Народна Освіта » Біологія » Будова та функції травної системи

НАРОДНА ОСВІТА

Будова та функції травної системи

Ви дізнаєтесь, що таке процес травлення; для чого він взагалі потрібен; завдяки яким структурним і функціональним особливостям травної системи він відбувається.

Якщо я стану догори ногами, чи потрапить у мій шлунок піца і чи буде вона перетравлюватись?

На відміну від рослин, які самостійно виробляють органічні речовини із неорганічних — вуглекислого газу, води та аміаку, організм людини повинен отримувати органічні речовини разом з їжею для росту та функціонування його клітин.

Ви вже знаєте, що їжа, яку ви споживаєте, окрім води, мінеральних солей та вітамінів, містить білки, жири й вуглеводи — це складні органічні сполуки амінокислот, простих цукрів, жирних кислот, гліцерину. Наприклад, для життєдіяльності клітин вашого організму не важливо, у якому вигляді він отримав білок — з котлети чи біфштекса. Головне, що це було джерело необхідних поживних речовин — амінокислот, із яких клітини синтезують власні білки. Проте тут є невелика проблема. Мембрана клітин взагалі не здатна пропускати великі складні молекули (полімери). Лише молекули простих сполук мають достатньо малий розмір, щоб потрапити до клітин і забезпечити їхню життєдіяльність.

Отже, людині, як будь-якому' багатоклітинному' живому' організмові, необхідна система органів, що забезпечуватиме послідовне перетворення більш складних органічних сполук на прості. Ця система має назву' травна система, яка саме й забезпечує процес травлення.

Травлення — процес розщеплення складних органічних спо-лутс (білків, жирів, вутлеводів) па більш прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу' й надходити у' клітини організму.

Будова травної системи

Головною частиною травної системи людини є травний канал, який починається ротовою порожниною і закінчується анальним отвором. Довжина травного каналу' дорослої людини становить 9 м. їжа, що потрапляє до ротової порожнини почергово переходить у глотку, стравохід, шлунок, тонку' та товсту' кишки, а не-перетравлені рештки виводяться через анальний отвір (мал. 2.1).

До складу' травної системи входять допоміжні органи — три пари слинних залоз, підшлункова залоза, печінка з жовчним міхуром. Ці органи отримали такі назви, тому' що виробляють та зберігають речовини, які допомагають травленню, але їжа крізь них не проходить (мал. 2.1).

Функції травної системи

Травна система виконує три основні функції: перетравлення їжі, всмоктування поживних речовин, виведення неперетравле-них решток.

1) Перетравлення — розщеплення їжі до простих сполук, що здатні проникати в клітини крізь їх мембрану. Цей процес відбувається в просвіті травного каналу та проходить у два етапи (.пал. 2.2): перший етап — механічне перетравлення - подрібнення їжі (пережовування), перемішування її з травними соками. Відбувається в ротовій порожнині й шлунку. До травних соків організму людини належать: слина, шлунковий сік, кишковий сік, сік підшлункової залози та жовч; другий етап — хімічне перетравлення - подрібнена їжа піддається подальшому розщепленню до більш простих компонентів під дією ферментів травних соків. Активність травних ферментів залежить від температури та рівня кислотності середовища (кисле, лужне чи нейтральне).

Розпочинається в ротовій порожнині, продовжується в шлунку й закінчується в тонкій кишці.

2)    Всмоктування поживних речовин — це процес переходу (переважно в тонкій кишці) простих сполук у кров, яка доставляє їх до всіх клітин організму.

3)    Виведення неперетравлених решток із організму відбувається через анальний отвір.

Стінка травного каналу складається з декількох шарів спеціалізованих тканин (мил. 2.3), які формують:

— внутрішню слизову оболонку (епітеліальна тканина) — виробляє травний сік, який зволожує їжу та містить речовини, що допомагають її перетравленню — травні ферменти. Келихоподібні клітини секреторного епітелію виробляють слиз, який

вкриває внутрішню поверхню травного каналу й захищає його від самоперетравлення травними ферментами. Клітини епітеліальної тканини — це також перший бар’єр на шляху проникнення поживних речовин з' кров чи лімфу, і саме від їхньої здатності пропускати ті чи інші речовини через свою мембрану залежить процес всмоктування поживних речовин.

Поміркуйте, що може статися, якщо клітини слизової оболонки травного каналу перестануть виробляти слиз?

—    підслизову оболонку (власне сполучна тканина) — містить кровоносні й лімфатичні судини, лімфатичні вузли, клітини імунного захисту та нерви. Судини дуже близько підходять до клітин слизової оболонки, що забезпечує функцію всмоктування. Лімфатичні вузли та імунні клітини беруть участь в імунному захисті.

—    м'язову оболонку (непосмугована м’язова тканина) — бере участь у перемішуванні їжі з травними соками, а також здійснює просування їжі вздовж травного каналу. Процес хвилеподібного скорочення й розслаблення м’язів, що забезпечує рух їжі в напрямку від роту до анального отвору, називають перистальтикою (мал. 2.4). М’язова тканина виконує ще одну важливу функцію, а саме відокремлення один від одного різних відділів травного каналу. Уявіть собі конвеєр з виробництва шоколадного морозива: па першому етапі змішують інгредієнти, на наступному — його заморожують у вигляді цеглинок чи конуса, потім його поливають шоколадом і на останньому етапі — готове морозиво пакують в яскраву обгортку. Що станеться, коли конвеєр раптом зламається і незаморожені інгредієнти перейдуть до наступного відділу? Так і різні відділи травного каналу почергово перетравлюють їжу, і потрібно щоб вона залишалася в певному відділі протягом часу, необхідного для її обробки. Цю функцію виконують сфінктери — м’язові кільця, які під час скорочення закривають вхід

чи вихід, а під час розслаблення відкривають і дають змогу їжі переходити в наступний відділ чи навпаки запобігають її поверненню до попереднього відділу травного каналу.

Завдяки злагодженій роботі сфінктерів і перистальтиці їжа поступово просувається вздовж травного каналу, незалежно від положення вашого тіла. Тобто, якщо ви навіть станете догори ногами, їжа все одно буде рухатися від ротової порожнини до анального отвору.

Зовнішня оболонка травного каналу (ще має назву серозна оболонка) складається з шару пухкої сполучної тканини і виконує захисну роль.

1.    Травлення — процес розщеплення складних органічних сполук (білків, жирів, вуглеводів) на простіші, які можуть всмоктуватися у кров І лімфу й надходити в клітини організму.

2.    Травна система складається Із травного каналу та допоміжних органів (слинних залоз, підшлункової залози та печінки) І виконує функції перетравлення всмоктування поживних речовин І виведення неперетравлених решток

3.    Механічне перетравлення в основному відбувається в ротовій порожнині й шлунку, а хімічне — вздовж травного каналу під дією ферментів травних соків.

Травлення, травні залози, перистальтика, травні соки, травні ферменти.

1.    Для чого людині необхідна травна система?

2.    Дайте визначення процесу травлення.

3.    Перерахуйте органи, що входять до складу травної системи.

4.    Що таке допоміжні органи травної системи? Назвіть їх.

5.    Охарактеризуйте особливості механічного й хімічного перетравлення їжі.

6.    З яких шарів складається стінка травного каналу?

7.    Що таке ферменти І яка їхня функція в процесі травлення?

8.    Яким чином перистальтика І сфінктери забезпечують рух Ькі від ротової порожнини до анального отвору?

1.    Як ви думаєте, навіщо травній системі мати власну систему Імунного захисту, від кого чи від чого вона захищає організм? Чи замислювалися ви над тим, що разом з їжею до вашого травного тракту постійно потрапляє безліч хвороботворних бактерій, вірусів, тощо?

2.    Поміркуйте, які розлади в системі травлення може відчувати людина за порушення скоординованої роботи м'язів травного каналу?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 11:47, Переглядів: 5588