Народна Освіта » Біологія » § 60. Статеві клітини. Менструальний цикл. Запліднення. Вагітність

НАРОДНА ОСВІТА

§ 60. Статеві клітини. Менструальний цикл. Запліднення. Вагітність

Пригадайте, що таке ядро клітини, хромосоми.

У ядрі кожної клітини є структури, які забезпечують під час її поділу передачу спадкової інформації дочірнім клітинам і реалізацію цієї інформації в процесі індивідуального розвитку. Це хромосоми (від грец. хрома -колір і сома - тіло). У ядрах клітин тіла людини міститься 46 хромосом, у яких закладена повна спадкова інформація. Такий набір хромосом називають диплоїдним і позначають 2п. Статеві клітини несуть половину спадкової інформації, тому в них по 23 хромосоми. Це гаплоїдний набір хромосом - 1п. Диплоїд ний набір відновлюється під час запліднення (злиття чоловічої і жіночої статевих клітин) й утворення зиготи.

Яйцеклітини та сперматозоїди розвиваються з первинних статевих клітин. Чоловічі первинні статеві клітини починають утворюватися з настанням статевої зрілості. Процес дозрівання сперматозоїдів триває понад два місяці. Щодня у чоловіків дозріває кілька мільйонів сперматозоїдів. На відміну від чоловіків, у жінок первинні статеві клітини утворюються вже в ембріональному періоді й перебувають у «законсервованій» стадп аж до настання статевої зрілості.

Яка будова чоловічих статевих клітин? Чоловічі статеві клітини - сперматозоїди - це дуже дрібні, видовжені, рухливі гамети, що складаються з головки, шийки і хвоста (мал. 217, 1). Головка має ядро з половинним (гаплоїдним) набором хромосом, оточене тонким шаром цитоплазми, і апікальне тільце (акросому), яке виробляє фермент, що сприяє проникненню сперматозоїда в яйцеклітину. У шийці міститься велика кількість мітохондрій, енергія яких забезпечує рух хвоста, а отже, і рух самого сперматозоїда до яйцеклітини.

Статеве дозрівання у хлопчиків починається у період від 11 і завершується в середньому до 18 років. З початком статевого дозрівання у хлопчиків починає вироблятися сперма, мимовільне виверження якої відбувається під час сну. Це явище називають полюцією. Полюції свідчать про те, що сім’яники розвиваються нормально, хлопчик стає юнаком.

Яка будова жіночих статевих клітин? Жіночі статеві клітини - яйцеклітини, на відміну від сперматозоїдів, нерухомі, значно більші за розміром (близько 0,1 мм), кулястої форми (мал. 217, 2). Цитоплазма яйцеклітини

містить великий запас поживних речовин у вигляді жовткових включень, рівномірно розподілених у клітині. Ззовні яйцеклітина оточена оболонками: жовтковою, прозорою і зовнішньою, що складається з фолікулярних клітин. Вони виконують функції живлення та захисту.

Статеве дозрівання у дівчат відбувається від 9 до 16 років. Приблизно у віці 10-12 років у дівчат починається перша менструація - ознака дозрівання яйцеклітини у фолікулах яєчників.

Що таке менструальний цикл? Менструальний цикл - фізіологічний процес в організмі жінки, під час якого відбуваються закономірні циклічні зміни функції статевої системи, що контролюються статевими гормонами. Тривалість менструального циклу в нормі становить 21-36 днів (найпоширеніший цикл - 28 днів). Його можна розділити на три фази: менструальну, післяменструальну і передменструальну (мал. 218, 1).

У менструальну фазу (1-5-й день менструації) слизова оболонка матки відшаровується, що супроводжується розривом деяких кровоносних судин.

У післяменструальну фазу (6-14-й день) гіпофіз виділяє гормон, який стимулює утворення нового фолікула. Цей фолікул починає виділяти спеціальний гормон, який стимулює розвиток яйцеклітини в ньому і відновлення функціонального шару слизової оболонки матки, що потовщується і стає завтовшки приблизно 1 мм.

На 14-й день відбувається овуляція (від о вуж - яйце), унаслідок чого дозріла яйцеклітина розриває оболонку фолікула і виходить з яєчника, надходить у маткову трубу, де завершується її дозрівання; матка стає здатною до сприйняття заплідненої яйцеклітини.

У передменструальну фазу (з 15-го по 28-й день) на місці зруйнованого фолікула утворюється жовте тіло (жироподібна сполучна тканина жовтого кольору) (мал. 218, 2). Воно виконує роль тимчасової залози внутрішньої секреції, виробляючи гормон, що затримує дозрівання наступного фолікула і готує слизову оболонку матки до прийняття зародка. Якщо запліднення не відбулося, жовте тіло руйнується, вміст відповідних гормонів знижується, слизова оболонка матки відшаровується і починається менструація. Цикл знову повторюється.

Отже, біологічна здатність до відтворення формується із встановленням менструації у дівчат (від 10 до 14 років) і полюцій у хлопців (від 13 до 16

років). Утім справжня статева зрілість у людини настає значно пізніше, коли біологічна здатність до продовження роду доповнюється психічною і соціальною зрілістю.

Ключові терміни і поняття: сперматозоїди, яйцеклітини, полюція, менструація, менструальний цикл, овуляція.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

Статеві клітини (сперматозоїди та яйцеклітини) є дуже чутливими до впливу зовнішнього середовища. Тому молодому організмові особливо потрібно намагатися уникати нікотину, наркотичних речовин, алкоголю і шкідливих фізичних впливів (радіації, посилення електромагнітного випромінювання тощо). Вони можуть спричинити порушення функціональної (репродуктивної) здатності цих клітин.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Яка будова чоловічих статевих клітин? 2. Яка будова жіночих статевих клітин. 3. Що таке полюції? 4. Що таке менструальний цикл?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Виберіть день менструального циклу, у який відбувається овуляція: а) 1; б) 5; в) 7; г) 14.

2. Що утворюється на місці зруйнованого фолікула: а) яйцеклітина; б) жовте тіло; в) гормон естроген; г) гормон прогестерон.

3. Виберіть роль жовтого тіла: а) виробляє гормон, що затримує дозрівання наступного фолікула; б) готує слизову оболонку матки до прийняття зародка; в) сприяє розшаруванню слизової оболонки матки; г) сприяє дозріванню яйцеклітини.

ПОМІРКУЙТЕ. Як будова чоловічої статевої клітини впливає на процес запліднення?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Порівняйте чоловічу й жіночу статеві клітини за ознаками взаємозв’язку будови та функції.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 13:32, Переглядів: 5835