Народна Освіта » Біологія » § 12. Харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 12. Харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи

Пригадайте, що таке віруси. Які є хвороботворні бактерії, одноклітинні твариноподібні організми, гельмінти, гриби?

Відомі різноманітні порушення діяльності травної системи. Зокрема, унаслідок розладів жування та процесів слиновиділення порушується попередня обробка їжі. Залишки їжі між зубами сприяють розмноженню мікроорганізмів. Ви вже знаєте, що небезпечним захворюванням зубів є карієс. Тому після вживання їжі треба чистити зуби, особливо перед сном, полоскати рот теплою водою.

Порушення жування може бути наслідком запальних процесів слизової оболонки ясен і рота - стоматиту (від грец. стома - рот). Погано пережована їжа спричиняє розлади травлення в шлунку, посилює секрецію шлункового соку, подразнює його слизову оболонку. Це призводить до запалення слизової оболонки шлунка - гастритів (від грец. гастер - шлунок) або виникнення виразок стінок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Здоров’я людини. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя - надійні засоби профілактики гастриту.

Недотримання режиму харчування є також причиною панкреатиту (від грец. панкреас - підшлункова залоза) - запалення підшлункової залози. Запалення червоподібного відростка сліпої кишки - апендикса (від лат. апендикс - придаток) спричинює апендициту що супроводжується гострим болем праворуч внизу живота, підвищенням температури тіла, ознобом, нудотою, блюванням.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Якщо з’явилися подібні симптоми, негайно викличте «швидку допомогу». До приїзду лікаря можна прикласти до місця болю міхур з льодом. Ніколи не грійте місце на животі, що болить. Це може призвести до розриву апендикса й запалення очеревини.

Блювання - це рефлекторний акт видалення назовні вмісту шлунка через стравохід. Відрижка - вихід із шлунка повітря, яке потрапило в нього під час ковтання разом із їжею, або газів, які утворюються в шлунку, коли порушено травлення.

Унаслідок неправильного харчування, лікування антибіотиками може виникнути дисбактеріоз (від лат. дис - префікс, що означає порушення, розлад, і бактерія) - зміна бактеріальної мікрофлори організму, переважно кишечнику. Характерним для цього захворювання є метеоризм (від грец. метеоризмос - здуття) - здуття живота через посилене утворення кишкових газів. Це знижує ефективність травлення, порушує всмоктування води в товстому кишечнику, отруює організм людини продуктами життєдіяльності шкідливих мікроорганізмів.

У разі порушення режиму харчування, зловживання сухою (як-от, чіпси), жирною їжею (наприклад, торти), за малорухомого способу життя з віком може виникнути застій і згущення жовчі в жовчному міхурі, що призводить до холециститу (від лат. холе - жовч, цисту — міхур) - запалення жовчного міхура. Наслідком холециститу часто є жовчнокам’яна хвороба - утворення в жовчному міхурі камінців. Камені з жовчного міхура можуть потрапити в міхурову протоку й закупорити її. У цьому разі потрібне негайне хірургічне втручання.

Хвороби шлунково-кишкового тракту виникають ще й унаслідок різноманітних отруєнь, проникнення інфекцій.

Які трапляються харчові отруєння? Ознаками харчового отруєння є біль у животі, блювання, пронос, головний біль, запаморочення. До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, спричинювані токсичною дією мікроорганізмів, які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами внаслідок порушення технології виробництва та санітарних норм їхнього зберігання, перевезення. Серед таких харчових отруєнь найпоширенішими є сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера (див. таблицю 4).

Таблиця 4

Хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження

Хвороба

Збудник

Ознаки

Джерело інфекції

Сальмоне

льоз

Бактерія роду Сальмонела

Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температури

Хворі та здорові (бактеріоносії) тварини та люди, інфіковані їжа (здебільшого м’ясо й м’ясні продукти, молоко та молочні продукти, яйця), вода

Ботулізм

Паличка

ботулізму

Ті самі

Інфіковані м'ясні продукти, овочеві й рибні консерви, ковбаси, солона та копчена риба. Дуже небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію

Дизентерія

Дизентерійна

паличка

Ті самі

Інфіковані продукти (особливо молоко й вода), предмети хворого

Холера

Холерний

вібріон

Ті самі

Інфіковані сира вода та харчові продукти, а також брудні руки після контакту з хворим, мухи

Завдання. Користуючись таблицею 4, назвіть хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження, їхніх збудників, ознаки і джерело інфекції.

Здоров’я людини. Пам’ятайте! У більшості випадків причиною поширення інфекційних хвороб є порушення елементарних правил гігієни харчування й особистої гігієни.

Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит А (від грец. гепар - печінка), - це гостра інфекційна хвороба, за якої уражається переважно печінка, виникає її тяжке запалення. Людина заражається через забруднені харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Переносниками вірусу гепатиту є також мухи. Через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму з’являються перші ознаки хвороби: біль у горлі, кволість, нудота, блювання, підвищення температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів білки очей і шкірні покриви жовтішають, тому хворобу ще називають жовтяницею. Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі клітин печінки й порушення всіх її функцій. Інфекційне походження цього захворювання вперше довів видатний російський терапевт і вчений С.П. Боткін (мал. 55).

Людей, хворих на інфекційні хвороби, госпіталізують, а приміщення, де вони перебували, та їхні речі обов’язково дезінфікують.

Яка небезпека отруєння грибами? Ви вже знаєте, що є гриби їстівні, а є гриби - надзвичайно отруйні (бліда поганка, мухомор червоний, опеньки сірчисто-жовті несправжні (мал. 56) та інші).

Отруєння грибами щорічно забирає багато людських життів. На території України росте понад 25 видів смертельно отруйних грибів. Ознаки отруєння з’являються через 8-72 год після вживання їх. Це насамперед блювання, розлад шлунка, невгамовна спрага через зневоднення організму, судоми. У разі появи таких симптомів слід негайно викликати «швидку допомогу».

Здоров’я людини. Надаючи першу медичну допомогу в разі отруєння грибами, потерпілому потрібно промити шлунок, дати випити не менше ніж п’ять склянок води; викликати блювання, видаливши цим з організму недоброякісну їжу, потім дати проносні засоби, напоїти гарячим чаєм і викликати лікаря.

На травну систему людини також негативно впливає вживання алкоголю і тютюнокуріння. Так, потрапляючи в шлунок, алкоголь подразнює

його слизову, підсилюючи соковиділення. Шлунковий сік при цьому містить мало ферментів і багато хлоридної кислоти. Тому тривале вживання алкогольних напоїв призводить до гастритів. Усмоктуючись у кров, алкоголь потрапляє до печінки й руйнує її клітини. Тютюнокуріння пригнічує обмін речовин і перешкоджає засвоєнню організмом вітамінів.

Які поширені гельмінтози людини? Поряд зі шлунково-кишковими інфекціями часто трапляються й гельмінтози. їх спричинюють паразитичні черви (пригадайте з курсу біологи 7 класу життєві цикли паразитичних червів). Гельмінтози призводять до виснаження організму, недокрів’я. Продукти життєдіяльності гельмінтів впливають на нервову систему, органи кровотворення, травлення. Порушується сон, апетит, виникає головний біль, швидка втома.

Здоров’я людини. Перед вживанням їжі завжди потрібно мити руки з милом; овочі й фрукти треба їсти також добре помитими; їжу слід тримати закритою, щоб на неї не потрапляв пил і не сідали мухи; не можна пити сирої води; м’ясо й рибу потрібно добре термічно обробляти.

Дотримання правил особистої гігієни є профілактикою виникнення будь-яких хвороб.

Ключові терміни і поняття: гастрит, панкреатит, апендицит, холецистит, жовчнокам’яна хвороба, дисбактеріоз.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Захворювання шлунково-кишкового тракту спричинюють порушення режиму харчування, неякісна їжа, емоційні стреси тощо. Різні харчові отруєння, зокрема грибами, консервами, можуть призвести до виникнення таких хвороб, як сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера, хвороба Боткіна, різні види гельмінтозів тощо.

Дотримання здорового способу життя, правил особистої гігієни є профілактикою виникнення будь-яких хвороб.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Чим можуть бути спричинені порушення жування та слиновиділення? Які їхні наслідки? 2. Які ви знаєте порушення роботи шлунка? Які їхні причини? 3. Унаслідок чого може порушуватись робота кишечнику? 4. Які інфекційні захворювання органів травлення вам відомі? Яка їхня профілактика? 5. Які причини порушення діяльності печінки?

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть причину спалаху холери влітку в санаторно-курортних зонах: а) вживання зараженої сирої води; б) нестійкість холерного вібріона; в) дотримання правил гігієни; г) вживання якісних продуктів харчування.

2. Укажіть захворювання, спричинене вірусною інфекцією: а) ботулізм; б) дизентерія; в) хвороба Боткіна; г) холера.

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. 1. Найпоширеніші хвороби травної системи. 2. Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. 3. Хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження. 4. Небезпека отруєння грибами. Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть найефективніші засоби профілактики. Відповіді оформіть у вигляді пам’яток.

ПОМІРКУЙТЕ. Чому нервові перенапруження та стреси негативно впливають на роботу травної системи? Відповідь обґрунтуйте.

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. Використовуючи різні джерела інформації та знання з біології, здобуті в 6-му класі, підготуйте повідомлення про отруйні гриби своєї місцевості.

САМОКОНТРОЛЬ ЗНАНЬ З ТЕМИ _

І рівень

Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть відділ травної системи, у якому починає розщеплюватися крохмаль:

а) ротова порожнина; б) шлунок; в) дванадцятипала кишка; г) товста кишка.

2. Укажіть речовини, які розщеплюються під дією ферментів слини: а) білки; б) жири; в) вуглеводи; г) сіль.

3. Укажіть відділ травної системи, що містить ворсинки: а) стравохід; б) шлунок; в) тонкий кишечник; г) товстий кишечник.

4. Укажіть складову зуба, що виконує функцію його живлення:а) дентин; б) цемент; в) емаль; г) пульпа.

5. Укажіть орган, у якому виробляється жовч: а) шлунок; б) дванадцятипала кишка; в) жовчний міхур; г) печінка.

6. Виберіть речовину, що входить до складу слини і сприяє загоєнню ран у ротовій порожнині: а) амілаза; б) мальтаза; в) лізоцим; г) муцин.

7. Назвіть орган травної системи, у який пережовану, змочену та частково розщеплену їжу проштовхує язик: а) глотка; б) стравохід; в) шлунок; г) дванадцятипала кишка.

8. Укажіть середовище, у якому діють ферменти шлункового соку: а) слабколужне;

б) кисле; в) нейтральне; г) лужне.

9. Укажіть захворювання травної системи, спричинене вірусною інфекцією: а) ботулізм; б) хвороба Боткіна; в) холера; г) дизентерія.

10. Людина має зубів: а) 32; б) 36; в) 38; г) 42.

11. Ворсинками вкрита внутрішня поверхня: а) стравоходу; б) шлунка; в) тонкого кишечнику; г) товстого кишечнику.

12. Функція жовчі - це: а) розщеплення жирів; б) розщеплення білків; в) розщеплення вуглеводів; г) емульгація жирів.

II- III рівні

13. Робота з графіком. Три графіки відображають виділення шлункового соку під час вживання: А - м'яса, Б - хліба, В - молока.

Розгляньте графіки та поясніть залежність між виділеним шлунковим соком і часом, що минув після вживання їжі. Чим це пояснюється? Які продукти розщеплення переважають під час вживання м’яса і хліба?

IV рівень

14. Поміркуйте. Припустимо, що ви вранці на сніданок з’їли кашу з котлетою. У яких відділах травної системи і під впливом яких речовин відбудеться травлення її компонентів?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 12:14, Переглядів: 6303