Народна Освіта » Біологія » § 25. Захворювання органів сечовидільної системи та їх профілактика

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Захворювання органів сечовидільної системи та їх профілактика

Пригадайте, що таке інфекція. Яка будова та функції органів сечовидільної системи? Що таке анемія? Які її симптоми?

Ви вже знаєте, що для нормального функціонування організму з нього мусять постійно виводитися кінцеві продукти обміну речовин, чужорідні речовини, а також сполуки, які є в надлишку. Тому порушення діяльності будь-якого з органів сечовидільної системи в результаті захворювання призводить до істотних змін у діяльності всього організму людини. Це виявляється певними ознаками та симптомами.

Які найголовніші ознаки та симптоми порушення діяльності органів сечовидільної системи? Центральним органом сечовидільної системи є нирки, тому ураження їх є найнебезпечнішим для організму. Ознаки порушення діяльності нирок: поява набряків, тупий, ниючий біль у попереку (іноді раптовий і сильний) або в нижній частині живота, раптова «безпричинна» зміна кількості (чи дуже мало, чи дуже багато, ніж зазвичай) та кольору сечі, підвищений артеріальний тиск, головний біль, анемія і загальна слабкість. Поява будь-якого із цих симптомів є підставою для невідкладного звернення до лікаря. Визначальним у діагностуванні захворювань сечовидільної системи є лабораторний аналіз сечі. Основними доказами захворювань сечовидільної системи є поява в сечі еритроцитів, білків і підвищена кількість лейкоцитів.

Нирки, сечоводи, сечовий міхур, сечівник можуть уражатися хвороботворними мікроорганізмами, які потрапляють у ці органи через кров з різних осередків інфекції в організмі, наприклад під час ангіни, захворювання зубів тощо. Якщо людина не дотримується правил особистої гігієни, хвороботворні мікроорганізми проникають через сечівник у сечовий міхур і звідти поширюються на інші органи сечовидільної системи, спричинюючи їхнє запалення.

Запальним інфекціям і поширенню мікроорганізмів сприяють загальне переохолодження організму, застуда.

Здоров’я людини. Для запобігання важким захворюванням органів сечовидільної

системи їх слід захищати від переохолодження. Тому потрібно стежити за тим, щоб

одяг відповідав погодним умовам.

Які бувають захворювання органів сечовидільної системи? До найнебез-печніших хвороб сечовидільної системи належить запалення ниркових тілець - гломерулонефрит. Найчастіше гломерулонефрит розвивається як наслідок особливих порушень у діяльності імунної системи після захворю

вань на ангіну, дифтерію або скарлатину та деякі інші інфекційні хвороби. У разі гломерулонефриту вражається клубочок капілярів нефронів, а із часом велика кількість нефронів руйнується повністю. При цьому захворюванні стінки капілярів клубочків стають проникними для білкових молекул і починають пропускати клітини крові. Оскільки білки плазми крові переходять у сечу, то в самій плазмі знижується осмотичний тиск, і вода переходить з крові до тканин. Наслідком цього є утворення набряків.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Гломерулонефрит потребує обов’язкового і якнайшвидшого лікування після появи найперших проявів. За відсутності лікування може настати смерть або захворювання перейде в хронічну форму, яка також є смертельно небезпечною.

Пієлонефрит - запальний процес з переважним ураженням канальцевої системи нирки (зокрема, ниркової миски). Захворювання супроводжується частим та болісним сечовипусканням, підвищенням температури тіла, болем у поперековій ділянці, сонливістю, загальним нездужанням.

Цистит - запалення слизової оболонки сечового міхура, уретрит -запалення слизової оболонки сечівника. Ці захворювання спричинюють різні мікроорганізми, які потрапляють у сечівник і сечовий міхур за недотримання правил особистої гігієни або за переохолодження. Запальні процеси в цих органах супроводжуються частими позивами на сечовипускання, болісними відчуттями під час нього, підвищенням температури тощо. Цистит та уретрит небезпечні різними ускладненнями, тому в разі появи болю або будь-яких порушень сечовипускання слід обов’язково звернутися до лікаря.

Здоров’я людини. За повного порушення сечовидільної функції нирок у лікарській практиці застосовують апарат «штучна нирка». За допомогою цього апарата з крові хворого видаляють кінцеві продукти обміну. Зрозуміло, таку процедуру через кілька днів треба проводити знову.

Однією з поширених хвороб сечовидільної системи є сечокам’яна хвороба. Вона проявляється появою так званих камінців у нирках і сечовивідних шляхах (мал. 104). Ці «камінці» утворюються з компонентів сечі - солей сечової кислоти, кальцій ортофосфату тощо. «Камінці» ускладнюють виділення сечі, уражають слизову оболонку, що спричиняє сильний біль. Інколи під час важкої фізичної праці чи активних занять спортом «камінці» можуть зрушуватися зі звичного місця і потрапляти в сечовід. Це спричиняє ниркову коліку - сильний біль у ділянці живота та в попереку. Може значно підвищуватися температура. У разі настання ниркової коліки слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Як запобігти захворюванням органів сечовидільної системи? Щоб уникнути захворювань сечовидільної системи, треба своєчасно лікувати різні інфекційні хвороби й запальні процеси, вести правильний спосіб життя.

Оскільки нирки є основним місцем виведення з організму шкідливих і отруйних речовин, слід бути дуже обережними при поводженні з отруйними речовинами. У разі потрапляння всередину організму деякі отрути здатні руйнувати нирки або порушувати їхню діяльність. Особливо уважним слід бути вживаючи ліки, бо деякі з них здатні побічно впливати на функції нирок.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Уживати ліки можна тільки за призначенням лікаря, суворо дотримуючись його приписів.

ЦІКАВО ЗНАТИ! Для профілактики і лікування хвороб нирок з давніх-давен використовують різноманітні рослини (мал. 105): кавун, кріп (насіння), хвощ польовий, липовий цвіт тощо. Наприклад, споживання 2-2,5 кг кавуна протягом доби сприяє розчиненню солей і запобігає утворенню в нирках «камінців» і піску. Чай з лимоном, або з хвоща польового, чи липового цвіту посилює і прискорює скорочення ниркової миски і сечоводів, завдяки цьому солі та «камінці» проштовхуються до сечового міхура. Настій насіння кропу заспокоює ниркову коліку, розчиняє камені. Для профілактики та лікування сечокам’яної хвороби вживають також настої та відвари селери, кмину, мучниці звичайної, звіробою звичайного, споришу звичайного.

Здоров’я людини. Для підвищення опору органів видільної системи до збудників захворювань чи несприятливих чинників довкілля слід загартовувати організм, правильно харчуватися, суворо дотримуватися правил особистої гігієни, бути обережним з різними отрутами, вживати ліки лише за призначенням лікаря. Особливу небезпеку для органів сечовидільної системи становить вживання спиртних напоїв та наркотиків, оскільки вони призводять до поступового необоротного ураження клітин нирок.

Г Ключові терміни і поняття: нефрит, пієлонефрит, гломерулонефрит, сечокам’яна хвороба, уретрит, цистит.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Основними ознаками захворювань органів сечовидільної системи є: набряки, зміна кількості та кольору сечі, біль при сечовипусканні. Порушення функціонування сечовидільної системи пов’язані як з розладами сечоутворення, так і з виведенням сечі з організму. Смертельно небезпечним є запалення нефронів та їх руйнування. Порушення обміну речовин може спричинити утворення «ка

мінців» у нирках і сечовивідних шляхах. Запальні процеси в органах видільної системи спричиняють хвороботворні мікроорганізми. Треба уникати потрапляння до організму алкоголю, наркотиків і токсичних речовин.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Які є порушення діяльності нирок? 2. Якими шляхами можуть потрапити в органи видільної системи хвороботворні мікроорганізми? 3. Чим спричинюється утворення «камінців» у нирках та сечовивідних шляхах? 4. За яких умов порушується нормальний склад сечі людини? 5. Які основні заходи профілактики захворювань органів видільної системи?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть орган сечовидільної системи, ураження якого спричинює цистит: а) нирки; б) сечоводи; в) сечівник; г) сечовий міхур.

2. Укажіть захворювання нирок, під час якого уражена ниркова миска: а) нефрит; б) гломерулонефрит; в) пієлонефрит; г) цистит.

Виберіть три правильні відповіді

Виберіть ознаки, характерні для сечокам’яної хвороби.

А Орган, у якому утворюються «камінці»

Б Ознака хвороби

В Основна причина виникнення

1 сечівник

1 печія

1 зловживання солоними стравами

2 сечовий міхур

2 сильний біль

2 зловживання солодощами

3 нирка

3 анемія

3 зловживання соками

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Схарактеризуйте основні захворювання органів видільної системи. Відповідь оформіть у вигляді таблиці.

ПОМІРКУЙТЕ! 1. Ваш товариш (ваша подруга) понад норму вживає кухонну сіль. Його (її) постійно застерігають від цього. Чому? 2. Ваш товариш (ваша подруга) мало рухається, більшу частину вільного часу проводить біля комп'ютера або телевізора. Яке захворювання нирок може спричинити такий спосіб життя?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Складіть пам’ятку «Заходи запобігання захворюванням органів сечовиділення».

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 12:27, Переглядів: 5289