен з цих аглютиногенів (А, В) може бути присутнім або відсутнім, тобто можуть бути присутні обидва, лише один з них, або відсутні обидва (дшл. 4.9). З цих можливих комбінацій виникає чотири АВО групи — тобто варіанти 0 (нуль), А, В, АВ. Раніше вони ще позначались римськими цифрами: 0 — І, А — II, В — Ш, АВ — IV.

Пізніше був визначений ще один важливий антиген — резус-фактор, який позначають Ші. Його спочатку знайшли у крові мавпи макака резус, звідси і назва, його ще називають антиген Б. Після цього додалася система Юі~ (антиген Б на еритроцитах присутній) і Шг (антиген Б на еритроцитах відсутній). Групу крові визначають у простому імунологічному тесті, який проілюстровано на (мал. 4.10).

У три комірки, кожна з яких містить антитіла лите одного типу — до антигенів А, В або Ші_ додають кров невідомої групи. У тих комірках, де спостерігають злипання еритроцитів, очевидно є відповідні антигени. На (.мал. 4.10) це комірки, що містять антитіла до А і Иі, тому це кров групи А" (+ означає ШГ). Зауважимо, що зазвичай антиген має потрапити в організм, щоб для нього виникли антитіла, але антитіла до антигенів А і В (аглютиніни) завжди є в організмі, тому вже перше переливання несумісної крові має такі негативні наслідки.

Є дві особливі групи крові. Перша з них — це універсальні донори (група 0"), а друга — це універсальні реципієнти (тобто отримувачі) (група АВ*) (див. таблицю у рубриці «Завдання»). Під час переливання крові зазвичай, лікарі намагаються знайти донора з такою самою групою крові. Але це не завжди можливо, а запаси донорської крові можуть бути недостатніми, якщо є багато поранених (великі автомобільні катастрофи, війни — військові носять спеціальні нашивки із зазначенням своєї групи крові). У таких ситуаціях для лікарів особливо цінною є кров універсальних донорів. У критичних ситуаціях лікарі також можуть використати замінник крові — це сольовий розчин, який містить солі як у плазмі крові фізіологічний (ізотонічний) розчин. У такий

спосіб принаймні компенсують втрату рідини. Також часто у вену вводять розчин альбумінів для поповнення білків плазми.

Коли донори здають свою кров, то їхній організм відновлює втрати плазми за добу, але втрату клітин крові він може повністю компенсувати лише за 4—6 тижнів. Томі' часто кров здавати не можна.

І Висновки

1.    Найбільш важливими факторами, які визначають групу крові людини є три антигени: А, В I Rh (резус-фактор).

2.    Відповідно є дві системи груп крові — система АВО та система Rh.

3.    Кожен з цих антигенів (А, В, Rh) може бути присутнім або відсутнім, а всі ІХнІ різні можливі комбінації визначають 8 груп крові.

4.    Перед переливанням крові визначають її сумісність. Найкраще потерпілому переливати кров тієї самої групи, але люди з групою крові АВ* можуть отримувати кров будь-якої групи, а кров групи 0* є сумісною з усіма Іншими групами.

, Терміни і поняття

Групи крові, антигени, антитіла, резус-фактор, сумісність крові, сумісні І несумісні групи крові.

і Контрольні запитання

1.    Якими основними факторами визначають групу крові?

2.    Що таке аглютиніни І аглютиногени?

3.    Чому під час переливання крові так важливо враховувати групу крові як донора, так І реципієнта?

4.    Що таке реакція аглютинації?

> Завдання

1. Якщо поєднати обидві системи груп крові, АВО І ВЬ, то загалом можливі 8 груп крові. Наприклад, кров 0 групи може бути як резус-позитивною, так І ре-зус-негативною. Продовжіть заповнювати таблицю Із зазначенням усіх груп крові та проаналізуйте їх на сумісність:

2. Визначте групи крові, якщо під час тестування за Імунологічним тестом {мап. 4.Щ: а) аглютинація відбулася у комірках з усіма трьома видами антитіл, б) аглютинація не відбулася в жодній комірці.

Для допитливих

Резус-фактор І вагітність

На відміну від антитіл групи АВО, які у людини є завжди, антитіла до Rh-антигену з'являються лише в людей з Rh- групою, у кров яких потрапив цей антиген. Це трапляється під час переливання крові від Rh‘ донора, але найчастіше це буває, коли у Rh- матері народжується Rh‘ дитина. При народженні першої дитини проблем зазвичай не виникає, адже Rh‘ клітини плода рідко перетинають плаценту (орган для обміну газами І поживними речовинами між організмом матері і плода). Але під час народження дитини їхня кров може змішатися — це трапляється у приблизно у 14 % випадків. Якщо таке трапилося, то в організмі матері починають виникати анти-Rh антитіла. При наступній вагітності, якщо дитина знову має групу Rh‘, ці антитіла через плаценту можуть потрапити у кров плода І атакувати його еритроцити. У важких випадках такий конфлікт Rh груп крові вагітної жінки І плода потребує лікарської допомоги.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:56, Переглядів: 3920