Народна Освіта » Біологія » § 62. Будова та функції репродуктивної системи.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 62. Будова та функції репродуктивної системи.

У людини, як і в усього живого, однією з основних властивостей є здатність до продовження роду, тобто розмноження. Немає жінки, яка б не хотіла мати дитину. І чоловік не може сказати, що прожив справжнє повноцінне життя, якщо не залишив після себе потомство.

ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА. Чоловіча статева система складається з внутрішніх та зовнішніх статевих органів (мал. 147). До внутрішніх статевих органів належать: сім’яники, сім’явиносні протоки, передміхурова залоза, сім’яні пухирці та сім’явикидна протока, яка впадає в сечовипускальний канал. До зовнішніх чоловічих статевих органів належать: статевий член (пеніс), сечовипускальний канал і мошонка.

Чоловічі статеві залози представлені парними сім'яниками (яєчками). Яєчка виконують дві важливі функції: вироблення статевих гормонів (тестостерону) й утворення сперми. Гормон тестостерон впливає на розвиток вторинних чоловічих статевих ознак: вуса,

борода, мускулатура, низький голос. Яєчка, що містяться в мішкоподібній мошонці, здатні за добу виробити мільйони сперматозоонів і направити їх у звивисті сім’яні канальці. До заднього краю яєчка прилягають сім’яний канатик і придаток яєчка.

Повного розвитку яєчка досягають із настанням статевої зрілості юнаків (16-18 років) і здатні продукувати сперматозоони до їх глибокої старості.

Сім’ явиносні протоки (їх дві) є продовженням протоки придатка яєчка. Вони разом із протокою сім’яного міхурця впадають у сім’явикидну протоку, яка проходить крізь товщу передміхурової залози й відкривається в просвіт сечовипускального каналу.

Передміхурова залоза та сім’яні пухирці, що містяться за сечовим міхуром, виділяють спеціальні рідини, які разом із сперматозоонами входять до складу сперми. Гормони цих рідин стимулюють рухову активність сперматозоїдів, які до цього перебували в нерухомому стані.

Статевий член належить одночасно і до статевої, і до сечовидільної систем. Його функція полягає в доставці сперми в жіночі статеві шляхи для запліднення яйцеклітини. При цьому сперма виходить через сечовипускальний канал, що призначений також і для виведення сечі. Моиіонки являє собою шкірно-м’язовий мішкоподібний утвір, в якому містяться яєчка з придатками.

Функція чоловічої статевої системи полягає у продукуванні сперми для запліднення яйцеклітини. В 1 мл сперми міститься 6* 106сперматозоїдів.

ЖІНОЧА СТАТЕВА СИСТЕМА. Жіночі статеві органи, як і чоловічі, поділяють на внутрішні та зовнішні (мал. 148). До внутрішніх статевих

органів належать: яєчники, яйцепроводи (фаллопієві труби), матка, шийка матки та піхва. До зовнішніх статевих органів належать: великі та малі статеві губи, присінкові залози, зовнішній отвір сечовипускального каналу, присінок піхви та клітор.

Великі та малі статеві губи мають вигляд складок шкіри. Малі статеві губи розміщені у глибині великих статевих губ, вони обмежують щілиноподібний простір, що носить назву присінки піхви. Клітор міститься у верхньому кутку статевої щілини.

Яєчники — парні статеві залози, у яких утворюються та дозрівають жіночі статеві клітини (яйцеклітини), а також виробляються жіночі статеві гормони (основний — естроген), які впливають на формування вторинних статевих ознак: розвиток молочних залоз, формування особливостей скелету таза тощо.

Яйцепроводи (фаллопієві труби) — парний орган завдовжки близько 12 см. Одним кінцем вони відкриваються в порожнину матки, а другим обернені у бік яєчників. Вільний кінець яйцепроводів — це лійкоподібне розширення, краї якого мають численні відростки, які оточують яєчники. Яйцеклітина а яєчника спочатку потрапляє а черевну порожнину, а потім через лійку — в яйцепровід. Слизова оболонка фаллопієвих труб вистелена війчастим епітелієм, який сприяє рухові яйцеклітини до матки.

Матки — непарний грушоподібний порожнистий м’язовий орган, основне призначення якого полягає у виношуванні плоду в період вагітності. Стінка матки складається з трьох шарів — зовнішнього (сполучнотканинного), середнього (м’язового) та внутрішнього (слизового). Нижній кінець матки (шийка матки) відкривається в піхву. Шийка матки виробляє слиз, який перешкоджає проникненню мікроорганізмів у матку.

Піхва — це м’язова трубка завдовжки 8-10 см, яка верхнім своїм кінцем зрослася з шийкою матки, а нижнім отвором відкривається в присінок піхви, що утворений малими статевими губами.

Статеві клітини. Статевими клітинами, які виробляє організм чоловіка, є сперматозоони, а статевими клітинами жіночого організму є яйцеклітини.

Сперматозоон (мал. 149) складається із голівки, шийки та хвостика. Він здатний активно рухатися.

На кінчику голівки сперматозоона є акросома, яка містить ферменти, що розчиняють зовнішню оболонку яйцеклітини, завдяки чому сперматозоїд проникає всередину.

Сперматозоони містяться у спермі. Для їх дозрівання необхідно 75 днів. Дозрівання сперматозоонів розпочинається всередині стінок сім’яних канальців яєчок.

Процес розвитку чоловічих статевих клітин називається сперматогенез. Під впливом тестостерону й інших гормонів починають ділитися клітини-попередники сперматозоонів (мал. 150). Через кілька тижнів незрілі сперматозоони проходячи по звивистих канальцях яєчок дозрівають. У яєчках статевозрілого чоловіка постійно містяться сперматозоони різного ступеня зрілості.

Яйцеклітина — нерухома жіноча статева клітина сферичної форми, яка значно більша за розмірами від сперматозоона. Вона має зовнішню прозору та жовткову оболонки, полярну зону, ядро і цитоплазму (мал. 151). У яйцеклітині містяться біологічно активні речовини, які при її заплідненні сприяють розвитку ембріона на ранніх стадіях.

Процес утворення яйцеклітини називається оогенезом (мал. 150).

Яйцеклітина, яка рухається фаллопієвою трубою, має тільки половину ДНК, що необхідна для розвитку нормального ембріона, іншу половину містить сперматозоон.

Кожний яєчник новонародженої дівчинки містить близько мільйона яйцеклітин, але до моменту настання статевої зрілості їх залишається кілька сотень тисяч, з яких близько 400 піддадуться овуляції.

Запліднення — це процес злиття чоловічої (сперматозоона) та жіночої (яйцеклітини) статевих клітин.

Воно відбувається у фаллопіє-вих трубах жінки (мал. 152, 153).

Після проникнення в яйцеклітину першого сперматозоона, в ній відбуваються хімічні реакції, що блокують проникнення інших чоловічих статевих клітин.

У середині яйцеклітини сперматозоон втрачає джгутик. Голівка сперматозоона зливається з ядром яйцеклітини, утворюючи зиготу.

Потім відбувається перший поділ зиготи і починається розвиток зародка ембріона.

МЕНСТРУАЛЬНИЙ ЦИКЛ.

У дівчат із настанням статевої зрілості періодично відбувається овуляція, тобто дозрівання яйцеклітини. Це проходить під час менструального циклу, який триває 21-28 днів щомісяця (див. мал. 154). При цьому в кожному менструальному циклі в яєчниках постійно дозріває, як правило, по одній яйцеклітині.

У передовуляційний період відбувається підготовка статевих органів до вагітності: збільшується в розмірах і стає повнокровною матка, слизова оболонка матки та піхви розростається, а зріла яйцеклітина виходить із яєчника в черевну порожнину.

В овуляційний період яйцеклітина, яка вийшла з яєчника, завдяки рухам війчастого епітелію та скороченням м’язів фаллопієвої труби потрапляє до матки. Якщо вагітність не настає, то починається менструація. Після менструації настає період міжовуляційного спокою. У жінок після 45-50 років менструальні цикли стають нерегулярними, а потім припиняються.

Корисно знати

Іноді, внаслідок функціональних порушень статевої системи чоловіка, його сперматозоони не здатні запліднити яйцеклітину жінки. У цьому випадку, за згодою подружжя, здійснюють штучне запліднення. Однією з репродуктивних технологій є екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ), під час якого сперматозоон штучно вводять у яйцеклітину. Далі відбувається імплантація (вживлення) заплідненої «у пробірці» яйцеклітини в матку жінки.

Чоловіча статева система складається з внутрішніх (сім’яники з придатками та сім’явиносні протоки) та зовнішніх (член, мошонка) статевих органів.

Жіноча статева система складається з внутрішніх (яєчники, яй-цеводи, матка, піхва) та зовнішніх (статеві губи, клітор) органів. Сперматозоони — чоловічі статеві клітини, а яйцеклітини — жіночі статеві клітини.

Запліднення — це процес злиття чоловічоїта жіночоїстатевих клітин.

Контрольні запитання

1.    Яка будова чоловічої статевої системи?

2.    Опишіть будову жіночої статевої системи.

3.    Яка будова статевих клітин людини?

4.    Що відбувається до та після запліднення з жіночими та чоловічими статевими клітинами?

5.    Чи може декілька сперматозоонів запліднити одну яйцеклітину?

6.    Що являє собою менструальний цикл?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:50, Переглядів: 5508