Народна Освіта » Біологія » Травлення в ротовій порожнині

НАРОДНА ОСВІТА

Травлення в ротовій порожнині

Ви дізнаєтесь про будову ротової порожнини; роль язика і зубів у травленні; чому відбувається виділення слини в ротовій порожнині та яка її роль

Чому під час тривалого пережовування хліба ми відчуваємо солодкий смак?

Будова ротової порожнини

Ротова порожнина — це один з небагатьох органів організму людини, будову якого можна вивчити, використовуючи дзеркало {мил. 2.5).

Подивіться в ротову порожнину. Що ж ви бачите? Вона починається губами, з боків обмежується щоками, які утримують їжу в ротовій порожнині під час жування. Якщо ви розкриєте рот, то далі ви побачите, що верхня частина ротової порожнини відділена від носоглотки твердим піднебінням, яке переходить у м’яке піднебіння з маленьким язичком. М'яке піднебіння під час ковтання їжі, закриває вхід до носоглотки, що запобігає надходженню їжі та витіканню рідини через носоглотку. У ротовій порожнині також містяться зуби, язик та відкриваються протоки слинних залоз.

Язик

Язик складається із посмугованої м'язової тканини і бере участь в механічному перетравленні їжі. Зовні він вкритий слизовою оболонкою, що містить:

—    смакові рецептори, які розпізнають солодке, солоне, кисле, гірке;

—    дотикові рецептори, які реагують на дотик і зміни тиску;

—    рецептори, чутливі до температури.

Завдяки такій будові язик виконує наступні травні функції:

1)    детектора якості та смаку їжі — від рецепторів язика надходить у мозок інформація про те, що в ротовій порожнині щось міститься, а мозок у відповідь надсилає сигнал — це їстівне або ні;

2)    міксера, що перемішує їжу, формує харчову грудку й допомагає її проковтнути.

Будова зубів та їхні функції

Зуби — це неодмінна частина процесу механічного перетравлення їжі в ротовій порожнині. У процесі жування тверда їжа подрібнюється до частинок діаметром декілька міліметрів, що покращує дію травних ферментів. У людини зуби виростають у два етапи, спочатку молочні (20 зубів), а потім постійні. У віці 6—7 років починається зміна молочних зубів па постійні, у віці 12-13 років людина вже має 28 зубів. У 17—25 років починають прорізатися останні 4 зуба — це треті великі кутні зуби, що мають назву «зуби мудрості». У дорослої людини 32 постійних зуби, по 16 зубів на верхній і нижній щелепах (мал. 2.6).

Як ви вже, мабуть, зауважили, зуби мають різну форму. На кожній щелепі розташовано: 4 різці, 2 ікла, 4 малих кутніх і 6 великих кутніх зубів. Різцями та іклами ви відкушуєте шматочок їжі, кутні зуби його подрібнюють.

Зуб — це орган, який складається із трьох частин: кореня, що вбудований у лунку щелепи, перехідної частини — шийки та зовнішньої частини, що відіграє головну роль під час пережовування їжі, — коронки. Зуб утворений твердою тканиною — дентином. Дентин у зоні коронки вкритий емаллю, а в зоні кореня і шийки — цементом. Під дентином є порожнина зуба, що заповнена пухкою сполучною тканиною — пульпою, де проходять судини й нерви, що живлять зуб та забезпечують його ріст (мал. 2.7).

Зубна емаль — це найтвердіший матеріал в організмі людини, який на 90 % складається із суміші мінеральних солей, серед яких головну' роль відіграють солі кальцію. Ось чому для збереження зубів ваш раціон обов’язково має включати продукти, збагачені кальцієм, наприклад, сир чи йогурт.

Слина та слинні залози

Ротова порожнина постійно зволожена слиною, яку виділяють дрібні слинні залози. Також у ротову порожнині' відкриваються протоки трьох пар головних слинних залоз (див. мал. 2Л). Ці залози отримали свою назву за місцем їхнього розташування: привушна, під’язикова та підщелепна. За добу в людини виділяється близько 1 л слини. Слина — це безбарвна, слабо лужна рідина, що містить:

—    воду (на 99 %), яка зволожує їжу та полегшує її пережовування;

—    слиз, який запобігає пошкодженню слизової оболонки ротової порожнини, а також обволікає харчову грудку й полегшує її проходження далі травним каналом;

—    антимікробні речовини, які захищають організм від хвороботворних мікробів;

—    травні ферменти.

Одним із важливих компонентів слини є фермент — амілаза, який відповідає за процес хімічного перетравлення їжі в ротовій порожнині. Амілаза слини розщеплює складні вуглеводи, крохмаль до простішої сполуки мальтози (солодовий цукор).

їжа, потрапивши до ротової порожнини, стимулює смакові, дотикові, температурні рецептори, що викликають рефлекторне збільшення виділення слини.

Людина також виробляє умовні рефлекси слиновиділення, коли збільшується виділення слини під час згадування про їжу, відчуття її запаху, а не тільки за безпосереднього її контакту з рецепторами ротової порожнини. Простий експеримент — пригадайте, коли ви їсте лимон, то одразу відчуваєте, що ротова порожнина починає заповнюватися слиною. Це приклад виробленого умовного мимовільного рефлексу.

Ковтання

У процесі ковтання беруть участь ротова порожнина, глотка й стравохід. У результаті жування та дії слини шматочок їжі перетворюється на харчову грудку, яка язиком проштовхується до наступного відділу травного каналу — глотки. Глотка — це місце перетину дихальної і травної систем. Щоб запобігти потраплянню їжі в дихальні шляхи під час її' надходження до глотки, вхід до носоглотки перекривається м’яким піднебінням, а вхід до трахеї - надгортанником, усе це відкриває прямий шлях для проходження харчової грудки до чергового відділу травного каналу — стравоходу. Таким чином, під час ковтання відбувається тимчасова рефлекторна зупинка дихання.

Регулює процес ковтання нервова система. Така регуляція має довільну та мимовільну фази. Проштовхування язиком харчової грудки до глотки — довільна фаза, тобто ви свідомо можете керувати цим процесом. Мимовільна фаза запускається за подразнення рецепторів глотки харчовою грудкою і не може контролюватися свідомістю.

Стравохід має форму трубки довжиною приблизно 25-30 см, яка проходить уздовж усієї грудної порожнини, а на вході в черевну порожнину з'єднується зі шлунком. Стравохід виконує функцію транспортування харчової грудки до шлунка. Він відділений від глотки сфінктером, розслаблення якого дає змогу їжі потрапити із глотки до стравоходу. Надходження їжі до стравоходу запускає перистальтику, це забезпечує пересування харчової грудки в напрямку до шлунка. Короткочасне розслаблення сфінктера на межі стравоходу і шлунка, відкриває вхід до шлунка. За порушення роботи цього сфінктера кислий вміст шлунка може потрапляти у стравохід і викликати його подразнення, що спричиняє печію.

1.    Ротова порожнина — перший відділ травного каналу, де розпочинаються процеси механічного перетравлення йкі за допомогою зубів та язика.

2.    У ротову порожнину відкриваються протоки трьох парних головних слинних залоз, які виробляють травний фермент амілазу, що розщеплює складні вуглеводи — хімічне перетравлення 1>кІ.

3.    Із ротової порожнини харчова грудка по стравоходу направляється до шлунка. У процесі ковтання беруть участь ротова порожнина, глотка І стравохід

Ротова порожнина, зуби, язик, глотка, стравохід, слинні залози, амілаза.

1.    Опишіть будову ротової порожнини.

2.    Які процеси травлення відбуваються в ротовій порожнині?

3.    Яка роль язика у травленні?

4.    З яких частин складається зуб?

5.    Назвіть основні функції слини.

6.    За умови втрати ферменту слини амілази, перетравлення яких органічних сполук буце порушуватись?

9-

1.    Поясніть, чому якщо ви розмовляєте під час ковтання ЬкІ, вона може потрапити в трахею, а напої навіть частково витекти через ніс?

2.    Якщо ви будете тривалий час пережовувати шматок білого хліба, то відчуєте солодкий смак, як ви думаєте чому? Який Інгредієнт, що створює подібний ефект, входить до складу білого хліба?

Для чого потрібно чистити зуби?

Ротову порожнину засиляють МІЛЬЙОНИ бактерій, які разом Із залишками їжі формують зубний наліт. Бактерії живляться вуглеводами, особливо сахарозою (звичайний цукор), у результаті утворюються кислоти, які підвищують кислотність ротової порожнини.

Емаль зуба дуже чутлива до дії кислот, І поступово руйнується за її постійного впливу, в результаті утворюється порожнина в зубі — карієс (ураження твердої тканини зуба)

(мап. 2.8]. Зуб не здатен до самовідновлення емалі та дентину, якщо не зупинити каріозний процес, він уразить корінь І зуб необхідно буде видалити. Доведено, що щоденне чищення зубів уранці й увечері, полоскання роту та використання після ЬкІ жувальної гумки без цукру, а також зменшення споживання цукру, солодких тістечок, цукерок тощо значно знижує ризик розвитку карієсу та Інших захворювань ротової порожнини (пародонтоз тощо).

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:47, Переглядів: 4406