Народна Освіта » Біологія » § 61. Алергія. Снід.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 61. Алергія. Снід.

АЛЕРГІЯ.

Алергія — це надчутливість імунної системи людини до впливу алергенів — зовнішніх факторів або речовин, що нешкідливі для людей, які не страждають на алергію.

До алергенів належать продукти харчування, лікарські препарати, шерсть тварин, отрути (комах, змій), пилок рослин, засоби щоденного вжитку (мило, пральний порошок), пил та ін.

При контакті з алергеном у хворого виникає миттєва реакція організму, що може супроводжуватися алергічним ринітом, сльозотечею, набряком, почервонінням шкіри, висипами, судомами, звуженням судин тощо (див. мил. 145). Алергени їжі можуть викликати діарею та блювоту.

Алергени можуть викликати анафілактичний шок — це важка форма алергічної реакції, що може призвести до летального результату.

Причиною виникнення алергічних реакцій можуть бути: спадковість (якщо один із батьків страждав на алергію, то є висока ймовірність наявності такої ж алергічної реакції й у дитини), збій у діяльності внутрішніх органів (травної, ендокринної чи нервової системи), довге або невпорядковане вживання лікарських препаратів, контакт із хімічними препаратами, накопичення токсичних речовин в організмі як результат хронічних інфекцій (стрептококи, стафілококи), гельмінти (виділяють шкідливі токсини, які знижують імунітет).

Найефективнішим методом запобігання й терапії алергічних захворювань є припинення контакту з алергеном, а також прийом антигіста-мінних препаратів, призначених лікарем.

СПІД — синдром набутого імунодефіциту людини, шо виникає на кінцевому етапі розвитку вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) в організмі.

СНІД — це інфекційне захворювання, яке супроводжується тяжким порушенням діяльності імунної системи, у результаті чого організм втрачає здатність до захисту від різноманітних інфекцій вірусної чи бактеріальної природи.

На початку 80-х років минулого століття було ідентифіковано хворобу, яку кваліфікували як гострий вторинний імунодефіцит. Вона характеризувалася зниженням усіх імунних функцій, і людина гинула від найпростішої інфекції. Паралельно досить часто у хворих знаходили ураження нервової системи та злоякісні новоутворення. Було з’ясовано, що СНІД є ендемічною хворобою у країнах Африки, де до 90 % населення інфіковано. З 1987 р. до сьогодні в Україні офіційно зареєстровано 273 536 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію (з них 45 263 дитини), від СНІДу померла 36 521 особа.

Збудником СНІДу є вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) (мал. 146). ВІЛ нестійкий (поза організмом людини він руйнується), тому не відбувається зараження повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні,

через продукти харчування, рукостискання, обійми, купанні в басейні, користуванні загальним туалетом. Вірус чутливий до фізичних і хімічних факторів, швидко гине при нагріванні вище 57 С, під час кип’ятіння гине миттєво, його легко вбивають ацетон, ефір, спирт та інші дезінфікуючі засоби.

Передача ВІЛ може відбуватися кількома способами. Найпоширенішим є статевий спосіб, за умови незахищених статевих стосунків.

Щоб запобігти зараженню необхідно уникати випадкових статевих стосунків і завжди користуватися презервативом.

Нерідко зараження ВІЛ-інфекціею відбувається через кров. Саме тому при переливанні донорської крові необхідна ретельна її перевірка на ВІЛ, гепатит та інші інфекції.

Можливе зараження ВІЛ при користуванні зараженим медичним інструментарієм при незадовільній стерилізації медичних інструментів, а також при багаторазовому використанні шприців наркоманами.

Корисно знати

Якщо вам де-небудь трапляться використані шприци або голки, у жодному разі не доторкайтеся до них. Скажіть дорослим, і вони самі їх утилізують, тобто знешкодять.

Передача ВІЛ здійснюється від інфікованої матері дитині під час вагітності. ВІЛ-позитивній матері рекомендовано штучне вигодовування немовляти.

Інфікована ВІЛ людина протягом усього життя є носієм і джерелом розповсюдження вірусу. Захворіти можуть люди всіх вікових груп.

ВІЛ пошкоджує імунну систему людини і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Вірус уражує саме лейкоцити (Т-лімфоцити та макрофаги), які «включають» імунну систему для протистояння атаці вірусів. Із часом клітини імунної системи слабнуть і не здатні протистояти інфекції, що потрапляє в організм людини.

Люди можуть навіть не підозрювати про існування в їхньому організмі вірусу. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, то краще вчасно здати аналізи на СНІД (це можна зробити анонімно) і набути впевненості та спокою. Діагностувати ВІЛ можна не раніше, ніж через 3 місяці після зараження, коли в організмі людини з’являться антитіла до ВІЛ, які виявляються під час тестів.

Антитіла розпізнають і зв’язують антигени (чужорідні речовини).

Ліків проти ВІЛ/СНІДУ не існує. Антитіла, які виробляються в організмі людини, не можуть знищити ВІЛ. У зв’язку із цим вакцину дуже важко знайти. Використовують ретровірусні препарати, які дещо стримують розвиток ВІЛ, але не виліковують людину, з часом імунна система перестає працювати — настає смерть.

Алергія — це надчутливість імунної системи людини до впливу зовнішніх факторів або речовин.

СНІД — синдром набутого імунодефіциту людини, виникає на кінцевому етапі розвитку вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) в організмі.

Передача ВІЛ можлива статевим шляхом і через кров.

Контрольні запитання

1.    Що таке алергія?

2.    Що може викликати алергію в людини?

3.    Яка відмінність між ВІЛ та СНІДом?

4.    Як передається ВІЛ?

5.    Чи є носій ВІЛ безпечним для оточення?

Перевірте свої знання

Тема: «РЕГУЛЯЦІЯ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ»

І рівень. Оберіть правильну відповідь

1.    Залозами внутрішньої секреції називають

а)    травні залози

б)    ендокринні залози

в)    гормони

г)    слинні залози

2.    Гормони — це

а)    біологічно активні речовини, які виробляються залозами внутрішньої секреції

б)    речовини, що синтезуються залозами, які мають окремі вивідні протоки

в)    речовини, що виробляються травними залозами

г)    секрет ендокринних залоз, що регулює ріст і розвиток організму

3.    Залозами змішаної секреції є

а)    гіпофіз

б)    епіфіз

в)    підшлункова та статеві залози

г)    вилочкова залоза

II    рівень. Оберіть правильну відповідь

1.    Гіпофіз міститься в

а)    мозочку

б)    середньому мозку

в)    проміжному мозку

г)    довгастому мозку

2.    Функціями епіфіза є

а)    контроль росту та розвитку організму

б)    регуляція біоритмів

в)    пристосування до змінних умов навколишнього середовища

г)    терморегуляція

3.    Тироксин є гормоном

а)    гіпофіза

б)    вилочкової залози

в)    щитоподібної залози

г)    прищитоподібних залоз

III    рівень

1.    Естрогени — це гомони, які продукуються статевими залозами

а)    чоловічими

б)    жіночими

2.    Стадіями реакції людини на стрес є

а)    стадія болю

б)    стадія тривоги

в)    стадія втрати свідомості

г)    стадія виснаження

д)    стадія опору

3.    Гуморальну регз'ляцію діяльності внутрішніх органів забезпечують

а)    гормони

б)    залози внутрішньої секреції

в)    нерви

г)    головний мозок

IV    рівень. Дайте відповіді на запитання

1.    Що таке імунна відповідь?

2.    Яке значення мають гормони в життєдіяльності людини?

3.    Запропонуйте заходи профілактики захворювань ендокринної системи.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:46, Переглядів: 2131