Народна Освіта » Біологія » § 59. Будова та функції репродуктивної системи людини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 59. Будова та функції репродуктивної системи людини

Пригадайте, що таке розмноження, які є типи розмноження. Які ендокринні залози належать до змішаних?

Однією з умов існування і процвітання будь-якого біологічного виду є здатність відтворювати нащадків. Людина також біологічний вид, тому продовження роду є її природною потребою. Однак людина не тільки біологічна, а й соціальна істота. Це зумовлено тим, що її еволюція відбувалася в соціальному середовищі. Тому повноцінними умовами для продовження людського роду є створення сім’ї.

Людина розмножується статевим способом. Функцію розмноження забезпечує репродуктивна система. її утворюють статеві органи. Вони складаються зі статевих залоз, де формуються статеві клітини; статевих шляхів, по яких ці клітини досягають місця запліднення, і зовнішніх статевих органів, що забезпечують зустріч статевих клітин. Розрізняють чоловічу і жіночу статеві системи.

Яка будова чоловічої статевої системи? До внутрішніх чоловічих статевих органів належать сім’яники, або яєчка, придатки яєчок, передміхурова залоза (простата) (мал. 215).

Сім’яники, або яєчка, - овальні парні статеві залози, що містяться поза черевною порожниною у шкірному мішку (мошонці) й виконують подвійну секреторну функцію: зовнішню - утворення сперматозоїдів і внутрішню -виділення гормону тестостерону. (Пригадайте, до якого типу залоз належать сім'яники.) Кожен сім’яник складається приблизно з тисячі звивистих сім'яних канальців. Під час статевого дозрівання в сім’яних канальцях яєчок починають утворюватися чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. З яєчок вони надходять до придатків, де дозрівають упродовж двох тижнів.

Придаток яєчка - це згорнута спіраллю трубка, що проходить по задній частині яєчка. Від кожної протоки придатка починається сім'явиносна протока, що з’єднується з протоками сім’яних міхурців. Сім'яні міхурці - парні залози, секрет яких забезпечує сперматозоїди поживними речови-

нами, а також підтримує їхню рухливість. Протоки придатків і протоки сім’яних міхурців зливаються в одну й утворюють сім’явипорскувальний канал. Він відкривається у сечівник. Саме тут сечовий шлях об’єднується зі статевим.

Під сечовим міхуром, верхню частину сечівника охоплює передміхурова залоза (простата). Вона виділяє слиз, який забезпечує пересування сперматозоїдів сім’явиносною протокою, а також процес сім’явипорскування. Залози цибулини сечівника виділяють слизоподібний секрет, що захищає слизову оболонку сечівника від подразнювальної дії сечі.

До зовнішніх чоловічих статевих органів відносять мошонку, що вміщує яєчка та їхні придатки, і статевий член, або пеніс.

Яка будова жіночих статевих органів? До жіночих статевих органів належать яєчники, маткові труби, матка і піхва (мал. 216).

Яєчники - парні статеві органи мигдалеподібної форми. Вони утворені із численних фолікулів та секреторних клітин, що виділяють статеві гормони (зокрема, естрадіол і прогестерон). Кожен фолікул містить незрілу яйцеклітину

До кожного яєчника підходить маткова труба - парний м’язовий орган завдовжки до 12 см. За його допомогою кожен яєчник зв’язаний з маткою. Частина маткової труби має розширення (лійку) з отвором, оточеним

миготливими війками. Завдяки рухам цих війок яйцеклітина потрапляє до маткової труби, де, зазвичай, відбувається запліднення.

Матка - товстостінний грушоподібний порожнистий м’язовий орган, який виконує менструальну, секреторну функції, а під час вагітності в ній розвивається зародок і плід. У матці розрізняють опуклішу верхню частину, або тіло матки, до якого підходять маткові труби, та вужчу циліндричну нижню частину матки - шийку. Це вузький канал, який під час пологів розширюється, щоб ним могла пройти дитина. Матка переходить у піхву -м’язову трубку, через яку сперматозоїди потрапляють у жіночий організм.

До репродуктивної системи жінок належать також молочні залози - парні органи, у яких утворюється молоко в період вигодовування немовлят.

До чого призводить недотримання особистої гігієни в дівчат і юнаків? У разі недотримання гігієнічних норм у дівчат (жінок) виникають запальні процеси статевих органів. Якщо таке запалення виникає, потрібно негайно звернутися до лікаря. За вчасно розпочатого лікування хвороба зазвичай зникає безслідно. Якщо зволікати з лікуванням, хвороба набуває хронічної форми, яку вилікувати набагато важче. Невилікувані хвороби статевих органів впливають на можливість завагітніти (безпліддя); на перебіг вагітності, пологів.

У юнаків у разі недотримання особистої гігієни в результаті проникнення хвороботворних мікроорганізмів до статевих органів, а також унаслідок сидячого, малорухливого способу життя, вживання алкоголю, гострої їжі може виникнути запалення передміхурової залози - простатит.

Поширеною причиною виникнення захворювання статевих органів є інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

Що таке ІПСШ? Нині налічують понад 20 хвороб, які спричинюють ІПСШ. На них хворіють як чоловіки, так і жінки. На відміну від деяких інших інфекційних захворювань, проти ІПСШ імунітет не виробляється, і за повторного зараження хвороба розвивається знову. Ці хвороби ніколи самостійно не виліковуються. Без медичної допомоги людина хворітиме на них усе життя. Збудниками ІПСШ є віруси, бактерії, гриби та найпростіші, які потрапляють в організм людини під час статевого контакту. У жінок вони ушкоджують слизову оболонку матки, маткові труби та яєчники, у чоловіків - яєчка та придатки яєчок. Деякі ІПСШ, такі як хламі-діоз і генітальний герпес, передаються також через предмети особистої гігієни - білизну, рушник тощо. Найпоширенішими серед ІПСШ є сифіліс, гонорея та трихоманоз (див. таблицю 13).

Таблиця 13

Захворювання, що передаються статевим шляхом

Захворю

вання

Збудник

Симптоми

Наслідки

Сифіліс

Бліда

спірохета

Поява безболісних виразок на зовнішніх статевих органах, збільшення пахових лімфовузлів

Ураження всіх органів, руйнування носових перегородок, спотворення обличчя, параліч ніг, тяжкі страждання, смерть

Продовження таблиці 13

Захворю

вання

Збудник

Симптоми

Наслідки

   

Гнійні виділення, підвищен

Руйнування статевих залоз,

Гонорея

Гонокок

ня температури, біль при сечовипусканні

безпліддя

Трихомоноз

Трихомонада

Гнійні виділення, запалення слизових оболонок статевих органів

Руйнування статевих залоз, безпліддя

Завдання. Користуючись таблицею 13, назвіть хвороби, що передаються статевим шляхом, збудників, що їх спричиняють, симптоми та наслідки.

Згадані хвороби можуть передаватися не лише статевим шляхом, а й побутовим - через предмети спільного користування. Важливими є профілактичні заходи щодо уникнення хвороб ІПСШ: санітарно-просвітницька робота, рання діагностика, моральна та юридична відповідальність людини щодо сім’ї та оточення.

fКлючові терміни і поняття: яєчка, сім’яні міхурці, передміхурова залоза (простата), яєчники, маткові труби, матка, ІПСШ.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

Людина розмножується статевим способом. Функцію розмноження забезпечує репродуктивна система, яку утворюють статеві органи. До репродуктивної системи людини належать чоловічі та жіночі статеві органи.

• Недотримання особистої гігієни зовнішніх статевих органів та випадкові статеві контакти є основними причинами, що призводять до захворювань жіночих і чоловічих статевих органів. Це може спричинити запальні процеси у статевих органах, а випадкові статеві стосунки можуть призвести до ІПСШ. Дотримання правил гігієни статевих органів має важливе значення для збереження їхньої повноцінної фізіологічної функції.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Як будова чоловічих статевих органів пов’язана з їхніми функціями? 2. Як будова жіночих статевих органів пов’язана з їхніми функціями?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть продукти чоловічих статевих залоз: а) сперматозоїди; б) яйцеклітини; в) гормон тестостерон; г) гормон прогестерон.

2. Укажіть продукти жіночих статевих залоз: а) сперматозоїди; б) яйцеклітини; в) гормон тестостерон; г) гормон прогестерон.

3. Позначте орган, у якому розвивається зародок і плід: а) яєчники; б) маткові труби; в) піхва; г) матка.

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ (ОКРЕМО ДІВЧАТА ТА ХЛОПЦІ). І група. Значення дотримання особистої гігієни у юнаків. II група. Значення дотримання особистої гігієни у дівчат.

ПОМІРКУЙТЕ. Чому дотримання особистої гігієни має важливе значення для збереження репродуктивності статевих органів?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Оформіть плакат на тему «Як уберегтися від СНІД».

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 13:31, Переглядів: 3811