Народна Освіта » Біологія » § 29. Типи кісток скелета людини та особливості їхнього сполучення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 29. Типи кісток скелета людини та особливості їхнього сполучення

Пригадайте особливості будови кісткової тканини.

На які групи поділяють кістки скелета людини залежно від їхньої форми та функцій? Скелет людини складається більш як з 200 різних кісток. За формою, розміром та функціями їх ділять на трубчасті (довгі і короткі), губчасті та змішані.

Трубчасті довгі кістки складають основу кінцівок і виконують функцію важелів, які приводяться в рух м’язами. У них розрізняють видовжену середню частину' - тіло - та два розширені кінці - головки (мал. 117).

Головки довгих кісток (стегнової, плечової тощо) вкриті компактною речовиною, під якою розташована губчаста (мал. 117). Трубчаста будова довгих кісток забезпечує їхню міцність і легкість. Усередині трубчасті кістки містять порожнину, заповнену жовтим кістковим мозком - багатою на жир пухкою сполучною тканиною. За певних умов цей жир використовується для енергетичних потреб.

Між головками та тілом довгих кісток є хрящові пластинки. їхні клітини здатні до поділу, завдяки чому кістки ростуть у довжину. Згодом у клітинах хрящових пластинок відкладаються мінеральні солі й вони втрачають здатність до поділу. Так кісткова тканина заміщує хрящову.

Під впливом навантажень кісткова тканина здатна перебудовуватися. Що більше та триваліше навантаження на кістки, то активніше оновлюється в них кісткова тканина і вона міцнішає.

Здоров’я людини. Фізичні навантаження, зокрема регулярні заняття спортом, необхідні для правильного формування скелета і його зміцнення.

Ззовні кістка, за винятком суглобових поверхонь, укрита оболонкою -окістям. Це тонкий, але дуже щільний шар волокнистої сполучної тканини, який зрісся з кістковою тканиною. Окістя містить багато

кровоносних і лімфатичних судин, нервових закінчень. Клітини внутрішнього шару окістя здатні ділитися й утворювати нові клітини кісткової тканини. Завдяки цьому кістка потовщується. Клітини окістя в разі переломів кісток починають активно ділитися і забезпечують їхнє зростання.

Отже, окістя забезпечує живлення кісток, їхнє потовщення, а також зростання після переломів. Суглобові поверхні кісток, вільні від окістя, вкриває суглобовий хрящ.

Трубчасті короткі кістки розміщуються в тих частинах скелета, де вони повинні одночасно зберігати високу рухливість і витримувати велике навантаження. Це, наприклад, кістки зап’ястка та передплесна, які входять до складу' скелета верхніх і нижніх кінцівок (мал. 118). Вони зазвичай кубічної форми.

Губчасті кістки мають сплощену форму і зовні нагадують пластинки різних розмірів і форм. До цієї групи належать: лопатка (мал. 118, 3), грудина, тазові кістки, багато кісток черепа. Ці кістки, обмежуючи певні порожнини, утворюють надійний захист для органів, які в них містяться, і водночас мають великі поверхні для прикріплення м’язів.

Змішані кістки складаються із частин, які мають різну форму та будову. До них належать хребці (мал. 118, 4), верхньощелепні кістки та ін. Вони мають ознаки трубчастих і губчастих кісток.

Як ростуть кістки? У новонародженої дитини скелет складається переважно з хрящів. Окостеніння хрящів відбувається упродовж усього періоду розвитку організму і завершується у віці 20-24 років. Ви пам’ятаєте, що в довжину кістки ростуть за рахунок поділу клітин хрящової тканини, розташованої між тілом і головками. У товщину кістки ростуть завдяки розмноженню клітин внутрішнього шару окістя. У період розвитку організму ріст кісток регулюється гормоном росту. Кісткова тканина оновлюється впродовж життя людини.

Як кістки з’єднані між собою? Виділяють два основних типи з’єднання кісток: переривчасте та безперервне. За переривчастого з'єднання між кістками є порожнина у вигляді щілини. Таке з’єднання дає змогу кісткам переміщуватись одна відносно одної. За безперервного з'єднання щілини між кістками немає, тому такі кістки не можуть рухатись одна відносно одної. Безперервно з’єднані кістки відіграють захисну або опорну роль.

Безперервне сполучення має кілька різновидів. Наприклад, більшість кісток черепа з’єднана звивистими швами так, що западина однієї кістки за формою та розмірами відповідає виступу іншої (як ключ і замок). Часто кістки зрощені між собою (кістки таза, крижові хребці та ін.).

Переривчасте з’єднання кісток забезпечує суглоб (мал. 119). За будовою розрізняють прості й складні суглоби. Прості суглоби з’єднують дві кістки, складні - три і більше. Основні складові суглоба - це суглобові поверхні з’єднуваних кісток; суглобова сумка, що охоплює суглобові кінці кісток, та заповнена рідиною суглобова порожнина. Суглоб зміцнюють зв’язки, розміщені зовні або всередині суглобової сумки.

Суглобові поверхні кісток вкриті гладеньким суглобовим хрящем, який зменшує тертя кісток між собою під час руху. Суглобова поверхня однієї з кісток, яка входить до складу суглоба, опукла — це головка суглоба. В іншої кістки суглобова поверхня увігнута і має назву суглобової западини. Така будова суглобових поверхонь забезпечує щільне прилягання кісток одна до одної. Цьому також сприяє те, що суглобова порожнина герметично ізольована і тиск у ній менший за атмосферний. Тому внаслідок дії атмосферного тиску суглобова головка однієї кістки притискається до западини іншої.

Суглобова порожнина оточена сполучнотканинною суглобовою сумкою, яка охоплює суглобові поверхні кісток. Зовнішній шар сумки переходить в окістя, а внутрішній - містить секреторні клітини, які виділяють рідину у порожнину суглоба. Рідина відіграє роль мастила, а також містить поживні речовини для клітин суглобового хряща.

Ключові терміни і поняття: трубчасті, губчасті та змішані кістки, окістя, суглоб.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Кістки бувають трубчасті (довгі та короткі), губчасті та змішані. Довгі трубчасті кістки складаються з голівок і тіла, усередині якого є порожнина, заповнена жовтим кістковим мозком; губчасті та змішані кістки такої порожнини не мають.

® Кістки вкриті сполучнотканинною оболонкою - окістям. У довжину трубчасті кістки ростуть за рахунок хрящових прошарків, розташованих між тілом кістки та її головками, а в товщину - за рахунок окістя.

О Кістки можуть бути сполучені за допомогою хрящів, швів чи зрощені безперервно, а тому не здатні до переміщення одна відносно одної або ж ці рухи значно обмежені. Натомість суглоби забезпечують ті чи інші рухи з’єднаних кісток у певних площинах.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Які типи кісток ви знаєте? 2. Як з'єднані між собою кістки у скелеті людини? 3. Які види безперервного з’єднання кісток вам відомі? 4. Яка будова суглобів? Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть структури, які беруть участь у процесі потовщення кісток людини: а) окістя; б) компактна речовина; в) губчаста речовина; г) жовтий кістковий мозок.

2. Укажіть, за рахунок чого відбувається ріст трубчастих кісток у довжину: а) окістя; б) охрястя; в) губчастої речовини; г) прошарків хрящової тканини між тілом та головками кістки.

3. Укажіть тип кісток, до якого належать плечові та стегнові кістки: а) трубчасті довгі; б) трубчасті короткі; в) губчасті; г) змішані.

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Обґрунтуйте взаємозв'язок внутрішньої та зовнішньої будови кісток з їхніми функціями.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 12:30, Переглядів: 14664