Народна Освіта » Біологія » § 16. Хвороби органів дихання та їхня профілактика

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Хвороби органів дихання та їхня профілактика

Пригадайте з курсу основ здоров’я, які ви знаєте хвороботворні бактерії. Що таке туберкульоз (сухоти)? Які причини його виникнення, заходи щодо запобігання захворюванню. Що таке віруси? Яких істот називають мікроорганізмами?

Ураження повітроносних шляхів і легень призводить до порушення процесів дихання. Так, вдихання певних хімічних речовин з різким запахом, диму, пилу, дуже холодного чи занадто гарячого повітря може спричинити запалення слизової оболонки носоглотки, глотки, трахеї тощо. Вона набрякає, виділяється багато слизу. Однак найчастіше запалення слизових оболонок різних частин повітроносних шляхів і легень спричиняють інфекційні захворювання.

Які існують інфекційні захворювання органів дихання? Хвороботворні віруси та бактерії можуть вражати будь-яку частину дихальних шляхів. Запалення слизової оболонки носа називають нежить, або риніту глотки -фарингіту гортані - ларингіт у трахеї - трахеїт.

Бронхіт - запалення бронхів з переважним ураженням слизової оболонки. Характерні кашель (при гострому бронхіті довготривалий, страждальний), частіше з виділенням слизового чи слизогнійного харкотиння, задишка, біль у грудях, підвищення температури

Запалення плеври - плеврит - виникає унаслідок потрапляння збудників інфекції до плевральної порожнини. Будь-яке пошкодження плеври супроводжується втратою герметичності плевральної порожнини. Листки плеври - зовнішній та внутрішній - спадаються і навіть можуть зростатися між собою. Це значно ускладнює або навіть унеможливлює надходження повітря до легень.

Запалення легень має назву пневмонія. Це дуже небезпечне інфекційне захворювання. Причиною його виникнення найчастіше є переохолодження або ускладнення після бронхіту чи грипу.

Грип - гостре інфекційне захворювання, яке спричиняють віруси кількох різновидів. Після того як людина перехворіла на грип, у неї виробляється несприйнятність до цього різновиду вірусу грипу. Але інші різновиди, які ще не вражали цю людину, здатні спричиняти захворювання. Саме цим пояснюють повторні захворювання на грип.

ЦІКАВО ЗНАТИ! Про епідемії грипу людство знає ще із Середньовіччя. Під час епідемії 1918 р. відомої як «іспанський грип», або «іспанка», у світі за три місяці перехворіло приблизно 500 млн осіб, з яких померло 20 млн.

Джерелом поширення вірусів грипу є хвора людина. Основний шлях зараження - повітряно-краплинний. Хвора людина під час чхання або кашлю виділяє краплини рідини, у яких є вірусні частинки. Інша людина інфікується, вдихаючи найдрібніші краплини слини або слизу, що містять

частинки вірусу грипу. Через такий механізм передачі грип надзвичайно швидко може поширюватись у вигляді епідемій.

Збудник грипу вражає епітеліальні клітини верхніх дихальних шляхів. Частинки вірусу грипу можуть легко виділятися з порожнин носа та рота під час розмови, чхання, кашлю. Хворі на грип особливо небезпечні для оточуючих на ранніх етапах інфекції (перші одна-дві доби), коли ознаки захворювання ще чітко не проявилися. Інкубаційний період грипу короткий - зазвичай одна-дві доби, рідше - кілька годин.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Інкубаційний період - період від моменту зараження до перших проявів захворювання.

Після проникнення в клітини епітелію слизових оболонок верхніх дихальних шляхів вірус грипу спричиняє запалення слизової оболонки. У подальшому він проникає у кров і виділяє речовини, які отруюють організм. Грип завжди починається зі швидкого підвищення температури. Хворого лихоманить, з’являється головний біль, болісні відчуття в м’язах, суглобах, горлі.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Грип - захворювання, небезпечне своїми ускладненнями. Тому за перших ознак захворювання на грип слід негайно викликати лікаря, який призначить необхідний курс лікування. Коли спілкуєтеся з хворою на грип людиною, слід захищати дихальні шляхи за допомогою марлевих пов’язок. Бажано помістити хворого в окреме приміщення, виділити йому окремий посуд тощо.

Як профілактичні заходи у разі захворювань органів дихання слід вживати часник і цибулю, бо ці рослини виробляють речовини (фітонциди), які пригнічують діяльність мікроорганізмів.

Туберкульоз - поширене інфекційне соціально небезпечне захворювання. Українська назва туберкульозу - сухоти. Збудник туберкульозу - туберкульозна паличка (паличка Коха) - найчастіше уражає легені. Вона може перебувати у вдихуваному повітрі, краплинках харкотиння, на посуді, одязі, рушниках та інших предметах, якими користувався хворий на туберкульоз. Збудники туберкульозу можуть передаватися людині й через продукти харчування тваринного походження - молоко та м’ясо. Захворювання розвивається довго й поступово.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! З метою профілактики туберкульозу потрібно користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни, загартовувати організм, раціонально харчуватися, пити лише кип’ячене молоко, м’ясо споживати добре термічно обробленим. Також у поліклініках можна зробити флюорографію. Для запобігання зараженню туберкульозом дітям, а за необхідності і дорослим, вводять вакцину. Оскільки термін її дії обмежений, профілактичне щеплення слід періодично повторювати.

Туберкульозні палички швидко гинуть у сухих, добре освітлених сонячних місцях. Тому, щоб запобігти захворюванню, потрібно тримати в чистоті житлові будинки, вулиці міст, громадські приміщення. Велике значення для очищення повітря в населених пунктах мають зелені насадження.

Важким захворюванням людини є дифтерія. Її збудник - бактерія дифтерійна паличка. Заразитися дифтерією можна від хворої людини чи людини-носія.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Носієм називають організм, у якому перебуває збудник певного захворювання, але симптоми цього захворювання відсутні.

Спори бактерії з повітрям потрапляють у дихальні шляхи. Запалення спочатку розвивається в глотці, рідше - гортані, трахеї, порожнинах рота і носа. На слизових оболонках виникає щільна плівка, яка може перекрити просвіт трахеї і спричинити задуху. Для запобігання захворюванню на дифтерію роблять профілактичні щеплення. Якщо ж людина все-таки захворіла, застосовують протидифтерійну лікувальну сироватку.

Здоров’я людини. Щоб захистити організм під час епідемії грипу та інших інфекцій, слід дотримуватися відповідних правил поведінки: потрібно не тільки захищати верхні дихальні шляхи від хвороботворних мікроорганізмів, а й посилювати імунітет раціональним вітамінізованим харчуванням, загартовуванням, фізичними вправами.

Які захворювання органів дихання спричинюють алергени? Алергенами називають усе те, що може спричинити в людини алергічні реакції, такі як набряки, посилений нежить, кропив’янка, чхання, кашель тощо.

До найпоширеніших алергічних захворювань належать алергічний риніт і бронхіальна астма. їх спричинюють алергени, серед яких можуть бути продукти харчування (цитрусові, яйця, шоколадні цукерки тощо), пил, шерсть тварин, пилок деяких рослин, хімічні речовини, різні косметичні засоби, медикаменти, мікроорганізми та продукти їхньої життєдіяльності тощо. Ознаками алергічного риніту є набряк слизової оболонки, сухість і свербіння в порожнині носа, що супроводжується чханням і сли-зовиділенням. Головними способами лікування є усунення контакту з алергеном, заспокійливі засоби.

Бронхіальна астма проявляється у вигляді нападів задухи, що періодично повторюються. Причиною є різке звуження бронхів або набрякання їхньої слизової оболонки внаслідок алергічної реакції. У разі прояву симптомів астми слід звернутися до лікаря-алерголога, щоб з’ясувати причину цього захворювання. Лікують астму в спеціальних санаторіях, побудованих в екологічно чистих зонах.

Як тютюнокуріння впливає на органи дихання людини? У тютюновому димі, крім нікотину, міститься понад 200 шкідливих для організму речовин (синильна кислота, сажа, чадний газ тощо). Під час куріння вони проникають у дихальні шляхи та легені, зі слиною потрапляють у шлунково-кишковий тракт.

Тютюновий дим, подразнюючи слизові оболонки дихальних шляхів, спричиняє їхнє запалення. Слизові оболонки втрачають здатність знешкоджувати хвороботворні мікроорганізми та шкідливі речовини. Частинки тютюнового диму та продукти згорання тютюну (зокрема, дьоготь) осідають на стінках бронхів та альвеол. Втрачається їхня еластичність і здатність до самоочищення. Такі легеневі пухирці злипаються і не беруть участі в газообміні. Результатом цього є зменшення постачання організму кисню, що призводить до зниження працездатності, погіршення загального самопочуття.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ «золоте» правило медицини - хворобі легше запобігти, ніж її лікувати.

У чому полягає профілактика захворювань органів дихальної системи? Для запобігання ураженням і захворюванням дихальної системи слід правильно організовувати умови праці та побуту, дотримуватися правильного режиму праці, харчування, відпочинку. Дихання потрібно розвивати фізичними вправами, спортом. Повітря у житлових і робочих приміщеннях має бути чистим, без різких перепадів температури. Для зменшення ризику захворювання на інфекційні хвороби треба своєчасно і регулярно проходити медичне обстеження, проводити профілактичне щеплення, а в разі захворювання - застосовувати лікувальні сироватки. Контактуючи із хворим, під час епідемій необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних правил: користуватися марлевою пов’язкою, яка затримує краплі зі збудниками захворювань.

Для очищення повітря від збудників захворювань органів дихальної системи велике значення мають зелені насадження.

Ключові терміни і поняття: грип, ангіна, туберкульоз, бронхіальна астма, пневмонія, дифтерія.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Захворювання органів дихання можуть спричинюватися вірусами, бактеріями та алергенами. Дотримання правил особистої гігієни, проведення вакцинації в період епідемій, регулярне проходження диспансерного обстеження, загартовування організму, уникнення фізичних і розумових перенапружень у період епідемій, калорійне харчування запобігатимуть захворюванням.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Які існують захворювання дихальної системи? 2. Які ви знаєте інфекційні захворювання органів дихання? 3. Які шляхи поширення інфекційних захворювань дихальних шляхів? 4. Чому тютюнокуріння спричинює захворювання органів дихання? 5. Що таке флюорографія? 6. Яких профілактичних заходів слід вживати, щоб уникнути захворювання органів дихання?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть збудника грипу: а) бактерії; б) гриби; в) віруси; г) одноклітинні тварини.

2. Укажіть органи людини, які уражаються під час туберкульозу: а) носова порожнина; б) бронхи; в) трахея; г) легені.

Утворіть логічні пари

Установіть відповідність між захворюваннями та враженими органами.

А ангіна 1 запалення слизової оболонки бронхів

Б пневмонія 2 запалення слизової оболонки трахеї

В трахеїт 3 запалення легень

Г бронхіт 4 гостре запалення мигдаликів

5 запалення слизової оболонки носової порожнини

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Охарактеризуйте причини виникнення, симптоми, заходи профілактики та лікування найпоширеніших захворювань органів дихальної системи.

ПОМІРКУЙТЕ. 1. Спрогнозуйте наслідки куріння на органи дихання. 2. Чому найчастіше на туберкульоз хворіють люди, які живуть у несприятливих умовах і погано харчуються?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Обґрунтуйте профілактичні заходи, які можуть запобігти захворюванням органів дихання. Відповідь оформіть у вигляді пам’ятки.

САМОКОНТРОЛЬ ЗНАНЬ З ТЕМИ

І рівень

Виберіть одну правильну відповідь.

1. Укажіть речовину, що переносить кисень по організму: а) гемоглобін; б) трипсин; в) протромбін; г) пепсин.

2. Виберіть вид тканини, яка переважає у складі гортані: а) кісткова; б) хрящова; в) жирова; г) епітеліальна.

3. Укажіть положення діафрагми під час вдиху: а) опускається; б) не змінює свого положення; в) піднімається.

4. Кисень, що надходить в організм людини під час дихання, використовується для: а) транспорту поживних речовин через клітинні мембрани; б) захисту від хвороботворних мікроорганізмів; в) окиснення органічних сполук; г) виведення продуктів обміну.

5. Укажіть послідовний порядок розташування органів дихання людини починаючи від ніздрів: а) носоглотка, носова порожнина, трахея, гортань, бронхи, легені;

б) носова порожнина, носоглотка, гортань, трахея, бронхи, легені; в) носова порожнина, носоглотка, гортань, бронхи, трахея, легені.

6. Атмосферне повітря має такий склад газів (%): а) кисню - 14,2, вуглекислого газу - 5,2, азоту - 80,6; б) кисню - 20,9, вуглекислого газу - 0,03, азоту - 79,0; в) кисню - 16,3, вуглекислого газу - 4,0, азоту - 79,7.

7. Вдих забезпечується скороченням: а) діафрагми та внутрішніх міжреберних м’язів; б) діафрагми та зовнішніх міжреберних м'язів; в) як зовнішніх, так і внутрішніх міжреберних м'язів; г) внутрішніх міжреберних м’язів та м'язів черевного преса.

8. У стані спокою людина за хвилину здійснює дихальних рухів: а) 5-8; б) 10-12;

в) 16-20; г) 30^0.

9. Дихати треба через ніс тому, що: а) таким чином повітря легше проходить до легень; б) у носовій порожнині вдихуване повітря знезаражується; в) у носовій порожнині вдихуване повітря збагачується на кисень; г) у носовій порожнині вдихуване повітря збагачується на вуглекислий газ.

10. Голосові зв’язки розташовані в: а) ротоглотці; б) гортані; в) трахеї; г) бронхах.

11. Хрящ, який закриває під час ковтання їжі вхід до гортані, називають: а) кадик; б) надгортанник; в) щитоподібний; г) під’язиковий.

12. Відсутність хрящів у задній стінці трахеї забезпечує: а) вільне проходження частинок їжі по стравоходу; б) утворення звуків; в) проштовхування повітря до легень;

г) знезараження повітря, що надходить до легень.

13. Тиск у порожнині між листками плеври: а) дорівнює атмосферному; б) вище атмосферного; в) нижче атмосферного; г) тиску немає.

14. Газообмін у легенях відбувається через стінки: а) бронхіол; б) альвеолярних ходів; в) альвеол; г) плеври.

15. Кількість повітря, яку можна вдихнути після спокійного вдиху, називають: а) дихальний об’єм; б) резервний об’єм вдиху; в) залишковий об’єм; г) життєва ємність легень.

16. Кількість повітря, яку можна видихнути після спокійного видиху, це: а) резервний об'єм вдиху; б) резервний об’єм видиху; в) життєва ємність легень; г) дихальний об'єм.

17. Життєва ємність легень - це: а) дихальний об'єм та резервні об’єми вдиху та видиху; б) дихальний об’єм та об'єм мертвого простору; в) дихальний та залишковий об'єми; г) дихальний об'єм, об’єм мертвого простору та резервний об'єм вдиху.

18. Прилад, за допомогою якого визначають життєву ємність легень, називають: а) флюорограф; б) манометр; в) спірометр; г) стетоскоп.

II рівень

Виберіть три правильні відповіді

19. Схарактеризуйте будову та функції трахеї.

А Входить до складу

Б Функції

В До складу стінок входять

1 органів нижніх дихальних

1 проведення повітря

1 повні хрящові кільця

шляхів

2 газообмін

2 хрящові напівкільця

2 органів верхніх дихальних шляхів

3 легень

3 знезараження повітря

3 хрящові утвори у вигляді спіралі

20. Розташуйте процеси в порядку, який відповідає акту видиху: а) об’єм грудної порожнини зменшується; б) повітря з носової порожнини видихається; в) легені звужуються і повітря з них виштовхується; г) зовнішні міжреберні м’язи розслаблюються.

III рівень

21. Укажіть правильну послідовність розташування органів, з яких складаються верхні дихальні шляхи: а) носова порожнина; б) глотка; в) носоглотка.

22. Розв’яжіть задачу. Під час спокійного вдиху дорослої людини до легень надходить близько 500 мл повітря. У вдихуваному повітрі міститься 21 % кисню, а видихуваному - 16%. Полічіть, скільки кисню (мл) при цьому споживає організм людини. Виберіть правильну відповідь: а) 20 мл; б) 25 мл; в) ЗО мл; г) 35 мл.

23. Робота з діаграмою. На малюнку позначено склад повітря, яке людина вдихає і яке видихає. Поясніть, уміст яких речовин змінився і чому.

IV рівень

24. Поміркуйте. Розкрийте взаємозв’язок розвитку органів дихання з фізичними навантаженнями.

25. Творче завдання. Складіть схему «Залежність частоти дихання від вмісту С0у крові».

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 12:17, Переглядів: 3341