Народна Освіта » Біологія » § 11. Регуляція процесів травлення в організмі людини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Регуляція процесів травлення в організмі людини

Пригадайте, які розрізняють види регуляції. Що таке рефлекс? Яка будова головного мозку ссавців?

Які є види рефлексів? Ви вже знаєте, що рефлекс - це реакція організму на подразники, що відбувається за участі нервової системи та під її контролем. Рефлекси бувають безумовними (вродженими) та умовними (набутими). Безумовні рефлекси - відносно постійні, вроджені реакції організму на внутрішні й зовнішні подразники. Вони однакові в усіх людей. Умовні рефлекси - набуті. Вони утворюються в процесі життя на основі безумовних або утворених раніше умовних під впливом певних чинників зовнішнього середовища. Умовні рефлекси індивідуальні, оскільки в кожної людини формуються незалежно від інших.

Як регулюється слиновиділення? Як тільки їжа потрапляє до ротової порожнини, уже через кілька секунд починає виділятися слина. Зрозуміло, що така швидкість забезпечується рефлекторними механізмами. їжа, яка потрапила до ротової порожнини, подразнює розміщені на язиці й у слизовій оболонці рота рецептори. Від них збудження по чутливих нервових волокнах передається у відповідний центр слиновиділення в головному мозку (мал. 54). Звідти сигнали по нервах надходять до слинних залоз,

які починають продукувати слину. Це безумовно-рефлекторне слиновиділення (мал. 54, 1).

Кількість і склад слини цілком визначається складом їжі. Що їжа сухіша, то більше виділяється слини. Безумовно-рефлекторне слиновиділення триває доти, доки їжа перебуває в ротовій порожнині й подразнює рецептори. Це вроджена реакція. Але слина може виділятися як під час безпосереднього подразнення їжею відповідних рецепторів у ротовій порожнині, так і тоді, коли людина бачить їжу, відчуває її запах тощо. Це у мовно-рефлекторне слиновиділення (мал. 54, 2).

Подразнення рецепторів ротової порожнини стимулює не лише виділення слини, а й запускає секрецію шлункового соку. Завдяки цьому шлунок заздалегідь готується до прийняття і перетравлювання їжі.

ЦІКАВО ЗНАТИ! У дослідах на собаках І.П. Павлов установив, що виділення слини зумовлене як вродженими безумовними (подразнення їжею рецепторів ротової порожнини), так і набутими умовними рефлексами (у відповідь на зорові, слухові, нюхові та інші нехарчові подразники).

Як регулюється ковтання? Складний рефлекторний процес переходу їжі з ротової порожнини через глотку у стравохід - ковтання - відбувається у такій послідовності. Сформована харчова грудка завдяки скороченням м’язів язика і щік переміщується на корінь язика. До моменту потрапляння їжі на корінь язика цей процес є довільним (хочу - ковтну, а не хочу - ще пожую). Але щойно їжа потрапляє на корінь язика і подразнює його рецептори, нервові імпульси відразу надходять до центру ковтання, розташованого у відповідному відділі головного мозку, і виникає рефлекс ковтання. При цьому стискаються губи та щелепи, піднімається м’яке піднебіння, і завдяки скороченням м’язів язика харчова грудка проштовхується у глотку. Остання фаза акту ковтання є мимовільною.

Щоб пересвідчитися в рефлекторному характері ковтання, зробіть хвилинну паузу в читанні цього параграфа. Відпочиваючи, проведіть простий дослід. Спробуйте кілька разів поспіль ковтнути лише слину. Після 1-2 таких ковтань, хоч би як ви намагалися це зробити, у вас нічого не вийде. Немає слини, а отже, немає подразнення кореня язика -немає ковтання. Пересвідчились, відпочили? Тоді читайте далі.

Рефлекс ковтання послідовно включає в себе кілька простих рефлексів і за певних обставин може порушуватися. Такими обставинами найчастіше є розмови під час їжі, суха або завелика харчова грудка. Річ у тому, що й ковтання, і мова пов’язані з дихальною системою. Під час ковтання дихання затримується, а надгортанник закриває вхід до дихальних шляхів. Для того щоб щось сказати, навпаки, дихання мусить бути активним. Такий конфлікт часто призводить до того, що в момент ковтання надгортанник не закриває вхід до гортані й частинки їжі можуть потрапляти в дихальні шляхи. Це спричинює кашель і задуху, що може бути досить небезпечним. Сильне подразнення ділянки кореня язика великою харчовою грудкою може викликати блювальний захисний рефлекс.

Як регулюється виділення шлункового соку? Утворення і виділення шлункового соку також регулюються нервовою системою і біологічно активними речовинами. Процес виділення шлункового соку за механізмами його запуску можна поділити на три фази - так звані мозкову, шлункову та кишкову. «Мозкова» фаза соковиділення спричиняється як умовнорефлекторно під час подразнення рецепторів зору, нюху, слуху виглядом і запахом їжі чи звуками, пов’язаними з прийомом їжі (стукіт тарілок, розмова чи навіть згадка про щось смачне і т. п.), так і безумовно-рефлекторно під час подразнення рецепторів слизової оболонки рота, глотки, стравоходу під час жування та ковтання їжі. Зважаючи на це, мозкову фазу ще називають складнорефлекторною.

Що смачніша їжа, то з більшим апетитом ми її з’їдаємо. Що кращий апетит, то більше шлункового соку виділяється в мозкову фазу. Саме тому цей сік І.П. Павлов називав апетитним соком. Виділення апетитного соку має виняткове значення, оскільки шлунок готується до перетравлю-

• «МІ

вання їжі ще до и надходження.

Надійшовши в шлунок, їжа механічно й хімічно подразнює рецептори його слизової оболонки. Наслідком цього стає рефлекторне посилення і продовження виділення шлункового соку. Шлункова фаза соковиділення забезпечується не лише за рахунок нервової системи. Пригадайте, надходження їжі в шлунок стимулює секрецію залозами слизової оболонки гормону гастрину. Надійшовши з кров’ю до залоз слизової оболонки шлунка, гастрин різко посилює виділення ними пепсину і хлоридної кислоти. Збуджують шлункову секрецію також деякі речовини, які всмоктуються в кров, зокрема продукти перетравлювання білків, деякі мінеральні речовини, з-поміж них натрій хлорид тощо. Завдяки цьому шлункову фазу соковиділення називають ще нейро-гуморальною фазою.

Кишкова фаза залозами соковиділення починається з моменту потрапляння хімусу в кишечник. Гормони дванадцятипалої кишки через кров підсилюють шлункову секрецію.

Виділення шлункового соку може не лише посилюватися, а й гальмуватися. Соковиділення в шлунку гальмують неприємні запах і вигляд їжі, шум, біль тощо. Якщо в шлунок довго не надходить їжа, то його м’язи

починають скорочуватися, і виникає неприємне відчуття голоду, яке людина прагне якомога швидше вгамувати.

Здоров’я людини. Пам’ятайте! Читання, розмови під час вживання їжі, негативні

емоції гальмують виділення шлункового соку.

Як регулюється діяльність тонкого та товстого кишечнику? Діяльність кишечнику та його залоз також регулюють нервова система й біологічно активні речовини. У стані спокою під час вживання їжі нервові імпульси від головного мозку посилюють рухову активність тонкого і товстого кишечнику. У разі стресу, розумового навантаження, навпаки, нервова система пригнічує діяльність кишечнику. На діяльність кишечнику впливають і деякі біологічно активні речовини (зокрема, гормони). Одні з них (наприклад, гормон секреторних клітин слизової оболонки шлунка) стимулюють діяльність кишечнику, інші (наприклад, особливий гормон підшлункової залози), навпаки, її пригнічують.

Ви вже знаєте, що рефлекторно сік підшлункової залози та жовч виділяються під час подразнення рецепторів ротової порожнини, глотки та шлунка їжею. Діяльність підшлункової залози стимулюють і певні біологічно активні речовини, наприклад гормон, який утворюється в ендокринних клітинах дванадцятипалої кишки.

Під час вживання їжі нервові імпульси, що надходять від головного мозку, стимулюють жовчовиділення (безумовний рефлекс). Посилюють виділення жовчі жирна їжа, мед, молоко, яєчний жовток, навіть розмови про їжу (умовно-рефлекторне жовчовиділення). Нервове напруження негативно впливає на жовчоутворення і жовчовиділення. Гуморальна регуляція жовчовиділення пов’язана з діяльністю деяких гормонів.

Випорожнення прямої кишки відбувається рефлекторно за участі діафрагми й м’язів живота. Центр цього рефлексу розташований у спинному мозку, але його діяльність регулюється певними відділами головного мозку.

Ключові терміни і поняття: безумовні рефлекси, умовні рефлекси.

УЗАГАЛЬНИМО ЗНАННЯ

• Розрізняють безумовно-рефлекторне та умовно-рефлекторне слиновиділення.

• Виділення шлункового соку регулюється рефлекторно за участі нервової системи і гуморально - за допомогою біологічно активних речовин, які виробляються шлунковими залозами.

Жовчовиділення також регулюється рефлекторно (нервовою системою) і гуморально.

ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ Дайте відповідь на запитання

1. Як регулюється слиновиділення? 2. Як відбуваєтся ковтання? 3. Як регулюється соковиділення? 4. Як відбувається нервово-гуморальна регуляція діяльності кишечнику?

Установіть правильну послідовність безумовно-рефлекторного слиновиділення: а) нервові імпульси від рецепторів по чутливих нервових волокнах надходять до відповідного нервового центру; б) їжа подразнює рецептори язика і слизової оболонки ротової порожнини; в) центр слиновиділення; г) виділення слини; д) від центру слиновиділення по рухових нервових волокнах імпульси надходять до слинних залоз.

Установіть правильну послідовність умовнорефлекторного слиновиділення: а) подразнення зорових або нюхових рецепторів; б) вигляд або запах їжі; в) центр (зоровий або нюховий); г) центр слиновиділення; д) харчовий центр; е) слинні залози (виділення слини).

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ. Процеси виділення шлункового соку й жовчовиділення. Результати обговорення оформіть у вигляді схем «Безумовно-рефлекторне соковиділення», «Умовно-рефлекторне соковиділення», «Регуляція жовчовиділення».

ПОМІРКУЙТЕ. Чому, коли у шлунок надходить їжа, яка навіть не перетравлюється (наприклад, трава), у ньому та ротовій порожнині відчуття голоду зникає?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ. За допомогою різних джерел інформації та власного досвіду підготуйте міні-презентацію про чинники, що сприяють соковиділенню і що гальмують цей процес.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-07-2016, 12:12, Переглядів: 5664