Народна Освіта » Біологія » Профілактика захворювань дихальної системи

НАРОДНА ОСВІТА

Профілактика захворювань дихальної системи

Ви дізнастесь про найбільш поширені проблеми, пов'язані з диханням, а також про основні захворювання, що негативно впливають на дихальну систему.

Чи існують правила здорового дихання? Усі говорять про шкідливість куріння, але які є докази цього? Є так багато різних порад щодо уникнення інфекційних захворювань дихальної системи, але як в них розібратися?

Що відбувається, коли в організмі виникає дефіцит кисню або накопичується надлишок вуглекислого газу?

Такі проблеми можуть виникати як при порушенні функцій дихальної, так і серцево-судинної систем, адже вони тісно пов'язані. При нестачі 02 в тканині виникає гіпоксія (від грец. hypo — під, внизу')» або кисневе голодування. Якщо такий стан виникає в життєво важливих органах, смерть може наступити за лічені хвилини. Інколи подібний стан — гірська хвороба — виникає у цілком здорових людей па великій висоті, де в повітрі міститься значно менше кисню. Різні тканини і органи людини мають різну чутливість до гіпоксії. Під час зупинки дихання першим страждає мозок, а потім — серце. При дефіциті кисню виникає запаморочення, сплутаність мислення, а потім і втрата свідомості. Без кисню нейрони мозку гинуть менш ніж за 10 хвилин.

При недостатності функцій дихальної або кровоносної системи в організмі людини виникає не тільки гіпоксія, а й накопичується вуглекислий газ. У разі такого «отруєння» вуглекислим газом дихання стає частим і поверхневим, виникають головний біль, нудота, запаморочення, судоми м'язів, а у важких випадках — порушення ритму серця, втрата свідомості.

Дихальна недостатність

Із різних причин може виникати дихальна недостатність — неспроможність дихальної системи забезпечити нормальний газообмін.

Однією з причин хронічної дихальної недостатності є захворювання легенів, що називається емфізема (від грец. emphysae — надуваю, роздмутсуто). Це захворювання, при якому' ру'йну'іоться делікатні

стінки альвеол, що призводить до збільшення їх об’єму. Видих тоді зробити важко, він потребує значних зусиль, тому що легені втрачають свою еластичність. Найчастіше на емфізему страждають курці. Статистика захворювань свідчить про те, що підлітки-курці також частіше страждають від застуд і кашлю.

Інфекційні захворювання, які впливають на дихальну систему

Найчастішими захворюваннями, від яких страждають наші органи дихання, є нежить або риніт (від грец. гіп — ніс) і грип. Ці захворювання спричиняють віруси, хоча досить частою причиною появи симптомів нежиті (закладення носа, значні виділення носового слизу, кашель) є також і алергени. Подібні симптоми часто виникають і при грипі.

Бронхіт виникає внаслідок запалення бронхів. Для його перебігу характерні кашель і надмірна секреція слизу, задишка, відчуття стискання в грудях. Бронхіт може бути спричинений вірусами або бактеріями — стафілококами, стрептококами тощо. Куріння, забруднене повітря і пил теж можуть стати причиною бронхіту.

Одним з найбільш загрозливих захворювань органів дихання є пневмонія — інфекційне захворювання однієї або обох легенів. Пневмонія може спричинятися багатьма різними мікроорганізмами. Захворювання супроводжується високою температурою, кашлем, задишкою, болем в грудях. Пневмонія часто може виникати як ускладнення грипу, інших інфекційних захворювань. При пневмонії не можна займатися самолікуванням, обов’язково треба звернутися до лікаря.

Пригадаємо, що придаткові пазухи з’єднуються з носовою порожниною вузькими ходами. При респіраторних інфекціях ці ходи можуть легко блокуватися густим слизом, і тоді виникає запалення в одній або декількох придаткових пазухах носа — сппусит. Запалення, що виникає в найбільших парних пазухах верхньої щелепи, називається гайморит. Не варто ігнорувати відчуття закладення носа!

Туберкульоз — це поширене інфекційне захворювання, збудником якого найчастіше є мікобактерія туберкульозна паличка або (паличка Коха). Ці бактерії зазвичай уражають легені, але можуть завдавати шкоди й іншим органам. Збудники туберкульозу поширюються не тільки через повітря, а і через побутові речі спільного користування. Симптоми туберкульозу: сильний тривалий кашель, втрата апетиту і маси тіла, виділення кров’янистої мокроти, слабкість з відчуттям сильної втоми, нічна пітливість. В усьому світі туберкульоз є однією з десяти основних причин смертності.

Шкідливий вплив забрудненого повітря і алергенів

Забруднене повітря сьогодні стає однією з глобальних проблем людства. За останніми даними ВООЗ щороку в світі від забруднення повітря вмирає 7 млн людей, тобто кожен восьмий. Забруднене повітря спричиняє цілу низку гострих і хронічних захворювань органів дихання. Особливу загрозу забруднене повітря несе людям із захворюваннями дихальної системи, зокрема астматикам. Бронхіальна астма — це хронічне захворювання, при якому в людини періодично трапляються приступи задишки, хрипіння, каїплю. Ці симптоми спричиняються звуженням просвітів бронхів через скорочення клітин м’язових оболонок бронхів, набряк слизових оболонок та посилення секреції слизу.

Як уникнути захворювань дихальної системи?

Усі ми добре знаємо, що попередити захворювання значно легше, ніж лікувати їхні наслідки. Вас напевно вчили прикривати рот і ніс під час чхання і кашлю — адже в цей момент мільйони мікроскопічних частинок з ваших дихальних шляхів викидаються в повітря. І якщо ви інфіковані вірусами чи бактеріями, вони можуть передатися іншій людині, і вона захворіє. Вірус грипу поширюється дуже легко і швидко, в основному повітряно-крапельним шляхом. Тому хворі повинні залишатися вдома, щоб звести до мінімуму свої контакти зі здоровими людьми. Під час епідемії грипу припиняють роботу дитячі садки, школи та інші навчальні заклади. У місцях скупчення людей важливо користуватися марлевими пов’язками, щоб не допустити розповсюдження інфекції.

Розвитку нежиті сприяє переохолодження, а також запиленість повітря, тому важливо регулярно прибирати і провітрювати приміщення. Є ряд рекомендованих заходів для зниження ризику захворіти на грип чи нежить:

•    уникайте контактів з хворими людьми та речами, якими вони користувалися;

•    часто мийте руки;

•    не куріть. Згадаймо, як війчасті епітеліальні клітини, захищають нашу дихальну систему від вторгнення мікроорганізмів (.кал. 3.3, а). Рух війок значно пригнічується у курців, що зменшує цей захист.

•    пийте більше води і соків — це допомагає виділенню епітеліальними залозистими клітинами слизу, який захоплює і видаляє збудників хвороб так само, як і пил;

• займайтесь спортом, висипайтесь, уникайте стресів і надмірного фізичного та розумового навантаження — все це покращує функцію імунної системи.

Проти вірусів грипу є вакцини, але їхня ефективність ще недостатньо висока, через те, що існує кілька типів вірусів грипу і вони дуже мінливі. А от захворюваність на туберкульоз у минулому столітті значно знизилась завдяки широкій вакцинації населення БЦЖ та застосуванню ефективних антибіотиків. Для профілактичного обстеження дітей на туберкульоз робиться проба Манту.

Висновки

1.    При порушенні функції системи дихання в організмі виникає дефіцит О* Від гіпоксії особливо страждають клітини мозку та серця. Одночасно надлишок СОі теж може загрожувати житло людини.

2.    Захворювання дихальної системи найбільш часто спричиняють віруси, бактерії, алергени, забруднене повітря, куріння.

3.    Основними інфекційними захворюваннями органів дихання є риніт, грип, бронхіт, пневмонія, туберкульоз; алергічними — бронхіальна астма та алергічний риніт.

4.    Дотримання правил профілактики захворювань дихальної системи дозволяє уникнути збудників Інфекцій І покращити власні захисні ресурси, що значно знижує ризик виникнення хвороби.

Терміни і поняття

Кисневе голодування, гіпоксія, дихальна недостатність, емфізема, грип, нежить, риніт, бронхіт, пневмонія, синусит, гайморит, туберкульоз, бронхіальна астма, вакцинація БЦЖ, проба Манту.

Контрольні запитання

1.    Які симптоми виникають при дефіциті кисню?

2.    Чому небезпечно робити багато глибоких вдихів перед пірнанням?

3.    Які захворювання дихальної системи викликають віруси?

4.    Які захворювання органів дихання спричинюють бактерії?

5.    Які заходи сприяють зниженню поширення туберкульозу серед населення?

6.    Які порушення функції I захворювання дихальної системи спричиняє куріння?

Завдання

2. Вчимося застосовувати свої знання в життєвих ситуаціях.

Ліки від нежиті полегшують дихання, тому що вони містять так звані декон-гестанти — речовини, які зменшують кількість слизу. Але ж ми знаємо, що слиз відіграє захисну роль. Чи не вбачаєте ви в цьому певний парадокс? Запишіть всі можливі аргументи «за» чи «проти» використання деконгестантів, а потім у класі спільно обговоріть цю проблему.

1. Щоб краще зрозуміти І запам'ятати правила для запобігання Інфікування ваших дихальних шляхів, складіть табличку, у якій розподіліть ці правила на дві основні групи: А — ті, що допомагають уникнути збудників Інфекцій; Б — ті, що допомагають нам не захворіти, якщо навіть збудники Інфекції потрапили в наш організм. На наступному уроці обговоріть ваші результати. Можливо, ви можете доповнити ці правила?

Підіб'ємо підсумки

1.    Ми зрозуміли, що дихальна І кровоносна система тісно між собою пов'язані, адже вони виконують спільну життєво важливу функцію — постачання кисню тканинам та видалення з організму вуглекислого газу — шкідливого побічного продукту окиснення глюкози.

2.    Ми довідались, що аеробний шлях отримання енергії є набагато ефективнішим, ніж анаеробний.

3.    Ми дізналися про найбільш поширені захворювання дихальної' системи та правила профілактики цих захворювань.

4.    Ми усвідомили, що велика поверхня газообміну в легенях потрібна для максимально ефективного забезпечення метаболічних потреб організму в кисні, а також видалення СОй але під час вдихання забрудненого повітря це є І велика поверхня для контакту з різними шкідливими речовинами.

5.    Ми отримали переконливі докази негативного впливу куріння на наш організм.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:53, Переглядів: 4953