Народна Освіта » Біологія » § 55. Ендокринні залози організму людини. Профілактика захворювань ендокринної системи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 55. Ендокринні залози організму людини. Профілактика захворювань ендокринної системи

Пригадайте значення підшлункової залози в процесах травлення. Які залози називають залозами змішаної та внутрішньої секреції? Що таке глікоген?

Що таке епіфіз? У головному мозку розташована ще одна крихітна ендокринна залоза - епіфіз (шишкоподібне тіло) (мал. 198). Вона синтезує гормон мелатонін, секреція якого залежить від подразнення фоторецепторів сітківки ока світлом. Мелатонін впливає на пігменти клітин шкіри (шкіра при цьому світлішає). Учені припускають, що епіфіз виконує роль внутрішнього годинника, що узгоджує зміни стану організму із циклічними змінами світлої і темної частини доби.

Які функції щитоподібної та прищитопо-дібпих залоз? Щитоподібна залоза - найбільша ендокринна залоза нашого організму (мал. 199). Вона складається з лівої та правої потовщених часток, які сполучаються вузьким перешийком. Своєю увігнутою частиною

вона прилягає до трахеї і гортані (до її щитоподібного хряща, звідки й походить її назва). Гормони, які секретує щитоподібна залоза - трийодтиронін, тироксин, тиреокальцитонін, прискорюють обмін речовин, поглинання кисню в тканинах, обмін Кальцію і Фосфору, регулюють розвиток тканин (насамперед кісткової) і функціонування нервової системи. Так, тиреокальцитонін регулює вміст Кальцію в крові і сприяє його збереженню в кістках.

Вроджене недорозвинення щитоподібної залози спричиняє захворювання мікседему, а у ранньому дитинстві - кретинізм. Мікседема супроводжується набряком шкіри і підшкірної клітковини, випаданням волосся, кволістю, сонливістю, а кретинізм -значним відставанням у фізичному та розумовому розвитку.

У разі гіперфункції щитоподібної залози спостерігають збільшення її розмірів, витрішкуватість очей, прискорення процесів обміну речовин, посилення теплоутворення, підвищення частоти серцевих скорочень, тремтіння пальців рук, підвищення психічної збудливості, схуднення (базедова хвороба) (мал. 200, 1).

До складу гормонів щитоподібної залози (тироксину, трийодтироніну) входить Йод. За нестачі Йоду у воді та їжі кількість цих гормонів у крові знижується. Для підтримання потрібної кількості цих гормонів посилюється секреція їх, що зумовлює збільшення розмірів щитоподібної залози, маса якої іноді сягає кількох кілограмів. Цю хворобу називають ендемічним зобом (мал. 200, 2).

Здоров’я людини. Щоб запобігти виникненню ендемічного зобу, вживають профілактичних заходів, основним з яких є йодування кухонної солі. Йод входить до складу окремих продуктів харчування, як-от: бура водорість ламінарія (морська капуста), морська риба, волоські горіхи, хурма тощо.

Паращитоподібні (прищитоподібні) залози - це чотири невеликі тільця, розташовані на задній поверхні бічних часток щитоподібної залози. Вони утворюють паратгормон (паратиреоїдний гормон), який регулює обмін Фосфору і Кальцію в організмі людини. Видалення цих залоз призводить до смерті від потужних судом. У разі гіперфункції паращитоподіб-них залоз розвивається хвороба, яка характеризується болем у м’язах, кістках і суглобах, розм’якшенням кісток, різкою деформацією скелета. Мінеральні компоненти вимиваються з кісткової тканини і відкладаються у м’язах та внутрішніх органах.

Що собою становить тимус? Вилочкова залоза, або тимус, розташована за грудиною, тому її ще називають за грудинною (мал. 201).

Вона має дві частки, з’єднані сполучною тканиною. Найбільшу масу тимус має від раннього дитячого віку та до періоду статевого дозрівання. У віці, старшому за 16 років, маса залози

поступово зменшується, її тканини перероджуються. Гормон тимуса - тимо-зин - впливає на ріст організму до статевої зрілості і відкладання в кістках солей Кальцію. Крім того, тимус бере участь у забезпеченні імунітету.

Які функції надниркових залоз? Надниркові залози - парні залози, кожна з яких прилягає своєю основою до верхнього полюса нирки (мал. 202). Вони складаються з коркової речовини світлішого кольору і мозкової речовини темнішого, буруватого кольору. Гормони кори надниркових залоз регулюють обмін вуглеводів, беруть участь у стресовій реакції, регулюють обмін мінеральних солей і води, діяльність статевої системи людини.

Головними гормонами мозкової речовини є адреналін і норадреналін. Пригадайте: адреналін прискорює ритм і підвищує силу серцевих скорочень, звужує артерії, підвищує кров’яний тиск, розслаблює мускулатуру бронхів, розширює зіницю, стимулює секрецію слинних і слізних залоз, значно підвищує рівень обміну речовин. Попередником адреналіну є норадреналін. Його дія на наш організм загалом подібна до дії адреналіну -він стимулюює роботу різних органів.

Недостатність коркової речовини надниркових залоз у людини відома під назвою аддисонова. або бронзова, хвороба. За гіперфункції коркової речовини надниркових залоз виникає хвороба, яка супроводжується порушенням обміну речовин: ожирінням, дистрофічними змінами в м’язах, кістках і суглобах, підвищенням артеріального тиску.

Які є залози змішаної секреції? До залоз змішаної секреції належать підшлункова залоза і статеві залози.

Підшлункова залоза розташована під шлунком, звідси й походить її назва (мал. 203). Ми вже згадували, що вона виробляє як травний сік, так і гормони (ендокринна функція). Гормони виробляють особливі клітини, розташовані в підшлунковій залозі у вигляді острівців. Гормон інсулін регулює білковий, жировий і, найголовніше, вуглеводний обмін в організмі, стимулюючи споживання клітинами глюкози з крові та синтез глікогену в печінці і м’язах. Нестача інсуліну призводить до цукрового діабету, який характеризується передусім появою цукру в сечі. Цукор не засвоюється орга-

нізмом, у великій кількості циркулює в крові і виводиться із сечею. Настає тяжке схуднення, отруєння продуктами неповного розпаду вуглеводів і діабетична кома. Інший гормон підшлункової залози - глюкагон - діє протилежно інсуліну. Він стимулює розщеплення глікогену і збільшення концентрації глюкози в крові.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Якщо в крові людини зростає рівень глюкози, то виділення інсуліну збільшується, а глюкагону - зменшується. І навпаки, коли в крові знижується рівень глюкози, тоді різко знижується виділення інсуліну, а збільшується виділення глюкагону. Отже, інсулін і глюкагон спільно підтримують сталість умісту глюкози в крові, що є однією з умов підтримання гомеостазу.

Здоров’я людини. Цукровий діабет - небезпечне захворювання, яке розвивається поступово. Первинними ознаками цукрового діабету є: сухість слизових оболонок (ротова та носова порожнини тощо), постійне бажання їсти або навпаки його відсутність; постійна спрага, надмірне сечовиділення, особливо вночі. Щоб захистити себе від розвитку цього захворювання, потрібно уникати стресових ситуацій, раціонально харчуватися, зменшувати вживання вуглеводів, займатися посильним фізичним навантаженням (фізична праця, спорт), вести рухливий спосіб життя тощо.

У статевих залозах, чоловічих і жіночих, крім розвитку статевих клітин, виробляються гормони, що впливають як на розвиток і функцію самого статевого апарату, так і на розвиток вторинних статевих ознак (визначають зовнішній вигляд особин чоловічої чи жіночої статі).

У чоловічих статевих залозах - яєчках - секретуються чоловічі статеві гормони - андрогени. Найактивнішим серед них є тестостерон, який стимулює ріст, розвиток і функцію нормального чоловічого організму. У жіночих статевих залозах - яєчниках - синтезуються і виділяються в кров жіночі статеві гормони - естрогени. Вони стимулюють розвиток жіночих статевих органів, вторинних статевих ознак, регулюють жіночий статевий цикл. Прогестерон забезпечує підготовку внутрішньої слизової стінки матки до приживлення заплідненої яйцеклітини, стимулює розвиток молочних залоз.

Здоров’я людини. Серед різноманітних медичних препаратів відомі й гормональні. Пам’ятайте, що гормони - це біологічно активні речовини, які регулюють процеси обміну речовин в організмі. Самовільне вживання гормональних препаратів може порушити обмін речовин та нашкодити здоров’ю. Якщо за якихось причин виникає потреба у введенні їх, це обов'язково треба робити під контролем лікаря-ендокринолога1.

Крім згаданих ендокринних залоз, в організмі людини (особливо в шлунково-кишковому тракті) є сотні ендокринних клітин, які продукують і виділяють у кров гормони. Таким чином, ендокринна система посідає важливе місце в процесах загальної нейрогуморальної регуляції функцій організму людини.

Ключові терміни і поняття: щитоподібна залоза, паращитоподібні залози, тимус, надниркові залози, підшлункова залоза, статеві залози.

1 Ендокринологія — наука про будову та функції ендокринних залоз, гормони, вони виробляють, їхню дію на організм, а також про захворювання, пов’язані з порушенням функції цих залоз. Фахівці-ендокринологи діагностують та лікують захворювання, пов’язані з ендокринною системою.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Основні з ендокринних залоз - це гіпофіз, щитоподібна, паращитоподібні, тимус (вилочкова), надниркові, підшлункова і статеві. Провідна роль серед них належить гіпофізу. Його гормони регулюють розвиток і роботу інших ендокринних залоз. Залози змішаної секреції виконують подвійну функцію - виділяють свої секрети у порожнину тіла, а гормони - безпосередньо в кров. До таких залоз належить підшлункова та статеві залози. Порушення функціональної активності ендокринної системи спричиняє низку важких захворювань.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Яке значення для функціонування організму має щитоподібна залоза? 2. Які профілактичні заходи потрібно виконувати, щоб уникнути захворювань щитоподібної залози? 3. Яке значення надниркових залоз? 4. Яка роль підшлункової залози в регуляції обміну речовин? 5. Які функції статевих залоз? Які гормони вони виробляють? 6. У чому полягає функціональна особливість підшлункової залози? 7. У чому полягає внутрішньосекреторна функція статевих залоз? Яке це має значення для розвитку організму?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть захворювання щитоподібної залози, яке виникає за нестачі в крові тироксину в ранньому дитячому віці: а) мікседема; б) кретинізм; в) Базедова хвороба; г) ендемічний зоб.

2. Назвіть гормон, завдяки якому наш організм краще адаптується до стресових ситуацій: а) соматотропін; б) вазопресин; в) адреналін; г) окситоцин.

3. Виберіть гормон, який впливає протилежно гормону інсуліну: а) тироксин; б) глюкагон; в) тестостерон; г) вазопресин.

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Розкрийте функції залоз внутрішньої секреції, їхній вплив на процеси життєдіяльності організму.

ПОМІРКУЙТЕ. 1. Поясніть вплив статевий гормонів на розвиток організму в підлітковий період. 2. Яким чином можна запобігти захворюванням залоз внутрішньої секреції?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Підготуйте презентацію: «Профілактика йододефіциту в організмі людини». Складіть пам’ятку «Наслідки безконтрольного вживання гормонів».

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 13:24, Переглядів: 3487