Народна Освіта » Біологія » § 55. Гомеостаз і регуляція функцій організму.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 55. Гомеостаз і регуляція функцій організму.

Усі процеси, які відбуваються в організмі людини, здійснюються під контролем нервової та гуморальної систем органів. Вони постійно регулюють функції всіх органів і систем, керуючи діяльністю всього організму.

ГОМЕОСТАЗ. Організм людини постійно взаємодіє з навколишнім середовищем, що змінюється. При цьому він здатний підтримувати відносну сталість внутрішнього середовища. Підтвердженням цього є те, що якою б не була температура повітря в навколишньому середовищі, людина матиме постійну температуру тіла в діапазоні 36,6-36,8 С.

В організмі людини є внутрішнє середовище (кров, лімфа, міжклітинна рідина), але кожний окремий орган має своє власне внутрішнє середовище (мїкросередовище), що відповідає його будові й функціям.

Відносна сталість внутрішнього середовища організму людини та його окремих органів забезпечується гомеостазом.

Гомеостаз — це здатність організму зберігати сталість внутрішнього середовища завдяки саморегуляції.

Гомеостаз обумовлює стійкість основних фізіологічних функцій — роботу серцево-судинної системи, сенсорної системи, терморегуляцію, обмін речовин тощо. Він забезпечується взаємодією складних процесів регуляції й координації, які відбуваються в організмі автоматично й підпорядковуються центральній нервовій системі та регулюються гуморальною системою органів.

Організм людини складається з безлічі клітин. Кожна клітина організму людини є саморегулюючою біологічною системою.

Клітини об’єднані в тканини для виконання тих або інших функцій. Тканини формують органи та їх системи. Нервова й ендокринна системи органів людини регулюють життєдіяльність усього організму, забезпечуючи в ньому гомеостаз.

Гомеостаз регулює в організмі такі характеристики його внутрішнього середовища, як температура, вміст води, рівень вуглекислого газу та цукру тощо. Постійність гомеостазу може порушуватися під час захворювань людини (мал. 134). Наприклад, при такій хворобі, як цукровий діабет, організм не може регулювати кількість цукру в крові. Саме тому стан хворого потребує постійного контролю.

Наприклад, при підвищенні температури повітря гомеостаз забезпечує потовиділення, що приводить до зменшення температури тіла. При переохолодженні організму постійність гомеостазу може порушуватися, але тимчасово. Саме тому людині самій необхідно передбачити

ряд заходів, щоб захиститися від холоду або зігрітися. Порушення постійності гомеостазу може призвести до таких захворювань, як токсикоз, гіпертонія, зневоднення, цукровий діабет тощо.

РЕГУЛЯЦІЯ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ. Органи та системи органів в організмі людини виконують безліч різноманітних функцій. Регуляцію цих функцій здійснюють нервова та гуморальна системи, забезпечуючи гомеостаз.

Яким чином людський організм регулює діяльність усіх систем й органів, компенсуючи наслідки змін у навколишньому середовищі? Це відбувається завдяки наявності безлічі природних датчиків (рецепторів), що сповіщають про температуру тіла, склад крові, артеріальний тиск та інші параметри.

При відхиленні характеристик внутрішнього середовища від норми, ці рецептори надсилають сигнали в головний мозок. Після цього запускаються процеси, що забезпечують відновлення нормального стану.

Так, коли людина здорова, температура її тіла дорівнює 36,6 С. Але збільшення швидкості обміну речовин і різні захворювання можуть бути причиною підвищення температури. При цьому від різних частин тіла людини в головний мозок (гіпоталамус) надходить інформація про температуру тіла, частоту дихання, рівень цукру в крові тощо. У результаті в людини починається лихоманка.

Якщо в крові знижується рівень цукру, то печінка починає перетворювати глікоген на глюкозу, яка потрапляє в кров і підвищує рівень цукру.

Якщо в організм потрапляють хвороботворні бактерії або віруси, він починає боротися з інфекцією раніше, ніж у людини виникнуть які-не-будь проблеми зі здоров’ям.

Підтримання нормального кров’яного тиску також є прикладом гомеостазу. Серце, відчуваючи зміни тиску крові, надсилає в мозок сигнали, що сповіщають про відхилення від норми. Мозок, у свою чергу, спрямовує до серця сигнал, що змінює силу його скорочень. Таким чином здійснюється нервова регуляція функцій організму.

Гомеостаз здійснюється автоматично, якщо організм функціонує нормально. Наприклад, реакцією організму людини на нагрівання є почервоніння шкіри, тому що її дрібні кровоносні судини автоматично розширюються. Тремтіння кінцівок є відповідною реакцією на їх переохолодження. Таким чином, гомеостаз підтримує організм у стабільному стані.

Гомеостаз — це здатність організму зберігати сталість внутрішнього середовища завдяки саморегуляції.

Гомеостаз забезпечує регуляцію в організмі таких характеристик внутрішнього середовища, як температура, вміст води, рівень вуглекислого газу та цукру тощо.

Гомеостаз може порушуватися під час захворювань людини. Гомеостаз здійснюється автоматично, якщо організм функціонує нормально.

Контрольні запитання

1.    Що таке гомеостаз?

2.    Які структури організму людини забезпечують гомеостаз?

3.    Яким чином гомеостаз регулює температуру тіла людини?

4.    Що може порушити постійність гомеостазу людини?

Завдання

1.    Наведіть приклади гомеостазу в організмі людини.

2.    Поясніть регуляцію функцій органів та їх систем в організмі людини за допомогою гомеостазу.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:31, Переглядів: 4916